Ependymoom: Tumor in hersenen of ruggenmerg

Ependymoom: Tumor in hersenen of ruggenmerg Een ependymoom is een zeldzame vorm van een tumor in de hersenen of het ruggenmerg die ontstaat uit één van de ondersteunende cellen van het centrale zenuwstelsel. De primaire kwaadaardige tumor veroorzaakt onder andere epileptische aanvallen, zwakte, hoofdpijn, misselijkheid en braken, afhankelijk van de locatie van de tumor. Enkele beeldvormende onderzoeken en een biopsie zijn nodig voor het stellen van de diagnose. De arts verwijdert zoveel mogelijk van de tumorcellen tijdens een operatie, maar door de complexiteit hiervan blijven vaak nog resterende cellen over. De vooruitzichten zijn individueel bepaald.

Epidemiologie ependymomen

Ependymomen treffen zowel kinderen als volwassenen. Ze zijn relatief zeldzaam bij volwassenen, goed voor 2-3% van de primaire hersentumoren. Ze zijn echter de zesde meest voorkomende hersentumor bij kinderen. Ongeveer 30% van de ependymomen wordt gediagnosticeerd bij kinderen jonger dan drie jaar. Tumoren van de fossa posterior (achterste deel van de hersenen) komen veel vaker voor bij kinderen, en ruggenmergtumoren zijn dan weer vaker gemeld bij volwassenen. Mannen kampen daarnaast iets vaker dan vrouwen met deze tumor. De kanker treedt voorts vaker op bij blanke mensen dan bij mensen met een andere huidskleur.

Oorzaken ependymoom

De oorzaak van het ontstaan van een ependymoom is onbekend. Dit betreft een primaire tumor waarbij de kanker ontstaat in de hersenen zelf. Ependymomen ontstaan met andere woorden in epitheelcellen van de hersenkamers, die zich diep in de hersenen bevinden.

Symptomen

Ependymomen zijn zachte, grijze of rode tumoren die cysten (abnormaal gevormde holten in het lichaam) of minerale verkalkingen bevatten. De tumoren verschijnen zowel in het halfrond van de hersenen (het grootste deel van de hersenen) als in het cerebellum (kleine hersenen) of in de ruggengraat (veelal het onderste deel). Vaak komen deze voor in het achterste deel van de hersenen (de fossa posterior). Wanneer de hersentumoren zich in het halfrond van de hersenen bevinden, veroorzaken ze epileptische aanvallen, functieverlies, zwakte of gevoelloosheid in bepaalde lichaamsdelen. Tumoren die zich in de kleine hersenen bevinden, veroorzaken een ophoping van cerebrospinale vloeistof waardoor een waterhoofd (te veel hersen- en ruggenmergvocht in de schedel) ontstaat. Hydrocefalie kenmerkt zich door hoofdpijn of een snel toenemende hoofdomtrek bij zuigelingen en is vaak het eerste symptoom van een ependymoom. Prikkelbaarheid, slapeloosheid en braken ontstaan bij de groei van de tumor. Bij oudere kinderen en volwassenen zijn misselijkheid, braken en hoofdpijn de meest voorkomende symptomen.

Ruggenprik / Bron: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ruggenprik / Bron: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Diagnose en onderzoeken

Net als bij andere hersentumoren zijn beeldvormende onderzoeken zoals een CT-scan of MRI-scan nodig. Hiermee bepaalt de arts de grootte en de verspreiding van een tumor en stelt hij de diagnose van de aanwezigheid van een ependymoom vast. De bevestiging van de diagnose gebeurt aan de hand van een chirurgische biopsie, waarbij de arts een stukje hersenweefsel verwijdert. Andere nuttige diagnostische instrumenten omvatten een lumbale punctie (ruggenprik: onderzoek van hersenvocht) en een elektro-encefalografie (EEG: hersenfilmpje).

Behandeling via operatie, radiotherapie en/of chemotherapie

De behandeling van deze ernstige hersentumor gebeurt door een multidisciplinair team dat bestaat uit neurochirurgen, neuro-oncologen en radiotherapeuten.

Chirurgie is de meest effectieve therapie voor ependymomen. Het volledig verwijderen van deze tumor(en) is echter complex vanwege de locatie diep in de hersenen. De tumoren liggen namelijk vaak dichtbij vitale hersenstructuren. Afhankelijk van de locatie van de tumor verwijdert de neurochirurg een groot deel van de tumor via een craniotomie. Dit is een operatie waarbij de chirurg een opening maakt in de schedel van de patiënt. Indien de arts een ependymoom niet kan verwijderen vanwege de locatie, voert de arts een biopsie of gedeeltelijke verwijdering van de tumor uit. Bij een gedeeltelijke verwijdering van de tumor krijgt de patiënt nog radiotherapie (bestralingstherapie) en chemotherapie. Chemotherapie is over het algemeen niet effectief bij patiënten met een ependymoom.

Prognose van de tumor in de hersenen en het ruggenmerg

De prognose voor kinderen met ependymomen varieert sterk, afhankelijk van de kenmerken van de tumor en andere factoren zoals de plaats van de tumor en de hoeveelheid die de chirurg heeft verwijderd. De belangrijkste factor voor het bepalen van de vooruitzichten van de patiënt is de hoeveelheid van de tumor die de chirurg heeft verwijderd. Patiënten bij wie de tumoren volledig verwijderd zijn, hebben een veel betere prognose dan patiënten waarbij de chirurg de ependymomen niet volledig heeft kunnen verwijderen. Ondanks dat sommige patiënten een goede en snelle behandeling krijgen, is niet elke patiënt te genezen. Af en toe komen patiënten door een ependymoom te overlijden. De vijfjaarsoverleving bedraagt 81,86%. De vooruitzichten zijn het beste voor de leeftijdsgroep 20-44 jaar (90,8%), en nemen af naarmate patiënten verouderen. Zo bedraagt de vijfjaarsoverleving bij de leeftijdsgroep van 75+ nog 61,9%.

Complicaties

Ependymomen kunnen verschillende complicaties met zich meebrengen:

Hersenfunctiestoornissen

Afhankelijk van de locatie van de tumor kunnen er functiestoornissen optreden, zoals problemen met motoriek, coördinatie en cognitieve functies. Tumoren die nabij vitale hersenstructuren liggen, kunnen leiden tot ernstige neurologische uitval.

Hydrocefalie

Een ophoping van cerebrospinale vloeistof kan leiden tot waterhoofd (hydrocefalie), wat druk op de hersenen kan uitoefenen en verdere neurologische schade kan veroorzaken.

Infecties

Na een operatie kan er een risico op infecties zijn, zowel in de operatiewond als in de hersenen zelf. Dit kan het herstelproces bemoeilijken en de behandeling compliceren.

Herhaling van de tumor

Er bestaat een risico dat de tumor terugkeert, zelfs na behandeling. Regelmatige controle is daarom noodzakelijk om eventuele recidieven tijdig te detecteren en te behandelen.

Preventie

Hoewel er geen specifieke manieren zijn om een ependymoom te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen helpen bij het beheer en de vroege detectie van de ziekte:

Vroege diagnose

Vroege opsporing van symptomen en regelmatige medische controles kunnen helpen bij het tijdig identificeren van een ependymoom, wat belangrijk is voor een effectieve behandeling.

Ondersteuning bij symptomen

Behandeling van symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid of neurologische problemen kan de kwaliteit van leven verbeteren en bijdragen aan een beter algemeen welzijn.

Multidisciplinair beheer

Een multidisciplinair team, waaronder neurochirurgen, oncologen en radiotherapeuten, kan zorgen voor een uitgebreide benadering van de behandeling en het beheer van de ziekte, wat de kans op complicaties en terugkeer van de tumor kan verminderen.

Preventie

Hoewel er geen specifieke manieren zijn om een ependymoom te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen helpen bij het beheer en de vroege detectie van de ziekte:

Vroege diagnose

Vroege opsporing van symptomen en regelmatige medische controles kunnen helpen bij het tijdig identificeren van een ependymoom, wat belangrijk is voor een effectieve behandeling.

Ondersteuning bij symptomen

Behandeling van symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid of neurologische problemen kan de kwaliteit van leven verbeteren en bijdragen aan een beter algemeen welzijn.

Multidisciplinair beheer

Een multidisciplinair team, waaronder neurochirurgen, oncologen en radiotherapeuten, kan zorgen voor een uitgebreide benadering van de behandeling en het beheer van de ziekte, wat de kans op complicaties en terugkeer van de tumor kan verminderen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hemangioblastoom: Tumor in hersenen of ruggenmergHemangioblastoom: Tumor in hersenen of ruggenmergEen hemangioblastoom is een zeldzame, langzaam groeiende tumor die ontstaat in de bloedvaten van de hersenen, het ruggen…
Waarom is hersenkanker zo moeilijk te behandelen en genezen?Waarom is hersenkanker zo moeilijk te behandelen en genezen?Hersenkanker is een van de moeilijkste kankersoorten om te behandelen. Bij glioblastomen, de meest voorkomende vorm van…
Medulloblastoom: Hersentumor in kleine hersenenMedulloblastoom: Hersentumor in kleine hersenenEen medulloblastoom is een kwaadaardige hersentumor die ontstaat in het cerebellum, oftewel de kleine hersenen. Dit deel…
Glioblastoom: Agressieve hersentumor (kanker aan hersenen)Glioblastoom: Agressieve hersentumor (kanker aan hersenen)Glioblastomen (glioblastoma multiforme, GBM) zijn uiterst agressieve hersentumoren die beginnen in de hersenen. De sympt…

Hoe wordt een verstandskies verwijderd?Hoe wordt een verstandskies verwijderd?Als er ruimtetekort is in je mond, als je verstandskiezen scheef groeien of als ze ontstekingsgevoelig zijn zal je tanda…
Zwart bewegend vlekje of draadje in oog: mouches volantesZwart bewegend vlekje of draadje in oog: mouches volantesHeb je last van een bewegend zwart vlekje voor je oog? Dit kan wijzen op mouches volantes, wat letterlijk 'vliegende vli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Background, http://emedicine.medscape.com/article/277621-overview#showall, geraadpleegd op 4 augustus 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 4 augustus 2016
  • Ependymoma Overview, https://cern-foundation.org/?page_id=96, geraadpleegd op 4 augustus 2016
  • Ependymoma Statistics, https://cern-foundation.org/?page_id=103, geraadpleegd op 3 augustus 2016
  • Ependymoma, http://www.abta.org/brain-tumor-information/types-of-tumors/ependymoma.html?referrer=https://www.google.be/, geraadpleegd op 4 augustus 2016
  • Ependymoma, https://www.ucsfbenioffchildrens.org/conditions/ependymoma/index.html, geraadpleegd op 4 augustus 2016
  • EpendymomaTreatment, https://www.ucsfbenioffchildrens.org/conditions/ependymoma/treatment.html, geraadpleegd op 4 augustus 2016
  • Frequently Asked Questions About Ependymoma, https://cern-foundation.org/?page_id=230, geraadpleegd op 4 augustus 2016
  • Afbeelding bron 1: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.