Zelf een darmspoeling doen: instructies en benodigdheden
Een darmspoeling wordt gebruikt om de darmen te ontdoen van opgehoopte vuilresten, ook wel slakken genoemd. Een aanleiding hiervoor kan onder meer zijn een regelmatig terugkerende verstopping of mogelijk aan darmproblemen gerelateerde klachten zoals vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, een verminderde afweer of allergieën. Voor een darmspoeling kun je je wenden tot een beautycentrum, maar het is ook mogelijk om middels gebruik van een darmspoelingsset zelf thuis een darmspoeling uit te voeren. Dit kan gewoon zittend op het toilet of op de zij liggend op de vloer of een afgedekt matras. Darmspoelingssets zijn niet duur in de aanschaf en kun je in diverse webwinkels kopen. Binnen de reguliere geneeskunde is men niet overtuigd van het nut van ontslakken.
Darmspoeling
Wat is een darmspoeling?
Een
darmspoeling - ook wel een klisteer, lavage of lavement of van de darmen genoemd - is een methode waarbij onder lage druk vloeistof in de darmen wordt ingebracht met als doel deze grondig te reinigen. Met behulp van een klysma-set is het mogelijk een darmspoeling zelf thuis uit te voeren. Vaak wordt het gedaan in combinatie met een detox, ontslakkingskuur,
sapvastenkuur of andere reinigingskuur. Voor een darmspoeling kan men zich ook wenden tot een beautycentrum of kuuroord. Een darmspoeling moet niet verward worden met een
klysma dat bedoeld is om ontlasting op te wekken in het geval van een verstopping.
Waarom een darmspoeling doen?
Men kan om verschillende redenen kiezen voor een darmspoeling. Dit kan bijvoorbeeld zijn om ongemakken te verhelpen zoals een regelmatig terugkerend probleem van
obstipatie. Daarnaast maakt een darmspoeling vaak onderdeel uit van een algehele detox of sapvastenkuur zoals deze wordt aangeboden door diverse beautycentra en kuuroorden. Vooraleer begonnen wordt met vasten worden dan eerst de darmen grondig gereinigd om optimale effectiviteit van de kuur te bereiken. De spreekwoordelijke schone lei wordt in dit geval dan gevormd door schone darmen.
Het belangrijkste doel van een darmspoeling is het wegnemen van in de dikke darm achtergebleven vuilresten, ook wel
slakken genoemd. Met name als gevolg van onze westerse eetgewoonten raakt de darm langzaamaan vervuild en ontstaat plakvorming aan de wanden van de darm. Het gaat grotendeels om onverteerde voedingsresten zoals kleine pitjes, zaadjes en stukjes schil. Doordat onverteerde voedingsresten toxines afgeven aan het bloed kunnen tal van gezondheidsklachten ontstaan zoals vermoeidheid, een verminderde afweer, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid, buikpijn, huidirritaties en allergieën.
Veel artsen zijn niet overtuigd van het nut van het doen van een darmspoeling. De heersende gedachte binnen de medische wereld is dat het ontslakken van de darmen overbodig is omdat het zelfreinigend vermogen van de darmen afdoende is. Desondanks zweren veel alternatieve genezers bij de behandeling.
Combineren met een sapvastenkuur
Bij een sapvastenkuur neemt men enkele dagen geen vast voedsel in maar enkel vloeistof zoals water, fruit- en groentesap en kruidenthee. Wanneer wordt gekozen voor de juiste sappen dan zorg je ervoor dat je daarbij geen voedingsstoffen tekort komt. Een sapvastenkuur geeft je darmen rust doordat ze geen harde of scherp gekruide voedingsmiddelen hoeven te verwerken. Je spijsvertering komt dan grotendeels stil te liggen, wat je darmen in staat stelt zich te ontdoen van opgehoopte afvalstoffen. Een darmspoeling wordt regelmatig gebruikt om een sapvastenkuur voor te bereiden.
Benodigdheden kopen
Ga je een darmspoeling doen dan heb je een aantal spullen nodig. Het belangrijkste is daarbij de darmspoelingsset. Er bestaan verschillende soorten sets maar wat ze gemeen hebben is dat ze in ieder geval bestaan uit een ophangsysteem met een reservoir waar de vloeistof ingaat, een slang en een canule. Het reservoir kan gevuld worden met gezuiverd water of gewoon bronwater, al dan niet aangevuld met een klysmarecept voor grondige reiniging. De meeste spoelingssets hebben een reservoir waar 1,5 liter in gaat.
Instructies voor gebruik van een darmspoelingsset
Heb je een darmspoelingsset voor thuisgebruik gekocht dan kun je direct aan de slag. Zo'n set is eenvoudig zelf te prepareren door het reservoir met op temperatuur gebracht water te vullen, de canule op de slang aan te sluiten en vervolgens de slang aan te sluiten op het reservoir. Het reservoir (vaak gewoon een zak) kan gevuld worden met gezuiverd water of bronwater, eventueel aangevuld met een klysmarecept. De ideale temperatuur voor het water ligt tussen de 32 en 39 graden Celsius. Eerst dien je de slang te ontluchten door er wat water uit weg te laten lopen. Het reservoir hang je middels gebruik van de ophangset circa 50 centimeter hoger dan het zitvlak. Al zittend op het toilet of liggend op de vloer of tafel breng je de canule in via de anus. Bekijk goed in de instructies hoeveel centimeter je de canule moet inbrengen. Er bestaan ook spoelingssets met een oppompbare canule waarmee het darmkanaal direct achter de sluitspier wordt afgesloten middels een rubberen ballonnetje. Dit voorkomt dat vuiligheid voortijdig wegstroomt.
Een darmspoeling kan in verschillende houdingen worden uitgevoerd. Je kunt ervoor kiezen het zittend op het toilet te doen. Dit is handig wanneer je bang bent voor viezigheid. Ook kun je het liggend op de zij op de vloer, een behandeltafel of een met plastic afgedekt matras doen. In beide gevallen laat je eerst circa 1/3e van de vloeistof naar binnen lopen. Daarna sluit je de afsluiter en masseer je even stevig met de hand de darm. Herhaal dit twee maal tot alle vloeistof is ingebracht. Probeer de vloeistof daarna nog vijf tot tien minuten binnen te houden. Vervolgens laat je – in het geval van een oppompbare canule – het ballonnetje leeglopen en laat je op het toilet alle vloeistof weer uit je darmen stromen.
Verkrijgbaarheid benodigdheden
Sets om zelf thuis een darmspoeling te doen zijn breed online via webwinkels verkrijgbaar. Ze worden verkocht onder verschillende namen zoals darmspoelingsset, klysmaset, lavementset of darmreinigingsset. Dergelijke sets zijn al verkrijgbaar vanaf een prijs van circa € 20 (
prijs voor het laatst gecheckt in 2020). Gezuiverd of steriel water is ook verkrijgbaar via verschillende webshops of via de apotheek. Bronwater is gewoon in de supermarkt te koop.
Lees verder