Keelamandelen verwijderen

Keelamandelen verwijderen Het verwijderen van de keelamandelen, ook wel amandelen knippen genoemd, is helaas geen pijnloze kwestie. Vroeger werden keelamandelen sneller en vaker geknipt dan tegenwoordig. Omdat keelamandelen een functie hebben bij de opbouw van het afweermechanisme van ons lichaam, worden amandelen tegenwoordig in principe alleen geknipt als het echt nodig is. Keelamandelen worden bij voorkeur alleen verwijdert als de amandelen zoveel klachten opleveren dat er geen andere oplossing lijkt dan ze te verwijderen. Terugkerende ontstekingen van de keel, gepaard gaande met andere klachten, en/of erg dikke amandelen, zijn meestal de aanleiding. Ook als er te vaak medicijnen moeten worden voorgeschreven kan besloten worden tot het verwijderen van de amandelen. Toch is het nut en de gevolgen van het verwijderen van keelamandelen nog steeds enigszins omstreden. Amandelen verwijderen hebben mogelijk een negatieve invloed op het immuunsysteem. Niet elke KNO arts zal daarom graag (te) snel overgaan tot het verwijderen van de keelamandelen. Het is zinvol om vooraf een en ander te lezen over de voor en nadelen van deze ingreep, en laat u ook goed informeren.

Amandelen verwijderen, hoe gaat dat in zijn werk?

Vroeger ging het anders toe dan tegenwoordig. In de jeugd van onze ouders en grootouders (voor 1950) kreeg een kind gewoon van zijn moeder of vader te horen ‘vanmiddag gaan we amandeltjes knippen.’ Als het kind dan vroeg wat dat was kreeg het als antwoord: ‘de dokter kijkt even met een spiegeltje in je keeltje en daarna krijg je een ijsje.’ Enthousiast ging het kind dan mee naar het ziekenhuis, waar het tot zijn schrik in een stoel gezet werd en de armen en benen met riemen werden vastgezet. Het kind kreeg een klem in zijn mond en dan werden de amandelen zonder verdoving geknipt. Een pijnlijke en traumatische ervaring rijker, kreeg het kind na afloop inderdaad een ijsje. Een schrale troost lijkt me.

Narcose

Tegenwoordig gaat het gelukkig anders. Een dergelijke ingreep wordt nu onder narcose uitgevoerd, maar toch is het nog steeds een pijnlijke ingreep. Na de operatie is er dan ook sprake van flinke pijn. Slikken is pijnlijk en het kind zal juist na de ingreep regelmatig kleine slokjes water moeten drinken om de keel schoon te spoelen. Huilen doet ook pijn. Na de operatie zal het kind nog steeds ijsjes krijgen om de pijn te verzachten. Eten en praten zijn ook gevoelig. De stem zal een beetje anders klinken door de ingreep. Al deze klachten worden na een paar dagen wel al minder. De pijn wordt bestreden met paracetamol, bij voorkeur zetpillen paracetamol, en niet (!) met middelen zoals aspirine die acetylsalicylzuur bevatten, want die verdunnen het bloed en bij en na de ingreep is er altijd een kans op nabloedingen.

Eten nadat de keelamandelen verwijderd zijn

Eten na het verwijderen van keelamandelen zal pas na een paar dagen gemakkelijker gaan. Zacht en koud (of lauw) voedsel wordt aangeraden en ook waterijsjes worden aangeraden, maar koolzuurhoudende frisdranken, bananen en bepaalde andere vruchten, worden afgeraden. U zult daarover advies krijgen van het ziekenhuis. De keel zal op de plek waar de amandelen hebben gezeten, na de ingreep grijs-wit verkleuren. Dit is normaal en een stadium van het genezingsproces.

Zitten er risico’s aan het verwijderen van keelamandelen?

Elke operatie brengt bepaalde risico’s met zich mee. Het verwijderen van amandelen is een routine operatie, maar toch kunnen er nabloedingen optreden. Infecties en koorts en (na)bloedingen, zijn na de operatie altijd een reden om direct contact op te nemen met een arts.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keelamandelen: laten zitten of verwijderen?Keelamandelen: laten zitten of verwijderen?We hebben er allemaal wel eens last van: keelpijn. Keelpijn kan chronisch worden als de keelamandelen ontstoken raken. D…
mijn kijk opOperatie en herstel: Keelamandelen knippen (tonsillectomie)Amandelen laten verwijderen wordt ook wel amandelen knippen of tonsillectomie genoemd. Dit is een ingrijpende operatie,…
Peritonsillair abces (abces keelamandelen)Een peritonsillair abces is een abces rond de keelamandelen. Vaak is dit een complicatie van ontstoken keelamandelen. He…
Keelontsteking, ontsteking keelamandelen en amandelkankerKeelontsteking, ontsteking keelamandelen en amandelkankerEen keelontsteking of faryngitis en een ontsteking van de keelamandelen of tonsillitis hebben soortgelijke symptomen. Wa…

De werking van nierenDe werking van nierenDe nieren zijn de belangrijkste excretie-organen. Het doel van de nieren is, in samenwerking met de andere excretie-orga…
OntstekingsreactiesEen ontsteking is een reactie van het lichaam die ontstaat na weefselbeschadiging. Mensen ervaren deze reactie als zeer…
Reacties

Naomi, 14-11-2013
Ik heb maandag 5 november mijn amandelen laten verwijderen. Ben nu bijna 2 weken verder ik vond de pijn echt reuze mee vallen maar ik heb nu al een paar dagen echt weer zin in een sigaret kan het kwaad om nu te roken? Reactie infoteur, 15-11-2013
Dat is inderdaad het laatste wat je nu moet doen.

Stacey, 01-03-2013
Mijn zoontje van bijna 4 heeft afgelopen maandag de keel- en neusamandelen laten verwijderen en de oren doorgeprikt en schoongemaakt.
Nu is het zo dat hij erg moeilijk zijn mond open kan doen vanwege de pijn. Aan de binnenkant van zijn linkerwang is het ook erg dik. Is dit normaal?
Ook heeft hij nog pijn in zijn keel waar de keelamandelen hebben gezeten. Hoe lang kan dit nog duren? Reactie infoteur, 02-03-2013
Even een huisarts bellen voor advies is het beste. Het kan ontstoken zijn en ik raad u aan om voor de zekerheid vanavond nog even met de waarnemend arts te overleggen.

Irene, 24-12-2012
Hai,
Ik ben irene, 27 en ik heb gemiddeld per jaar 5 keer een keelontsteking. Mijn huisarst wil me geen antibiotica meer geven maar geeft het advies uitzieken. Ik ben daar eigenlijk wel klaar mee want de keelontstekingen zijn zo heftig dat het mijn werk zelfs beinvloed (ben eens per 3 maanden ziek)
Nu is mijn vraag, moet ik persee een doorverwijzing hebben van mijn huisarts om mijn keelamandelen te laten verwijderen? Of kan ik ook zelfstandig een afspraak maken met een KNO-arts? Reactie infoteur, 24-12-2012
U heeft een verwijzing van een huisarts nodig, maar dat hoeft niet uw eigen huisarts te zijn. Wil uw huisarts u niet doorverwijzen, dan kunt u vragen waarom niet. Komt u er met uw eigen huisarts niet uit dan kunt u verwegen om een andere huisarts te nemen.

R., 18-06-2012
Hallo, ik ben 11 april geopereerd aan mijn amandel die was niet goed verwijderd en daar was een ontsteking ontstaan ze zeiden dat ik na de operatie nooit meer last zou hebben van een ontsteking in mijn keel. Tot mijn verbazing is er tot 4 weken geleden weer een klein abces op het litteken weefsel gegroeid met een klein zwart puntje erop en bij de rand van mijn tong lijkt een zweertje te zitten en heb rode en witte plekken in me keel. Ben al zo vaak naar de dokter geweest en die zeggen is niks te zien zal wel herstel zijn van de operatie. IK GELOOF ER NIKS VAN! Ik weet niet wat het zou kunnen zijn, het doet geen pijn maar voelt met slikken en eten en drinken wel heel vervelen schraal aan. Kan iemand mij misschien vertellen wat het misschien zou kunnen zijn? Stress me kapot dadelijk is het mondkanker ofzoiets. Reactie infoteur, 18-06-2012
U kunt het beste opnieuw naar de huisarts gaan en uw angst voor kanker uitspreken. Leg ook uit dat u slikklachten heeft, en dat u pijnklachten heeft. Vraag om een verwijzing naar een KNO arts voor een second opinion. Dat zou dan een andere KNO arts kunnen zijn dan de huidige.

Rebecca, 26-04-2011
Heey, ik ben 15 jaar oud. Op dit moment heb ik een erg gevige keelonsteking.Dit is al me 3de keer in een half jaar. Nu heb ik gelezen dat het beter is om je amandelen te laten verwijden. Maar nu ik allemaal reactie's lees ben ik er steeds banger voor. Ik zit heel erg te twijfelen of ik naar de dokter zou gaan. Want ik wil niet nog een paar keer hevige keelonstekingen krijgen. Wat zou je mij aanraden om te doen? Reactie infoteur, 26-04-2011
Hoi. Even naar de dokter gaan is toch wel verstandig, omdat je wat meer dan gemiddeld vaak keelontsteking hebt. Dat wil niet zeggen dat er dan ook meteen besloten wordt om je amandelen te laten knippen. Je kan ook gewoon driemaal in een halfjaar besmet zijn met een bacterie van anderen en misschien heb je het komende halfjaar nergens last van. Ook is de huisarts niet iemand om bang voor te zijn. De huisarts geeft je advies wat het beste is. De huisarts zal niet meteen besluiten dat je amanadelen geknipt moeten worden. Zo'n beslissing gaat in overleg (met jou en je ouders) en alleen als het echt nodig is. Dat is nog maar de vraag.:)

Mijablo, 19-04-2011
15 april mijn amandelen laten verwijderen, 29 jaar ben ik en best wel wat gewend qua keelpijn en onderzoeken. Maar dit had ik niet verwacht, het doet echt enorm veel zeer. De eerste dag valt het wel mee je krijgt morfine en je komt de dag wel door. Maar de 2de dag begint alles pas echt. slikken is echt niet leuk en krijg ook haast niets weg. het is iedere dag een gevecht. En met tranen over mijn wangen krijg ik om de 2 uur misschien een glaasje water weg.

Ik zit nu op de 5de dag en het brand en steekt behoorlijk, ze zeggen dat het 8 dagen duurd dus ik heb er nog 3 te gaan. Vanmorgen was het echt op zijn top zoveel pijn met slikken. mijn nek is vuurrood en oorpijn erbij. het is voornamelijk aan 1 kant het ergste.
temp wisselt zich af smiddags is het 38 graden en smorgens vaak 37,1.

Ik denk dat het een questie van afwachten is, maar heb dan ook nog niets kunnen eten sinds de operatie. water is het enige wat wel helpt. KNO arts zei kaugom kauwen is ook goed daar blijft je gehemelte mee in beweging en dat is goed voor de genezing. En veel drinken (dat heb ik al opgegeven gaat echt niet) mag blij zijn als ik per dag 3 a 4 glazen water weg heb gekregen.)

Ik hoop dat straks alles het wel waard is geweest, heb me flink verkeken op alles. Terwijl het me wel gezegd was hoor.

Ik ga weer wat proberen te drinken en hoop dat het snel over is. Reactie infoteur, 19-04-2011
Sterkte ermee. Hopelijk krijg je wel genoeg vocht binnen. Mag je waterijs? Of gaat dat ook niet?

Lilian, 06-04-2011
Mijn dochter is drie jaar oud. Haar amandelen worden over een week geknipt. Maar we twijfelen of we het toch moeten doen omdat het nu sinds een week toch weer goed met haar gaat. Haar amandelen zijn wel nog steeds opgezet en ze is de hele winter ziekelijk geweest door haar amandelen. Is het misschien toch verstandig om het nog even aan te kijken? Ik heb namelijk gehoord dat je amandelen toch erg belangrijk zijn en dat je als je amandelen verwijderd zijn nog zieker kunt worden omdat je afweer tegen virussen slechter is. Groet, Lilian Reactie infoteur, 07-04-2011
U zou om een second opinion kunnen vragen omdat u twijfelt. U kunt de arts ook op de hoogste stellen dat u nog niet 100% zeker bent van het belang. Misschien komt u dan samen tot een besluit.

Rianne, 06-12-2010
Mijn zoontje van 2,5 jaar is een week geleden geopereerd, zijn neus- en keelamandelen zijn eruit, maar het wil absoluut niet beter gaan met hem.
De koorts zakt niet en er zit bijna geen leven in hem dan alleen af en toe met zijn treintje spelen en verder is het op de bank hangen en filmpjes kijken. Drinken gaat in fases (na een week nog steeds) de ene keer een paar slokken en daarna huilen dat het hem pijn doet en de andere keer gaan er zo 1 tot 2 bekers er door heen… Hij is enorm mager aan het worden, waardoor hij ook vatbaarder zal worden. Het doet me alleen zoveel verdriet om wat eerst een heel levendig kind was met ondeugende streken ineens al een week goed ziek is en dat maakt me gelijk ook boos, omdat dit je niet verteld wordt tijdens de voorbereiding van de operatie…, daarnaast is het voor onze zoon traumatisch om te gaan slapen vanwege de operatie., dus daar zijn we ook flink meebezig om hem te helpen met het verwerken van al zijn ervaringen…
morgen opnieuw naar de huisarts en hopelijk kan hij ons vertellen waarom mijn zoontje nog zoveel pijn heeft en koorts wat niet weg wil…, fingers crossed Reactie infoteur, 07-12-2010
Hoi Rianne,

De koorts zou nu toch over moeten zijn. Heeft hij misschien ook kou gevat? Goed dat je weer naar de huisarts gat met hem voor onderzoek. En wat sneu dat hij niet meer slapen wil. Ik hoop voor hem en jou dat hij snel weer de oude zal zijn.

Ms, 14-11-2010
Mijn zoontje van net 2 jaar (een week geleden is hij 2 jaar geworden) is afgelopen donderdag geopereerd aan zijn keel amandelen en voor de 2de keer zijn neusamandelen. Hij mocht rond het middaguur naar huis. Rond 17 uur waren we op de ehbo en om 20.30 werd hij met spoed geopereerd omdat hij een bubbele bloeding had. Aan beide kante zijn er bloedvaten dicht gebrand. Het arme kind was zo ontzettend ziek en kon niets drinken terwijl hij het zo graag wilde! Vanmorgen dronk hij eindelijk iets en mocht gelijk naar huis en nu zijn we enkele uren thuis en heeft nog niets gedronken, zucht wat een zorgen! Hij moet voor 17 uur gedronken hebben anders moet hij terug. Reactie infoteur, 14-11-2010
Sterkte ermee, MS. Hopelijk knapt hij snel weer op.

R. Lieffering, 07-11-2010
Bij mijn zoon van 21 jaar is 26-10-10 zijn keelamandelen verwijderd, echter nu zo'n 12 dagen later spuwt hij elke ochtend nog bloed. In de nacht van 4 op 5 nov was het bloeden veel meer als anders en zijn naar de EHBO in Bronovo geweest waar een KNO-arts resten van korsten en geronne bloed heeft weggezogen. Mijn vraag is moeten wij ons ongerust maken en wanneer mag hij aan het werk. In de papieren die we meegekregen hebben stond 10 à 14 dagen maar omdat hij iedere ochten nog wat bloed spuwt vragen wij ons af of dit wel verstandig is omdat hij lichamelijk vrij zware arbeid moet verrichten.
Gaarne uw reactie,
Met vriendelijke groeten,
R. Lieffering Reactie infoteur, 07-11-2010
Als uw zoon zich nog niet fit voelt en ook nog steeds bloed spuugt lijkt het logisch als hij nog rustig aan doet totdat hij zich weer fit genoeg voelt. Overleg dit echter het liefste met de behandelende arts of met zijn eigen huisarts. Zij kennen zijn situatie en zullen hem het beste kunnen adviseren. Beterschap gewenst voor hem.

John, 15-09-2010
Ik heb een vraag.
Vanavond kreeg ik tot mijn verbazing te horen dat keelamandelen weer aangroeien nadat ze geknipt zijn.
Dit is volgens mij niet waar; of had die persoon het bij het rechte eind? Ik had hier nog nooit van gehoord.
Alvast bedankt voor het antwoord!
Groeten, John Hofman Reactie infoteur, 15-09-2010
Dat is soms het geval, omdat de amandelen niet verwijderd zijn maar geknipt. Het kan aan de methode van 'afknijpen' liggen. Amandelen bestaan uit zacht weefsel en worden als het ware afgescheurd. Restanten kunnen soms weer wat aangroeien. Soms zijn aandoeningen de oorzaak van aangroei. Het is echter allemaal geen regel maar eerder uitzondering als geknipte amandelen weer aangroeien.

Vera, 20-08-2010
Hoi, beetje late reactie maar ik ben naar de dokter geweest 2 weken terug. Die heeft mij een verwijsbrief meegegeven voor de KNO-Arts. Ik moest contact opnemen met de arts als het terug kwam. Nu is het nog niet teruggekeerd, maar ben nu ziek. Enorm verkouden, hoesten, misselijk koorts en ga zo maar door. Nu is mijn vraag aan u, heeft of kan dit met mijn amandelen te maken hebben, en moet ik contact opnemen met de KNO-Arts? Ik betwijfel dit, want het kan ook een gewoon griepje zijn. Alvast bedankt! Reactie infoteur, 21-08-2010
Hoi Vera,

We krijgen allemaal wel eens griepachtige klachten of griep of een verkoudheid. Zolang je klachten niet afwijken van het normale patroon, en geen keelklachten veroorzaken, kun je er vanuit gaan dat het gewoon een verkoudheid is. Als je heel vaak dat soort klachten hebt, of als je klachten toenemen, overleg dan even met je huisarts.

Vera, 29-07-2010
Hoi, ik heb de laatste tijd heel vaak klachten van keelpijn en opgezette klieren/amandelen in mijn keel, waarbij het doortrekt naar mijn oor. Toen ik voor de 2de keer naar de dokter geweest was, met niet lange tijd ertussen, had ik een antibioticakuur gekregen. Die heb ik netjes afgemaakt, en een paar dagen was de pijn weg. Maar 6 dagen na mijn laatste pil, kwam de pijn terug. Niet hevig, maar vernam het wel. Nu, 2 week later, word het steeds erger. Vooral snachts en in de morgen heb ik enorme hevige pijn. Daarbij trekt de pijn door naar mijn oor, waardoor die enorm gevoelig word met zelfs de kleinste geluidjes, en kan ik mijn mond amper open doen, plus slikken en praten doet enorme pijn. Ik ben 14 jaar, en ik hoorde dat doktoren niet zo gauw mensen op die leeftijd doorverwees om de amandelen te knippen. Ik denk zelf dat dit wel de beste oplossing is, aangezien het altijd terugkeert en antibiotica niet meer helpt. Ik wacht het nog even af, anders ga ik naar de dokter. Maar ik wou graag even u advies, wat zou u doen? Reactie infoteur, 29-07-2010
Vera, ik zou dit laten zien aan de huisarts nu de klachten er nog zijn, dus niet afwachten. Nu de klachten nog bestaan kan de huisarts constateren hoe erg het is en op basis daarvan besluiten dat knippen het beste is. Overleg met je huisarts blijft dus nodig zolang de klachten zo vaak terugkomen.

Laura, 26-07-2010
Ik heb vorige week mijn amandelen laten verwijderen. Morgen is het een week geleden. Wat zou ik kunnen eten? Ik heb al bijna een week geen normaal voedsel gegeten. Reactie infoteur, 26-07-2010
Het is verstandig om het advies van de dokter op te volgen. Hebben ze geen tips gegeven met wat je na een week mag eten?

Michelle, 05-05-2010
Ik heb vandaag precies een week geleden mijn amandelen laten knippen, het eten enzo gaat wel weer redelijk, maar cola of chocolade melk doet nog vreselijk zeer, eigenlijk alles wat zoet en zout is omdat ik allemaal wondjes in mijn mond heb van die klemmen die ze in mijn mond hebben gezet. Nu gaat het elke dag iets beter maar als ik eet krijg ik ontzettend veel pijn in mijn kaken, zoveel pijn dat ik gelijki niet meer kan eten want het houd ongeveer een half uur aan.
Ik hoop dat dat snel weg gaat want dat doet meer pijn dan mijn keel zelf, ik vond de operatie ook echt niet mee vallen ik ben 16 en heb er echt heel veel last van gehad, sinds gister gaat het eigenlijk opeens iets beter.
Maar ik vroeg me af of iemand ook zoveel pijn heeft gehad aan zijn/haar kaken. Ik kan dan dus niet meer eten en als ik wakker wordt is het nog erger dan dan de spieren in mijn wangen, kaken en keel heel erg zeer en het gaat helemaal door tot in mijn oren het is bijna niet te houden afentoe! Iemand hier ervaring mee? Reactie infoteur, 05-05-2010
Ik durf het niet te zeggen. Je kunt aan je huisarts vragen of het nakramp is of zo?

Anna Claire, 15-03-2010
Hallo,
4 jaar geleden zijn mijn amandelen er uit gehaald zonder problemen alleen ongeveer de laatste 2 jaar ben ik soort van chronisch verkouden, lange periodes zoals 2 maanden en dat ongeveer 4 keer in het jaar… komt het doordat mijn amandelen eruit zijn gehaald?
groetjes Reactie infoteur, 15-03-2010
Hmm… ik denk het niet. Maar waarom vraag je het niet eens aan de dokter?

Groetjes:)

Dionne, 15-03-2010
Ik ben 12 jaar en mijn amandelen moeten ook geknipt worden…
ik ben best bang voor de pijn en de narcoze!
hoe gaat een narkoze?
hoelang moet je in het ziekenhuiis of thuis blijven?
sorry voor de fouten ik heb dyslexi xx Dionne:-p Reactie infoteur, 15-03-2010
Hoi Dionne,

Narcose is niet zo ingewikkeld. Er zijn twee manieren om iemand onder narcose te brengen. Een kapje op je neus en dan adem je een stofje in waardoor je even gaat 'slapen'. Het is natuurlijk toch anders dan gewoon slapen, want anders zou je wakker worden als iemand je aanraakt om je amndelen te knippen.
Je kan ook een prik krijgen en daarmee onder narcose worden gebracht, en dan val je meteen in 'slaap'. Ook dat is geen gewone slaap, maar eigenlijk een soort van bewusteloos zijn. Na de operatie geven ze je dan vaak (via een infuus of zo) weer een stofje waardoor je al snel weer wakker wordt. Als ze dat niet doen dan wordt je wat later weer wakker. Ik heb zelf een paar keer narcose gehad en vond het helemaal niet eng. Ik heb prima ervaringen met narcose, vandaar. Een keer moets ik geopereerd en toen kwam er een mevrouw met mooie blauwe ogen en heel blond haar me die prik geven. Ze had echt een heel vriendelijk gezicht. ze zei, tel maar ven van tien terug naar 1.
10, 9, 8 7… en toen wa sik zo, foetsie onder narcose. En omdat je tijdens de narcose niets droomt en ook niets beleefd, werd ik voor mijn gevoel meteen weer
wakker. Dat komt omdat er geen herinnering had aan de tijd dat ik onder narcose was geweest, natuurlijk, dus het was net of ik in slaap gevallen was en een seconde later mijn ogen weer opendeed. In de tussentijd was ik echter wel geopereerd. Ik raad je aan om voor de operatie alle vragen over narcose aan de dokter te stellen. Een roesje is een heel lichte narcose. Vak krijgen mensen een roesje, als een operatie maar kort duren gaat.

Veel succes met de operatie, ik hoop dat je snel weer op zal knappen.

Kitty, 22-02-2010
Bij mijn zoonje van negen worden binnenkort de amendelen verwijderd. Hij speel heel enthousiast bugel. Hoelang zou hij na de operatie moeten wachten om weer op dit blaasinstrument te spelen? Er komt natuurlijk nogal wat druk op te staan… Reactie infoteur, 22-02-2010
Geen idee. Waarschijnlijk voelt hij zelf wel wanneer dit weer pijnloos is en forceren is niet verstandig. Dit lijkt me een vraag waar het ziekenhuis antwoord op zal hebben.

Petra, 18-12-2009
Mijn amandelen zijn geknipt in 1964. Ik was 5 jaar. Ik weet nog heel goed dat ik werd vastgebonden op een stoel en een kapje over mijn mond kreeg. Daarna de smaak van ik denk ether en toen was ik in slaap met dikke tranen op de wangen. Ik moest twee dagen blijven. Een gewoon ziekenhuis op de Overtoom in Amsterdam. Met 1967 scheelt het niet veel maar toch een wereld van verschil in de aanpak. En zeker niet van voor 1950. Maar traumatisch wel.

met vriendelijke groet, Petra Reactie infoteur, 18-12-2009
Mijn moeder heeft dit ook nog meegemaakt, en toen nog zonder verdoving en bij volle bewustzijn! Dank voor uw reactie.

Semmy, 11-12-2009
Er wordt veel gesproken over nabloedingen, maar wat houdt dat precies in?
en hoe weet ik of ik een nabloeding heb?

groetjes Reactie infoteur, 11-12-2009
Hoi Semmy, deze vraag kun je het best aan je huisarts stellen.

San, 16-10-2009
Mijn zoontje van 2,5 is een half jaar geleden geholpen aan zijn amandelen, zowel keel en neus. Ze zijn geknipt. Sindsdien lust hij geen groente meer. Kan het zo zijn dat zijn smaak niet goed ontwikkeld is doordat hij veel verkouden is geweest tijdens zijn babytijd? En dat de smaak daardoor nu nog ontwikkelt moet worden? Reactie infoteur, 16-10-2009
Hoi San,

Lastig te zeggen. Omdat zijn neusamandelen ook geknipt zijn kan het in principe wel van invloed zijn op de smaak, maar hoe groot die kans is durf ik niet te zeggen. je ziet natuurlijk wel vaker bij kinderen van die leeftijd dat ze voorkeur voor bepaald eten hebben en dat ze niet zo dol op groenten zijn. Bespreek het wat de 'smaak' betreft dus eens met je huisarts. Wat het eten betreft zou je kunnen proberen om een kaassausje (uit een pakje) of een groentensausje te maken en dat eens over de groenten te doen. Dat wil nog wel eens helpen omdat het veel meer smaak heeft met zo'n sausje. Ook zachte groenten ongemerkt door appelmoes prakken, kan helpen. Leg niet de nadruk op het moeten eten van groenten en maak er geen probleem van als hij niet wil, want kinderen maken graag een strijd van eten. Als hij groenten blijft weigeren overleg dat dan ook dat eens met de huisarts of met het zuigelingenbureau. Succes.:)

Marcia, 27-09-2009
Hallo,

Mijn amandelen zijn als 2-jarig peuter eruit geknipt. Maar nu ben ik 24 jaar en is mijn linkeramandel opgezwollen en is er niets mis met mijn linkeramandel. Maar de KNO-arts zijn binnen 5 min, Ze gaan eruit? En nu voor de tweede keer :S?

*verward… ** Reactie infoteur, 27-09-2009
Misschien zijn je amandelen vroeger gepeld, niet verwijderd.

Jeroen, 29-08-2009
Met verbazing las ik in het artikel :
"… Vroeger ging het anders toe dan tegenwoordig. In de jeugd van onze ouders en grootouders kreeg een kind gewoon van zijn moeder of vader te horen?vanmiddag gaan we amandeltjes knippen… "
"… waar het tot zijn schrik in een stoel gezet werd en de armen en benen met riemen werden vastgezet. Het kind kreeg een klem in zijn mond en dan werden de amandelen zonder verdoving geknipt… "

Mijn amandelen zijn geknipt in 1967 (dus 42 jaar geleden). En, dat ging toch heel anders… nl veel aandacht voor het kind en het knippen vond plaats onder volledige narcose. Ik mocht/moest toen 1 nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven. Dit laatste blijkt nu veelal niet meer nodig. Het knippen van de amandelen heeft plaatsgevonden in Eindhoven. Als er sprake is van "… in de jeugd van onze ouders… " dan zou je kunnen stellen dat ik tot deze groep hoor. Mijn ervaring past niet bij de beschrijving in het artikel.

Over welke periode gaat het, in welk deel van het land, in welk ziekenhuis en door welke artsen…?

Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 29-08-2009
Dag Jeroen,

Ik ben van jouw generatie, ik heb het dus inderdaad niet over onze jeugd, maar over de jeugd van onze ouders.
Maar je bericht maakt voor mij duidelijk dat het handiger is om een jaartal erbij te zetten. :) Voor 1950 word dat dan.
Bedankt voor de tip dus.

Margreet, 05-08-2009
Hallo. Onze zoon van 4 jaar heeft al een paar jaar opgezette keelamandelen. In het begin van zijn leventje was hij veel ziek: oorontstekingen, astmatische bronchitis, koorts. Nu is hij minder vaak ziek, maar heeft nog steeds opgezette keelamandelen die ook rood zijn. Moeten ze er niet een keertje uit? Ook is hij vaak moe.

Alvast bedankt voor een reactie. Reactie infoteur, 08-08-2009
Dag Margreet,

Een huisarts of KNO arts kan dit het beste beoordelen.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 21-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.