InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Zink: zinktekort symptomen, kenmerken en klachten + oorzaak

Zink: zinktekort symptomen, kenmerken en klachten + oorzaak

Zink: zinktekort symptomen, kenmerken en klachten + oorzaak Zink is een belangrijk spoorelement. Zink is betrokken bij allerlei fysiologische processen in het lichaam, zoals wondgenezing, een goede werking van het immuunsysteem, de celdeling, celgroei en een goede smaak- en reukbeleving. Dit belangrijke mineraal speelt ook een rol in stofwisselingsprocessen. Mannen met een tekort aan zink kunnen problemen krijgen met de vruchtbaarheid en het libido, terwijl vrouwen met een tekort aan zink last kunnen krijgen van een verstoorde menstruele cyclus. Een zinktekort komt hier te lande bijna niet voor. Ook is het via voeding bijna onmogelijk om te veel zink binnen te krijgen.

Zinktekort


Zink

Zink is een belangrijk spoorelement. Met het begrip 'spoorelement' wordt bedoeld dat het een stof betreft die slechts in zeer geringe hoeveelheden in het lichaam aanwezig is en noodzakelijk is voor een goede functie van diverse lichaamsprocessen.

Functie van zink

Zink speelt een belangrijke rol in het afweersysteem of immuunsysteem van het lichaam en het neemt deel aan een groot aantal stofwisselingsprocessen. Zink is nodig bij de celdeling, celgroei, wondgenezing, en de afbraak van koolhydraten. Zink is voorts zeer belangrijk voor de smaakontwikkeling en het nachtelijke gezichtsvermogen. Daarnaast is zink betrokken bij de aanmaak van insuline.

Bronnen van zink

Zink komt in slechts kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Zink is nauw verbonden met eiwitrijk voedsel. Men kan er van uitgaan dat de meeste voedingsmiddelen met een hoog zinkgehalte ook eiwitrijk zijn. Goede bronnen van zink zijn rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, krab, kalkoen, kip, kreeft, mosselen en zalm.

Zink komt naast vlees en schaal en schelpdieren ook voor in zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas. Ook komt het voor in pinda's, pindakaas, bonen en volkoren granen, bruine rijst, volkoren brood, aardappelen en pompoenpitten.

Fruit en groenten zijn geen goede bronnen, omdat zink in plantaardige eiwitten niet zo goed beschikbaar is voor gebruik door het lichaam als het zink uit dierlijke eiwitten.

Zinktekort symptomen, kenmerken en klachten

Een zinktekort is een zeldzaam verschijnsel in Nederland. Volgens het Voedingscentrum zijn er in Nederland geen gevallen bekend van mensen met symptomen van een tekort aan zink.

Een tekort aan zink uit zich onder andere in de volgende klachten:
 • afwijkingen van huid, slijmvliezen en skelet;
 • een veranderd reuk en smaakvermogen;
 • het achterblijven van geslachtelijke ontwikkeling en groei (vertraagde groeiontwikkeling);
 • een verminderde afweer tegen infecties, waardoor er frequente infecties optreden;
 • nachtblindheid;
 • mannen met een tekort aan zink kunnen problemen krijgen met de vruchtbaarheid en het libido;
 • vrouwen met een tekort aan zink kunnen last krijgen van een verstoorde menstruele cyclus;
 • haarverlies, haaruitval;
 • slechte of verminderde eetlust;
 • wondjes die langzaam genezen.

De symptomen verdwijnen binnen korte tijd na inname van supplementen.

Gevolgen en effecten van teveel zink

Via voeding is het schier onmogelijk om te veel zink op te nemen. Bij langdurige dagelijkse inname van een hoge dosis zink als supplement, kan een kopertekort ontstaan.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH)

De beste manier om de dagelijkse behoefte aan essentiële vitaminen en mineralen binnen te krijgen is door gevarieerd te eten.

De Gezondheidsraad beveelt de volgende inname voor zink aan:

 • Mannen en vrouw 1-18 jaar: geen ADH
 • Mannen 19 jaar en ouder: 10 mg/dag
 • Vrouwen 19 jaar en ouder: 9 mg/dag
 • Zwangeren, 1-3 maanden zwanger: 12
 • Zwangeren, 4-9 maanden zwanger: 15
 • Borstvoedenden, 0-3 maanden: 20
 • Borstvoedenden, >3 maanden: 16

Klik hier voor een special over mineralen en klik hier voor een special over vitaminen.

Lees verder

© 2011 - 2015 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zink, een levenskrachtig mineraalZink, een levenskrachtig mineraalZink is een belangrijk mineraal. Het zit in elke menselijke lichaamscel. Zink helpt het immuunsysteem. Voldoende zink do…
Voedingssupplementen tijdens de zwangerschapVoedingssupplementen tijdens de zwangerschapWil je zwanger worden? “Foliumzuur slikken!” zal dan een veelgehoord advies zijn. Maar waarom is foliumzuur zo belangrij…
Het mineraal: ZinkHet mineraal: ZinkZink is een belangrijk mineraal. In eerste instantie natuurlijk voor iedereen maar voor mannen is zink toch weer net iet…
Zink om het libido te versterken en gezondheid te verbeterenZink om het libido te versterken en gezondheid te verbeterenHet mineraal zink komt in verschillende gradaties voor in meerdere standaard producten en waardoor in principe iedereen…
Mineralen en spoorelementenMineralen en spoorelementenVoeding speelt een belangrijke rol in ons leven. Niet alleen omdat we voedsel nodig hebben om gezond te blijven en omdat…
Bronnen en referenties
 • Ulrich Rückert: Vitaal met vitaminen - Hoe natuurlijke vitaminen en mineralen uw gezondheid verbeteren en u volop energie geven; UGN te Elburg, 1993.
 • http://www.voedingscentrum.nl
 • http://www.vitamine-info.nl

Reageer op het artikel "Zink: zinktekort symptomen, kenmerken en klachten + oorzaak"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

J. Poelman, 26-02-2013 23:21 #6
Half maart moet mijn vrouw geopereerd worden aan galstenen. Gaarne verneem ik van U wanneer zij nu zou beginnen met de inname van 1 zink--tablet van 10 mg per dag of dit schadelijk kan zijn.
Vr.groet j.poelman

Dave, 12-01-2012 19:37 #5
Wat een herkenning in jullie verhalen! Ik zou graag in contact willen komen met iemand wie dmv zink zijn of haar problemen heeft opgelost of verbeterd. Ikzelf heb enorm veel last van hevig nachtelijk transpireren. Ben al onderzocht door verschillende poli's maar geen enkele arts weet er raad mee. Zink is daarentegen nooit op getest en wat blijkt gisteravond dosis zink genomen en slaap was meteen goed, heel diep. Terwijl ik voorheen heel onrustig en niet vast/diep sliep. Graag reactie alvast bedankt Dave

Riet Caspers, 16-08-2011 11:22 #4
Ook bij mij is kortgeleden een zinktekort vastgesteld. Ik loop sinds eind 2010 met BMS klachten (Burning Mouth Syndrome) en een tekort aan zink zou dit kunnen veroorzaken.
Kan inderdaad ook niet erg veel vinden over zink. Er is iemand die een boekje hierover (Ankertje) heeft geschreven, maar kan ik het nog niet te pakken krijgen. Ik neem nu iedere dag 3x een suspensie van 20 mg. zinksulf en moet 6 september terugkomen bij de KNO arts, maar hoop ik dat ik voor die tijd al resultaten heb en mijn BMS minder wordt. Ik had in 2009 ook al mondklachten (slijmvliezen) en weet dus niet hoelang ik al met een zinktekort loop.

Floor, 11-08-2011 17:29 #3
Naar aanleiding van uw reactie op C. Velzeboer over verdere literatuur over Zink, zou u deze nog steeds willen verstrekken? Ik ben namelijk erg geïntereseerd en elke extra bron is meegenomen. Reactie infoteur, 13-08-2011
Ik heb C. Velzeboer een e-mail verzonden met daarin de vraag of zijn/haar e-mailadres aan u mag verstrekken. Zodra ik meer hoor, zal ik u berichten.

Jeannette, 15-04-2011 14:49 #2
Jarenlang 600 mg zink gebruik per dag is veel te veel. Zoek een goede natuur- of complementaire arts. (www.abng.nl) U kunt ook zelf op internet informatie zoeken voorwat betreft de gevolgen van een zink tekort.

Volgens het Voedingscentrum zijn er in Nederland geen gevallen bekend met symptomen van een tekort aan zink. Zoals gewoonlijk geeft het Voedingscentrum onjuiste informatie! Het Voedingscentrum ontvangt subsidie door de overheid en kan niet objectief hierover oordelen! Reactie infoteur, 15-04-2011
Als we uitgaan van een vrouw van 19 jaar en ouder, dan volstaat 9 mg/dag. 600 mg per dag is dan ong. 66 keer boven de ADH.

C. Velzeboer, 29-03-2011 17:46 #1
Jammer dat er zo weinig bekend is over zink in Nederland. Ik ben bekend met een zinktekort, met op één na (vertraagde groeiontwikkeling) alle gevolgen van een zinktekort. Meer dan op de lijst. Op het moment van ontdekken was ik vwb mijn gezondheid ver heen. Oorzaak waarschijnlijk chronische bloeding die na de bevalling van mijn eerste kind ruim 7 jaar heeft bestaan, naast extreem nachtelijk zweten. Het zinktekort is ook weer waarschijnlijk reden van niet meer zwanger worden (1e keer was direct) echter dit zinktekort is pas 4 jaar na stoppen IUI pogingen en een IVF poging in 2006 ontdekt. Omdat de klachten toen extreem werden. Oplossing zinksuppletie (want zou onschuldig zijn/weinig zink nodig) nu, 5 jaar later, na jarenlang 600 mg per dag zink te suppleren is er sprake van een zinktoxicity. Gevolgen zijn chronische aneamie, koper tekort en daar weer de gevolgen van. Hierover bestaat behoorlijk veel wetenschappelijk (internationaal, weinig tot geen Nederlands) onderzoek. Op verzoek te verkrijgen, ik weet niet of op deze reactie te reageren is. Voor nu modder ik voort om juiste bloedbalans terug te krijgen. Reactie infoteur, 03-04-2011
Indien iemand prijs stelt op deze literatuur kan hij mij een PM verzenden. Ik zal dan deze reactie naar u doorspelen.

Infoteur: Tartuffel
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!