Nefrotisch syndroom: Nierziekte met te veel eiwit in urine
De nieren spelen een cruciale rol in het filteren van afvalstoffen en overtollig water uit het lichaam. Het nefrotisch syndroom (ook wel nefrose genoemd) is een nieraandoening waarbij er een abnormaal hoge hoeveelheid eiwit in de urine aanwezig is als gevolg van schade aan de bloedvaten in de nieren. Deze aandoening kan leiden tot aanzienlijke zwelling van de voeten en enkels, samen met andere gezondheidsproblemen. Het is essentieel dat artsen uitgebreide onderzoeken uitvoeren om de onderliggende oorzaak van het nefrotisch syndroom te achterhalen en een geschikte behandeling te starten om complicaties te voorkomen. De prognose van het nefrotisch syndroom kan variëren van uitstekend tot slecht, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de effectiviteit van de behandeling. Complicaties zoals bloedstolsels en een verhoogd risico op infecties kunnen soms moeilijk te voorkomen zijn.
Epidemiologie nierziekte
Het nefrotisch syndroom kan alle leeftijdsgroepen treffen. Bij kinderen komt de ziekte het meest voor tussen de leeftijd van twee en zes jaar. De aandoening komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Oorzaken: Schade aan bloedvaten in de nieren
Bij het nefrotisch syndroom ontstaat schade aan de glomeruli, de kleine bloedvaten in de nieren die verantwoordelijk zijn voor het filteren van afvalstoffen en water uit het bloed. Wanneer deze bloedvaten beschadigd zijn, kunnen ze eiwitten niet goed vasthouden, wat resulteert in een verhoogde uitscheiding van eiwitten in de urine (proteïnurie).
Mogelijke oorzaken van schade aan de bloedvaten in de nieren zijn onder andere:
Risicofactoren nefrotisch syndroom
Patiënten met de volgende risicofactoren hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van het nefrotisch syndroom:
- Patiënten die gebruikmaken van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) en bepaalde antibiotica
- Patiënten met infecties zoals een hiv-infectie, virale hepatitis B en virale hepatitis C, en malaria (infectieziekte met koorts, geelzucht en zwakte)
- Patiënten met bestaande nierschade door aandoeningen zoals diabetes (suikerziekte) of lupus
Symptomen: Zwelling en gewichtstoename
De symptomen van het nefrotisch syndroom kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten:
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
Oedeem (zwelling) is een kenmerkend symptoom van het nefrotisch syndroom en wordt vooral zichtbaar rond de ogen en benen. Na verloop van tijd kan de zwelling veralgemenen, wat leidt tot gewichtstoename en de ontwikkeling van ascites of pleuravocht. Hematurie (
bloed in de urine) en
hypertensie (verhoogde bloeddruk) kunnen ook voorkomen. De arts zal aanvullende symptomen identificeren die afhankelijk zijn van de onderliggende oorzaak van het nefrotisch syndroom, zoals
diabetische retinopathie bij patiënten met diabetes.
Een urineonderzoek is essentieel bij de diagnose van het nefrotisch syndroom /
Bron: Frolicsomepl, Pixabay Diagnostisch onderzoek
Het nefrotisch syndroom kan worden gediagnosticeerd met een
urineonderzoek, een
bloedonderzoek en een
nierbiopsie. Een urineonderzoek onthult de aanwezigheid van eiwitten in de urine (
proteïnurie). Bloedonderzoek toont vaak een laag eiwitgehalte (hypoproteïnemie), een laag albuminegehalte (
hypoalbuminemie), verhoogde lipidenwaarden (hyperlipidemie) en een verhoogde cholesterolwaarde (
hypercholesterolemie). Een nierbiopsie kan helpen om de oorzaak van de nefrose te achterhalen door een klein stuk nierweefsel te onderzoeken.
Differentiële diagnose
Hartfalen kan symptomen vertonen die lijken op die van het nefrotisch syndroom. Echter, bij hartfalen zonder nierproblemen is er vaak weinig tot geen proteïnurie, en de patiënt heeft meestal een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten. Levercirrose kan ook vochtretentie veroorzaken, zoals ascites en perifeer oedeem, maar zonder significante proteïnurie, tenzij er sprake is van een nieraandoening.
Andere differentiële diagnoses voor het nefrotisch syndroom zijn onder andere:
- Chronische glomerulonefritis
- Diabetische nefropathie
- Focale segmentale glomerulosclerose
- HIV-geassocieerde nefropathie
- IgA-nefropathie
- Lichte ketengerelateerde nieraandoeningen
- Membraneuze glomerulonefritis
- Minimal change ziekte
- Sikkelcelnefropathie (door sikkelcelziekte)
- Stralingsnefropathie (door radiotherapie)
Een scala aan medicijnen is beschikbaar voor de behandeling van het nefrotisch syndroom /
Bron: Stevepb, PixabayBehandeling met medicatie en voeding
Medicatie
De behandeling van het nefrotisch syndroom richt zich op het aanpakken van de onderliggende aandoening en kan de volgende medicijnen omvatten:
- Bloeddrukverlagende medicatie zoals angiotensine-converting enzyme (ACE) remmers (ACE-remmers) en angiotensine receptor blokkers (ARB's)
- Bloedverdunners om bloedstolsels te behandelen of te voorkomen
- Cholesterolverlagende medicijnen (statines)
- Medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken (immunosuppressiva)
- Plaspillen (diuretica)
Vitamine D-supplementen kunnen noodzakelijk zijn op de lange termijn als de patiënt niet adequaat reageert op de behandeling.
Voeding
Voedingsaanpassingen zijn belangrijk voor patiënten met het nefrotisch syndroom, omdat ongezonde voeding de nieren verder kan belasten. Magere eiwitbronnen of plantaardige eiwitten zijn aan te raden, omdat deze eiwitarme voeding minder belastend is voor de nieren. Het verminderen van vet- en cholesterolinname is ook cruciaal om het cholesterolgehalte onder controle te houden en het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Bovendien is een verminderde zoutinname wenselijk om de zwelling te minimaliseren.
Prognose van nefrose
De prognose van het nefrotisch syndroom varieert. Sommige patiënten herstellen volledig van de aandoening, terwijl anderen op de lange termijn nierproblemen ontwikkelen en mogelijk nierdialyse en uiteindelijk een niertransplantatie nodig hebben. In sommige gevallen kan het nefrotisch syndroom leiden tot overlijden, waarbij sepsis (
bloedvergiftiging) een van de belangrijkste doodsoorzaken kan zijn.
Complicaties van te veel eiwit in de urine
Complicaties die voortvloeien uit het nefrotisch syndroom omvatten:
Preventie van het nefrotisch syndroom
Preventie van het nefrotisch syndroom richt zich op het verminderen van risicofactoren en het beheer van aandoeningen die de nieren kunnen beschadigen. Enkele belangrijke preventieve maatregelen zijn:
- Gezonde voeding: Het volgen van een dieet met weinig zout en een gecontroleerde eiwitinname kan helpen om de belasting op de nieren te verminderen. Een dieet rijk aan groenten, fruit en magere eiwitten is aanbevolen.
- Regelmatige lichaamsbeweging: Voldoende fysieke activiteit helpt bij het handhaven van een gezond gewicht en het verbeteren van de algehele gezondheid, wat kan bijdragen aan het voorkomen van risicofactoren zoals hoge bloeddruk en diabetes.
- Adequaat beheer van diabetes en hoge bloeddruk: Het nauwkeurig monitoren en reguleren van de bloedsuikerspiegel bij diabetes en het handhaven van een gezonde bloeddruk zijn cruciaal voor het voorkomen van nierschade.
- Vermijden van overmatig gebruik van NSAID’s: Het beperken van het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen kan helpen om nierproblemen te voorkomen, vooral bij mensen met een verhoogd risico op nierziekten.
- Regelmatige medische controles: Het ondergaan van regelmatig medisch onderzoek en het volgen van aanbevelingen van zorgverleners kan helpen bij de vroege opsporing van aandoeningen die kunnen leiden tot het nefrotisch syndroom.
Door deze preventieve maatregelen te nemen, kan het risico op het ontwikkelen van het nefrotisch syndroom verminderd worden en kan de gezondheid van de nieren beter worden bewaakt.
Lees verder