Als je last hebt van een spastische/prikkelbare darm

Als je last hebt van een spastische/prikkelbare darm Wanneer je last hebt van een spastische darm (ookwel prikkelbare darmsyndroom genoemd) is dat erg vervelend. Gelukkig is het een niet schadelijke aandoening , maar je kunt er veel last van hebben. Wat de klachten zijn en wat je er aan kunt doen leest u hier.

Wat houdt een spastische darm in?

Bij een spastische darm zijn de darmen extra gevoelig voor prikkels. De darmen trekken vaker samen waardoor men last krijgt van pijnlijke krampen,ook is het ontlastingspatroon anders dan bij "normale" darmen. Sommige mensen krijgen last van obstipatie afgewisseld met diarree en sommige mensen hebben bijna altijd last van obstipatie of diarree. De darmen reageren gevoeliger op bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen, de klachten zijn per persoon verschillend. Een spastische darm hebben is geen ziekte maar een vervelende aandoening die verder niet schadelijk voor het lichaam is.

De klachten op een rijtje:

  • buikkrampen/pijn
  • overgevoelig reagerende darmen bij bepaalde voedingsmiddelen/kruiden
  • obstipatie eventueel afgewisseld met diarree ( of andersom )
  • opgeblazen gevoel
  • winderigheid
  • slijm bij de ontlasting

Oorzaken:

De oorzaak van een spastische darm is nog niet bekend. Wel staat vast dat stress en voeding een belangrijke factor zijn bij het hebben van klachten. Wanneer iemand last heeft van stress en spanningen zullen de klachten vaak verergeren. Tegenwoordig eten mensen veel meer producten die minder vezelrijk zijn en vaak al kant en klaar en bewerkt zijn. Hierdoor lunnen ook klachten ontstaan.

Hoe wordt de diagnose vastgesteld?

De huisarts zal naar uw klachten luisteren en naar uw buik kijken en luisteren (wat drukken om te kijken of er ergens pijnklachten zitten). Vaak wordt er een bloedonderzoek gedaan om te controleren of er ergens een ontsteking zit. Bij een spastische darm wordt er niks aantoonbaars in het bloed gevonden, wanneer men voor de zekerheid naar het ziekenhuis wordt gestuurd voor extra onderzoek zal ook daar niks gevonden worden. De diagnose wordt dan ook op basis van de klachten door de huisarts vastgesteld en eventueel bevestigd door het ziekenhuis.

Wanneer naar de huisarts?

Is een van onderstaande van toepassing, neem dan contact op met uw huisarts:
  • langer dan 2 weken diarree
  • bij bloed in de ontlasting
  • bij een gewichtsverlies van 3 kg of meer in een maand tijd zonder dieet
  • als er darmkanker in de familie voorkomt
  • bij pijn laag in de buik
  • als de klachten ontstaan na gebruik van medicijnen
  • als het dagelijkse functioneren eronder lijdt
  • als u zich ernstige zorgen maakt
  • als de verstopping na gebruiken van bulkvormers en laxeermiddelen niet overgaat
  • bij koorts of temperatuurverhoging

Wat kan je er zelf aan doen:

  • dieet: vezelrijk en gevarieerd eten
  • veel bewegen,dit stimuleert de darmwerking
  • veel drinken,vocht is nodig om de ontlasting zacht te maken
  • vezelpreparaten gebruiken,vezels stimuleren de darmbeweging (dus bij obstipatie) drink er veel bij!
  • u kunt probiotica kopen zoals yakult en activia voor een goede darmwerking
  • vermijd stress en spanningen
  • lactulose gebruiken bij obstipatie (verkrijgbaar bij drogist en apotheek)
  • aeropax kunt u bij drogist en apotheek kopen bij winderigheid en opgeblazen gevoel (geen bewezen werking!)
  • paracetamol tegen buikpijn en pijnlijke krampen

Wat kan de huisarts betekenen?

De huisarts kan een aantal medicijnen voorschrijven:
  • duspatal (mebeverine) : tegen de buikkrampen (nog geen bewezen werking)
  • diclofenac(o.a voltaren) : tegen buikpijn
  • bulkvormers (metamucil,volcolon,fibervorm etc...): dit zijn een soort vezelpreparaten op recept voor zachtere ontlasting
  • vochtbinders (movicolon,legendal,transipeg etc) : deze middelen houden vocht vast in de darmen waardoor de beweging in de darmen gestimuleerd word
  • laxeermiddelen (bisacodyl en sennapeulen etc) ook vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek : deze middelen kunnen alleen kortdurende gebruikt worden en zijn zeker geen eerste keuze bij obstipatie aangezien ze de darmwand op den duur kunnen beschadigen waardoor deze lui wordt en dus niet meer zonder laxeermiddelen kan! overleg eventueel met uw arts
  • anti-diarree middelen (loperamide=diacure en imodium) ook vrij verkrijgbaar bij apotheek en drogist : deze middelen zorgen dat de ontlasting wat vaster word. gebruik ook deze middelen niet te lang en het liefst na overleg met uw arts!

Kortom het hebben van een spastische ofwel prikkelbare darm is erg vervelend!

Lees verder

© 2007 - 2024 Laura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spastische darmSpastische darmHet prikkelbare darm syndroom, oftewel: het hebben van een spastische darm, kan erg lastig en pijnlijk zijn. Wat is prec…
Wat te doen bij spastische darmen?Wat te doen bij spastische darmen?Een spastische darm wordt ook wel een prikkelbare darm genoemd. Met een prikkelbare darm heb je wekenlang buikpijn. Met…
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening van het spijsverteringskanaal die veel voor komt. Een andere veelgebruikt…
Prikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom ook wel pds genoemd is een chronische darmstoornis. Er zijn veel namen hiervoor bekend, bijvoo…

Turista, reizigersdiarreeHet zal je maar gebeuren. Eindelijk op vakantie naar een tropische bestemming, typisch restaurantje, exotische sfeer en…
Tropische ziekte in Europa door de tijgermugTropische ziekte in Europa door de tijgermugDe exotische tijgermug is gevaarlijk en een echt plaagdier. We weten dat de tropische mug heel enge ziekten kan overbren…
Bronnen en referenties
  • Maag, lever en darmstichting
  • Gezondheid.be
Reacties

Johan, 24-04-2012
Hoi ik heb ook last van moeilijk poepen en ik heb dan vaak afwisselend poep dan diarree en dan weer stevig. Ik heb het al een tijdje en ik kan ook niet tegen zuivel producten. Ik heb vaak buik krampen waardoor ik dan even moet gaan zitten omdat het dan zo pijn doet en ik heb af en toe slijm bij mij poep, maar dat is meestal als ik stevige poep heb. Ik ben ook al bij de dokter geweest maar hij zij dat er niks aan de hand was. Hij zij tegen mij dat de natuur z'n werk moet doen. Zou hier iets op gereageerd kunnen worden aub Reactie infoteur, 24-04-2012
Vervelend zeg! tja het zou best een spastische darm kunnen zijn. Het beste is om voedingmiddelen te vermijden waar je duidelijk last van hebt. Verder zou ik zeggen dat als je echt veel last hebt en je zorgen maakt, vraag dan om verder onderzoek!

T. Groothuis, 23-04-2012
Ik heb na een buikgriep 2 mnd geleden last gehouden van een hol gevoel in de bovenbuik. Ook de stoelgang is onregelmatig. Jaren geleden had ik ook zoiets en toen is met een endoscopie gekeken en niets gevonden. Ook 4 jaar geleden is er een echoscopie gemaakt. Nu weet ik niet of dit weer hetzelfde is. Het eten smaakt me prima en ik voel me op dat vervelende gevoel na ook fit. Mijn vraag: Zo laten of onderzoek? Reactie infoteur, 24-04-2012
Dat is lastig te beantwoorden. Onderzoek kan nooit kwaad, beter een keer teveel onderzoeken dan te laat zijn.

Dirk Pieters, 04-01-2012
Bij mij hebben ze ook laten weten dat ik PDS heb. Nu was ik er precies weer een tijdje vanaf, maar de laatste vier dagen heb ik iets heel eigenaardig. Zou dit er ook bij horen.

Ik krijg de laatste dagen precies altijd schoppen in mijn buik. Ik zie mijn buik HEEL duidelijk bewegen. Precies of er wil iets uit mijn darmen of iets heel dik (precies een eik) gaat door mijn darmen. Kan moeilijk omschrijven hoe het voelt. Heb dit meermaals per dag en is niet echt pijnlijk, maar wel heel eigenaardig. Zou dit veel kwaad kunnen? Reactie infoteur, 06-01-2012
Dat is waarschijnlijk je darm die flink aan het werk is, misschien dat je (al) last gaat krijgen van wat flinke winden, of straks naar het toilet moet. Lijkt mij weinig kwaad te kunnen als ik het zo hoor. mocht je je heel erg zorgen maken, kan je altijd even bellen met de huisarts…

C. Maes, 04-01-2010
Volgens mijn huisarts heb ik een prikkelbare darm. Als ik de klachten in de verschillende berichten lees over een PDS dan kloppen die niet helemaal met mijn klachten. Ik moet namelijk zeker 2x per dag naar toilet en soms 3 of 4 maal. De eerste keer ziet alles er normaal uit en daarna is het wat zachter, maar niet waterig. ook heb ik last van gassen en soms een lichte pijn iets rechts in de buik, tussen de navel en de lies. Verstopping heb ik nooit. Is dat wel een PDS? Reactie infoteur, 05-01-2010
Dit kan zeker wel pds zijn, iedere darm reageert anders en de een is vaak verstopt en de ander moet juist vaak naar de wc. De symptomen kunnen erg verschillend zijn net als de ernst van de klachten. mocht je blijven twijfelen, ga dan terug naar je arts en vraag om verder onderzoek.

Esther, 27-06-2009
Ik ging pas naar de dokter omdat ik regelmatig erg pijn opeens, in mijn buik had. Ze zei dat het vast spastische darmen waren dus verder geen onderzoek gedaan.
Maar na een tijdje kreeg ik weer buikpijn links in het midden tot een beetje onder in mijn buik. Nu is mijn vraag: kunnen dat ook spastische darmen zijn? Want ik heb wel de klachten die hierboven voorkomen. Maar niemand (dat ik weet) heeft het over dat het dus rechts zit. Als ik bijv. 's ochtonds opsta heb ik het niet. Maar dan ga ik even rennen, en dán heb ik het. Dus vooral bij het bewegen.
Zou iemand alstublieft een reactie terug willen schrijven? Reactie infoteur, 23-07-2009
Dit zou prima een spastische darm kunnen zijn. de krampen kunnen in de hele darm komen en ook waar de ontlasting zich op dat moment bevindt… bij bewegen stimuleer je je darmen en kun je dus ook last krijgen. als je echt zekerheid wil hebben zou ik terug gaan naar je huisarts en om meer onderzoek vragen. sterkte

Harmien Filart, 06-06-2008
Ik lees onder de vragen dat er geen geneesmiddel voor PDS is ik kan je melden dat dat er wel is, vraag je huisarts eens naar METAMUCIL dat heb ik ook. Het is een sachet met heelveel vezels dat je moet oplossen in water of vruchtensap bij mij werkt het nog niet want ik heb 3 juni gehoort na 30 jaar buikkrampen diaree, ed en slechte stoelgang het is dus aanhoudend als er niks aan gebeurt. Vraag het maar de eerste keer dat je het krijgt moet je tond de 9 euro betalen daarna krijg je het vergoed van de zorgverzekeraar. Reactie infoteur, 19-06-2008
Hallo!

metamucil is geen geneesmiddel voor pds maar kan wel net als duspatal je bij je klachten helpen. metamucil helpt bij verstopping door je ontlasting smeuiiger te maken en bij diaree om de ontlasting wat in te dikken. Het is in de meeste gevallen het proberen waard. ( i.o.m arts )

Roxanne, 02-06-2008
Hallo, ik heb nu ongeveer 3 jaar last vast buikpijn onder in de buik mijn ontlasting is onregelmatig de ene keer is die heel dik dan weer dun of breiig, Ik heb al veel onderzoeken gehad zoals darmonderzoeken echo, s enz… maar ze konden niet echt iets vinden wel heb ik een jaar geleden een acute darmonsteking gehad en werd er ook meteen voor behandeld heb toen antibijotica gekregen en nu gaat het best wel goed met mij maar mijn vraag is ik ben nu al een tijdje bezig om kinderen te maken heeft het mischien invloed op mijn ziekte want het wil maar steeds niet lukken en ben zo teleurgesteld ik hoop dat u mij hierop een antwoord kan geven met vriendelijke groet Roxanne Reactie infoteur, 19-06-2008
Hallo roxanne!

wat vervelend dat het niet wil lukken met jullie kinderwens! ik ben geen arts en kan dus ook niet beoordelen of dit van invoed is, al, lijkt mij dit niet. misschien kan je het beste dit voorleggen bij je huisarts.
sterkte…

Jort, 26-05-2008
Hallo Ik heb een vraag ik heb last van :-( heele erge kramp in mijn buik en steken ben ook aan de diaree en ook last van winderigheid ik had eerst last onder mijn borstbeen maar daarna ging het toch meer rond om de navel. zou iemand daar over kunnen vertellen?:-) Reactie infoteur, 19-06-2008
Hallo jort.

al bij de huisarts geweest? dit lijkt mij namelijk het beste, dan kan hij/zij onderzoeken wat de oorzaak van je klachten is…

Heleen van Veen, 25-05-2008
Hallo, ik heb de volgende vraag?Ik heb een zoon van 31 jaar met een verstandelijke beperking vandaar hij niet zelf de vraag kan stellen.Hij heeft ook een spastische darm maar heeft altijd last van een opgezette buik, net of hij een bierbuikje heeft als je er toevallig eens een tik op geeft dan heeft hij pijn en hij is al jaren een sportman gaat 2x per week naar de sportschool fiets iederedag 12km, en nog wil dat buikje niet weg. Kan het zijn dat de darmen naar buiten drukken? Wie kan mij hier iets over vertellen. Reactie infoteur, 19-06-2008
Hallo heleen,
veel mensen met een spastische darm hebben last van een "bolle buik" dit komt vaak door de gasvorming in de darmen. misschien kan uw zoon in overleg met zijn huisarts eens duspatal proberen? het heeft geen bewezen werking en of de buik er minder bol van wordt is de vraag, maar proberen kan altijd… ik ben bang dat als de buik van de spastische darm komt dat hij dit zal moeten accepteren.

Raaijmakers Helma, 17-04-2008
Mijn dochter van 12 jaar heeft last van spatische darmen. Wat kan ik hier aan doen? Reactie infoteur, 20-04-2008
Er zijn geen geneesmiddelen tegen een spastische darm. wel kan de huisarts duspatal voorschrijven tegen de eventuele krampen. verder vezelrijk eten en de producten zoveel mogelijk vermijden waar ze het meeste last van heeft.

Laura (36 artikelen)
Laatste update: 27-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.