Voedingsadvies bij migraine

Wat migraine inhoudt
Migraine is een hoofdpijn die in aanvallen komt opzetten. Het ontstaat doordat de samenwerking tussen de bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen tijdelijk is verstoord. De pijn zit meestal aan één zijde van het hoofd, soms aan beide zijden. De hevige en vaak bonzende hoofdpijn wordt erger bij inspanning waarbij er zelfs misselijkheid kan ontstaan. Geluiden en fel licht worden slecht verdragen en je ligt dan het liefste op bed in een duistere slaapkamer. Sommige mensen zien een half uur tot een uur voor de aanval flitsen, schitteringen of golvende beelden waarbij het lichaam aan één kant kan gaan tintelen. Meestal is een migraineaanval binnen een dag weer over. Sommige mensen hebben er regelmatig last van en anderen hebben af en toe een aanval. Vrouwen hebben ongeveer driemaal zo vaak migraine als mannen.Triggers
Triggers zijn uitlokkende factoren die een migraineaanval kunnen veroorzaken. Een bepaalde stof of factor (de trigger) veroorzaakt een overreactie van de bloedvaten in hersenen. De triggers kunnen op zichzelf werken of in combinatie met andere facturen. Zodra bekend is wat deze triggers zijn, kunnen deze worden vermeden. Zo wordt de kans op een migraine aanval een stuk kleiner. Triggers kunnen diverse factoren zijn zoals:- Stress. De aanval ontstaat na de stress, vaak in een vakantie of weekend.
- Ovulatie/menstruatie
- Medicijnen
- Weersveranderingen
- Verandering in slaappatroon
Naast deze triggers speelt voeding een hele belangrijke rol bij migraine. Door kan bijvoorbeeld door het abrupt stoppen van cafeïnegebruik een migraineaanval ontstaan. Het overslaan van een maaltijd kan de bloedsuikerspiegel zo ver omlaag brengen dat het een aanval kan uitlokken.
Invloed van voeding
Bij de meeste mensen die lijden aan migraine kan een bepaald voedingsmiddel een aanval uitlokken. De voedingsmiddelen verschillen die hiertoe leiden verschillen per persoon. Toch zijn er een aantal voedingswaren die vaak als een trigger worden aangeduid. Voorbeelden hiervan zijn:- Bepaalde kazen (Franse kazen, Brie en Roquefort)
- Bepaalde witte en rode wijnen
- Andere alcoholische dranken zoals bier
- Chocolade
- Noten
- Citrusfruit
- Nitrieten (in o.a. worst, hotdogs, bereide vleeswaren en visconserven)
- Natriumglutamaat (vooral in Chinese bereidingen, sojasaus en ingeblikte voedingsmiddelen)
Diagnose vaststellen
Het verband tussen het voedingsmiddel en het optreden van een migraineaanval is niet altijd even duidelijk. Dit kan het beste worden aangetoond met een uitlokkingtest. De patiënt neemt dan gedurende één tot twee maanden geen preventieve geneesmiddelen. Elke keer als er een aanval optreedt, moet de patiënt een lijst opstellen van alle voedingsmiddelen die in de periode van 24 uur voor de aanval werden ingenomen. Als een bepaald voedingsmiddel vaker voorkomt in deze lijst, moet dit als een mogelijke trigger worden beschouwd. Als door het eten van dit voedingsmiddel een aanval ontstaat is de trigger achterhaald en moet deze worden vermeden. De juiste triggers vinden kan erg lastig zijn en daarom moet dit zeer nauwkeurig bekeken worden. Het vinden van de juiste triggers is geen garantie dat de migraineaanvallen weg blijven.Voedingsadviezen bij hoofdpijn
Voedingsgerelateerde hoofdpijn wordt ook wel metabole hoofdpijn genoemd. Dit is een verzamelnaam voor hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een onbalans in de stofwisseling of een onbalans in de biochemie. Deze hoofdpijnstoffen komen vaak voor en ze kunnen andere soorten hoofdpijn verergeren. Om dit balans zoveel mogelijk te terug te krijgen kun je de volgende voedingsadviezen opvolgen:Vermijd de volgende voedingsstoffen:
- witmeel, suiker, honing, glucosestroop of bindmiddelen
- frisdrank, koffie, thee en alcohol
- chocolade en snoep
- kleur-, geur- en smaakstoffen
- vruchtensappen. Neem liever de hele vrucht
- smaakversterkers
- biogene aminen

De stofwisseling kan gereguleerd worden door dierlijke vetten en eiwitten te beperken. Gebruik volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst. Probeer blikgroente en kant en klaar maaltijden te vermijden. Probeer regelmatig en gezond te eten. Daarnaast is het belangrijk om minstens 2 liter te drinken, bij voorkeur bronwater. Goede vetten om te gebruiken zijn: olijfolie, walnootolie, lijnolie en pompoenolie.
Voedingssupplementen
Voedingssupplementen worden met name door de natuurgeneeskundige geneeswijze geadviseerd. Na ongeveer 6 weken zal de voedingsdeskundige bekijken of de behandeling zinvol is geweest. Als extra ondersteuning kan men de volgende voedingssupplementen gebruiken:- Vitamine C
- Multivitamine
- Vitamine B2
- Ginko biloba-extract
- Co-enzym Q10