Borstvoeding: de 10 belangrijkste vragen
Geeft u borstvoeding? U hebt dan voor de meest natuurlijke vorm van voeden gekozen. Toch komen er ongetwijfeld allerlei vragen in u op. Tien belangrijke kwesties zijn op een rijtje gezet. De tips voor het geven van borstvoeding zijn zeer belangrijk, misschien wel essentieel om te voorkomen dat u afhaakt. Weet dat borstvoeding de goedkoopste, meest natuurlijke en gemakkelijkste manier van voeden is. De tips variëren van het aanleggen van de baby tot wat te doen bij pijnlijke borsten.
Inhoud
Waarom borstvoeding?
Borstvoeding bevat alle
voedingsstoffen die de baby in de eerste maanden nodig heeft. Dat is eigenlijk al reden genoeg om er bewust en gemotiveerd voor te kiezen. Er zijn echter tal van andere
voordelen, eigenlijk teveel om op te noemen. Een heel belangrijk pluspunt is dat moedermelk alle
antistoffen bevat die de baby beschermen tegen ziekten.
Band tussen moeder en kind
Ook zal dankzij deze manier van voeden de band tussen u en uw kindje steeds sterker worden. Kortom, borstvoeding is de gezondste, goedkoopste, makkelijkste en meest natuurlijke manier van voeden. U kunt echter gaan twijfelen over allerlei
praktische dingen. De adviezen bevatten antwoorden op veel vragen waar jonge moeders mee zitten.
De tien belangrijkste vragen
Voordat de 'echte' melk komt, maakt het melkklierweefsel colostrum aan. Het bevat suiker,
water, maar ook
mineralen en de zo belangrijke
antistoffen. Het is belangrijk dat de baby het colostrum binnenkrijgt.
Bron: 789083, Pixabay 1. Wanneer mag ik de baby voor het eerst laten drinken?
Vrijwel meteen na de geboorte. Hoe eerder uw baby mag zuigen, hoe sneller de
melkproductie op gang komt. Het colostrum is de eerste melk en is gelig van kleur. Het zorgt ervoor dat de baby extra veel eiwitten, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt. Ook bevat deze voormelk veel antistoffen tegen bijvoorbeeld polio. Er bestaat geen product dat kwalitatief net zo goed is als het colostrum. Het is bovendien zeer lichtverteerbaar voor uw baby. Ook zorgt het colostrum ervoor dat de eerste zwarte ontlasting (meconium) zo snel mogelijk wordt uitgescheiden. Wacht dus niet met het geven van moedermelk en leg uw kindje aan zodra het mag van de verloskundige of dokter.
2. Hoe leg ik de baby aan?
Zolang u maar ontspannen ligt of zit, is er niks aan de hand. Veel houdingen zijn prima, ook de
kleermakerszit, zolang de baby maar goed bij de tepel kan en u zich op uw gemak voelt. In de eerste maand moet u erop letten dat de baby zo mogelijk de hele tepelhof in de mond neemt. Dankzij de onderdruk in de borst (melkkanaaltjes) komt de melkproductie dan beter op gang. Ook moet de baby goed kunnen slikken. Houd het hoofdje dus recht ten opzichte van de ruggengraat. In het begin moet uw baby misschien geholpen worden met het zoeken naar de tepel. Streel met een vinger over één wang. U zult merken dat de hap- en zuigreflex daardoor meteen wordt opgewekt. Houd ook contact met de baby. Kijk hem aan, praat met hem. Hij ruikt u en hoort uw stem. Dat is goed voor zijn geestelijke ontwikkeling.
3. Hoe vaak en hoelang mag de baby drinken?
Zo vaak en zolang de baby dat wil. Het is heel belangrijk dat u niet iemand van de klok bent of wordt. Dat brengt alleen maar frustratie en ellende. Vaak aanleggen stimuleert de melkproductie. Na een tijdje heeft de baby zijn eigen drinkritme, meestal om de vier uur. Vergeet trouwens niet dat de borst troost biedt aan de baby. Dat alleen is al een reden om hem aan te leggen.
4. Hoeveel maanden mag de baby aan de borst?
Geef uw baby minstens vier maanden de borst. Alleen na die periode is het maag-darmkanaal geschikt voor bijvoeding. Wilt u langer de borst geven? Dat kan natuurlijk. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur, levensstijl en of uw baby graag wil blijven drinken.
5. Wat moet ik doen als de baby in het begin niet wil drinken?
Misschien heeft de baby een verstopt neusje. Misschien hebt u te lang gewacht met het geven van borstvoeding. Heb geduld. Van cruciaal belang is dat u de baby aanlegt zodra hij erom vraagt.
6. Hoe weet ik zeker dat de baby genoeg melk binnenkrijgt?
Als de baby tussen de voedingen door natte luiers heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken. Als de luiers droog blijven of niet echt nat zijn, moet u professioneel advies inwinnen. In de eerste weken wordt de baby goed in de gaten gehouden door de kraamverzorgster en wijkverpleegkundige. Ook wordt de baby een keer per week gewogen om te kijken of hij de groeicurve volgt (zie groeiboekje). Als de curve wat vlak blijft, legt u de baby wat vaker aan of u geeft hem tussendoor een flesje.
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay 7. Mijn borsten doen pijn. Wat nu?
Soms wordt de tepel ruw door het voeden. Er kunnen zelfs kloofjes ontstaan. Zorg ervoor dat de baby altijd de tepel met de tepelhof in de mond neemt. Tussen het voeden door moeten de tepels droog zijn. Wissel vaak van borst. Soms helpt afkolven als een van uw borsten een tijdje rust moet hebben.
8. Waar moet ik borstvoeding geven?
Belangrijk is een rustig plekje waar u zich kunt ontspannen. Dat straalt af op de baby, die zich dan eveneens op zijn gemak voelt. Geef minstens een keer per dag borstvoeding op die verstilde plaats, die helemaal voor uzelf en de baby is. Richt dat plekje bijvoorbeeld in met veel kussens. Een ontspannen muziekje op de achtergrond helpt ook.
9. Hoe verzorg ik mijn borsten?
Wrijf ze elke dag in met een huidverzorgende olie die daarvoor geschikt is.
10. Ik ben ziek. Mag ik dan toch borstvoeding geven?
Vraag als u
medicijnen slikt eerst advies aan uw huisarts. Geef
borstvoeding als u zich daartoe in staat voelt. Kolf de melk anders af.
Lees verder