Symptomen zwangerschap eenling en tweeling (meerling)

Symptomen zwangerschap eenling en tweeling (meerling) Wat zijn de symptomen zwangerschap eerste weken en welke symptomen wijzen op zwangerschap van een tweeling? De symptomen die wijzen op een zwangerschap, verschillen van vrouw tot vrouw én van zwangerschap tot zwangerschap. Eén van de belangrijkste zwangerschapssymptomen is het uitblijven van de menstruatie. Maar alle mogelijke zwangerschapssymptomen kunnen ook worden gerelateerd aan iets anders dan een zwangerschap. Een zwangerschapstest is de enige manier om zekerheid te krijgen.
Symptomen zwangerschap eenling en tweeling / Bron: Unsplash, PixabaySymptomen zwangerschap eenling en tweeling / Bron: Unsplash, Pixabay

Zwangerschap eenling en tweeling (meerling) in vogelvlucht

Zwangerschap kan bestaan uit een eenling of een meerling, dat wil zeggen een tweeling of andere meervoudige geboorten. Hier is een beknopt overzicht van beide:

  • Zwangerschap van eenling:
    • Eicelbevruchting: Een eicel wordt bevrucht door een zaadcel, resulterend in één embryo.
    • Duur van de zwangerschap: Ongeveer 40 weken vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie tot de bevalling.
    • Ontwikkeling van het ongeboren kind: Een enkele foetus groeit in de baarmoeder.
    • Gezondheidsrisico's: Minder kans op complicaties in vergelijking met meerlingen.
    • Zwangerschapsverschijnselen: Onder andere ochtendmisselijkheid, vermoeidheid en gewichtstoename.
    • Bevalling: Meestal een vaginale bevalling, maar een keizersnede kan soms nodig zijn.
  • Zwangerschap van een tweeling (meerling):
    • Ei-afgifte: Twee eicellen worden bevrucht door twee zaadcellen of een enkele bevruchte eicel splitst zich in twee embryo's.
    • Duur van de zwangerschap: Vaak iets korter dan bij een eenlingzwangerschap, meestal tussen 36 en 38 weken.
    • Ontwikkeling van de ongeboren kinderen: Er zijn twee foetussen in de baarmoeder die zich tegelijkertijd ontwikkelen.
    • Gezondheidsrisico's: Meer kans op complicaties zoals vroeggeboorte, vertraagde groei en pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging.
    • Zwangerschapsverschijnselen: Kan intensere symptomen veroorzaken, zoals ernstigere misselijkheid en een grotere gewichtstoename.
    • Bevalling: Kan zowel vaginale bevalling als keizersnede zijn, afhankelijk van de omstandigheden en de gezondheid van de kindjes.

Symptomen zwangerschap eerste weken

Sommige vrouwen ervaren de eerste zwangerschapssymptomen al binnen een week na de conceptie (bevruchting). Andere vrouwen ontwikkelen na een paar weken zwangerschapsverschijnselen, maar er zijn ook vrouwen die niets vermoeden totdat hun menstruatie uitblijft. De vroege symptomen van een zwangerschap lijken vaak op wat er gebeurt vlak voor en tijdens de menstruatie, waardoor ze niet altijd worden herkend.

Hieronder een lijst van enkele van de meest voorkomende zwangerschapssymptomen. Maar let wel, een zwangerschapstest is de enige manier om zeker te weten of iemand zwanger is.

Implantatiebloeding (innestelingsbloeding) en kramp

Enkele dagen na de bevruchting nestelt het bevruchte eitje zich in het baarmoederslijmvlies. Dit kan leiden tot één van de eerste tekenen van zwangerschap. Op het moment dat de embryo zich aan het baarmoederslijmvlies vasthecht, kan dit gepaard gaan met wat kramp, die wel wat weg heeft van menstruatiepijn, en een lichte bloeding van zo’n één à twee dagen. Dit wordt soms verward met het begin van de menstruatie.

Witte, melkachtige vaginale afscheiding

Naast het bloeden, kan de vrouw veel meer afscheiding tijdens de zwangerschap hebben dan normaal. Dit houdt verband met het feit dat vrijwel direct na de conceptie, de vaginale wand dikker wordt. De toegenomen groei van epitheelcellen in de vagina, zorgt voor extra afscheiding. Normale afscheiding is doorzichtig of wit en vloeibaar, slijmerig en plakkerig. Als de afscheiding van kleur verandert, of sterk en onwelriekend gaat ruiken, moet worden gedacht aan een infectie. Raadpleeg in dat geval de huisarts.

Uitblijven van de menstruatie

Het uitblijven van de maandstonden is het meest voorkomende symptoom en een zeer duidelijk signaal van zwangerschap, ofschoon er natuurlijk ook andere oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen, zoals onder andere overmatige gewichtstoename of -verlies, vermoeidheid, hormonale problemen, spanning en stress. Wanneer de vrouw over tijd is, kan heel eenvoudig door een zwangerschapstest worden vastgesteld of een zwangerschap is begonnen.

Gevoelige en gezwollen borsten

Gezwollen of gevoelige borsten is een zwangerschapssymptoom dat al heel vroeg in de zwangerschap kan aanvangen. Vrouwen kunnen veranderingen in hun borsten ervaren. De borsten kunnen groter en strakker worden en wat gespannen aanvoelen en gevoeliger zijn. Dit gebeurt onder invloed van de verhoogde oestrogeen- en progesteronspiegels. Ook kunnen de aderen in de borsten zichtbaarder worden.

Donkere tepelhoven

Tijdens de zwangerschap wordt er meer pigment aangemaakt en daardoor kan de huid rond de tepels - de tepelhof - groter en donkerder worden. Dit heeft als functie dat de huid dikker en sterker wordt, zodat de tepel na de bevalling beter bestand zal zijn tegen het geven van borstvoeding. Ook worden de bobbeltjes rondom de tepel wat groter en het kunnen er ook wat meer gaan worden.

Vermoeidheid

De vrouw kan zich al in de eerste week na de conceptie vermoeider voelen. De buitensporige vermoeidheid hangt vaak samen met een hoog niveau van progesteron in het lichaam en ander factoren, zoals een lagere bloedsuikerspiegel en een lage. Uiteraard zijn er ook talloze andere mogelijk verklaringen, zoals stress, uitputting, depressie, verkoudheid of griep, of andere aandoeningen.

Ochtendmisselijkheid en braken

Dit bekende zwangerschapssymptoom steekt vaak twee tot acht weken na de conceptie de kop op. De verhoogde niveaus van oestrogeen in het systeem vertraagt de lediging van de maag, hetgeen misselijkheid met zich mee kan brengen. Sommige vrouwen worden in het geheel niet misselijkheid, terwijl andere vrouwen er gedurende het grootste deel van hun zwangerschap last van hebben. Ochtendmisselijkheid is eigenlijk een misleidende term, aangezien het gevoel van misselijkheid zich op ieder moment van de dag kan voordoen en niet alleen 's ochtends.

Trek in bepaald voedsel en voedselaversie

Hoewel niet iedere vrouw tijdens de zwangerschap een onbedwingbare trek krijgt in augurken en ijs, hebben veel zwangeren vaak trek in de meest vreemde, bizarre en zelfs onsmakelijke combinaties. Dit kan de hele zwangerschap duren. Sommige vrouwen ontwikkelen al vroeg in de zwangerschap een sterke afkeer ten aanzien van bepaald voedsel en dit kan ook de hele zwangerschap duren. Soms komt het voor dat zelfs de gedachte aan het favoriete voedsel van de vrouw voordat ze zwanger was, haar maag doet omdraaien.

Hoofdpijn

Een courante klacht in het begin van de zwangerschap is hoofdpijn, welke wordt veroorzaakt door hormonen, die voor een ontspanning van de bloedvaten in de hersenen zorgen. Tevens kan lichte bloedarmoede leiden tot een onaangename, zeurende hoofdpijn.

Frequent urineren

Ongeveer zes tot acht weken na de conceptie, kan de zwangere vrouw last krijgen van frequent urineren. Door de zwangerschap is er een verhoogde bloedstroom, waardoor er meer vloeistoffen door de nieren verwerkt worden die eindigen in de blaas. Er zijn natuurlijk ook andere verklaringen mogelijk als de vrouw vaker moet plassen, zoals een urineweginfectie of een verhoogde vochtinname.

Tweeling, drieling, vierling of nog meer

De meeste meerlingen betreffen tweelingen. Ongeveer één op de tachtig zwangerschappen leidt tot een tweeling, drie of meer baby's komt zelden voor. Het merendeel van de tweelingen zijn twee-eiig en ontstaan uit twee eicellen van twee afzonderlijke zaadcellen. Een twee-eiige tweeling kan van hetzelfde geslacht zijn, maar dat hoeft niet. Een eeneiige tweeling komt voort uit slechts één bevruchte eicel die zich deelt in twee identieke embryo's van hetzelfde geslacht. Eeneiige tweelingen lijken daardoor zeer sterk op elkaar. Twee-eiige tweelingen daarentegen kunnen net zoveel op elkaar lijken of van elkaar verschillen als twee kinderen uit één gezin. Hun erfelijke aanleg is namelijk verschillend.

Misselijkheid / Bron: Istock.com/LuckyBusinessMisselijkheid / Bron: Istock.com/LuckyBusiness
Bij een meerlingenzwangerschap zet de baarmoeder meer uit. Hierdoor wordt de verloskundige op het spoor gezet dat er wel eens sprake zou kunnen zijn van een meerling. Echo-onderzoek kan dat definitief vaststellen. Omdat bijna iedere vrouw al vroeg in de zwangerschap een echo krijgt, wordt een tweeling bijna altijd al vroeg in de zwangerschap 'per toeval' ontdekt.

Symptomen meerlingzwangerschap

Hoewel het van vrouw tot vrouw verschilt, staan hieronder een aantal van de meest voorkomende tekenen en symptomen van meervoudige zwangerschap:
  • grotere en sneller gewichtstoename;
  • een grotere uitzetting van de baarmoeder dan op grond van de zwangerschapsduur verwachten kan worden;
  • ernstige ochtendmisselijkheid en overmatig braken;
  • extreme moeheid;
  • Waterretentie: zwangere vrouwen die in verwachting zijn van een meerling, hebben vaker dan gemiddeld zware, opgezwollen benen.

Lees verder

© 2011 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger van een tweeling: de eerste verschijnselenZwanger van een tweeling: de eerste verschijnselenTweelingzwangerschappen komen bij ongeveer 1 op de 80 zwangere vrouwen voor. Bij echoscopisch onderzoek kan een tweeling…
TweelingzwangerschapTweelingzwangerschapAls de zwangerschapstest is uitgevoerd en er blijkt sprake te zijn van een zwangerschap, is er natuurlijk blijdschap en…
Zwanger van een tweeling: misselijk, eetlust, maagzuur etcZwanger van een tweeling: misselijk, eetlust, maagzuur etcEen tweeling-zwangerschap: misselijkheid, plassen, brandend maagzuur, groeiende borsten, benauwdheid. Een zwangerschap v…
In verwachting van een tweeling of meerlingIn verwachting van een tweeling of meerlingDe kans dat je in verwachting bent van een tweeling is 1 op 80. Meestal weet je dit ook niet gelijk. Vaak wordt het pas…

Het HELLP-syndroom: oorzaken, symptomen en behandelingHet HELLP-syndroom: oorzaken, symptomen en behandelingEen van de ernstigere complicaties die tijdens de zwangerschap kunnen voordoen, is het HELPP - syndroom. HELPP is een er…
Lachgas bij de bevalling: hoe werkt lachgas bij de bevallingLachgas bij de bevalling: hoe werkt lachgas bij de bevallingEr wordt momenteel gekeken of er bij bevallingen weer lachgas kan worden gebruikt. Lachgas is een goed middel om de pijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/dimaznama
  • CWZ. Zwanger van tweeling of meerling. https://www.cwz.nl/aandoeningen/zwanger-van-tweeling-of-meerling/ (ingezien op 7-9-2023)
  • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
  • Herman van Tinteren: Handboek baby & kind, kinderen van 0-15 jaar - Praktisch handboek voor ouders en verzorgers over de gezondheid van je kind - Antwoorden op de meest gestelde vragen, Lifetime, Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, 2004.
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/LuckyBusiness
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 07-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.