Oranje urine: oorzaken van oranje gekleurde urine of plas

Oranje urine: oorzaken van oranje gekleurde urine of plas Last van oranje urine? Wat zijn de oorzaken van oranje urine of oranje gekleurde plas? Urine behoort helder tot lichtgeel van kleur te zijn en niet oranje. Veel factoren kunnen van invloed zijn op de kleur van je urine. Meestal gaat het om iets wat onschadelijk is. Als je niet genoeg water hebt gedronken op een warme dag, dan zul je merken dat je urine donkerder van kleur is. Als je rode bieten heb gegeten, kun je rode getinte urine krijgen. Sommige gevallen van verkleuring van de urine zijn echter niet zo onschuldig en vereisen medische behandeling. Uitdroging is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van oranje urine. Vaak veroorzaakt uitdroging donkergele (geconcentreerde) urine, maar het kan ook oranje kleuren. Milde uitdroging kun je tegengaan door voldoende te drinken.

Oranje urine

De kleur van je plas

De kleur van onze plas is geen onderwerp waar je dagelijks over praat. Normaal is je urine helder en lichtgeel tot strogeel van kleur. Geconcentreerde urine is donkergeel en wijst op (milde) uitdroging. Maar wanneer je urine oranje, rood of zelfs groen is, dan is er mogelijk sprake van een onderliggende aandoening.

Allerlei mogelijke oorzaken

Oranje urine kan komen door het eten van carotenoïden (voedingsmiddelen en supplementen met bètacaroteen), infectie, uitdroging, bepaalde medicijnen, letsel of ziekte. Urine die oranje kleurt is het gevolg van veranderingen in de samenstelling van de urine. Het kan voorkomen bij aandoeningen van de urinewegen zelf of door infectie of kanker.

Urinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.comUrinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.com

Oorzaken van oranje gekleurde plas

Meerdere mogelijke oorzaken

Urineweginfecties en uitdroging zijn veel voorkomende oorzaken van oranje urine. Andere veel voorkomende oorzaken zijn onder meer letsel aan de urinewegen (nieren, blaas, urineleiders of urinebuis) of hepatitis (leverontsteking). Alvleesklierkanker, leverkanker, nierkanker en blaaskanker kunnen ook oranje urine veroorzaken. Afhankelijk van de oorzaak, kan je doorlopend last hebben van oranje urine of periodiek, en kan het gepaard gaan met frequent urineren waarbij je steeds kleine beetjes plast, troebele urine, stinkende urine of andere veranderingen in de urine.

Huisarts raadplegen

Oranje urine kan veel mogelijke oorzaken hebben. Sommige zijn onschadelijk, weer andere ernstig. De verandering in kleur moet van korte duur zijn, anders doe je er verstandig aan je huisarts te raadplegen. Aanhoudende veranderingen in kleur, samenstelling of geur van je urine, is reden om je huisarts te bezoeken.

Oranje urine door uitdroging

Misschien is dit wel de meest voorkomende oorzaak van oranje urine. Uitdroging betekent dat je meer vocht verliest dan dat je binnenkrijgt. Als je urine sterk is geconcentreerd, kan de kleur variëren van donkergeel tot oranje. De oplossing is om meer vloeistoffen, vooral water, te drinken. Bij milde uitdroging kun je binnen enkele uren je urine terugbrengen naar een lichtgele tint. In ernstige gevallen moet uitdroging door een arts behandeld worden.

Urineweginfectie

Oranje of donkergekleurde urine is mogelijk bij de aanwezigheid van een urineweginfectie, welke ontstaat als er te veel bacteriën in de plasbuis en de blaas terechtkomen. Vaak gaat het hierbij om een blaasontsteking. Veel voorkomende symptomen van een blaasontsteking zijn:

Laxeermiddelen

De bladeren van de sennaplant hebben een laxerend effect. Als je een laxeermiddel gebruikt dat senna bevat ter behandeling van obstipatie, dan kan dit van invloed zijn op de kleur van je urine. Door met dit middel te stoppen, zal je urine weer snel normaal van kleur zijn. Zo niet, dan is er mogelijk wat anders aan de hand.

Vitaminen en supplementen

Als je B-vitaminen, hoge doses vitamine C of bètacaroteen neemt, kan dit je urine knalgeel of oranje maken. Bètacaroteen geeft de kenmerkende kleur aan oranje en gele groenten en fruit. Bètacaroteen is de stof die bijvoorbeeld wortelen oranje maakt, dus is het logisch dat het invloed heeft op je urine. Zelfs het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan bètacaroteen kan je urine veranderen in een donkergele of oranje kleur.

Chemotherapie kan oranje urine veroorzaken / Bron: Linda Bartlett, Wikimedia Commons (Publiek domein)Chemotherapie kan oranje urine veroorzaken / Bron: Linda Bartlett, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Chemotherapie

Sommige geneesmiddelen voor chemotherapie kunnen schade veroorzaken aan blaas of nieren, dat een verandering in de kleur van je urine teweegbrengt. Als je chemotherapie krijgt en verandering in de kleur van je urine opmerkt, overleg dan met de behandelend arts.

Leverfunctiestoornissen

Als je urine altijd oranje of donkergeel van kleur is, en meer drinken of het laten staan van supplementen lijkt niet echt een ​​verschil te maken, dan zou het een vroeg teken van lever- of galproblemen kunnen zijn. Bespreek dit met je huisarts.

Andere abnormale veranderingen

Urineverkleuring is niet beperkt tot alleen oranje en donkere urine.

Rode urine

Rode urine kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het eten van grote hoeveelheden rode bieten of bessen, alsmede door kleurstoffen in voedsel. Maar het kan ook wijzen op een meer ernstige oorzaak. Bloed in de urine kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door cysten, urineweginfecties, tumoren, en zelfs langere afstanden hardlopen. Medicijnen zoals Rifampin, Pyridium en Azulfidine kunnen ook je urine kleur rood of roze doen verkleuren.

Blauwe of groene urine

Kleurstoffen kunnen ook de schuld zijn van blauwe of groene urine. Kleurstoffen gebruikt in medische tests voor blaas- en nierfunctie hebben dit effect. Sommige medicijnen kunnen leiden tot blauw en groen urine, bijvoorbeeld propofol (werkt als pijnstiller en verdovend middel tegelijk) en indomethacine (dit middel stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts). Felgele of zelfs lichtgroen urine kan een teken zijn van een forse inname van B-vitaminen. Asperges kunnen je urine een groene tint geven.

Bruine urine

Bruine urine kan worden veroorzaakt door het eten van veel tuinbonen of het consumeren van aloë vera. Het kan ook een teken zijn van onderliggende lever- en nieraandoeningen.

Symptomen van oranje urine

Verschijnselen

Oranje urine kan ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals:
 • Troebele urine;
 • Pijn bij het plassen / branderig gevoel bij het plassen (dysurie)
 • Bloed in de urine of rode/roze-gekleurde urine (bekend als hematurie);
 • Urine die onaangenaam ruikt;
 • Frequent plassen;
 • Een dringende behoefte om te plassen.

Andere symptomen

Afhankelijk van de oorzaak, kunnen ook andere symptomen gepaard gaan met oranje urine zoals:

Alarmsymptomen

Hoge koorts, aanhoudend braken en ernstige buikkrampen of buikpijn of pijn in de onderrug,en het onvermogen om je blaas te ledigen (urineretentie) zijn symptomen die in combinatie met oranje urine wijzen op een ernstige onderliggende aandoening. Bij deze klachten is het verstandig direct medische bijstand in te schakelen.

Urineonderzoek met behulp van teststrips / Bron: Alexander Raths/ShutterstockUrineonderzoek met behulp van teststrips / Bron: Alexander Raths/Shutterstock

Onderzoek en diagnose

Voor het stellen van een goede diagnose, zal de arts je een aantal vragen stellen om de oorzaak te bepalen. De arts zal onder meer vragen of je urine een scherpe geur heeft en hij zal informeren over eventuele medicijnen en supplementen die je inneemt, evenals je voedingsgewoonten. De arts wil weten wanneer je voor de eerste keer opmerkte dat je oranje urine had, of er sprake is van pijn of brandend gevoel die optreedt bij het urineren, en of er sporen van bloed in de urine aanwezig zijn. Dit laatste kan middels urineonderzoek onderzocht worden. Afhankelijk van je symptomen, zijn soms nog verdere onderzoeken nodig om ernstiger aandoeningen zoals nier- of leverbeschadiging, sepsis, kanker of ernstige infectie uit te sluiten of te diagnosticeren. Hierbij kan gedacht worden aan een bloedonderzoek, een MRI-scan, een CT-scan, en een biopsie van de nieren of lever.

Behandeling van oranje urine

De behandeling voor oranje urine is afhankelijk van de oorzaak. Als het je dieet is, dan is geen behandeling nodig. Maar als je je ongemakkelijk voelt met de oranje kleur, dan zal het consumeren van voedingsmiddelen met minder bèta-caroteen helpen om weer een normale urinekleur te krijgen. Als de oranje urine het gevolg is van een infectie, dan zal de arts medicijnen voorschrijven om het te behandelen. Zodra de infectie is opgeklaard, zal je urine weer een normale kleur krijgen. Als de oorzaak evenwel ernstiger is en wijst op orgaanschade, een ernstige infectie of kanker, dan zal de arts je naar een specialist verwijzen om de oorzaak van de oranje urine te behandelen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oranje urine: Oorzaken en symptomen bij oranje urinekleurOranje urine: Oorzaken en symptomen bij oranje urinekleurUrine heeft normaal gezien een (licht)gele kleur. Maar in een aantal milde tot ernstige omstandigheden is sprake van een…
Koning Witte inhuldiging door republikeinenKoning Witte inhuldiging door republikeinenNederland is een koninkrijk, maar niet iedereen in het land is koningsgezind. Republikeinen roepen op om op de dag van d…
Een gewassen plas opvangen: wat is dat, hoe doe je dat?Een gewassen plas opvangen: wat is dat, hoe doe je dat?Voor onderzoek van de urine bij de huisarts of op het laboratorium is vaak gewassen plas nodig. Wat is een gewassen plas…
Vlinder Oranje luzernevlinderVlinder Oranje luzernevlinderDe oranje luzernevlinder is een prachtige geel-oranje vlinder, die in het voorjaar vanuit zuid-Europa naar het noorden t…

Bruine urine: oorzaken en symptomen donkergekleurde urineBruine urine: oorzaken en symptomen donkergekleurde urineBruine urine of donkergekleurde urine kan wijzen op een onderliggende aandoening. Wat kan de oorzaak zijn van bruine uri…
Hyperventilatie tijdens het overgeven: hoe te voorkomen?Hyperventilatie tijdens het overgeven: hoe te voorkomen?Overgeven wordt door de meeste mensen als zeer vervelend beschouwd. Je hersenen krijgen het signaal dat de maag zich moe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: HHaryigit/Shutterstock.com
 • Bel Marra Health. Why is my urine orange? Causes, symptoms, and treatment for orange urine. http://www.belmarrahealth.com/urine-orange-causes-symptoms-treatment-orange-urine/ (ingezien op 10-9-2017)
 • http://www.healthline.com/health/what-causes-orange-urine
 • https://www.healthgrades.com/symptoms/orange-urine
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urine-color/basics/causes/con-20032831
 • http://www.medscape.com/viewarticle/756373_3
 • Slingelandziekenhuis. Urineweginfecties. https://urologie.slingeland.nl/kenniscentrum/ziekte-aandoening/blaas/urineweginfecties/22/23/147 (ingezien op 10-9-2017)
 • Afbeelding bron 1: La Gorda/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Linda Bartlett, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Alexander Raths/Shutterstock
Reactie

Karel Hrbots, 16-09-2018
Kan het zijn door een langere periode vrij veel alcohol te drinken? Reactie infoteur, 19-09-2018
Teveel alcohol dehydrateert het hele lichaam en kan daarom donkere urine veroorzaken. Als je urine donker of oranje is, vooral als je ook lichte ontlasting en een gele huid en ogen hebt, kan wijzen op het niet goed functioneren van de lever. Raadpleeg in dat geval de huisarts.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.