Drusen van de oogzenuw: Gezichtsvelduitval in de ogen

Drusen van de oogzenuw: Gezichtsvelduitval in de ogen Drusen van de oogzenuw is een erfelijke oogaandoening waarbij abnormale, bolvormige eiwitten en calciumzouten zich ophopen in de oogzenuw en daar progressief verkalken. Deze ophopingen zijn zichtbaar door de oogarts maar geven vaak geen of weinig symptomen, al is het toch mogelijk dat het gezichtsvermogen van de patiënt na verloop van tijd (plots) achteruit gaat. Een gezichtsvelduitval is dan een mogelijk symptoom. Een behandeling is niet voorhanden al biedt een laserbehandeling bij sommige patiënten wel soelaas.

Oorzaken en erfelijkheid oogafwijking

Het is onbekend hoe drusen ontstaat. De term drusen is afkomstig uit het Duits. Dit betekent letterlijk “kristallen in steen”. De oogzenuwaandoening is erfelijk, al is er nog geen informatie bekend over het overervingspatroon. Wellicht is de aandoening autosomaal dominant, maar hiernaar dient nog verder wetenschappelijk onderzoek te gebeuren. De aandoening gaat mogelijk gepaard met andere oogaandoeningen waaronder onder andere retinitis pigmentosa en maculadegeneratie.

Epidemiologie van de oogziekte

Zichtbare drusen treden op bij ongeveer drie op de duizend patiënten. Deze zijn aangeboren en meestal door de oogarts op te sporen na de leeftijd van tien jaar. Zij komen vaker voor in beide ogen dan in één oog. Drusen heeft een voorliefde voor vrouwen. Een patiënt waarbij een familielid drusen heeft, heeft een tien keer hoger risico om eveneens drusen te krijgen. De oogaandoening presenteert zich vaker bij mensen die roken of een verhoogd cholesterolgehalte hebben. Tot slot ontwikkelt de blanke bevolking vaker drusen.

Symptomen: Mogelijk aantasting gezichtsvermogen met gezichtsvelduitval

Geen symptomen

Drusen van de oogzenuw heeft meestal geen invloed op het gezichtsvermogen waardoor de patiënt er weinig of geen last van heeft. Het perifere gezichtsvermogen gaat echter langzaam achteruit. Dit gebeurt pijnloos alsook zo minimaal dat de patiënt de oogafwijking niet eens opmerkt.

Gezichtsvelduitval

Als de functie van de zenuwvezels van de oogzenuw verslechtert door de opeenhoping van de drusen, treedt een gezichtsvelduitval op. Een zeldzame complicatie van de drusen is de groei van een abnormaal bloedvat onder het netvlies vlakbij de oogzenuw. Dit is een choroïdaal neovasculair membraan. Hierdoor verliest een patiënt plots zijn centraal zicht (gezichtsvelduitval).

Diagnose en onderzoeken

De oogarts verwijdt de pupillen met verwijdende oogdruppels (mydriatica). Zo is hij in staat om de oogzenuw via fundoscopie (medische term voor "oogspiegelonderzoek") te beoordelen. Bij de drusen heeft deze oogzenuw een apart uiterlijk. Hij ziet namelijk geelachtige afzettingen onder het netvlies, op en rond de oogzenuw. Soms zijn daarbij de oogzenuwranden vervormd. Bij voornamelijk kinderen zijn de drusen verborgen en bijgevolg niet zichtbaar. Deze liggen dan dieper in het zenuwweefsel. De oogzenuw is gezwollen, zelfs al zijn de drusen niet zichtbaar. Bij een oudere patiënt zijn de drusen steeds duidelijker zichtbaar. De drusen vergroten namelijk en bovendien verdunt het bovenliggende weefsel (zenuwvezellaag). Daarnaast schrijft een oogarts een oogechografie, CT-scan van de oogkas en ogen, fluorescentieangiografie, gezichtsveldonderzoek en/of een OCT-scan voor om de diagnose met zekerheid te stellen. Drusen is erfelijk en daarom is het goed om andere familieleden te laten onderzoeken.

Behandeling van drusen van de oogzenuw

Er is geen effectief bewezen behandeling voor drusen voorhanden. In zeldzame gevallen (bij choroïdale neovascularisatie) is een laserbehandeling mogelijk. De patiënt dient op regelmatige basis naar de oogarts terug te keren voor een uitgebreid oogonderzoek om de aandoening op te volgen en eventueel te behandelen.

Prognose oogaandoening

De schade aan de oogzenuw is progressief en onomkeerbaar. Gezichtsvelduitval gebeurt bij 70% van de patiënten met zichtbare drusen. Dit bedraagt slechts 20 tot 30% bij patiënten met verborgen drusen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Normale druk glaucoom: Oogziekte met schade aan oogzenuwNormale druk glaucoom: Oogziekte met schade aan oogzenuwDe oogaandoening glaucoom komt tot stand door schade aan de oogzenuw. Dit is de zenuw die het oog met de hersenen verbin…
Droge leeftijdsgebonden maculadegeneratie: OogziekteDroge leeftijdsgebonden maculadegeneratie: OogziekteMeer dan negentig procent van de patiënten met leeftijdsgebonden maculadegeneratie krijgt te maken met de droge vorm, te…
Ooginfarct: Afsluiting bloedvaten in netvliesOoginfarct: Afsluiting bloedvaten in netvliesEen plotse hartaanval is een bekende medische situatie. Maar een infarct treedt mogelijk ook op bij andere organen. Een…
Glaucoom: Verhoogde oogdruk met verlies van gezichtsvermogenGlaucoom: Verhoogde oogdruk met verlies van gezichtsvermogenGlaucoom is een oogaandoening waarbij vaak (maar niet altijd!) de normale oogdruk (intra-oculaire druk) langzaam of snel…

Floppy eyelid syndroom: Oogirritatie door slaapapneuFloppy eyelid syndroom: Oogirritatie door slaapapneuIn 1981 beschreven Culbertson en Ostler het Floppy Eyelid Syndroom (FES). Het syndroom treedt voornamelijk op bij mannen…
Blessure bij hardlopers: stressfractuurBlessure bij hardlopers: stressfractuurHardlopen is een hoge impactsport, en elke hardloper zal wel eens kampen met een blessure. Een stressfractuur is een van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AdinaVoicu, Pixabay
  • http://www.aapos.org/terms/conditions/82
  • http://www.geteyesmart.org/eyesmart/diseases/drusen.cfm
  • http://www.geteyesmart.org/eyesmart/diseases/drusen-diagnosis.cfm
  • http://www.geteyesmart.org/eyesmart/diseases/drusen-risk.cfm
  • http://www.geteyesmart.org/eyesmart/diseases/drusen-treatment.cfm
  • http://www.geteyesmart.org/eyesmart/diseases/drusen-treatment.cfm
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Optic_disc_drusen
  • https://www.oogziekenhuis.nl/overzicht-aandoeningen-en-behandelingen/drusen-van-de-oogzenuw-informatie.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.