Hoofdroos en huismiddelen om het haar gezond te houden

Hoofdroos en huismiddelen om het haar gezond te houden Hoofdroos (Pityriasis simplex capillitii) is vervelend en heel veel mensen hebben er last van. Normaal gesproken zijn huidschilfers onzichtbaar, maar bij roos vernieuwen de huidcellen zichzelf sneller dan normaal en ontstaan er meer schilfers. Gelukkig bestaan er goede producten om van de roos af te komen. Als u liever geen chemische middelen gebruikt kunt u gebruikmaken van huismiddelen waarvan de ingrediënten uit natuurlijke grondstoffen zonder toevoegingen en conserveringsmiddelen bestaan.

Hoofdroos

Het enige levende deel van een haar is de haarwortel die in het haarzakje zit en die is voorzien van zenuwen en bloedvaten. Naast het haarzakje bevinden zich talgkliertjes die een olieachtige substantie afscheiden op het huidoppervlak waarmee het haar in een goede conditie wordt gehouden. Het afscheiden van dode huidcellen is normaal, maar bij roos worden er zoveel huidcellen afgescheiden, dat ze te zien zijn in het hoofdhaar.

Hoofdroos is een veelvoorkomend probleem

Heel veel mensen hebben last van roos, dit zijn schilfertjes dode huidcellen. Stress, ongezonde voeding en te weinig rust kunnen hierop van invloed zijn. De roos wordt veroorzaakt doordat de talgkliertjes in de hoofdhuid te actief zijn of doordat de talgkliertjes te weinig talg produceren. In het laatste geval wordt de hoofdhuid te droog en het haar bros zodat het snel afbreekt. Normaal gesproken zijn de schilfertjes zo klein dat ze niet zichtbaar zijn, maar bij roos vernieuwen de huidcellen zichzelf sneller dan normaal het geval is en ontstaan er meer schilfers. Tevens klonteren de oude huidcellen aan elkaar waardoor de schilfers groter zijn en meer opvallen. De schilfertjes zijn vervelend en zijn goed zichtbaar op donkere kleding. Vaak gaat roos samen met een jeukende hoofdhuid. U kunt nog zo goed opletten en de schilfertjes elke keer wegborstelen, beter is het om de oorzaak aan te pakken.

Verzorgingsproducten kunnen de talgklieren verstoppen

Soms wordt roos veroorzaakt door het overdadig gebruiken van gels en vettige substanties voor het haar. Hierdoor kunnen de talgklieropeningen verstopt raken wat het ontstaan van roos bevordert. Als u gewend bent om dagelijks haarspray te gebruiken is het verstandig om de spuitbus niet te dicht bij het haar te houden en het haar ´s avonds goed uit te borstelen. U voorkomt dan dat het haar bros en slap wordt. Dit geldt sowieso voor het bleken en verven van het hoofdhaar, de structuur van het haar kan daardoor worden aangetast en het haar kan bros worden. Ook het gebruik van hete stylingtangen kan beter worden vermeden.

Hou het haar gezond

Dagelijks borstelen van het haar en het masseren van de hoofdhuid met de vingertoppen is sowieso een prima manier om het haar gezond te houden. Hiermee verwijdert u stof, vuil en dode huidcellen en bevordert u de doorbloeding van de hoofdhuid die nodig is voor de aanvoer van voedingsstoffen voor het haar. Maar met een uitgedunde bos haar is flink borstelen helemaal niet goed. U zou door het borstelen haren uit kunnen trekken waardoor de hoofdhuid geïnfecteerd kan raken.

Roos bij droog of vet haar

Als u last heeft van vet haar kan het haar worden gewassen met een shampoo voor vet haar die een paar maal per week moet worden gebruikt. Net zolang als nodig is. Bij te weinig talg kan het haar worden gewassen met een geneeskrachtige shampoo voor droog haar. Als de hoofdhuid niet reageert op de behandeling en de roos niet minder wordt kan dit komen doordat de roos is veroorzaakt door een infectie. Dan is het verstandig om uw huisarts om advies te vragen.

Huismiddelen bij hoofdroos

Het is mogelijk dat u liever geen chemische producten gebruikt, maar de voorkeur geeft aan huismiddelen. Van onderstaande recepten bestaan de ingrediënten uit natuurlijke grondstoffen zonder toevoegingen en conserveringsmiddelen.

Shampoo

Ingrediënten:
 • 50 gram lupinezaad
 • 30 gram venushaar
 • 30 gram wilgeschors
 • 1 liter water

Bereidingswijze:
Voeg het lupinezaad, het venushaar en de wilgeschors aan het water toe en laat het mengsel 10 minuten koken.Was hiermee het haar elke avond gedurende 2 weken. Met de vloeistof kan het haar ook worden gemasseerd.

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
Massageolie
Ingrediënten:
 • 100 gram brandnetelsap
 • 200 gram water
 • 50 gram zeepkruidwortels
 • 200 gram wonderolie

Bereidingswijze:
Breng het brandnetelsap met het water aan de kook en laat dit 10 minuten koken. Voeg hier de zeepkruidwortels aan toe die eveneens 10 minuten moeten koken. Zeef vervolgens het mengsel en voeg er de wonderolie aan toe. Deze massageolie moet elke avond op de hoofdhuid worden aangebracht, maar alleen van maandag tot en met vrijdag. Op zaterdag en zondag moet er geen massageolie worden gebruikt maar moet het haar worden gewassen met zwavelzeep.

Lees verder

© 2015 - 2021 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ketoconazol shampoo helpt tegen hoofdroos en schilfersKetoconazol shampoo helpt tegen hoofdroos en schilfersHoofdroos of roos in je haar of andere schilfers in je wenkbrauwen of elders op je hoofdhuid. Je kunt er veel last van h…
Het behandelen van hoofdroosHet behandelen van hoofdroosIedereen heeft in zekere mate last van roos, al merk je het niet direct. Roos komt vooral voor op het hoofd. Het kan zic…
Hoofdroos wat doe je eraanHoofdroos wat doe je eraanWanneer je hoofdhuid voortdurend jeukt en er witte schilfers op je donkere kleding vallen, dan heb je waarschijnlijk las…
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…

Je zal het maar hebben: EPPJe zal het maar hebben: EPPEPP of anders gezegd ErytroPoëtische Protoforfyrie klinkt als een literaire stroming, maar is niets minder dan een extre…
Verlegen zijn is geen angststoornisVerlegen zijn is geen angststoornisDe alomtegenwoordigheid van sociale angst doet verlegen mensen geen goed. De aandoening vertoont immers enkele gelijkeni…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Horoporo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Roos_(aandoening)
 • Beter leven: Margriet
 • Hademar Bankhofer: Hexenschuss und Heiserkeit
 • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.