Cyste klier van Bartholin: rood pijnlijke bult schaamlip

Cyste klier van Bartholin: rood pijnlijke bult schaamlip Om goede vochtigheid van de schede-ingang te regelen, zitten aan weerszijden klieren. Indien de vrouw wordt gestimuleerd dan maken de klieren van Bartholin vocht of slijmen aan, zodat de daad stroefloos verloopt. Aan deze klieren kan een ontsteking ontstaan en dat kan tot cystevorming leiden. Door inwendige druk resulteert het in een rode pijnlijke bult aan de binnenzijde van de schaamlip. Wat houdt een cyste aan de klier van Bartholin in, waar wordt het door veroorzaakt en op welke manier kan het worden verholpen?

Cyste klier van Bartholin


Waar zit de klier van Bartholin?

De vaginale ingang bestaat uit een aantal lagen. Enerzijds gaat het om de ruwe buitenste schaamlippen en anderzijds de kleine binnenste schaamlippen. Deze kleine schaamlippen vormen de directe ingang van de schede en worden bij enige stimulatie nat. Voor de aanmaak van vaginale vocht of slijmen zijn deels de klieren van Bartholin verantwoordelijk. Deze liggen aan weerszijden van de ingang, waarbij kleine leidingen naar de kleine schaamlippen lopen. Het vocht dat daarbij wordt afgescheiden is helder, doorzichtig en is meestal geurloos. Het heeft tot doel om de daad te vergemakkelijken, zodat de glijdbaarheid bij binnendringing goed is. Ook inwendig in de vagina worden slijmen aangemaakt via transsudatie van schedevloeistof.

Gevolgen van een ontsteking

In de vagina en bij de schede-ingang wordt een relatief zure omgeving in stand gehouden, zodat schimmels en bacteriën worden tegengehouden. Door toedoen van een gewijzigde pH-waarde kunnen ongewenste binnendringers huishouden, waardoor bijvoorbeeld een blaasontsteking of een ontsteking aan de kieren kan ontstaan (bartholinitis of abces). Strikt genomen ontstaat er een ontsteking aan de aanvoerende leidingen, waardoor vloeistof er niet meer door kan. Het zorgt voor een inwendige vochtopbouw, waarbij de druk weefsels beïnvloedt. De ontsteking zelf zorgt ervoor dat de uitgang van de leiding rood wordt, waarnaast de druk voor zwelling zorgt. Die combinatie is de basis voor de vorming van een cyste aan binnenzijde schaamlip.

Klachten

Het hebben van een pijnlijke bult op de schaamlip zorgt ervoor dat men veel overlast heeft. Zowel tijdens de daad als in normale toestand is het overgevoelig. Het kan ertoe leiden dat de vrouw geen seksuele activiteit meer wil hebben. De cyste kan aanhoudend problemen geven, echter het kan ook in aanvallen voorkomen. Oftewel een terugkerende omstandigheid. Omdat de vochtopbouw inwendig groot is, kan de pijn zeer intens zijn. Daarnaast is de cyste een opvallende afwijking aan de ingang van de vagina en wordt esthetisch minder prettig gevonden. Komt het geregeld of continu voor, dan zal de vrouw er veel overlast van hebben. Behandeling is noodzakelijk om pijnlijke klachten te voorkomen.

Behandeling cyste

Bij aanhoudende overlast zal een ingreep van belang zijn, om de pijnlijke invloed te verhelpen. Het kan gaan om tijdelijke behandeling middels anti-ontstekingszalf. Wordt de aandoening daarmee niet verholpen dan kan een operatie worden overwegen. Daarbij zijn een tweetal varianten mogelijk.

Marsupialisatie

Hierbij wordt de cyste chirurgisch opengelegd en zodanig gehecht dat de inhoud of druk kan afvloeien. Dit wordt eveneens toegepast bij mond, haarnest- en alvleeskliercysten. Voordeel is dat de klieren nog steeds hun werk kunnen doen, zodat bij stimulering vloeistof aan de schaamlip wordt afgegeven.

Klierverwijdering

Indien het gaat om een zeer overheersende ontsteking welke maar niet lijkt weg te gaan, dan kan een verwijdering worden overwogen. Het houdt in dat de aangetaste klier wordt uitgesneden, waarna één en ander netjes wordt gehecht. Het verwijderen van de klier zorgt ervoor dat men geen ontstekingspijn of cysten meer heeft. Nadeel is dat de schede-ingang minder vochtig is, waardoor de daad met meer droogte geschiedt. Oftewel het zal in toenemende mate noodzakelijk zijn om glijmiddel toe te passen.

Naar de gyneacoloog

Heeft u last van een aanhoudende harde rode zwelling op de binnenzijde van de schaamlip, dan kan het gaan om een ontstoken klier van Bartholin. Laat u informeren door de gynaecoloog hoe één en ander kan worden behandeld, zodat u van de pijnlijke overlast afkomt.

Lees verder

© 2014 - 2023 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bartholin-cyste of abces: symptomen, oorzaken en behandelingBartholin-cyste of abces: symptomen, oorzaken en behandelingBij een Bartholin-cyste of Bartholin-abces bouwt pus zich op in één van de Bartholin-klieren aan de ingang van de vagina…
Bartholin-abces: Pijnlijk abces in klieren aan vaginaopeningBartholin-abces: Pijnlijk abces in klieren aan vaginaopeningBij een Bartholin-abces bouwt pus zich op in één van de Bartholin-klieren. Deze ronde, erg kleine en niet-voelbare klier…
Cysten in de vagina: symptomen & behandeling vaginale cystenCysten in de vagina: symptomen & behandeling vaginale cystenCysten in de vagina of vaginale cysten kunnen worden veroorzaakt door een trauma tijdens de bevalling, vloeistofopbouw i…
Vaginale cysten: Oorzaken en behandelingen van vaginacysteVaginale cysten: Oorzaken en behandelingen van vaginacysteDe vagina is een gespierd en buisvormig deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Vaginale cysten groeien onder de bekle…

Glimepiride: medicijn bij diabetes type 2Glimepiride: medicijn bij diabetes type 2Diabetes type 2 werd vroeger ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, maar tegenwoordig komt het steeds vaker voor bij jongere…
PDD-NOS niet als diagnose willen erkennenPDD-NOS niet als diagnose willen erkennenWanneer PDD-NOS laat ontdekt wordt, komt het vaak voor dat de (jong-) volwassene de diagnose niet wil erkennen. Ze wille…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lusi, Rgbstock
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Klier_van_Bartholin
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Marsupialisatie
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.