Dementie onderzoek door een arts. De fases voor de diagnose

Dementie onderzoek door een arts. De fases voor de diagnose Dementie onderzoek kan een slopende lijdensweg zijn. Voor kinderen is het vaak moeilijk om hun ouders in een dementerende toestand te zien, zeker wanneer ze de ziekte niet begrijpen. Bij vermoedens van dementie is het dan ook belangrijk om onmiddellijk een arts te contacteren die de nodige onderzoeken kan doen. Alvorens men naar de arts gaat is het echter handig om zelf wat informatie in te winnen over de, mogelijk, dementerende persoon.

Hoe verloopt een onderzoek naar dementie?


Contacteer ten alle tijde een erkende arts

De onderstaande punten bevatten enkele testen die thuis kunnen gedaan worden of tips voor informatie die thuis ingewonnen kan worden. Ze dienen echter stuk voor stuk om de arts te helpen bij het zoeken naar een diagnose. Daarnaast zijn er nog enkele onderzoeken opgesomd die de arts kan doen. Iedereen is vrij om meer informatie te vragen omtrent deze onderzoeken bij de arts. Zelf een diagnose stellen kan echter gevaarlijk zijn en dient ten alle tijde vermeden te worden.

Verzamel medische informatie en historie van de dementerende

Probeer de medische historie van de persoon in kwestie te achterhalen alvorens naar een arts te gaan. Bepaalde geneesmiddelen of medische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat iemand een vergrote kans heeft op dementie. Daarnaast is ook de erfelijke factor van belang, wanneer één van de ouders of grootouders dementerend waren heeft de nazaat meer kans om er ook slachtoffer van te worden. Bepaalde stoffen kunnen echter ook zorgen voor tijdelijk geheugenverlies. Het is daarom belangrijk om al deze informatie correct aan de arts te kunnen voorleggen;
  • Gebruik van alcohol, geneesmiddelen en voeding.
  • Bepaalde medische ontwikkelingen.
  • Gedragsstoornissen, vooral op sociaal vlak of eetgewoonten.
  • Ouders of grootouders die ook dementie hadden.

Test het geheugen met enkele simpele vragen

Dementie draait natuurlijk om het feit dat de patiënt 'gewoon' vergeet. Daarom is het dan ook logisch dat enkele vragen ons kunnen helpen bij het bepalen of er iets mis is. Dat mogen erg simpele vragen zijn, het zijn meestal die waar dementerenden het moeilijk mee hebben;
  • Vraag de dag, de maand en het jaar.
  • Teken een klok die aangeeft dat het twintig na acht is.
  • Tel per 7 af vanaf 100.

Ga na of het lichaam nog correct functioneert

Dementie kan veroorzaakt worden door verminderde bloedtoevoer naar de hersenen, een persoonlijke check-up kan dan ook helpen met het herkennen van dementie. Die bestaat onder andere uit het meten van de bloeddruk, en de polsslag van de persoon in kwestie. Wanneer een arts dit onderzoek uitvoert is het ook mogelijk dat hij ook het evenwicht, de reflexen en de oogbewegingen nagaat.

Vraag de arts om extra bloedtesten uit te voeren

Indien de arts geen bloedstalen neemt kan het geen kwaad om daar zelf achter te vragen. Zo is het handig om de resultaten te kennen van de schildklierhormonen en de hoeveelheid vitamine B12. Het testen van deze resultaten kunnen namelijk het aantal oorzaken van de klachten al heel wat reduceren. Er zijn nog heel wat andere testen die vaak gebruikt worden voor mensen met een specifieke medische voorgeschiedenis. Het spreekt dan ook voor zich dat deze niet nodig zijn voor elke patiënt.

Een scan uitvoeren kan uitsluitsel brengen voor dementie

Indien de symptomen wel aanwezig zijn, maar de oorzaak niet duidelijk is, kan de arts een hersenscan laten uitvoeren om naar andere oorzaken te zoeken behalve dementie. CT scans, MRI scans en EEG testen zijn de meest gebruikte soorten die helpen in de zoektocht naar dementie. Bij een MRI scan is het natuurlijk altijd belangrijk om de arts te laten weten of de patiënt bepaalde implantaten heeft zoals een nieuwe heup, een pacemaker of metaalfragmenten door een vroegere job.

Laat de genen onderzoeken met een genetische test

Vraag naar genetische testen, al dient men daar voorzichtig mee om te springen. Dit soort testen kunnen wel aangeven of een persoon over een gen beschikt dat ervoor zorgt dat hij of zij meer kans heeft op dementie, maar kan geen uitsluitsel bieden of de persoon al dan niet dementerend is. Indien de familie een bepaalde voorgeschiedenis heeft bij dementie kan een genetische test echter wel handig zijn voor de arts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderzoek naar dementieOnderzoek naar dementieOnderzoek naar dementie is ontzettend belangrijk. Er moet onderzoek worden gedaan naar medicijnen maar ook naar dementie…
Vasculaire dementie of multi-infarct dementie: symptomenVasculaire dementie of multi-infarct dementie: symptomenBij vasculaire dementie, ook wel multi-infarct dementie genoemd, is er sprake van verstoring van de intellectuele vermog…
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, een verzamelnaam voor verschillende niet-aangeboren hersenaandoeningen. Deze aandoening komt voor naarmate men…

Pijn aan stuitje zonder val: oorzaken en behandelingPijn aan stuitje zonder val: oorzaken en behandelingPijn aan je stuitje zonder val. Pijn aan je stuitje is meestal het gevolg van een val of een ander trauma, maar dit hoef…
Ziekte van Wilson (koperstapelingsziekte): lever, hersenenZiekte van Wilson (koperstapelingsziekte): lever, hersenenDe ziekte van Wilson is een stofwisselingsziekte die erfelijk is en niet vaak voorkomt. Er is sprake van een opstapeling…
Bronnen en referenties
  • http://www.wikihow.com/Test-for-Dementia
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.