Leer omgaan met chronische hoofdpijn

Leer omgaan met chronische hoofdpijn Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn en dit kan door verschillende oorzaken ontstaan. Vaak gaat het vanzelf weer over en weet je wat de reden is, bijvoorbeeld een verkoudheid of griep, slaapgebrek, een kater, spanning of migraine. Hoofdpijn behoort tot een van de meest voorkomende redenen dat mensen een huisarts bezoeken. Er zijn ook mensen die (bijna) altijd hoofdpijnklachten hebben. Hun hoofdpijnklachten belemmeren het dagelijkse leven en zij moeten leren omgaan met hoofdpijn.

Oorzaken hoofdpijn

Hoofdpijn komt erg veel voor in Nederland. Ongeveer één op de vijf mensen heeft minimaal een dag in de week hoofdpijn. Het is één van de meest voorkomende redenen dat mensen naar de huisarts gaan. Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals een voorhoofdsholteontsteking, griep, verkoudheid, migraine, hersenschudding, stress of een kater. Bij overmatig gebruik van pijnstillers kan er ook hoofdpijn ontstaan. Er zijn ook mensen die hoofdpijn hebben zonder dat ze weten wat de oorzaak is. Zij hebben regelmatig last van hoofdpijn zonder dat er sprake is van een aandoening.

Chronische hoofdpijn

Wanneer hoofdpijn niet het gevolg is van overmatig gebruik van pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen, het frequent terug komt zonder duidelijke oorzaak spreken we van chronische hoofdpijn. Spanningshoofdpijn kan in de loop van de tijd chronisch worden. Dit kan het dagelijkse leven behoorlijk belemmeren. Ook al is er geen duidelijke oorzaak te vinden, toch is er vaak wel iets dat je tegen chronische hoofdpijn kunt doen.

Beweging

Het is belangrijk om in een goede conditie te blijven, waarin er een goed balans is tussen spanning en ontspanning. Veel mensen denken dat ze met hoofdpijn niet moeten bewegen en vermijden dit. Er wordt steeds minder ondernomen, waardoor de conditie achteruit gaat. Hierdoor word je sneller moe, is er minder plezier met het deelnemen aan activiteiten en loop je het risico jezelf uit te putten. Bepaalde vormen van hoofdpijn worden juist minder door te gaan sporten. Zoek een bewegingsvorm die het beste bij je past en bouw je conditie op.

Stress

Dit is bij veel mensen een grote oorzaak van hoofdpijn of een reden dat hoofdpijn erger wordt. Stress heeft veel invloed op het lichaam. Het verhoogt de spierspanning, waardoor er hoofdpijn kan ontstaan. Verder zorgt stress dat er veel stresshormonen in het lichaam vrijkomen, waardoor de bloeddruk en hartslag omhoog gaan. Op langere termijn wordt hierdoor de weerstand verlaagd en de belastbaarheid verminderd. Zorg voor voldoende ontspanning en let op een goede houding. Veel mensen hebben door stress last van de nek, schouders en rug omdat zij deze spieren teveel aanspannen. Om dit te doorbreken, kun je tussendoor wat ontspanningsoefeningen doen om deze spieren te ontspannen.

Leefstijl

Veel mensen zijn geneigd om teveel te willen doen, geen nee kunnen zeggen tegen anderen en daardoor moeilijk hun eigen grens kunnen aangeven. Door teveel op je bordje te nemen, kun je last krijgen van hoofdpijn. Sommige mensen doen te veel taken wanneer ze geen hoofdpijn hebben. Doordat ze zich te druk maken, kan dat weer een aanval van hoofdpijn uitlokken. Zij leggen zichzelf druk op om zoveel mogelijk af te maken, omdat het misschien daarna niet meer kan omdat ze bang zijn voor hoofdpijn die gaat komen. Elke keer als er geen hoofdpijn is, wordt er een piekbelasting opgelegd waardoor je je energievoorraad snel op maakt. Het is belangrijk om te streven naar een balans tussen inspanning en ontspanning.

Herken signalen

Sommige mensen hebben zo vaak de signalen van vermoeidheid genegeerd, dat zij deze signalen niet meer herkennen. Omdat ze dit vaak lange tijd negeren, is de kans groot dat zij overbelast zijn. Sommige mensen zijn zich wel bewust van de tekenen van vermoeidheid, maar zij weigeren eraan toe te geven. Signalen negeren kan op lange termijn leiden tot uitputting. Zorg dat je in balans blijft en herken de signalen dat je gas terug moet nemen.

Teveel pijnstillers

Teveel medicijnen tegen hoofdpijn innemen, bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen, kunnen er juist voor zorgen dat er hoofdpijn ontstaat. Bij hoofdpijn door migraine of door stress wordt dit door veel mensen gedaan. In veel gevallen leidt dit tot chronische hoofdpijn. Probeer te stoppen met het innemen van pijnstillers. Mocht dit zelf niet lukken, schakel dan deskundige hulp in zoals een huisarts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Wat te doen bij hoofdpijnHoofdpijn kan door heel veel oorzaken komen. Lees hier wat voor soorten hoofdpijn er zijn, waardoor het komt, wat je er…
Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Dit kan erg vervelend zijn. Het kan zijn dat je hoofdpijn hebt omdat je ziek wordt/be…
Hoofdpijn: soorten, symptomen, oorzaak en behandelingHoofdpijn: soorten, symptomen, oorzaak en behandelingHoofdpijn: tips, hoofdpijn soorten en hoofdpijn oorzaken en symptomen. Hoofdpijn is in al zijn vormen een courante klach…
Bronnen en referenties
  • Cursusboek Gelre Ziekenhuizen: "werken aan hoofdpijn"
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 03-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.