Floppy eyelid syndroom: Oogirritatie door slaapapneu

Floppy eyelid syndroom: Oogirritatie door slaapapneu In 1981 beschreven Culbertson en Ostler het Floppy Eyelid Syndroom (FES). Het syndroom treedt voornamelijk op bij mannen met overgewicht. Zij vertonen slappe, rubberachtige, en gemakkelijk om te klappen bovenste oogleden in combinatie met oogirritatie (chronische conjunctivitis) van de bovenste oogleden. Het syndroom hangt samen met slaapapneu bij de patiënt. Een arts ziet de diagnose van FES vaak over het hoofd. Veelal verlicht een operatie de symptomen bij de patiënt.

Epidemiologie Floppy Eyelid Syndroom

Het syndroom komt het meest voor bij patiënten van middelbare leeftijd (40-50 jaar), maar het is eveneens gerapporteerd bij patiënten tussen 25-80 jaar. De incidentie van FES bij mannen ligt iets hoger dan bij vrouwen. Hoewel de meeste patiënten blank zijn, is er waarschijnlijk geen raciale voorliefde.

Oorzaken: Oogirritatie door slaapapneu

FES komt het vaakst voor bij patiënten met ernstig overgewicht, maar is eveneens gemeld bij niet-obese patiënten. De exacte oorzaak is niet bekend, maar mogelijk hangt dit samen met het obstructief slaapapneusyndroom (slaapstoornis met tijdelijk gestopte ademhaling). Een patiënt met OSA heeft episodische apneu en hypopneu (langzame ademhaling) door intermitterende obstructie (medische term voor "verstopping") van de bovenste luchtwegen. Bij veel FES-patiënten is er een voorgeschiedenis van luid snurken of de diagnose van OSA, waarbij de patiënt op één zijde slaapt of in een liggende positie slaapt met zijn gezicht in het kussen. Mogelijk is een mechanische wrijving of verwonding dan de primaire oorzaak van de papillaire conjunctivitis.

Symptomen en prognose

Een patiënt met FES vertoont meestal een lange geschiedenis van unilaterale of bilaterale oogirritatie met ofwel een reeds bestaande diagnose van OSA of een geschiedenis van snurken. Het bovenooglid is veelal slap, rubberachtig, en gemakkelijk om te klappen. Tijdens de slaap is er zo weinig spanning dat de oogleden makkelijk open wrijven. De patiënt krijgt dan traanklachten, heeft het gevoel dat er in één of beide ogen zand zit, heeft last van slijmen, een drukkend gevoel en oogirritatie treedt op. Indien de patiënt geen behandeling krijgt, leidt dit tot chronische ectropion, waarbij schade aan het hoornvlies optreedt.

Patiënten met OSA hebben 's morgens hoofdpijn en zijn overdag slaperig (slaapzucht). Dit leidt tot slechte prestaties op het werk en zorgt voor een verhoogd risico op een ongeval. OSA kenmerkt zich door episodes van apneu en hypopneu, wat resulteert in systemische en pulmonale hypertensie met uiteindelijk congestieve cardiomyopathie (hartspieraandoening) en hartritmestoornissen. OSA is mogelijk fataal.

Corneaerosies als gevolg van nachtelijke ooglidwrijving resulteren in hoornvlieszweren en littekens. De patiënt krijgt hierdoor een verminderd gezichtsvermogen. Chronische conjunctivitis, keratopathia punctata en hoornvliesneovascularisatie leiden tot contactlensintolerantie en andere symptomen van oogallergie.

Diagnose oogaandoening

Omdat de symptomen van FES ook toe te schrijven zijn andere ziekten, is het moeilijk om de aandoening in het eerste stadium van de symptomen te diagnosticeren. Soms heeft een patiënt al diverse behandelingen geprobeerd zoals antibiotica, anti-inflammatoire druppels, kunsttranen, niet-steroïde druppels (NSAID's), topische steroïden en/of vaatvernauwende middelen. De arts stelt de diagnose van OSA via een slaaponderzoek (polysomnografie). De oogarts beoordeelt verder het oog met de bijhorende symptomen van FES. Deze gezamenlijke onderzoeksresultaten leiden tot de diagnose van het Floppy Eyelid Syndroom.

Behandeling

Een stevig ooglapje beschermt de oogleden tijdens de slaap, maar is niet altijd afdoende. Kunsttranen, oogdruppels (toegediend via correcte oogdruppelrichtlijnen) of oogzalf helpen soms bij de oogirritatie, maar een operatie van ectropion is eveneens een optie. Hierbij zet de chirurg de oogleden strakker. Een dergelijke operatie gebeurt veelal onder plaatselijke verdoving in een poliklinische setting.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dermatochalasis: Slappe oogleden door veroudering van huidDermatochalasis: Slappe oogleden door veroudering van huidLokale, te ruime huid die slap in plooien hangt is de beschrijving van de “dermatochaslasis”. Dit heeft vooral betrekkin…
Ooglidaandoeningen: Oorzaken van problemen aan oogledenOoglidaandoeningen: Oorzaken van problemen aan oogledenDe oogleden bieden bescherming aan de ogen en houden het oogoppervlak vochtig. Tal van problemen aan de oogleden ontstaa…
Slaapapneu en de gevarenSlaapapneu en de gevarenHet slaapapneusyndroom, ook wel slaapapneu genoemd, komt voor bij ongeveer 5 tot 20 op de 100 personen. Mannen hebben er…
Slaapapneu: tips & oplossingen bij slaapapneuSlaapapneu: tips & oplossingen bij slaapapneuSlaapapneu, slaap-apnoe en snurken zijn vervelende verstoorders van de slaap, een OSAS en CSAS. Sommigen noemen slaapapn…

UV crosslinking: UVA-licht op het hoornvlies bij keratoconusUV crosslinking: UVA-licht op het hoornvlies bij keratoconusEen behandelingsmogelijkheid voor de oogaandoening keratoconus is UV-crosslinking, ook gekend als corneale crosslinking…
Drusen van de oogzenuw: Gezichtsvelduitval in de ogenDrusen van de oogzenuw: Gezichtsvelduitval in de ogenDrusen van de oogzenuw is een erfelijke oogaandoening waarbij abnormale, bolvormige eiwitten en calciumzouten zich ophop…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • http://emedicine.medscape.com/article/1212978-overview#showall
  • http://houstonoculofacial.com/floppy-eyelid/
  • http://www.oogartsdevogelaere.be/Floppy%20eyelids%20-%20Behandeling
  • http://www.oogartsdevogelaere.be/Floppy%20eyelids%20-%20Wat
  • http://www.scielo.br/pdf/abo/v74n1/16.pdf
  • https://www.oogziekenhuis.nl/overzicht-aandoeningen-en-behandelingen/floppy-eyelid-syndroom-behandelingen.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.