De teunisbloem als vleesvervanger

De teunisbloem als vleesvervanger De teunisbloem heeft veel heilzame kwaliteiten. Op de tuin is het een sieraad, maar wel eentje die zich snel verspreid. Dat de wortels van deteunisbloem ook gegeten kunnen worden, weten heel weinig mensen. Dat de wortels van de teunisbloem bovendien naar vlees smaken is helemaal onbekend.

Jambon Vegetal - plantaardige ham

In Frankrijk wordt de wortel van de Teunisbloem als een delicatesse gezien. Ze noemden het zelfs Jambon Vegetal, of te wel plantaardige ham. De wortels smaken namelijk naar ham en zijn ook nog eens lichtrose tot rood van kleur. Voor mensen die wel graag vegetarisch willen eten, maar de smaak van vlees ontberen dus een heel goed alternatief.

Wortels, bloemen, bladeren en zaden van Teunisbloem zijn eetbaar

De wortels van de teunisbloem kunnen mensen die dat willen dan ook helpen om fasegewijs over te stappen op plantaardige voeding. Overigens kunnen niet alleen de wortels gegeten worden, maar ook de bloemen, de bladeren en de zaden.

Teunisbloem in de natuurgeneeskunde

Ook in de natuurgeneeskunde is de teunisbloem erg belangrijk. De olie uit de zaden van de plant is rijk aan belangrijke vetzuren met een gehalte aan gamma-linoleenzuur tot wel 14 procent. De olie is daardoor goed voor:
  • Ontstekingen in het lichaam
  • De menopauze
  • Reuma
  • Overgewicht door stofwisselingsstoornissen
  • Hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Astma
  • Hooikoorts
  • Allergieen
  • Premenstruele klachten

Teunisbloem: niet bij manische depressiviteit of epilepsie

Mensen die leiden aan manische depressiviteit of epilepsie moeten geen teunisbloemolie gebruiken. Ook zwangere vrouwen wordt het gebruik afgeraden.

Zelf teunisbloemolie maken

Natuurlijk kunnen teunisbloemcapsules gekocht worden in de winkel. Maar het middel kan ook zelf gemaakt worden, net zoals de indianen dat al deden. Zij stampten de zaden heel fijn tot ze tot een papje werden. Dit werd voor uitwendige klachten gebruikt.
Ook kunnen de bloemen in siroop worden ingelegd. Deze drank is dan goed tegen hoesten, bronchitis en astma.

Telen van de teunisbloem

  • Het telen van de teunisbloem is niet zo moeilijk. Uit het zaad groeit in het eerste jaar een rozet laag op de grond. Deze is groen/wit.
  • Pas in het tweede jaar groeien de bloemstengels. De bloei gaat weken door in de zomer en de plant bloeit dan van onder naar boven.
  • De bloemen gaan in de avond open en hun geur trekt nachtvlinders aan.
  • De teunisbloem is heel gemakkelijk te zaaien op iedere grondsoort

Teunisbloem als groente

Ingrediënten

  • 750 gram teunisbloemwortel
  • Een eetlepel bloem
  • Azijn
  • Zout
  • Citroensap
  • 30 gram boter
  • Peterselie

Bereiding Teunisbloem als groente

Doe een beetje azijn in een pan met koud water
  1. Schil de teunisbloemwortels
  2. Was ze
  3. Snijd ze in stukjes
  4. Leg ze in het azijnwater
  5. Laat dit een paar minuten staan
  6. Haal de wortel er dan uit
  7. Leg in een pan kokend water met wat citroensap
  8. Doe dit tot ze gaar zijn
  9. Gebruik het kookwater als basis voor de saus

De saus

  1. Laat de boter lichtbruin worden
  2. Voeg de bloem toe
  3. Roer tot er een balletje ontstaat
  4. Voeg dan steeds een beetje van het kookwater toe
  5. Blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat
  6. Kruid het met zoet of kruiden die u lekker vindt
  7. U kunt ook een beetje room toevoegen
  8. Maak af met fijngeknipte peterselie
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teunisbloem en vetzurenHet plantengeslacht teunisbloem met de Latijnse naam Oenothera, behoort tot de familie Onagraceae, de teunisbloemfamilie…
Teunisbloem, geschiedenis en gebruikTeunisbloem, geschiedenis en gebruikAls je de fluorescerend gele teunisbloem in de schemering vlammend ziet open gaan, lijken elfjes en andere etherische we…
De geneeskracht van Middelste TeunisbloemDe geneeskracht van Middelste TeunisbloemTeunisbloem is een medicinale sierplant die oorspronkelijk uit de staat Virginia in Noord Amerika komt. Behalve medicina…
Teunisbloemolie voor uw gezondheidTeunisbloemolie voor uw gezondheidTeunisbloemolie wordt gewonnen uit de teunisbloem. Teunisbloemolie heeft enkele zeer bijzondere geneeskrachtige eigensch…

Zwarte peper goed voor de spijsverteringZwarte peper is niet alleen een specerij waarmee je je voeding lekker pittig maakt. Bij dagelijks gebruik heeft het krui…
Beauty: gezonde voeding en bewegen … doen!Beauty: gezonde voeding en bewegen … doen!We worden er haast mee doorgegooid, maar bewegen lijkt het toverwoord van de laatste jaren. We moeten de westerse samenl…
Bronnen en referenties
Reactie

G. de Haan, 28-10-2016
Geldt dit ook voor waterteunisbloem? (eetbaar?) Reactie infoteur, 07-11-2016
Of de waterteunisbloem ook eetbaar is heb ik niet kunnen achterhalen. Ik zou het dus niet wagen.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.