Glimepiride: medicijn bij diabetes type 2

Glimepiride: medicijn bij diabetes type 2 Diabetes type 2 werd vroeger ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, maar tegenwoordig komt het steeds vaker voor bij jongeren vanwege een ongezonde leefstijl. Bij deze vorm van suikerziekte is er teveel glucose in het bloed en dit is op termijn schadelijk voor de ogen, nieren, hart en zenuwen. Behandeling bestaat meestal uit het aanpassen van de leefstijl, maar als dat niet helpt wordt er in sommige gevallen gekozen voor het medicijn glimepiride.

Diabetes

Bij diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is er teveel glucose (suiker) in het bloed aanwezig. Glucose hebben we nodig als brandstof, vooral voor de hersenen. Normaal gesproken wordt de glucose dat niet wordt gebruikt opgeslagen in de lever en de spieren. Om dit te kunnen doen heeft het lichaam insuline uit de alvleesklier nodig. Diabetes type 2 werd vroeger ouderdomssuiker genoemd, maar tegenwoordig komt het ook veel voor bij jongeren. De oorzaak ligt vaak aan een ongezonde leefstijl waarbij overgewicht een rol speelt. Bij type-2-diabetes zijn de lever en spieren minder gevoelig voor glucose, waardoor er teveel in het bloed blijft. Er is dan meer insuline nodig uit de alvleesklier. Deze is op een gegeven moment niet meer in staat genoeg insuline aan te maken.

Klachten

Als je altijd dorst hebt en veel wilt drinken, vaak moet plassen, een droge mond hebt in combinatie met slechter kunnen zien, moe en lusteloos zijn en slecht genezende wonden, kan het zijn dat je last hebt van diabetes. Het is belangrijk hier mee naar de huisarts te gaan, want te lang doorlopen met een te hoog glucosegehalte in het bloed kan onherstelbare schade toebrengen aan de ogen, het hart, nieren en zenuwen. In sommige gevallen besluit de dokter om het medicijn glimepiride voor te schrijven.

Glimepiride

Dit medicijn behoort tot de sulfonylureum-verbindingen. Het is een middel dat de bloedglucose verlaagt, het lichaam gevoeliger maakt voor insuline en de alvleesklier stimuleert om insuline te produceren. Glimepiride wordt gebruikt bij type-2-diabetes. Er is minder insuline nodig om de glucose uit je bloed op te nemen. Meestal zal een huisarts eerst een andere glucoseverlager voorschrijven zoals metformine, maar soms is het nodig meteen te starten met glimepiride. In sommige gevallen wordt glimepiride gecombineerd met andere glucoseverlagers.

Het effect

Na inname werkt het middel binnen 30 minuten en de werking kan tot 24 uur aanhouden. Geleidelijk aan zullen de klachten verminderen. De dorst, veel moeten plassen en droge mond zijn meestal na enkele dagen verdwenen. De vermoeidheid heeft meestal een paar weken nodig om te verminderen. Het medicijn moet dagelijks worden ingenomen voor de rest van je leven. Hierdoor zul je op langere termijn minder kans hebben op beschadigde ogen, nierproblemen, slecht genezende wonden en zenuwpijn.

Leefstijl

Tegenwoordig komt diabetes type 2 steeds vaker voor bij jongere mensen met overgewicht. Het is dan ook belangrijk om het gewicht goed in de gaten te houden en er wat aan te doen wanneer je te zwaar bent. Vaak helpt afvallen al voldoende om van het te hoge bloedsuikergehalte af te komen. Daarnaast is een gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende ontspanning zoeken en een goede nachtrust van belang voor een goede leefstijl. Naast het gebruik van glimepiride wordt een gezonde leefstijl geadviseerd.

Bijwerkingen

Zoals geldt voor alle medicijnen, kunnen er naast het gewenste effect ook bijwerkingen ontstaan. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: gewichtstoename, wazig zien en een te laag bloedglucose. Het is daarom van belang om regelmatig te eten en geen maaltijden over te slaan. Als er teveel van het medicijn wordt ingenomen, kan er een hypo optreden (te laag suikergehalte). Dit kenmerkt zich door honger, wisselend humeur, verwardheid, vermoeidheid, bleek worden, zweten, hoofdpijn en hartkloppingen. Iemand met een hypo moet iets eten of drinken waarin suikers bevinden en moet ook altijd iets bij zich hebben om snel in te kunnen nemen. Bijwerkingen komen vooral voor in het begin van de behandeling, omdat het lichaam nog aan het medicijn moet wennen. Mochten de klachten aanhouden of in geval van twijfel, raadpleeg dan de huisarts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenAlles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenEr bestaat nog veel onduidelijkheid over diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Hier lees je wat het ve…
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Diabetes type 2: inhoud, risico en behandelingDiabetes type 2: inhoud, risico en behandelingDiabetes mellitus type 2, ofwel (ouderdoms)suikerziekte, is een toenemend voorkomende ziekte in vele landen, en zo ook i…
Voeding en suikerziekteDiabetes of suikerziekte is geen gemakkelijke ziekte. Het gaat niet over en je moet voortdurend opletten!
Cyste klier van Bartholin: rood pijnlijke bult schaamlipCyste klier van Bartholin: rood pijnlijke bult schaamlipOm goede vochtigheid van de schede-ingang te regelen, zitten aan weerszijden klieren. Indien de vrouw wordt gestimuleerd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • www.apotheek.nl
  • Wikipedia.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 10-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.