Syndroom van Alport: bloedplassen, conusoog en slecht gehoor

Syndroom van Alport: bloedplassen, conusoog en slecht gehoor Langdurig bloed in de urine waarnaast u ook andere klachten heeft aan ogen of oren, is een sterk teken van het syndroom van Alport. Reeds vanaf jonge leeftijd kan men bloed in de urine aantreffen. Het betreft een genetische afwijking, waarbij de werking van membranen wordt beïnvloed. Daarnaast kan het ook andere organen aantasten. Wat houdt het syndroom van Alport in en waardoor wordt het veroorzaakt?

Syndroom van Alport


Bloedplassen

Het hebben van bloed in de urine kan vele oorzaken hebben. Hematurie wordt soms veroorzaakt door blaasaandoeningen, prostaatproblemen, ontstekingen, vergroeiingen of kanker. Het kan echter ook door het syndroom van Alport komen. In dit geval gaat het om een nierziekte, waarbij de kleine bloedvaatjes in dit orgaan maar ook andere organen steeds verder worden aangetast. Het zorgt ervoor dat geleidelijk aan steeds meer bloed lekt in de voorurine en de plas. Het bloedplassen neemt met het ouder worden toe. Juist omdat de aandoening door meerdere redenen kan worden veroorzaakt, wordt het syndroom pas in een laat stadium gediagnosticeerd.

Primaire klachten

Heeft men deze ziekte, dan kan het reeds vanaf jonge leeftijd kleine bloedsporen in de plas geven. Omdat in toenemende mate kleine bloedvaatjes in de nieren beschadigd raken, nemen de klachten geleidelijk toe. De urine zal steeds vaker bloedsporen, -streepjes hebben of rood gekleurd zijn. De oorzaak wordt vaak niet snel gevonden, waardoor men er langdurig mee rondloopt. In een later stadium kan het voorkomen dat er ontstekingen ontstaan aan chronisch aangetaste bloedvaten. Oftewel de nieren gaan aanvullend protesteren, waardoor andere klachten zoals koorts of ernstig moe zijn de kop op steken. Door de verslechterde werking van de nieren worden minder effectief goede en slechte stoffen van elkaar gescheiden. Ook noodzakelijke eiwitten worden daarbij uitgeplast (proteïnurie).

Aanvullende problemen

Indien de nieren minder goed afvalstoffen van gunstige stoffen kunnen scheiden, kunnen uiteenlopende problemen worden veroorzaakt. De bloeddruk kan te hoog zijn of er kan juist sprake zijn van anemie. Mineralen en voedingsstoffen worden minder goed gerecycled (relatie voorurine met urine), waardoor groeiachterstand of juist botontkalking wordt veroorzaakt. Twee zeer specifieke problemen zijn de afname van de gehoorcapaciteit en de vorming van een conusoog. Oftewel de persoon zal mogelijk een gehoorapparaat, een aangepaste bril dan wel contactlens of kunstlens nodig hebben.

Mate van voorkomen en genetica

De beschadigingen aan de nieren treden reeds vanaf de geboorte op. Het is afhankelijk van de mate en ontwikkelingssnelheid hoeveel overlast men eraan heeft. Ook de impact op het gehoor en zien varieert per geval en dient per persoon te worden beoordeeld. Het syndroom is in negentig procent (lit.3) van de gevallen gerelateerd aan X-chromosomale afwijkingen specifiek aan het COL4A3 en COL4A4 gen. Deze vormen de basis van verschillende membranen in het lichaam. Denk aan de filtermembranen in de nieren en vliezen van het oor of oog (lit.1, lit.2). De erfelijke afwijking kan bij de man tot nierfalen leiden, waardoor afvalstoffen niet meer worden gefilterd. Oftewel een transplantatie of periodieke dialyse is noodzakelijk. De ernst van de klachten hangt per geval af. In tien procent van de gevallen gaat het om de spontaan voorkomende variant.

Behandeling syndroom van Alport

Omdat het om een genetische afwijking gaat, kunnen slechts de gevolgen ervan worden behandeld. Oftewel de persoon krijgt een gehoortoestel of aangepaste lenzen. Gaat het om vergevorderde verslechtering van de werking van de nieren, dan dient het bloed te worden gezuiverd. Via dialyse kunnen vele ongewenste stoffen uit het bloed worden gehaald. In extreme gevallen moet men wachten tot er een donororgaan is gevonden voor transplantatie.

Heeft u aanhoudende klachten bij het plassen welke niet kunnen worden verklaard, dan kan het om dit syndroom gaan. Herkent u daarnaast symptomen aan het gehoor of het zien dan kan het genetisch zijn bepaald. Laat u medisch nader onderzoeken, zodat het syndroom kan worden vastgesteld en passende stappen voor behandeling worden genomen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alport-syndroom: Symptomen aan nieren, urine, oren en ogenAlport-syndroom: Symptomen aan nieren, urine, oren en ogenHet Alport-syndroom is een zeldzame erfelijke aandoening gekenmerkt door een waaier van symptomen waaronder bloed en pro…
Proteïnurie: waarom worden eiwitten via de urine afgevoerd?Proteïnurie: waarom worden eiwitten via de urine afgevoerd?Door nieraandoeningen kan het voorkomen dat gif- en afvalstoffen in het lichaam opbouwen, terwijl gunstig werkende eiwit…
Hematurie: bloed in de urineBloed in het urine wordt ook wel hematurie genoemd. Hematurie kan een aanduiding zijn voor veel verschillende aandoening…
Hematurie: bloedplassen, wat zijn de veroorzakers?Hematurie: bloedplassen, wat zijn de veroorzakers?Indien de urine tijdens het plassen rood kleurt, rode slierten heeft of een rodere kleur dan normaal heeft dan kan het o…

Angststoornis: godotsyndroomAngststoornis: godotsyndroomHet godotsyndroom is een angststoornis waarbij iemand zich ernstige zorgen maakt om de nabije toekomst en er steeds maar…
Hartaanval bij vrouwen: symptomen, oorzaak en behandelingHartaanval bij vrouwen: symptomen, oorzaak en behandelingWat zijn de symptomen hartaanval vrouw? Vrouwen kunnen bij een hartaanval andere symptomen hebben dan mannen, waardoor e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lusi, Rgbstock
  • Lit.1: http://ghr.nlm.nih.gov/gene/COL4A3
  • Lit.2: http://www.dokter.nl/forum/nieren-blaas-urine/252862-ziekte-van-alport
  • Lit.3: http://www.nvn.nl/nierziekten-en-behandeling/nierziekten/syndroom-van-alport
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.