Agilium Freestep gebruiken bij artrose in de knie
Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met artrose in de knie. Slijtage van het kraakbeen zorgt ervoor dat bot-op-bot contact ontstaat, dat kan leiden tot ernstige pijnklachten. Bewegen kan daardoor verworden tot een kwelling. Gelukkig bestaan er allerlei innovatieve producten die ondersteuning kunnen bieden zodat het gebruik van pijnmedicatie beperkt kan worden en een operatie langer kan worden uitgesteld. Een van die producten is de Agilium Freestep: een lichtgewicht brace die gedragen kan worden om het onderbeen om de knie te ondersteunen. Ondertussen kun je gewoon sportieve activiteiten blijven ondernemen.
Inhoud
De Agilium Freestep is een brace die gebruikt kan worden door mensen met artrose in de knie. Artrose in de knie wordt vaak behandeld met pijnmedicatie en op termijn is vaak een operatie noodzakelijk om de klachten te verhelpen. Door gebruik van de Agilium Freestep is het mogelijk om het medicijngebruik te verminderen en een operatie uit te stellen.
Artrose of gewrichtsslijtage
Het lichaam maakt aldoor nieuw kraakbeen aan, maar wanneer er minder gewrichtskraakbeen wordt aangemaakt dan er verdwijnt of slijt dan spreken we van gewrichtsslijtage.
Artrose is een ander benaming voor gewrichtsslijtage. Dit kan tot tal van klachten leiden. Een van de belangrijkste functies van het kraakbeen is de stootkussenfunctie. Elke keer dat je een stap zet vangt het kraakbeen de trillingen op die hiermee gepaard gaan. Is het laagje kraakbeen te dun of geheel afwezig dan dit ertoe leiden dat elke stap die je zet pijn doet. De verschillende botten glijden dan immers over elkaar heen zonder dat zij beschermd worden.
Ouderdomskwaal of gevolg van blessures
Artrose is een echte ouderdomskwaal. Iedereen boven de zestig heeft een zekere gradatie van artrose in handen, knieën, heupen, schouders en/of nek. Sommige mensen krijgen er echter al veel eerder mee te maken. Dit kan een gevolg van van genetische aanleg, maar bijvoorbeeld ook van lang intensief sporten of zwaar lichamelijk werk. Wanneer een bepaald gewricht bijvoorbeeld veelvuldig gekwetst is geraakt dan kan dit zijn weerslag hebben op de aanmaak van nieuw kraakbeen. Dit kan bijvoorbeeld negatief beïnvloed worden door littekenweefsel. Ook is het mogelijk dat als gevolg van een trauma kleine afgeschilferde stukjes kraakbeenweefsel in een gewricht blijven zweven en - soms pas na jaren - zorgen voor een ontsteking. Dit kan leiden tot kraakbeenafbraak. We noemen dit ook wel secundaire artrose.
Artrose in de knie
Een van de lichaamsdelen die vaak getroffen wordt door artrose is de knie. Niet gek wanneer je bedenkt hoe vaak je op een dag de knie buigt en strekt terwijl je hier met je volledige lichaamsgewicht op rust. Naast dat de knie een scharniergewricht is kan het ook licht draaien en schuiven, wat de knie tot een van de meest complexe gewrichten van het menselijk lichaam maakt. Het kraakbeen in de knie heeft het zwaar te verduren. Slijt het kraakbeen in de knie dan krijg je hier bot-op-bot contact, dat erg pijnlijk kan zijn. Naast pijn bij het opstaan, lopen, bukken en knielen kan ook stijfheid in de knie ontstaan, in het bijzonder nadat je een tijdje hebt gezeten of gelegen. De knie kan daardoor ook makkelijker blokkeren of 'op slot schieten'.
Diagnose van artrose in de knie
Wie last krijgt van artrose in de knie komt vaak allereerst bij de huisarts terecht. Deze zal op basis van zowel klinisch onderzoek als vragen over eventuele ziektegeschiedenis proberen na te gaan of het probleem veroorzaakt wordt door artrose. Vaak kan zelfdiagnose echter ook al wel tot de juiste conclusie leiden, zeker wanneer de pijn in de knie niet het gevolg is van een trauma. Wie uitsluitsel wil over de precieze oorzaak van de klachten zal meestal naar het ziekenhuis worden doorverwezen voor een röntgenfoto. In daarop een een versmalde gewrichtsspleet waarneembaar dan is het duidelijk dat het om artrose gaat: het is een teken dat de verschillende botdelen dichter op elkaar zijn komen te liggen door het verdwijnen van kraakbeen.
Bron: Ottobock Agilium Freestep Gebruik van de Agilium Freestep
Het proces van artrose is onomkeerbaar. De enige echte oplossing is een operatie waarbij een kunstgewricht wordt ingebracht. Totdat dit zover is kan een arts pijnstillers voorschrijven om minder last te hebben van de pijnklachten. Met diverse (homeopathische of orthomoleculaire) middelen kan tevens gepoogd worden de gewrichten soepel te houden. Zo wordt bij artrose wel glucosamine,
chondroïtine,
groenlipmossel en
curcumine gebruikt. Ook ontdekken sommige mensen dat ze gebaat kunnen zijn bij een behandeling met acupunctuur of natuurlijke, alternatieve vormen van pijnstilling zoals
PEA Pure of
MSM. Er is echter nog een andere methode die je kan helpen bij het bestrijden van pijn bij artrose in de knie en dat is de
Agilium Freestep van Ottobock. Bij knie-artrose wordt zelden gebruik gemaakt van braces. Ottobock is een van de weinigen die deze maakt.
De Agilium Freestep is een lichtgewicht brace die gedragen kan worden om het onderbeen. Deze bestaat uit een plaatje onder de voet, een spalk aan de buitenkant van het onderbeen en een bandje net onder de knie. Door het intelligente ontwerp van de Agilium Freestep is deze in staat om het kniegewricht te ontlasten zonder dat je verder in je bewegen beperkt wordt. Een deel van de druk die normaal wordt opgevangen door de knie wordt door de brace geleid naar een scharnier die zich net boven het enkelgewricht bevindt (
zie afbeelding). Gebruik van de Aglium Freestep kan ertoe leiden dat je minder tot geen medicatie meer nodig hebt om de pijn van artrose in de knie te bestrijden. Doordat je het gewricht ontlast kun je bovendien de verdere achteruitgang van het kraakbeen in de knie vertragen. Een eventueel uiteindelijk noodzakelijke operatie kan bovendien mogelijk worden uitgesteld. Het is ook mogelijk om met de Agilium Freestep sportieve activiteiten te ondernemen.
De brace wordt gemaakt in vier verschillende maten (36-39, 39-42, 42-45, 45-48). De lengte van het onderbeen correspondeert over het algemeen met de schoenmaat en op deze manier wordt de maat bepaald. De Agilium Freestep is te gebruiken voor iedereen met een schoenmaat van 36 tot 48.
Ervaringen van gebruikers
Ottobock laat enkele gebruikers van de Agilium Freestep aan het woord. Zo vertelt David (67) hoe hij vanaf zijn 50ste last kreeg van zijn kniegewricht, mede als gevolg van het feit dat hij als kind polio gehad heeft. David vertelt hoe hij zich eindelijk weer vrij voelt nu hij de Agilium Freestep gebruikt omdat hij niet langer door pijn van zijn dagelijkse activiteiten wordt weerhouden. Voor het gebruik van de brace nam hij dagelijks zes tot acht pijnstillers in maar heeft dit kunnen verlagen naar gemiddeld één per dag.
Heike is 49 en voor haar als tennislerares is mobiliteit essentieel. Artrose is haar linkerknie bemoeilijkte deze bezigheden voor haar. Zij vertelt hoe ze met succes gebruik maakt van de brace tijdens het tennissen. Aanvankelijk droeg ze de Agilium Freestep 8 uur per dag. Doordat ze met de brace veel meer kon heeft ze haar beenspieren dusdanig beter kunnen trainen dat ze de brace nu nog maar 3 uur per dag draagt en toch minder pijn heeft. Ze is blij dat ze een alternatief heeft gevonden voor een knieoperatie die veel minder ingrijpend is.
Fysiotherapiepraktijk Loon op Zand plaatste op haar Facebookpagina een bericht over het testen van de Agilium Freestep. Patiënt Otto heeft voor de brace gekozen vanwege slijtageklachten in zijn knie. Hij was er zeer over te spreken: door het gebruik van de Agilium Freestep ervaart hij meer bewegingsvrijheid en heeft hij minder last van vocht in het gewricht. Hij heeft er bovendien de overbelastingsklachten in zijn andere been mee op kunnen lossen.
Waar is de Agilium Freestep te koop?
De Agilium Freestep is een product van
Ottobock, een bedrijf met vestigingen wereldwijd dat al sinds het begin van de 20ste eeuw producten ontwikkelt voor mensen met mobiliteitsbeperkingen. Zo hebben ze diverse unieke braces en orthesen die kunnen ondersteunen bij gewrichtsklachten, neurologische aandoeningen en herstel na een operatie. De producten van Ottobock - waaronder de Agilium Freestep - worden in Nederland verkocht bij diverse orthopedische winkels. De Agilium Freestep is ook online te bestellen via de webshop van Ottobock.
Volgens de website van Ottobock wordt de Agilium Freestep
vergoed door de verzekering (2019). Overweeg je over te gaan tot aanschaf? Neem dan voor de zekerheid eerst contact op met je eigen zorgverzekering om na te gaan of er inderdaad een vergoeding voor geldt. Informeer voor informatie over de prijs bij Ottobock of een orthopedisch winkel bij jou in de buurt.
Lees verder