Nefrotisch syndroom: Nierziekte met te veel eiwit in urine

Nefrotisch syndroom: Nierziekte met te veel eiwit in urine De nieren spelen een cruciale rol in het filteren van afvalstoffen en overtollig water uit het lichaam. Het nefrotisch syndroom (ook wel nefrose genoemd) is een nieraandoening waarbij er een abnormaal hoge hoeveelheid eiwit in de urine aanwezig is als gevolg van schade aan de bloedvaten in de nieren. Deze aandoening kan leiden tot aanzienlijke zwelling van de voeten en enkels, samen met andere gezondheidsproblemen. Het is essentieel dat artsen uitgebreide onderzoeken uitvoeren om de onderliggende oorzaak van het nefrotisch syndroom te achterhalen en een geschikte behandeling te starten om complicaties te voorkomen. De prognose van het nefrotisch syndroom kan variëren van uitstekend tot slecht, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de effectiviteit van de behandeling. Complicaties zoals bloedstolsels en een verhoogd risico op infecties kunnen soms moeilijk te voorkomen zijn.

Epidemiologie nierziekte

Het nefrotisch syndroom kan alle leeftijdsgroepen treffen. Bij kinderen komt de ziekte het meest voor tussen de leeftijd van twee en zes jaar. De aandoening komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Oorzaken: Schade aan bloedvaten in de nieren

Bij het nefrotisch syndroom ontstaat schade aan de glomeruli, de kleine bloedvaten in de nieren die verantwoordelijk zijn voor het filteren van afvalstoffen en water uit het bloed. Wanneer deze bloedvaten beschadigd zijn, kunnen ze eiwitten niet goed vasthouden, wat resulteert in een verhoogde uitscheiding van eiwitten in de urine (proteïnurie).

Mogelijke oorzaken van schade aan de bloedvaten in de nieren zijn onder andere:

Risicofactoren nefrotisch syndroom

Patiënten met de volgende risicofactoren hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van het nefrotisch syndroom:
  • Patiënten die gebruikmaken van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) en bepaalde antibiotica
  • Patiënten met infecties zoals een hiv-infectie, virale hepatitis B en virale hepatitis C, en malaria (infectieziekte met koorts, geelzucht en zwakte)
  • Patiënten met bestaande nierschade door aandoeningen zoals diabetes (suikerziekte) of lupus

Ascites is één van de symptomen van het nefrotisch syndroom / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ascites is één van de symptomen van het nefrotisch syndroom / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Symptomen: Zwelling en gewichtstoename

De symptomen van het nefrotisch syndroom kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten:

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Oedeem (zwelling) is een kenmerkend symptoom van het nefrotisch syndroom en wordt vooral zichtbaar rond de ogen en benen. Na verloop van tijd kan de zwelling veralgemenen, wat leidt tot gewichtstoename en de ontwikkeling van ascites of pleuravocht. Hematurie (bloed in de urine) en hypertensie (verhoogde bloeddruk) kunnen ook voorkomen. De arts zal aanvullende symptomen identificeren die afhankelijk zijn van de onderliggende oorzaak van het nefrotisch syndroom, zoals diabetische retinopathie bij patiënten met diabetes.

Een urineonderzoek is essentieel bij de diagnose van het nefrotisch syndroom / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen urineonderzoek is essentieel bij de diagnose van het nefrotisch syndroom / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch onderzoek
Het nefrotisch syndroom kan worden gediagnosticeerd met een urineonderzoek, een bloedonderzoek en een nierbiopsie. Een urineonderzoek onthult de aanwezigheid van eiwitten in de urine (proteïnurie). Bloedonderzoek toont vaak een laag eiwitgehalte (hypoproteïnemie), een laag albuminegehalte (hypoalbuminemie), verhoogde lipidenwaarden (hyperlipidemie) en een verhoogde cholesterolwaarde (hypercholesterolemie). Een nierbiopsie kan helpen om de oorzaak van de nefrose te achterhalen door een klein stuk nierweefsel te onderzoeken.

Differentiële diagnose

Hartfalen kan symptomen vertonen die lijken op die van het nefrotisch syndroom. Echter, bij hartfalen zonder nierproblemen is er vaak weinig tot geen proteïnurie, en de patiënt heeft meestal een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten. Levercirrose kan ook vochtretentie veroorzaken, zoals ascites en perifeer oedeem, maar zonder significante proteïnurie, tenzij er sprake is van een nieraandoening.

Andere differentiële diagnoses voor het nefrotisch syndroom zijn onder andere:
  • Chronische glomerulonefritis
  • Diabetische nefropathie
  • Focale segmentale glomerulosclerose
  • HIV-geassocieerde nefropathie
  • IgA-nefropathie
  • Lichte ketengerelateerde nieraandoeningen
  • Membraneuze glomerulonefritis
  • Minimal change ziekte
  • Sikkelcelnefropathie (door sikkelcelziekte)
  • Stralingsnefropathie (door radiotherapie)

Een scala aan medicijnen is beschikbaar voor de behandeling van het nefrotisch syndroom / Bron: Stevepb, PixabayEen scala aan medicijnen is beschikbaar voor de behandeling van het nefrotisch syndroom / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling met medicatie en voeding

Medicatie

De behandeling van het nefrotisch syndroom richt zich op het aanpakken van de onderliggende aandoening en kan de volgende medicijnen omvatten:
  • Bloeddrukverlagende medicatie zoals angiotensine-converting enzyme (ACE) remmers (ACE-remmers) en angiotensine receptor blokkers (ARB's)
  • Bloedverdunners om bloedstolsels te behandelen of te voorkomen
  • Cholesterolverlagende medicijnen (statines)
  • Medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken (immunosuppressiva)
  • Plaspillen (diuretica)

Vitamine D-supplementen kunnen noodzakelijk zijn op de lange termijn als de patiënt niet adequaat reageert op de behandeling.

Voeding

Voedingsaanpassingen zijn belangrijk voor patiënten met het nefrotisch syndroom, omdat ongezonde voeding de nieren verder kan belasten. Magere eiwitbronnen of plantaardige eiwitten zijn aan te raden, omdat deze eiwitarme voeding minder belastend is voor de nieren. Het verminderen van vet- en cholesterolinname is ook cruciaal om het cholesterolgehalte onder controle te houden en het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Bovendien is een verminderde zoutinname wenselijk om de zwelling te minimaliseren.

Prognose van nefrose

De prognose van het nefrotisch syndroom varieert. Sommige patiënten herstellen volledig van de aandoening, terwijl anderen op de lange termijn nierproblemen ontwikkelen en mogelijk nierdialyse en uiteindelijk een niertransplantatie nodig hebben. In sommige gevallen kan het nefrotisch syndroom leiden tot overlijden, waarbij sepsis (bloedvergiftiging) een van de belangrijkste doodsoorzaken kan zijn.

Complicaties van te veel eiwit in de urine

Complicaties die voortvloeien uit het nefrotisch syndroom omvatten:

Preventie van het nefrotisch syndroom

Preventie van het nefrotisch syndroom richt zich op het verminderen van risicofactoren en het beheer van aandoeningen die de nieren kunnen beschadigen. Enkele belangrijke preventieve maatregelen zijn:
  • Gezonde voeding: Het volgen van een dieet met weinig zout en een gecontroleerde eiwitinname kan helpen om de belasting op de nieren te verminderen. Een dieet rijk aan groenten, fruit en magere eiwitten is aanbevolen.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Voldoende fysieke activiteit helpt bij het handhaven van een gezond gewicht en het verbeteren van de algehele gezondheid, wat kan bijdragen aan het voorkomen van risicofactoren zoals hoge bloeddruk en diabetes.
  • Adequaat beheer van diabetes en hoge bloeddruk: Het nauwkeurig monitoren en reguleren van de bloedsuikerspiegel bij diabetes en het handhaven van een gezonde bloeddruk zijn cruciaal voor het voorkomen van nierschade.
  • Vermijden van overmatig gebruik van NSAID’s: Het beperken van het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen kan helpen om nierproblemen te voorkomen, vooral bij mensen met een verhoogd risico op nierziekten.
  • Regelmatige medische controles: Het ondergaan van regelmatig medisch onderzoek en het volgen van aanbevelingen van zorgverleners kan helpen bij de vroege opsporing van aandoeningen die kunnen leiden tot het nefrotisch syndroom.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kan het risico op het ontwikkelen van het nefrotisch syndroom verminderd worden en kan de gezondheid van de nieren beter worden bewaakt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nefrotisch syndroom: symptomen, diagnose en behandelingNefrotisch syndroom: symptomen, diagnose en behandelingWanneer de nieren opeens te veel eiwit afscheiden is er sprake van het nefrotisch syndroom. Het eiwitniveau in het bloed…
Galloway-Mowat syndroom: Afwijkingen aan nieren en hersenenGalloway-Mowat syndroom: Afwijkingen aan nieren en hersenenHet Galloway-Mowat syndroom is een erfelijke aandoening waarbij de patiënt kampt met ernstige afwijkingen aan de hersene…
Nefrose of nefrotisch syndroom, symptomen en behandelingNefrose of nefrotisch syndroom, symptomen en behandelingDe nieren zijn twee belangrijke organen die aan de rugzijde van het lichaam liggen. Met één nier kan je goed leven, maar…
Proteïnurie: waarom worden eiwitten via de urine afgevoerd?Proteïnurie: waarom worden eiwitten via de urine afgevoerd?Door nieraandoeningen kan het voorkomen dat gif- en afvalstoffen in het lichaam opbouwen, terwijl gunstig werkende eiwit…

Leiomyosarcoom in baarmoeder: Kanker met vaginale bloedingenLeiomyosarcoom in baarmoeder: Kanker met vaginale bloedingenEen leiomyosarcoom (leiomyosarcoma) is een kwaadaardige tumor die ontstaat uit gladde spiercellen. Deze tumor kan zich o…
Spierkrampen: krampen in handen, armen, benen, kuiten en rugSpierkrampen: krampen in handen, armen, benen, kuiten en rugSpierkrampen kunnen heel vervelend zijn. Een spierkramp is een plotselinge en onvrijwillige samentrekking of kramp van é…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 25 februari 2017:
  • Causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nephrotic-syndrome/basics/causes/con-20033385
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/244631-clinical-presentation#showall
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Definition, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nephrotic-syndrome/basics/definition/con-20033385
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/244631-differential-diagnoses#showall
  • Minimal change disease, https://medlineplus.gov/ency/article/000496.htm
  • Minimalchange-ziekte, https://www.nvn.nl/nierziekten-en-behandeling/nierziekten/minimalchange-ziekte
  • Nephrotic syndrome (a kidney disease): Causes, symptoms, treatment, and diet, http://www.belmarrahealth.com/nephrotic-syndrome-kidney-disease-causes-symptoms-treatment-diet/
  • NEPHROTIC SYNDROME, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 584-586
  • Nephrotic syndrome, https://medlineplus.gov/ency/article/000490.htm
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/244631-overview#showall
  • Risk factors, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nephrotic-syndrome/basics/risk-factors/con-20033385
  • Tests & Diagnosis, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nephrotic-syndrome/basics/tests-diagnosis/con-20033385
  • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.