De combinatie van fibromyalgie en zwak bindweefsel is funest
Fibromyalgie en zwak bindweefsel leveren beiden specifieke klachten op, maar de combinatie van deze twee mankementen wordt vaak door de artsen niet herkend. Er wordt dan of fibromyalgie als prijskaartje aan de klachten gehangen, of (veel minder vaak) zwak bindweefsel. De combinatie van deze twee kan het de patiënt echter extra moeilijk maken. Patiënten hebben vaak veel pijn. Niet alleen op bepaalde plaatsen, maar door het hele lichaam, of nu eens in de rug en dan weer in de benen. Vooral vocht en kou verergeren de klachten. Deze aandoeningen worden niet alleen zelden goed herkend door artsen, maar als ze al herkend worden, wordt de behandeling vaak ook niet vergoed door de zorgverzekering. Alleen via de dure, aanvullende verzekering kan een patiënt soms wat van de fysiotherapie vergoed krijgen.
Fibromyalgie is een reumatische aandoening
Fibromyalgie is een reumatische aandoening van de weke delen, zoals spieren, bindweefsel en zelfs de darmen zijn er vaak bij betrokken. Fibromyalgie wordt daarom ook vaak 'weke delen reuma' genoemd. Het lijkt vaak op reuma, maar in het bloed is daar meestal niets van terug te vinden, waardoor patiënten vaak jarenlang van de ene arts naar de andere lopen, voordat ze eindelijk de juiste diagnose krijgen. Een fibromyalgiepatiënt heeft chronisch pijn over het hele lichaam. Nu eens is het hier erger en dan weer daar.
Zwak bindweefsel (of hypermobiliteit)
Zwak bindweefsel komt vaak voor in combinatie met fibromyalgie. Het zwakke bindweefsel geeft te weinig steun aan de spieren en de gewrichten. Dat vraagt van de spieren een hogere activiteit om het lichaam in evenwicht en overeind te houden. Daarnaast kunnen de gewrichten vaak verder doorbuigen dan normaal gesproken de bedoeling is.
De spieren moeten harder werken
De spieren moeten meer energie leveren, maar de grotere hoeveelheid afvalstoffen die dat oplevert, wordt niet altijd snel genoeg door het bloed afgevoerd. De spieren worden stijver en dus wordt het effect van de symptomen van fibromyalgie verergerd.
Handen, voeten en rug leveren vaak de grootste problemen
Patiënten met zwak bindweefsel en fibromyalgie kunnen vaak nog geen potje jam open krijgen. Hun handen kunnen gewoon die kracht niet opbrengen, zonder erg pijn te doen. Ook kunnen zij sneller hun voeten verzwikken en niet lang achter elkaar lopen. De ruggenwervels kunnen ook gemakkelijker ten opzichte van elkaar verschuiven, omdat het bindweefsel er omheen te zwak is om hen bij elke beweging in het gareel te houden.
Oefenen helpt meestal niet
Oefening helpt daar niet bij, want ook al oefenen zij hun spieren van voeten en benen, hun bindweefsel wordt daar niet sterker van. Zij moeten echter wel blijven lopen en blijven bewegen om hun spieren optimaal te houden, hoewel hun spieren altijd sneller vermoeid zullen raken dan die van hun leeftijdgenoten. Vooral bij het ouder worden is dat meestal goed te merken. Ook van de spieren van de rug en de nek wordt meer gevraagd dan bij gezonde mensen het geval is. Dat heeft ook daar meer pijnklachten (en vaak hoofdpijnen) tot gevolg.
Vermoeidheid door de extra inspanning die de spieren moeten leveren
Wie een combinatie van fibromyalgie en zwak bindweefsel heeft wordt daarom veel sneller moe dan gezonde mensen. Regelmatig rusten en goed slapen is noodzakelijk, maar zelfs tijdens de rust en de slaap herstellen het bindweefsel en de spieren niet compleet, zoals dat bij gezonde mensen het geval is. Patiënten worden ’s morgens dan ook vaak niet uitgerust wakker, maar voelen zich alweer moe als ze nog maar net opgestaan zijn.
Darmproblemen bij de combinatie van fibromyalgie en zwak bindweefsel
Bij de combinatie van fibromyalgie en zwak bindweefsel komen tevens nogal eens darmproblemen voor. Dat heeft weer tot gevolg dat er te weinig goede voedingsmiddelen, vitaminen en bouwstoffen in het lichaam worden opgenomen, waardoor de oververmoeide spieren en het bindweefsel niet eens de nodige ondersteuning krijgen die ze eigenlijk zouden moeten hebben.
Infecties kunnen sneller ontstaan
Waar afvalstoffen te lang blijven hangen en niet tijdig afgevoerd worden, kunnen gemakkelijker infecties ontstaan. Veel mensen met zwak bindweefsel en fibromyalgie hebben dan ook regelmatig kleine ontstekingen in bindweefsel en spieren, waardoor ze een lichte temperatuursverhoging kunnen krijgen en tevens hun bloedbezinking vaak te hoog is. Ook die verschijnselen veroorzaken extra vermoeidheid.
Bewegen is heel belangrijk
In beweging blijven is echter noodzakelijk. Wie op de bank blijft zitten en niet regelmatig een stukje gaat wandelen of op een andere manier beweging neemt, zal steeds stijvere spieren krijgen. De boel gaat 'vastzitten', waarna het veel fysiotherapie en veel pijn kost om weer enigszins normaal te kunnen functioneren. Elke dag wandelen is dus heel verstandig.
Gezond eten en drinken
Een van de belangrijkste manieren om bij deze combinatie van problemen toch zo gezond mogelijk te blijven, is om zo gezond mogelijk te eten en te drinken. Dat betekent zo weinig mogelijk geraffineerde suikers en zo weinig mogelijk van de toegevoegde stoffen.
Geen kant-en-klaar eten
Maak zoveel mogelijk klaar met verse voedingsmiddelen. Geen kant-en-klare soepen, sauzen, gekruid en/of gepaneerd vlees en ga zo maar door. Veel verse groenten en fruit en een goede afwisseling van de overige voedingsmiddelen zijn dan ook noodzakelijk. Het kost allemaal wat meer werk, maar het is meestal behalve beter voor het lichaam, ook veel smakelijker.
Verstandig omgaan met de mankementen
De combinatie van fibromyalgie en hypermobiliteit hoeft geen al te grote beperkingen met zich mee te brengen. Is de diagnose bij u gesteld, probeer uw leven dan zo in te richten dat u er zo weinig mogelijk door beperkt wordt. Kunt u bijvoorbeeld slechts twee uur achter elkaar lopen, maak dan ook geen langere wandelingen, maar zorg wel dat u regelmatig ook die twee uur loopt, zodat het niet steeds minder wordt.
Niet overdadig bewegen
Ga niet met een wandelclub mee die vier uur gaat wandelen, waarna u twee dagen niet meer op uw voeten kunt staan. Probeer tevens de bewegingsbezigheden over de dag te verdelen als dat enigszins mogelijk is, zodat perioden van rust goed afgewisseld worden met perioden van beweging. Hebt u kantoorwerk, neem dan wat vaker een trap dan de lift, wissel af en toe het zitten af met een loopje naar het magazijn, opstaan om iets te pakken, enzovoort.
Kou en vocht zijn funest
Koude en vocht zijn niet alleen slecht voor mensen met reuma, maar ook voor mensen met zwak bindweefsel en fibromyalgie. Zorg daarom vooral in herfst en de winter voor warme kleding en houd vooral handen en voeten goed warm. Een goede doorbloeding voorkomt meer pijn en meer bewegingsbeperking. Neem ook een weerstation in huis, zodat u de luchtvochtigheid in huis kunt meten en daar dan maatregelen tegen kunt nemen.
Lees verder
Reacties
Lieve Andries, 01-08-2018
Voor mij klinkt dit allemaal erg bekend. Hypermobiliteit word niet als een ziekte beschouwd maar als een soort fenomeen. Ik ben nu bijna 60 en alle verstuikingen die ik gehad heb brengen natuurlijk ook artrose mee. Van mijn huisarts krijg ik al jaren, meer en meer pijnstillers, valium, morfine enz. Het zou prachtig zijn een specialist in dergelijke storingen te kunnen vinden, maar ik heb geen idee of dit wel bestaat. Ik heb een reumatoloog bezocht, die mij zei, niets voor mij te kunnen doen. Ik heb een neuroloog gezien, met hetzelfde resultaat. Wie kan wel iets?
Graag hulp.
Lieve Andries
Reactie infoteur, 03-08-2018
Dat klopt: er lijkt niemand in de gaten te hebben dat mensen in de loop van de jaren steeds meer pijn krijgen. Zelf heb ik het ook en moet net als u steeds extra goed kijken waar ik mijn voeten neerzet, zodat ik niet val. Er is inderdaad geen specialist voor die al die problemen rondom de hypermobiliteit kan aanpakken.
Probeer echter het aantal pijnstillers zo laag mogelijk te houden en wees voorzichtig, maar blijf wel op de goede manier te bewegen. Probeer de juiste combinatie van rust en bewegen te vinden. Meer is er vermoedelijk niet aan te doen. Succes!
Lambert Kliebisch, 03-01-2018
Ik heb veel last van mijn gewrichten, zo erg dat b.v mijn handen vergroeiingen vertonen! Ook vermoeidheid speelt mij parten en de stoelgang is ook niet “gemakkelijk.
Zou het kunnen zijn dat ik ook een vorm van fybromyalgie heb?
Reactie infoteur, 04-01-2018
Dat is mogelijk, maar alleen een specialist kan daar uitsluitsel over geven. De vergroeiingen in de handen (meestal voornamelijk aan de vingers) is echter geen fibromyalgie, maar wijst op reumatoïde artritis.
Als ik u was, zou ik met deze klachten toch eens naar de dokter gaan.
Veel beterschap en succes met de behandeling!
Beppie, 05-11-2016
Heb last van extreme obstipatie, waarschijnlijk door verklevingen. Buik is in constante staat van zwelling en riggels zijn voelbaar aan de oppervlakte van mijn buik. Wat kan ik hieraan doen?
Reactie infoteur, 10-11-2016
Beste Beppie,
Probeer eerst eens met wat meer laxerend fruit te eten, zoals pruimen. Ook sinaasappels, mandarijntjes e.d. hebben vezels die de darmen prikkelen en beter laten werken. Eet ook bruin brood met vezels en zaden. Drink, over de dag verdeeld, twee liter water. Mocht dat alles niet helpen, ga dan eens naar de huisarts en laat het uitzoeken. Beterschap!
Wilma, 27-08-2016
Ik heb deze site bezocht omdat ik zoveel pijn heb in mijn handen en dacht dat dat niet bij fibrimyalgie hoorde.
Reactie infoteur, 29-08-2016
Dat hoeft daar ook niet de oorzaak van te zijn, maar kan ook komen door artrose. Bij verandering van weer kunt u daar meer pijn van hebben dan anders. Mocht u erg lang last daarvan hebben, laat er dan eens een foto van maken. Daar kan men dan op zien of er een duidelijke oorzaak van de pijn is. Ik wens u beterschap!