Dementie –Tien tekenen en Deltaplan Dementie

Dementie –Tien tekenen en Deltaplan Dementie Dementie, het is een schrikbeeld voor velen, zeker als je een dementerend familielid in je midden hebt, de kwellingen van het leven met dementie van nabij meemaakt en de aftakeling van de geestelijke vermogens van je dierbare ziet voortgaan. Gelukkig is niet elke vergeetachtigheid ook dementie. Vergeten doen we allemaal wel eens en dat wordt erger met het ouder worden. Maar wat is dementie dan wel en aan welke tekenen kun je dementie herkennen?

Dementie in Nederland en het Deltaplan


Wat is dementie?

Dementie is niet één ziekte. Onder de term dementie vallen verschillende stoornissen waarbij de verstandelijke vermogens achteruitgaan. Het kan op jonge leeftijd voorkomen, maar over het algemeen is het een kwaal die bij ouderdom hoort. Dingen vergeten is een van de tekenen van dementie maar elke vergeetachtigheid is er niet een voorbode van. Wanneer het geheugen minder goed gaat werken spreken we van vergeetachtigheid. We vergeten dan de naam van die ene persoon, kunnen niet op de titel van een boek komen en hakkelen bij de naam van het vriendje van een kleinkind. Wie dan even een stapje terug doet, een hint krijgt of even rustig naloopt wat je uit het geheugen hoopt op te diepen, komt meestal op het woord of de naam. We weten het weer. Soms helpt het al om even terug te lopen naar de keuken, waar we eerder de naam hadden uitgesproken. Het is een vergeetachtigheid die met het ouder worden erger kan worden. Het is lastig maar er valt mee te leven. Je kunt gewoon functioneren, werken en reizen. Met dementie is dat anders.

Dementie is een ziekte van de zenuwcellen in de hersenen. Die zenuwcellen zelf gaan kapot of de verbindingen tussen de zenuwcellen laten het afweten, waardoor de hersenen steeds minder gaan functioneren en degene die aan dementie lijdt steeds minder herkent, weet en kan.

Problemen met nieuwe informatie

Bij dementeren wordt het moeilijker nieuwe dingen te onthouden. Nieuwe informatie beklijft niet en oude informatie is moeilijk naar boven te halen, onbereikbaar of helemaal verdwenen. Bij dementie verdwijnt niet alleen de kennis van een naam, maar ook de herkenning van de persoon. De dementerende weet niet meer wie voor hem staat. Is het een geliefde of een vijand? Die onzekerheid maakt onrustig. Iemand met dementie kan zich in het dagelijkse leven niet goed meer redden en zelfs een gevaar voor zichzelf en anderen vormen.

Dementie als verzamelnaam

Onder het verzamelbegrip dementie vallen meer dan vijftig ziektes, waarbij er een geleidelijke achteruitgang van de geestelijke vermogens te constateren is. Al die ziektes leiden tot een geleidelijke achteruitgang van het geestelijk functioneren.

Onder dementie vallen ondermeer:
  • Ziekte van Alzheimer;
  • Vasculaire dementie;
  • Ziekte van Pick;
  • Lewy body dementie.

Tien tekenen van dementie

Er zijn tien symptomen die wijzen op dementie.
  1. Vergeetachtigheid
  2. Problemen met dagelijkse dingen
  3. Husselen tijd en plaats
  4. Problemen met taal
  5. Spullen kwijtraken
  6. Slechter wordend beoordelingsvermogen
  7. Terugtrekken uit sociale activiteiten
  8. Gedragsveranderingen
  9. Onrust
  10. Problemen met het zien.

Vergeetachtigheid

Vergeten van nieuwe dingen is het meest voorkomende signaal dat er iets niet in orde is. Ook het vergeten van belangrijke data en gebeurtenissen kunnen een teken van dementie zijn.

Problemen met dagelijkse dingen

Als de dagelijkse handelingen, de dingen die gewoon zijn, problematisch gaan, is dat een teken. Als bijvoorbeeld iets heel gewoons als het koffiezetten niet meer lukt, dan kan dat een signaal van dementie zijn.

Husselen van tijd en plaats

De beginnende dementerende vergist zich steeds vaker in plaats en tijd. Hij weet steeds vaker niet meer welke dag het is en verliest besef van tijd. Ook weet hij steeds vaker niet hoe hij op een plaats terecht is gekomen.

Problemen met taal

Het volgen van een gesprek kan steeds moeilijker worden. Herhalingen komen voor en eenvoudige woorden willen maar niet boven komen. Dingen worden niet meer benoemd omdat het woord ervoor niet meer gevonden kan worden. Praten wordt moeizamer.

Spullen kwijtraken

Een dementerende kan spullen op niet-gebruikelijke plekken neerleggen en ze vervolgens niet meer terugvinden. Spullen raken kwijt.

Slechter wordend beoordelingsvermogen

Situaties kunnen steeds slechter worden ingeschat. Het komt voor dat een dementerende hierdoor grote sommen geld uitgeeft zonder te weten wat hij doet. Boodschappen doen wordt problematisch.

Terugtrekken uit sociale activiteiten

Een dementerende kan steeds minder goed uit de voeten bij sociale activiteiten, waardoor hij zich terugtrekt en steeds minder gaat ondernemen.

Gedragsveranderingen

Het gedrag en karakter van de dementerende kan veranderen. De stemming kan plotseling wisselen en hij kan verward en achterdochtig worden. Angst en depressie komen ook voor. De dementerende wordt anders dan hij was.

Onrust

Dementie brengt vaak onrust bij de dementerende teweeg, dat zich uit in een doorlopende zoektocht naar iets of wandelen zonder ophouden. Het waak-slaap-ritme wordt erdoor verstoord.

Problemen met het zien

Wat de ogen zien kunnen de hersenen van een dementerende steeds minder goed verwerken. Het zicht wordt minder en schatten van afstanden moeilijker.

Deltaplan Dementie

Toenmalige minister Schippers (VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid besluiten in 2013 te investeren in een wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Er wordt, ondanks de bezuinigingen, 32,5 miljoen euro voor uitgetrokken. Het wordt Deltaplan Dementie genoemd. Specialisten hopen een werkzaam medicijn te vinden. Door vergrijzing van de bevolking zal ook het aantal dementiepatiënten toenemen: één op de vijf Nederlanders krijgt last van dementieverschijnselen. De kosten voor de zorg zullen daarom schrikbarend toenemen. Dat rechtvaardigt de investering in het onderzoek. Naast het onderzoek is Deltaplan Dementie bezig met een programma over zorg en over het dementievriendelijk maken van Nederland.
Deltaplan Dementie heeft een eigen website.

Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland participeert in Deltaplan Dementie en vraagt sinds 1984 aandacht voor de ziekte. Ze doen dat via:
  • een website;
  • voorlichting;
  • wetenschappelijk onderzoek;
  • collecteweek;
  • ondersteuning aan mensen met dementie en hun naasten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende vormen van dementie kunnen soms voor verwarring zorgen. Er is immers geen groot verschil tussen Alzheimer…
Alles over Dementie1 op de 1600 vrouwen gaat dood aan een vorm van dementie. Daarmee behoort dementie tot 1 van de 5 meest voorkomende vrou…
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Alzheimer: verschil met andere vormen van dementieHet is belangrijk voor artsen om het verschil tussen de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie te kunnen zie…

Hulp bij klapvoet, voetheffersparese, dropvoet of valvoetHulp bij klapvoet, voetheffersparese, dropvoet of valvoetEen klapvoet is een lastig verschijnsel tijdens het lopen en wordt ook wel voetheffersparese genoemd. Een parese is een…
Aangezichtspijn: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseAangezichtspijn: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseAangezichtspijn of trigeminusneuralgie kun je omschrijven als zenuwpijn in het gezicht. De oorzaak blijft vaak onduideli…
Bronnen en referenties
  • www.alzheimer-nederland.nl
  • www.thuisarts.nl
  • www.hersenstichting.nl
  • De Volkskrant
  • www.tiensignalen.nl
  • https://deltaplandementie.nl/nl/waarom-een-deltaplan-dementie geraadpleegd op 14 januari 2018
  • https://www.zorgvoorbeter.nl/dementie/wat-is-dementie geraadpleegd op 1 juli 2019
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-07-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.