Voedingsadvies bij migraine

Voedingsadvies bij migraine Migraine is een hevige hoofdpijn waarbij er soms zelfs misselijkheid ontstaat. Dit heeft te maken met een storing tussen de bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen. Het komt bij vrouwen ongeveer drie keer zo vaak voor als bij mannen. Een migraineaanval duurt soms een aantal uren tot een paar dagen, maar het is meestal binnen één dag weer over. In hoeverre speelt voeding hierbij een rol? Is migraine tegen te houden door het eten van de juiste voeding?

Wat migraine inhoudt

Migraine is een hoofdpijn die in aanvallen komt opzetten. Het ontstaat doordat de samenwerking tussen de bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen tijdelijk is verstoord. De pijn zit meestal aan één zijde van het hoofd, soms aan beide zijden. De hevige en vaak bonzende hoofdpijn wordt erger bij inspanning waarbij er zelfs misselijkheid kan ontstaan. Geluiden en fel licht worden slecht verdragen en je ligt dan het liefste op bed in een duistere slaapkamer. Sommige mensen zien een half uur tot een uur voor de aanval flitsen, schitteringen of golvende beelden waarbij het lichaam aan één kant kan gaan tintelen. Meestal is een migraineaanval binnen een dag weer over. Sommige mensen hebben er regelmatig last van en anderen hebben af en toe een aanval. Vrouwen hebben ongeveer driemaal zo vaak migraine als mannen.

Triggers

Triggers zijn uitlokkende factoren die een migraineaanval kunnen veroorzaken. Een bepaalde stof of factor (de trigger) veroorzaakt een overreactie van de bloedvaten in hersenen. De triggers kunnen op zichzelf werken of in combinatie met andere facturen. Zodra bekend is wat deze triggers zijn, kunnen deze worden vermeden. Zo wordt de kans op een migraine aanval een stuk kleiner. Triggers kunnen diverse factoren zijn zoals:
  • Stress. De aanval ontstaat na de stress, vaak in een vakantie of weekend.
  • Ovulatie/menstruatie
  • Medicijnen
  • Weersveranderingen
  • Verandering in slaappatroon

Naast deze triggers speelt voeding een hele belangrijke rol bij migraine. Door kan bijvoorbeeld door het abrupt stoppen van cafeïnegebruik een migraineaanval ontstaan. Het overslaan van een maaltijd kan de bloedsuikerspiegel zo ver omlaag brengen dat het een aanval kan uitlokken.

Invloed van voeding

Bij de meeste mensen die lijden aan migraine kan een bepaald voedingsmiddel een aanval uitlokken. De voedingsmiddelen verschillen die hiertoe leiden verschillen per persoon. Toch zijn er een aantal voedingswaren die vaak als een trigger worden aangeduid. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Bepaalde kazen (Franse kazen, Brie en Roquefort)
  • Bepaalde witte en rode wijnen
  • Andere alcoholische dranken zoals bier
  • Chocolade
  • Noten
  • Citrusfruit
  • Nitrieten (in o.a. worst, hotdogs, bereide vleeswaren en visconserven)
  • Natriumglutamaat (vooral in Chinese bereidingen, sojasaus en ingeblikte voedingsmiddelen)

Diagnose vaststellen

Het verband tussen het voedingsmiddel en het optreden van een migraineaanval is niet altijd even duidelijk. Dit kan het beste worden aangetoond met een uitlokkingtest. De patiënt neemt dan gedurende één tot twee maanden geen preventieve geneesmiddelen. Elke keer als er een aanval optreedt, moet de patiënt een lijst opstellen van alle voedingsmiddelen die in de periode van 24 uur voor de aanval werden ingenomen. Als een bepaald voedingsmiddel vaker voorkomt in deze lijst, moet dit als een mogelijke trigger worden beschouwd. Als door het eten van dit voedingsmiddel een aanval ontstaat is de trigger achterhaald en moet deze worden vermeden. De juiste triggers vinden kan erg lastig zijn en daarom moet dit zeer nauwkeurig bekeken worden. Het vinden van de juiste triggers is geen garantie dat de migraineaanvallen weg blijven.

Voedingsadviezen bij hoofdpijn

Voedingsgerelateerde hoofdpijn wordt ook wel metabole hoofdpijn genoemd. Dit is een verzamelnaam voor hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een onbalans in de stofwisseling of een onbalans in de biochemie. Deze hoofdpijnstoffen komen vaak voor en ze kunnen andere soorten hoofdpijn verergeren. Om dit balans zoveel mogelijk te terug te krijgen kun je de volgende voedingsadviezen opvolgen:

Vermijd de volgende voedingsstoffen:
  • witmeel, suiker, honing, glucosestroop of bindmiddelen
  • frisdrank, koffie, thee en alcohol
  • chocolade en snoep
  • kleur-, geur- en smaakstoffen
  • vruchtensappen. Neem liever de hele vrucht
  • smaakversterkers
  • biogene aminen

Bron: Kheinz, PixabayBron: Kheinz, Pixabay
Biogene aminen komen van nature voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. Ze zijn betrokken bij diverse functies in het lichaam zoals spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling. Histamine is een voorbeeld van biogene aminen en dit komt voor in o.a. chocolade, aardbeien, tomaten en drop.

De stofwisseling kan gereguleerd worden door dierlijke vetten en eiwitten te beperken. Gebruik volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst. Probeer blikgroente en kant en klaar maaltijden te vermijden. Probeer regelmatig en gezond te eten. Daarnaast is het belangrijk om minstens 2 liter te drinken, bij voorkeur bronwater. Goede vetten om te gebruiken zijn: olijfolie, walnootolie, lijnolie en pompoenolie.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen worden met name door de natuurgeneeskundige geneeswijze geadviseerd. Na ongeveer 6 weken zal de voedingsdeskundige bekijken of de behandeling zinvol is geweest. Als extra ondersteuning kan men de volgende voedingssupplementen gebruiken:
  • Vitamine C
  • Multivitamine
  • Vitamine B2
  • Ginko biloba-extract
  • Co-enzym Q10

Praktische adviezen

Probeer zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel te eten. Tijdens het bederfproces van voedsel komen biogene aminen vrij die een migraineaanval kunnen uitlokken. Kies bij voorkeur diepvries of doorgekookt voedsel omdat biogene aminen niet tegen een extreem lage of hoge temperatuur kunnen. Bewerkt voedsel bevat vaak lichaamsvreemde stoffen en dit kost het lichaam onnodig veel energie. Probeer dit te vermijden. Ook in fabrieksbrood zitten veel additieven. Echt tarwebrood kan stoffen bevatten waar gevoelig op gereageerd kan worden. Daarom is het beter om speltbrood, rijstbrood of boekweitbrood te kiezen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
De verschillende soorten hoofdpijnDe verschillende soorten hoofdpijnVeel mensen hebben regelmatig last van hoofdpijn. Dit kan heel vervelend zijn, vooral als het een zware hoofdpijn is. Al…
Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Dit kan erg vervelend zijn. Het kan zijn dat je hoofdpijn hebt omdat je ziek wordt/be…

Tarwegrassap bevordert de gezondheidTarwegrassap bevordert de gezondheidHeb jij er al over gehoord? Tarwegras. Je leest er steeds meer over. Eigenlijk kun je het een beetje vergelijken met het…
Plantaardige olie voor uw gezondheidPlantaardige olie voor uw gezondheidHet menselijk lichaam kan niet functioneren zonder vetten. Maar een teveel aan verzadigde vetten en transvetten brengt e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • - www.hoofdpijn.nl
  • - www.gezondheid.be
  • - www.natuurdiëtisten.nl
  • Afbeelding bron 1: Kheinz, Pixabay
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 03-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.