Het stinkt en het is gezond: knoflook!
De één vindt het niet lekker en de ander kan niet zonder. De één vindt het een heerlijke geur en de ander vindt dat het stinkt. We hebben het hier natuurlijk over knoflook. In een hoop gerechten komt knoflook voor en iedereen heeft weleens iets met knoflook gegeten. Behalve een goede smaakmaker is knoflook ook nog goed voor de gezondheid. Zo goed zelfs dat men het eigenlijk meer zou moeten eten! Lees de redenen waarom knoflook gezond is en je eet het vast wat vaker!
Vroeger en nu
Vroeger wist men al dat knoflook gezond is en medicinale krachten heeft:
- Het werd op wonden gesmeerd
- Franse gevangenen die de pest-doden moesten opruimen hebben geen pest gekregen: vermoedelijk door de grote hoeveelheid knoflook in het eten van de Franse gevangenissen
- Bij lepra bracht het gevoel terug in de huid
- Het werd gebruikt als hoestdrank
En zo zijn er nog vele andere zaken waardoor men al eeuwen lang geloofd dat knoflook heilzaam is. Onze huidige wetenschappers voeren hun onderzoeken uit op deze basis uit het verleden. Sommige dingen zijn zelfs al zo goed als zeker:
Bij maagklachten
Knoflook werkt tegen maag en darm problemen. Het heeft eigenlijk een preventieve werking tegen vele soorten kwaaltjes in de maag en de darmen. Er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat knoflook een preventieve werking heeft tegen darmkanker! Ook zit knoflook veelvuldig in ontwormingsmiddelen. Zowel voor mens als dier! Als u dus het idee heeft dat de hond wormen heeft kunt u wellicht wat knoflook door het voer doen. Dit kan geen kwaad, alleen niet ieder dier houdt ervan.
Een gezond hart
De meeste mensen weten het wel: knoflook is goed voor het hart en de bloedvaten. Het zuivert het bloed en gezuivert bloed is weer goed voor het hart. Knoflook lost bloedstolsels op en voorkomt vaatverwijdering. Hartaanvallen zouden minder kans krijgen. Ook op cholestrol en de bloeddruk heeft het een goede invloed. Het eten van één teen per dag is al voldoende om de goede uitwerking van knoflook op hart en bloedvaten te merken.
Tegen huid-infecties
Vers knoflooksap doet het erg goed op wondjes en andere beschadigingen van de huid. Het prikt een beetje, maar dat doen de meeste andere reguliere ontsmetters ook! Het doodt de bacteriën die infecties veroorzaken. Ook bij zwemmers-eczeem heeft het zeker nut om dagelijks de aangetaste plekken in te smeren met knoflooksap.
Tegen hoofdluis, vliegen en muggen
Wie in de warme maanden veel last heeft van muggenbeten, vliegen op de huis en mischien zelfs hoofdluis moet ook maar wat meer knoflook eten. Muggen en vliegen houden doorgaans niet van de geur en smaak van knoflook. Als u dus knoflook in uw bloed hebt is de overlast van deze dieren een stuk minder. Ook de hoofdluis vertrekt liever als u uw hoofd was met een geurloze neutrale shampoo waarin u een aantal tenen knoflook heeft uitgeperst. Houdt wel rekening met de eitjes, dus na een paar dagen weer herhalen.
Bij infecties van de luchtwegen
Bij griep en verkoudheid doet knoflook het zeer goed. Vanwege de pittige geur die ervan af komt heeft het eten van wat rauwe knoflook een bijzonder verlichtend effect op verstopte luchtwegen en vastzittende hoest. Ook een stoombad met knoflook in plaats van menthol zal de luchtwegen verlichten.
Gebitsklachten
De tandarts zal het wellicht wat minder leuk vinden, maar als u wordt overvallen door hevige pijn in het gebit verzacht knoflook. Gewoon wat bouillon maken met knoflook erin en spoelen maar. Bij deze problemen doet de knoflook het weer goed tegen de bacteriën. Ontstoken tandvlees kan ook opknappen van dagelijks gebruik van knoflook. Het zal minder bloeden en snel weer strakker rond de tanden gaan liggen.
Het eten van de knoflook
Als je besloten hebt meer knoflook te gaan eten zijn er diverse manieren. Natuurlijk gaat er niets boven verse knofloook. Uitgeperst door de olijfolie alvoren je je groenten roerbakt geeft een heerlijke smaak aan je eten. Ook fijngehakt door de gebakken aardappels, meegebakken in je gehakt en fijngeperst door je pastasaus zal het een goede smaak aan je eten afgeven en tevens zul je profiteren van de gezondheid van knoflook. Er is slechts één ding wat belangrijk is bij het eten van verse knoflook: nadat je de knoflook hebt geperst of gehakt dien je hem een minuut of 10 te laten staat alvorens je de knoflook in de pan doet en gaat koken, bakken of braden. De knoflook moet namelijk eerst even goed ´luchten´ alvorens hij op zijn best is.
Wie liever geen knoflook eet vanwege de geur kan natuurlijk ook geur- en smaakloze tabletten kopen bij de drogist. Ook deze volstaan prima; mits het wel producten op natuurlijke basis zijn! Overigens helpt het eten (goed kauwen) van een takje peterselie na de maaltijd ook uitstekend tegen de lucht!