De geneeskracht van cannabis, wiet of Indische hennep
Cannabis sativa is een medicijn in de fytotherapie. Hierbij moet allereerst gezegd worden dat de cannabis en hasjsoorten uit koffieshops geenszins in aanmerking komen voor geneeskundige waarde. Deze wietsoorten zijn slechts gekweekt op een hoog THC-gehalte en zijn derhalve volledig oninteressant als medicinale plant omdat de verdovende effecten de overhand nemen en alle therapeutische effecten overschreeuwen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud
Bijwerkingen cannabis
De Latijnse naam voor Indische hennep is
Cannabis sativa. Een andere Nederlandse naam is wiet. Medicinale wiet wordt soms mediwiet genoemd en is in sommige landen geïnstitutionaliseerd, maar niet in
Nederland. Cannabis of wiet roken is slecht voor de gezondheid. De stoffen komen niet alleen de longen binnen. Via het speeksel en de rookneerslag in de luchtwegen richt de rook schade aan in het spijsverteringsstelsel. De stoffen in rook zorgen voor een overbelasting van de lever waardoor het spijsverteringsmechanisme in effectiviteit afneemt. Al met al zijn er zoveel bijwerkingen aan het roken van cannabis dat dit geheel moet worden ontraden, zelfs als het roken niet gebeurt in combinatie met tabak.
Hennepzaad /
Bron: Jorge Barrios, Wikimedia Commons (Publiek domein)Hennepzaden, hennepolie en tinctuur
De enige manier om gebruik te maken van de geneeskracht van de wietplant is de tinctuur en de
hennepzaden gebruiken. In ecologische winkels vind je gepelde en ongepelde cannabiszaden. Bovendien kun je er
hennepolie kopen, die een zeer gezonde olie vormt omdat er precies de juiste balans aan omega 3 en omega 6 betten in zitten. Hennepolie wordt gemaakt van de hennepzaden. Het is van belang om te weten dat in deze producten beslist geen THC zit. THC is de naam van de roesopwekkende stof; het is de afkorting van tetrahydrocannabinol.
Werkzame stoffen cannabis
Van de cannabisplant wordt het hele kruid gebruikt om een tinctuur te maken. De olie, het meest gezonde product van de hennepplant, wordt van de hennepzaden gemaakt. In het kruid zitten de volgende werkzame stoffen: THC, CBN of dibenzopyraancannabinol, CBD of difenolcannabidiol, etherische olie met terpenoïden,
flavonoïden, suikers, vetzuren, fenolische spiroïdanen, dihydrostilbenen, aminen, ammoniumzouten en
alkaloïden die afgeleid zijn van spermidine.
Medicinale effecten cannabis
Het roken wordt afgeraden maar hier volgt toch de medicinale eigenschappen van het roken welke niet worden verkregen middels een tinctuur of het eten van de zaadjes. Van het roken van cannabis is bekend dat het een kalmerend effect heeft, hoewel de huidige koffieshopcannabis dit effect ontbeert; hiervoor ben je aangewezen op ´buitenwiet´. Soms helpt het bij overspannenheid, zenuwachtigheid en inslaapmoeilijkheden. Cannabis heeft als eigenschap dat het gevoel versterkt wordt. Wie depressief is kan niet vrolijk van cannabis worden, maar wie positief is ingesteld loopt kans op het krijgen van een euforisch gevoel.
Cannabis bij ernstige ziekten
Bij sommige ernstige ziekten kan cannabis roken uitkomst bieden. Tijdens een chemotherapie wordt de patiënt misselijk en dit gevoel is moeilijk te verhelpen; maar cannabis schijnt dat te lukken. Daarnaast worden spasmen verminderd en kan het om die reden worden aangewend bij multiple sclerose.
Het roken van cannabis doet de oogbaldruk verminderen. Dat is de reden dat het staar voorkomt. Er zijn echter andere middelen om staar te voorkomen. Bovendien kun je voor dit doel een extract nemen. Een extract wordt in de
fytotherapie ook ingezet bij anorexia, hoewel er vele andere
geneesplanten zijn die daar tegen helpen. Verder werkt het pijnstillend en anti-astmatisch. Dat weer in tegenstelling tot het roken van cannabis wat de kans op astma juist vergroot. Veel verstokte rokers leiden aan piepende longen.
Het uitwendig gebruik van cannabis is alleen gericht op het pijnstillend vermogen. Het kan een pijnstillende zalf versterken; daarom wordt er soms aan een pijnstillende zalf per 100 gram twee gram cannabisextract toegevoegd.
Uiteraard wordt cannabis recreatief gerookt, wat is gezondheidstechnisch net zo slecht is als alcohol drinken.
Maximale dosis
- Van de tinctuur mag je maximaal driemaal per dag 20 druppels nemen.
- De zaden mag je in ruime hoeveelheden over salades en maaltijden doen; het is niet handig om ze mee te bakken of koken.
- Het gebruik van hennep of hasjiesj wordt afgeraden, omdat het niet duidelijk is welke stoffen er precies in koffieshopwiet zitten aangezien die louter met synthetische grondstoffen is gemaakt en is bespoten.
- Het roken van cannabis sativa wordt uit gezondheidsoogpunt onder alle omstandigheden afgeraden.