Ervaringen met levertraan

Ervaringen met levertraan Levertraan is een makkelijk opneembaar vet, dat de voedingstoestand aanvult. Levertraan wordt gebruikt ter aanvulling van het vitamine A en D gehalte, vooral in de zonarme wintermaanden. Wat is levertraan eigenlijk? En waarom is het goed om levertraan in te nemen? Wat zijn de effecten van levertraan? Over het wanneer en hoeveel gebruiken van levertraan. Over onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van vitamine A en D en eigen ervaringen met levertraan.

Wat is levertraan?

Levertraan is een dierlijke olie, die gewonnen wordt uit ondermeer de lever van de kabeljauw, schelvis en heilbot, vissoorten die voorkomen in de Atlantische Oceaan. Levertraan is een vette olie, die jodium, fosfor, vitamine A en D bevat. Het is tevens één van de producten met het hoogste gehalte aan omega-3 vetzuren. Zuivere levertraan is tegenwoordig een kleurloze of lichtgele olie, met een enigszins visachtige maar niet ranzige smaak en geur.

Levertraan: Effecten van Vitamine A en D

Vitamine A is belangrijk voor de (gezonde) huid, ogen (gezichtsvermogen), (gezond) tandvlees, groei en afweer. Vitamine A komt alleen voor in dierlijke bronnen: rood vlees, lever, zuivelproducten, vis en eigeel.

Vitamine D is belangrijk voor het behoud van (sterke) botten en tanden en bevordert de opname van calcium en fosfor uit voeding. Vitamine D2 is de plantaardige vorm. Vitamine D3 is de dierlijk vorm. Vitamine D3 wordt in het menselijk lichaam geproduceerd onder invloed van ultraviolet licht van de zon. Vitamine D komt verder voor in vette vis, lever, vlees, volle melk, eieren.

Levertraan: Effecten Omega-3-vetzuren

In de afgelopen jaren is de belangstelling in levertraan toegenomen. Naast dat levertraan rijk is aan vitamine A en D, bevat levertraan de belangrijke vetzuren EPA en DHA. Aangetoond is dat deze zogenaamde Omega-3-vetzuren hart- en vaatziekten, artritis en depressies voorkomen, het cholesterolgehalte in het bloed verlagen en van belang zijn voor de oogfunctie en de hersenstofwisseling. Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij het behoud van goede hart- en bloedvaten. Kijkt u ook eens naar het artikel Hoe langer en gezond leven? Het antwoord!.

Wanneer en hoeveel levertraan gebruiken?

Met de ‘r’ in de maand (september t/m april) is het – naar oud gebruik - handig om levertraan te nemen, omdat met minder zonlicht de huid minder vitamine D aanmaakt. Vooral jonge kinderen, vrouwen boven de vijftig en mannen boven de zestig hebben extra vitamine D nodig. De volgende dosering wordt geadviseerd: 4 ml per dag voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Dit bevat 1230 μg vitamine A en 10 μg vitamine D3.

Toxiciteitverschijnselen vitamine A en D

Een overdosis aan vitamine A of vitamine D leidt tot toxiciteitsverschijnselen. Het risico op overdosering van vitamine A door het gebruik van een multivitamine is uitgesloten, wanneer men zich aan de aanbevolen doseringen houdt. Onderzoek heeft aangetoond, dat het risico op een chronisch tekort op vitamine D vele malen groter is dan het risico op een overdosis.

Vooral door visolieproducenten – visolie bevat geen vitamine A en D - wordt benadrukt, dat levertraan in het verleden nogal eens met PCB's, dioxinen en zware metalen verontreinigd was. Levertraan wordt echter getest volgens internationale protocollen voor werkzaamheid en zuiverheid door een onafhankelijk, gecertificeerd laboratorium en is vrij van detecteerbare gehalten aan kwik, cadmium, lood, PCB's en andere verontreinigende stoffen.

Onderzoek vitamine A, vitamine D en visvetzuren

Er is enorm veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van teveel of te weinig vitamine A en gezondheidsimplicaties van verschillende niveau’s (van zware deficiëntie tot intoxicatie) vitamine D in het bloed. Een overzicht hiervan voert echter te ver voor dit artikel. Geconcludeerd kan worden, dat gedoseerd gebruik van levertraan zeker goed is, zie ook onder de bovengenoemde kopjes over effecten van levertraan.

Doordat de wetenschap de rol van vitamine D in combinatie met vitamine A en visvetzuren bij diverse chronische aandoeningen steeds duidelijker aantoont, is levertraan aan een comeback bezig.

In Van Nature (6/2007) staat hierover: “Door de potentieel toxische effecten van vitamine A en D is er nog steeds een angst voor suppletie (aanvulling) met deze vitamines, die een rationeel gebruik ervan in de weg staat. Nu de rol van vitamine A en D bij diverse chronische aandoeningen steeds meer wordt aangetoond, blijkt anderzijds dat met name de vitamine D-status onder grote bevolkingsgroepen erg slecht is. Levertraan verdient daarom gerehabiliteerd (in eer hersteld) te worden, aangezien het vitamine A en D in hun natuurlijke vorm levert. In deze combinatie en in deze vorm is de toxiciteit veel minder en hoeft dat het therapeutische gebruik niet in de weg te staan.”

In Bliss (december 2007) wordt zelfs een ‘lofzang’ op levertraan gehouden. Samengevat is met levertraan de kans om ziek te worden minder groot.

Over één onderzoek meldt gezondheid.be op 20 april 2010: “Een dieet rijk aan vis en levertraan zou mogelijk de kans op astma en allergische aandoeningen verminderen, zo blijkt uit een groot Scandinavisch onderzoek (Clinical and Experimental Allergy, november 2007).”

Al deze onderzoeken ten spijt is het vanzelfsprekend dat je probeert een natuurlijk leven te leiden en de juiste productkeuzes te maken.

Eigen ervaringen levertraan

Wij gebruiken Lovitran zuivere Noorse levertraan uit een fles, een betaalbaar en natuurlijk product dat verkrijgbaar is bij verschillende drogisterijen en apotheken. Er zijn ook merken die levertraan in capsulevorm verkopen, bijvoorbeeld in de reformwinkel. Te denken valt aan de softgel kabeljauwleverolie van Orthica, een natuurlijke bron van vitamine A en D3 en omega 3-vetzuren. Een voordeel is, dat je de specifieke smaak van levertraan – al valt die wel mee - niet proeft.
© 2010 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar zit vitamine D in?Waar zit vitamine D in?Vitamine D is van belang voor het menselijk lichaam om goed te functioneren en gezond te blijven. Vitamine D zorgt onder…
Wat zijn de beste vitamines voor de huid?Wat zijn de beste vitamines voor de huid?In dit artikel worden de vitamines behandeld welke het beste zijn voor de huid. Ouder worden gaat gepaard met het veroud…
Vitamine D - de zon en nog zeven vitaminenbronnenVitamine D - de zon en nog zeven vitaminenbronnenVitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Het is goed voor ons geheugen, de botten, ons afweersysteem en het beïnvl…
Mooie voeten: oplossing voor eelt en klovenMooie voeten: oplossing voor eelt en klovenMet hoge temperaturen is het heerlijk om op slippers rond te lopen. Als je eelt of kloven hebt is dit meteen een heel st…

Alcoholgebruik: feiten en weetjesAlcoholgebruik: feiten en weetjesVeel volwassenen, en tegenwoordig ook jongeren, drinken bijna dagelijks alcohol. Of dat zo gezond voor je lijf is, daar…
Het gevaar van buikvetOvergewicht is slecht voor onze gezondheid, maar niet al het vet blijkt even schadelijk te zijn. Buikvet verhoogt het ri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Hoogland, A., Levertraan, het eerste voedingssupplement, Comeback van de verguisde vitamines A en D, Van Nature, nr. 6, 2007;
  • Lofzang op levertraan, Bliss december 2007;
  • www.orthica.nl
Reactie

K. Fermin, 12-04-2012
Ik koop lovitran bij de groene kruidenier. Het is er nog/weer. Reactie infoteur, 05-05-2012
Bedankt voor uw reactie. Goed om te weten!

Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 13-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.