Middel tegen slapeloosheid: zopiclon

Middel tegen slapeloosheid: zopiclon Veel mensen hebben last van periodes van slapeloosheid. Huisartsen krijgen regelmatig patiënten op bezoek die vragen om een slaapmiddel. Eerst wordt er geprobeerd om door middel van een goede slaaphygiëne weer beter te gaan slapen. Over het algemeen zal een huisarts niet zo gauw een slaapmiddel voorschrijven. Op het moment dat de slaapproblemen zorgen voor een ernstige belemmering in het normale functioneren, kan er een slaapmiddel worden voorgeschreven. Zopiclon wordt voorgeschreven als een kortdurende behandeling bij slaapstoornissen.

Slapeloosheid

Iedereen heeft wel eens een periode dat het slapen wat minder goed gaat. Het kan variëren van enkele nachten tot wel wekenlang
ís nachts wakker liggen. Meestal gaat het vanzelf weer beter. Soms is er een reden om niet te kunnen slapen, bijvoorbeeld als er redenen zijn om te piekeren. Bij sommige mensen raakt het slaappatroon zo ernstig ontregeld dat zij niet meer vanzelf beter gaan slapen en ernstige klachten krijgen. Het kan het dagelijkse functioneren belemmeren, waardoor iemand niet meer in staat is zijn werk goed te doen of andere dagelijkse bezigheden uit te voeren. Het kan leiden tot ernstige vermoeidheid, lichamelijke klachten en depressie.

Slaaphygiëne

Veel mensen gaan beter slapen wanneer de slaaphygiëne beter wordt toegepast. Dat houdt in dat je op regelmatige tijden gaat slapen, geen koffie drinkt voor het slapengaan, niet te laat gaat sporten, ís avonds geen zware maaltijden eet en geen moeilijke gesprekken gaat voeren laat op de avond. Verder is het beter om niet in bed te gaan computeren of tv te gaan kijken. Zorg dat je slaapkamer een goede omgeving is om te slapen, dus geen lawaai, niet te veel licht en een juiste temperatuur met voldoende ventilatie. Als je na een tijdje nog steeds slecht slaapt, zal er verder gekeken moeten worden naar het slaapprobleem.

Zopiclon

Veel mensen komen wanhopig bij de huisarts omdat ze geen oplossing zien voor hun slaapprobleem. De meeste huisartsen zullen niet zo snel slaapmiddelen voorschrijven omdat de kans op gewenning en verslaving erg groot is. In sommige gevallen besluit de dokter om zopiclon voor te schrijven. Dit is een kort werkend slaapmiddel dat behoort tot de cyclopyrrolonen, en het lijkt op de benzodiazepinen. Het wordt gebruikt in geval voor een kortdurende behandeling van een ernstige slaapstoornis, waarbij het normale functioneren is verstoord of dat de patiënt erg onder de slaapklachten lijdt.

Het gebruik

Zoplicon wordt voorgeschreven voor een periode van 14 dagen tot maximaal een maand. Mochten de slaapproblemen daarna nog niet over zijn, moet de huisarts bekijken welke behandeling vervolgens het beste is. Het is niet effectief als hij zonder gesprek het recept verlengt, omdat dit het probleem niet zal oplossen. Indien er sprake is van een groter probleem, zoals een angststoornis, kan er gekozen worden om het medicijn langere tijd te gebruiken. Mocht je een keer vergeten om het in te nemen, neem dan geen extra dosis. Wil je stoppen met het medicijn, kun je het beste de dosering geleidelijk aan verminderen.

Bijwerkingen

Bij het gebruik van zoplicon kunnen er bijwerkingen ontstaan, zoals een droge mond, bittere smaak, spierzwakte, duizeligheid, verwarring, vermoeidheid en dubbelzien. Omdat het lichaam aan het medicijn moet wennen, kunnen er vooral in het begin van het gebruik bijwerkingen ontstaan. Bijwerkingen die wat minder vaak voorkomen zijn: geheugenverliesaanvallen, hallucinaties en gedragsafwijkingen. Als je stopt met het gebruik, kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan. Wees voorzichtig met deelname aan het verkeer omdat het risico op een verkeersongeval is vergroot. Als je minder dan 7 tot 8 uur beschikbaar hebt om te slapen of je gebruikt een hoge dosis, is de kans op geheugenverlies groter. Ook is er een kans dat je gaat slaapwandelen of gaat slaapeten.

Slaapeten

Het ís nachts opstaan en de koelkast plunderen is vergelijkbaar met slaapwandelen. Er wordt gekozen voor calorierijk voedsel en de persoon weet de volgende dag nergens wat van af. Omdat het eten niet zorgvuldig wordt voorbereid, zijn er vaak de volgende dag duidelijk zichtbare sporen aanwezig. Dat is te zien aan de rotzooi in de keuken of kruimels in bed. Sommige mensen proberen dit uit schaamte verborgen te houden. Als dit regelmatig gebeurt, kan het ook tot gewichtstoename leiden, wat meestal een ongewenste bijwerking is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Temazepam: een middel tegen slapeloosheidTemazepam: een middel tegen slapeloosheidTemazepam is een middel dat wordt gegeven bij slapeloosheid. Meestal zal de huisarts niet direct een slaapmiddel voorsch…
Slapeloosheid oorzaken en oplossingenSlapeloosheid oorzaken en oplossingenOngeveer 30 % van de bevolking heeft af en toe last van slapeloosheid. Als het enkele dagen tot enkele weken duurt, is h…
Adviezen voor goede slaaphygiëneSlaaphygiëne gaat over de maatregelen die je neemt bij het slapen gaan en de omgeving waarin je slaapt. Doordat steeds m…
Slapen kunt u lerenSlapen kunt u lerenIs het niet prettig om elke morgen bruisend van energie en levenslust op te staan? Spijtig genoeg liggen elke nacht tal…

Tiotropium: medicijn bij COPD, een chronische longziekteTiotropium: medicijn bij COPD, een chronische longziekteCOPD is een chronische longziekte waarbij de luchtwegen blijvend zijn aangetast. Het geeft klachten zoals ernstige benau…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Comfreak, Pixabay
  • Boek: De Top 100 van meestgebruikte medicijnen. ISBN: 9789025432584
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 22-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.