Wat te doen tegen psoriasis?
Psoriasis wordt gekenmerkt door jeukende, rode plekken op de huid met zilverwitte schilveringen. Er is vaak een slecht werkende lever bij betrokken en een connectie met koemelkallergie is mogelijk. Het leeuwendeel van de psoriasis patiënten heeft schimmels in de darmen en tevens zijn maag/darmklachten mogelijk. Psoriasis kan mede veroorzaakt worden door circulerende toxinen en door het lichaam zelf, door leucotriënen, prostaglandines e.d. De remming van de productie van leucotriënen (middels een blokkering van lipoxygenase) door mariadistel, alsmede de ontgiftende werking, verklaren de positieve invloed van dit kruid bij deze aandoening.
Algemeen
Bij
psoriasis is er sprake van een overactiviteit van het afweersysteem in de huid, waarbij er een onregelmatige weefselopbouw in de lage opperhuid is. Er ontstaan teveel huidcellen en de huid verdikt zich op draaipunten (elleboog, knie e.d.). Overduidelijk is er sprake van een erfelijke aanleg. Ook bestaat er een direct verband met een zogenaamde triggering factor, die zeer uitlopend van aard en zowel lichamelijk als geestelijk kan zijn. De ziekte heeft een wisselend verloop en openbaart zich vaak rond de pubertijd. Een klein deel van de patiënten krijgt ook klachten met de gewrichten. Verder zou er een connectie kunnen bestaan met fibromyalgie, Dit kan worden gecheckt middels het doormeten van de meridiaan-punten van vingers en benen. Om irritatie van buitenaf te voorkomen, dient u voorzichtig te zijn met terpentijn, etherische oliën, boenwas en synthetische was- en schoonmaakmiddelen.
Trigger om psoriasis te krijgen
Daarbij kunnen onder meer onderscheiden worden:
- een oppervlakkig wondje - een bacteriële (keel)ontsteking of een blaasontsteking.
- hormonale veranderingen en heftige emoties.
- medicijnengebruik: lithium, pijnstillers, bètablokkers en een anti malariamiddel.
- stress (psychische), dan treedt er een te snelle deling en een verkeerde uitrijping van cellen op, wat vervolgens een ontstekingsreactie in gang zet.
Zout
Zeewater dat rijk is aan minerale zouten, zoals sulfaat, calcium, magnesium en kalium, hebben ieder op zich een genezende werking
op de huid. De ontsmetting van de huid door en het zeewater en vooral
magnesiumzout/magnesiumolie gecombineerd met zonlicht heeft een positieve werking. Het zout verhoogt namelijk de lichtgevoeligheid van de huid (N.B. bij UV straling).
TNF
Een gestoorde afweer bij psoriasis leidt verder nog tot de productie van veel te veel ontstekingseiwit, tumor necrose factor (TNF).
Deze factor bindt zich aan speciale stoffen (receptoren) op afweercellen. Dat kan soms gunstig zijn, maar een teveel aan TNF doet
veel meer kwaad dan goed. TNF blokkerende medicijnen, infliximab (remicade) en adalimumab(humira), eerst toegepast bij de behandeling van de darmziekte van Crohn en reumatoïde artritis, kunnen nu ook bij matige tot ernstige psoriasis worden ingezet.
Er zijn twee soorten blokkers:
- als oplosbare TNF receptoren. Het TNF wordt hierbij onderschept voordat het op de afweercellen kan gaan zitten.
- de TNF antistoffen maken zowel het aan cellen gebonden alsmede het ongebonden TNF onschadelijk.
Dat verklaart ook het verschil in effectiviteit, de TNF blokker uit de eerste groep (etanercept) geneest na een half jaar ongeveer
50% van de patiënten van 3/4 deel van de aangetaste huidplekken. De TNF antistof (infliximab) komt tot een percentage in deze van circa 70%.
Verdere behandelingsmethoden
- celtherapie: hierbij wordt het bloed van jonge en/of ongeboren lammeren in de rug gespoten (is omstreden).
- inspuiten met mierenzuur.
- lichttherapie: bestraling met ultraviolet licht A of UV B, al dan niet in combinatie met de stof psoraleen.
- lokale onderdrukking van het afweersysteem. Bij een verminderde afweer is er een verhoogd risico op allerlei infecties.
Voedingsvoorschriften
Aanbevolen wordt het consumeren van volop rauwkost, mierikswortel, volkorenproducten, wortelsap, vruchten en plantaardige eiwitten. Eet kalk- en vitaminerijk voedsel, zout- vet- en eiwitarm, makreel, sardines en neem EPA- en DHA supplementen in.
Verbod van: witte suiker en van wit meel gemaakte producten, conserven, cacao, chocolade, varkensvlees, scherpe kaassoorten
en verhitte vetten. Drink verder weinig melk. Keukenzout is puur vergif.
Medicatie
Mogelijke medicijnen of voedingssupplementen zijn:
- zalfbehandeling
- corticosteroïden
- artrosilium, zeepkruid, (acetyl) salicyl, wat bijvoorbeeld in Oil of Olaz voorkomt
- celzouten vanwege een tekort daaraan, wat een verstoorde zuur/base veroorzaakt
- cytochroom P 450 remmers
- homeopathische middelen
- Zalven waarin de extracten zitten van de tuinplant mahonia aquifolium. De werkzame bestanddelen van deze plant zijn berberis en oxycanthin, die bekend staan als krachtige ontstekingsremmers.
- Corticosteroïden zijn gebaseerd op hormonen van de bijnier, teer, terbinafine, cignoline en calcipotriol, een vit. D achtige stof. werken tegen schimmelinfecties. Van de psoriasispatiënten heeft 92% schimmels in de darmen.
- Cytochroom P 450 remmers gaan de afbraak van vitamine D3 en vitamine A zuur (o.a. in visolie) tegen. Verkeert in een experimentele fase, evenals het testen van nieuwe vitamine D3- en vitamine A zuur - derivaten op hun verdienste.
- Homeopatische middelen wie aanleg heeft voor reuma en jicht, doet er goed aan calcium carbonicum D4, afgewisseld door lycopodium D6 te gebruiken, alsmede het kalkpreparaat urticalcin.
- Molkosan puur of bijvoorbeeld verdund 1 deel op 4 delen gekookt, afgekoeld water is een melkzuurpreparaat. Dit deppen op de huid, daarna drogen en insmeren met bioforce (wolvetcreme) of johannesolie + urticapoeder(kalk).
Medicatie slaat niet aan
Indien zalven en lichttherapie geen effect sorteren, dan kunnen methotrexaat, acitretin, cyclosporine, neotigason en fumaarzuur ingezet worden. Ze hebben echter een vergrote kans op bijwerkingen, waarbij methotrexaat slechts het ziekteproces vertraagt
en de oorzaak niet aantast. Anno 2020 is sedert 2015 in studie de werkzaamheid en veiligheid van LFA 3 TIP, een stof die de afweer beïnvloedt en die een activerende werking van de zogenaamde CD2-cellen remt.
Lees verder