Angststoornis: godotsyndroom

Angststoornis: godotsyndroom Het godotsyndroom is een angststoornis waarbij iemand zich ernstige zorgen maakt om de nabije toekomst en er steeds maar vragen over blijft stellen. Dit is een typisch verschijnsel dat voorkomt bij dementie. De stoornis kan ook optreden als gevolg van angst zonder dat er sprake is van dementie, waarbij de angst kan ontsporen in een obsessie. Voor de omgeving kan het erg lastig zijn om te reageren op een persoon die deze aandoening heeft. Het beste is door de patiënt antwoord te geven op zijn vraag en hem proberen gerust te stellen.

Wat het is

Het godotsyndroom is een term uit de psychiatrie en het is een angststoornis waarbij de persoon zich grote zorgen maakt over gebeurtenissen die in de toekomst gaan gebeuren, met name in de zeer nabije toekomst. De patiënt zal vanuit zijn obsessieve angst en spanning die hij voelt, steeds opnieuw dezelfde vragen stellen over deze gebeurtenissen. Dit kan voor de familie en verzorgers erg lastig zijn en leiden tot vervelende spanningen omdat het vermoeiend kan zijn om steeds maar weer antwoord te moeten geven op dezelfde vragen. Sommigen kunnen boos reageren op de patiënt, die er vervolgens niets van snapt.

Oorzaak

Deze aandoening is een typisch verschijnsel dat bij dementie hoort en het heeft te maken met het kortetermijngeheugen dat meestal erg slecht is. Dit geeft stress en het cognitieve vermogen gaat achteruit. De patiënt vergeet vrij snel wat hij heeft gevraagd en zal de vraag opnieuw stellen. Ook komt het voor bij Alzheimerpatiënten. Deze angststoornis wordt soms ook gezien bij mensen die niet aan dementie lijden. Angst kan uitgroeien tot een obsessie, waardoor het godotsyndroom in sommige gevallen op de loer ligt. Vaak heeft iemand in dat geval een heftige gebeurtenis meegemaakt, zoals het verlies van een partner en is hij sterk afhankelijk geworden van anderen.

Dementie

Iemand die aan dementie lijdt, heeft moeite om dingen te onthouden. Het is een aandoening die gekenmerkt wordt door combinaties van meerdere stoornissen in het verstandelijke vermogen waaronder het geheugen, stemming en gedrag. Het komt voornamelijk voor bij ouderen, maar kan ook ontstaan als gevolg van een hersenziekte. Hoe de ziekte zich uit hangt af van de persoonlijkheid, lokalisatie en van de ernst van de aandoening.

Angststoornis

Ieder mens kent het gevoel van angst. Het is een gevoel dat optreedt bij een dreigend gevaar. Angsten zijn meestal kortdurend en gaan over zodra de bedreigende situatie voorbij is. Bij sommige mensen gaat de angst niet over en kan het langdurig aanwezig blijven, soms wel voor altijd. Als de angst geen gegronde reden heeft en er ontstaan sociale problemen als gevolg hiervan, is er sprake van de psychische aandoening angststoornis. Een vorm van een angststoornis is een fobie.

Behandeling

Als de patiënt deze aandoening heeft als onderdeel van dementie, is er helaas weinig aan te doen. Het geeft de patiënt een onveilig gevoel en het kan leiden tot een depressie. Het heeft een negatief effect op de kwaliteit van het leven, waardoor er angst kan ontstaan. Als er geen sprake is van dementie, dan moet er gekeken worden naar een manier om de angst weg te nemen. Hiervoor kan het zijn dat iemand psychotherapie nodig heeft en medicatie, bijvoorbeeld een antidepressiva.

Omgaan met iemand met godotsyndroom

Het kan erg moeilijk zijn om met iemand om te gaan die hieraan lijdt. Je hebt misschien helemaal geen zin meer om steeds maar weer antwoord te moeten geven, wetende dat de vraag even later weer opnieuw gesteld wordt. Het werkt vaak het beste door gewoon antwoord te geven op de vraag, ook al lijkt het zinloos. Het stelt de patiënt gerust en kost meestal minder energie dan boos of geïrriteerd worden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Godotsyndroom: dementie, continu angst, obsessie en psychoseGodotsyndroom: dementie, continu angst, obsessie en psychoseDoor onwetendheid en verlies van geheugencapaciteit kan het voorkomen dat de ouder wordende persoon veel spanningen en a…
Angst: wat is het nut en welke angstvormen bestaan er?Angst: wat is het nut en welke angstvormen bestaan er?Het is heel menselijk en normaal om af en toe angst te ervaren. Angst hoort bij het leven net zoals de emoties vreugde e…
Angst: definitie, soorten en behandelingAngst is een emotie die gekenmerkt word door gevoelens als: je niet op je gemak voelen, onrust en paniek. Er zijn nog ee…

Psychische invloed bij ziekte van ParkinsonPsychische invloed bij ziekte van ParkinsonDe ziekte van Parkinson heeft grote impact op het functioneren van het lichaam. In eerste instantie zijn de klachten zoa…
Syndroom van Alport: bloedplassen, conusoog en slecht gehoorSyndroom van Alport: bloedplassen, conusoog en slecht gehoorLangdurig bloed in de urine waarnaast u ook andere klachten heeft aan ogen of oren, is een sterk teken van het syndroom…
Bronnen en referenties
  • www.users.telenet.be/kiddies/godot.
  • www.sop.org.tw/publication
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 25-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.