Verbrande keel: Symptomen en behandelingen

Verbrande keel: Symptomen en behandelingen Te veel warme drank inslikken of warm voedsel eten, kan resulteren in een verbrande keel. Ook meerdere keren achter elkaar braken veroorzaakt een pijnlijk, brandend gevoel in de keel. De maagsappen en zuren komen dan in direct contact met de keelweefsels. Naast pijn kunnen diverse klachten zoals jeuk, irritatie en slikproblemen optreden bij een verbrande keel. In de meeste gevallen herstelt de patiënt spontaan. Het verlichten van de pijnlijke symptomen en het bespoedigen van het genezingsproces is mogelijk met enkele eenvoudige behandelingen. Wanneer de klachten echter aanhouden, is het verstandig een arts te raadplegen. Soms kunnen complicaties ontstaan als gevolg van een verbrande keel.

Epidemiologie van keel die verbrand is

De epidemiologie van een verbrande keel betreft het bestuderen van de frequentie, verspreiding en determinanten van deze aandoening. Een verbrande keel kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder het inademen van hete lucht, het consumeren van zeer warme vloeistoffen, of het in contact komen met chemische irriterende stoffen.

Incidentie en prevalentie
Verbrande keel komt wereldwijd voor, maar exacte incidentiecijfers zijn moeilijk vast te stellen. Studies suggereren dat de incidentie toeneemt in populaties die meer risico lopen op brandwonden, zoals kinderen en ouderen. Bij kinderen zijn accidenten met hete vloeistoffen, zoals heet water of soep, een veelvoorkomende oorzaak van brandwonden aan de keel. Ouderen kunnen vatbaarder zijn vanwege verzwakte reflexen en een verhoogde kans op accidentele inname van hete vloeistoffen.

Risicogroepen
Bepaalde bevolkingsgroepen zijn meer kwetsbaar voor het ontwikkelen van een verbrande keel:
  • Kinderen: Jonge kinderen hebben vaak een grotere kans om zich te branden aan hete vloeistoffen, vooral in een thuismilieu. Hun nieuwsgierigheid en gebrek aan ervaring met hete substanties vergroten het risico.
  • Ouderen: Deze groep kan een verhoogd risico lopen door verminderde waakzaamheid en cognitieve achteruitgang, wat leidt tot accidentele inname van hete vloeistoffen of het inademen van hete lucht.
  • Professionals in de horeca: Werknemers die regelmatig werken met hete dranken of kookgerei lopen ook risico op brandwonden aan de keel.

Geografische verspreiding
De frequentie van verbrande keel kan variëren op basis van geografische factoren. In landen waar heet water of specifieke warme gerechten een belangrijk deel van de cultuur uitmaken, kan de incidentie van brandwonden aan de keel hoger zijn. Het gebruik van traditionele bereidingsmethoden die hete gerechten met hoge temperaturen vereisen, kan bijdragen aan een grotere incidentie.

Seizoensgebonden variaties
De incidentie van verbrande keel kan seizoensgebonden zijn, met een piek in de wintermaanden wanneer mensen geneigd zijn om meer warme dranken te consumeren. Feestdagen en sociale evenementen, waarbij warme maaltijden en dranken worden geserveerd, kunnen ook leiden tot een toename van brandwonden aan de keel.

Oorzaken van een verbrande keel

Een verbrande keel kan ontstaan door verschillende factoren, die zowel gerelateerd zijn aan temperatuur als aan de aard van de inname. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken van een verbrande keel uitgebreid beschreven.

Allergische reacties

Allergieën voor bepaalde stoffen, zoals pollen, stof of voedsel, kunnen leiden tot een branderig gevoel in de keel. Bij blootstelling aan allergenen kan het immuunsysteem overreageren, wat leidt tot ontsteking en irritatie van het slijmvlies. Dit kan gepaard gaan met andere symptomen zoals niezen, jeukende ogen en verstopte neus. Het vermijden van bekende allergenen en het gebruik van antihistaminica kan helpen om de symptomen te verlichten.

Chemische irritatie

Bepaalde chemicaliën of stoffen kunnen de keel irriteren en leiden tot een verbranding. Dit kan onder andere het gevolg zijn van het inademen van schadelijke dampen, zoals die van schoonmaakmiddelen of verf. Ook het in contact komen met bijtende stoffen, zoals zuren of basen, kan leiden tot ernstige schade aan de slijmvliezen in de keel. Het is cruciaal om voorzichtig te zijn bij het gebruik van dergelijke chemicaliën en altijd beschermende maatregelen te nemen.

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)

Bij gastro-oesofageale refluxziekte kan maagzuur terugstromen naar de slokdarm en de keel irriteren, wat kan leiden tot een branderig gevoel. De zure inhoud van de maag kan de slijmvliezen van de keel aantasten, wat resulteert in pijn en ongemak. Het beheersen van de symptomen van GERD door middel van voedingsaanpassingen en medicatie kan helpen om de klachten te verminderen. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als deze symptomen aanhouden.

Heet voedsel en dranken

De meest voorkomende oorzaak van een verbrande keel is het consumeren van voedsel of dranken die te heet zijn. Voorbeelden hiervan zijn hete thee, koffie of maaltijden die vers uit de oven komen. De hoge temperatuur kan de delicate slijmvliezen van de keel beschadigen, wat leidt tot pijn en irritatie. Het is belangrijk om deze producten voldoende te laten afkoelen voordat ze worden geconsumeerd om verbranding te voorkomen.

Infecties

Bepaalde infecties, zoals keelpijn of tonsillitis, kunnen leiden tot een gevoel van verbranding in de keel. Virale of bacteriële infecties kunnen de slijmvliezen aantasten, wat resulteert in ontsteking en irritatie. Dit kan gepaard gaan met symptomen zoals pijn bij het slikken, zwelling en een branderig gevoel. Het is belangrijk om tijdig een arts te raadplegen bij aanhoudende klachten om een juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Inslikken van hete lucht of dampen

Het inademen van hete lucht of dampen, bijvoorbeeld tijdens het koken of in een sauna, kan ook leiden tot een verbrande keel. De hitte kan de slijmvliezen irriteren en schade veroorzaken. Het is aan te raden om voorzichtig te zijn in dergelijke situaties en te zorgen voor een goede ventilatie om overmatige blootstelling aan warme lucht te voorkomen.

Overmatige hoest of schreeuwen

Intensieve hoestbuien of langdurig schreeuwen kan leiden tot irritatie van de keel, wat kan aanvoelen als een verbranding. Deze acties veroorzaken spanning op de spieren in de keel en kunnen de slijmvliezen beschadigen. Het is belangrijk om de stem te sparen en voldoende rust te nemen om de keel te laten herstellen, vooral bij intensief gebruik.

Roken en tabaksgebruik

Roken of het gebruik van tabaksproducten kan ook leiden tot een verbrande keel. De hitte en de schadelijke stoffen die in tabaksrook aanwezig zijn, kunnen het slijmvlies van de keel irriteren en ontstekingen veroorzaken. Dit leidt vaak tot een chronisch branderig gevoel en kan de gevoeligheid voor infecties verhogen. Langdurig gebruik van tabak is niet alleen schadelijk voor de keel, maar kan ook bijdragen aan andere ernstige gezondheidsproblemen, waaronder longziekten en verschillende vormen van kanker. Het is aan te raden om te stoppen met roken of tabaksproducten te vermijden om de algehele gezondheid, inclusief die van de keel, te beschermen.

Slechte mondhygiëne

Een slechte mondhygiëne kan leiden tot verschillende aandoeningen die een verbrande keel kunnen veroorzaken. Bacteriën en schimmels die zich ophopen in de mond kunnen ontstekingen en infecties in de keel veroorzaken. Dit kan resulteren in een branderig gevoel, vooral bij het slikken. Regelmatige mondverzorging, waaronder tandenpoetsen en het gebruik van mondspoeling, is essentieel om een goede mondgezondheid te behouden en de kans op keelirritatie te verminderen.

Verhoogde luchtvochtigheid

Te veel vocht in de lucht kan ook bijdragen aan een branderig gevoel in de keel. Dit kan gebeuren in omgevingen met hoge luchtvochtigheid, zoals tijdens het koken of in tropische klimaten. Hoge luchtvochtigheid kan de luchtwegen irriteren, vooral bij mensen met een gevoelige keel of ademhalingsproblemen. Het handhaven van een gematigde luchtvochtigheid in huis en het gebruik van luchtontvochtigers kan helpen om irritatie te voorkomen.

Verwondingen aan de keel

Directe verwondingen aan de keel, zoals die veroorzaakt door het inslikken van scherpe voorwerpen of door letsel, kunnen leiden tot pijn en een branderig gevoel. Ook chirurgische ingrepen in de hals kunnen na de operatie irritatie veroorzaken. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het eten en te zorgen voor een goede medische zorg na eventuele verwondingen of ingrepen om verdere complicaties te voorkomen.

Verzuring van de maaginhoud

Het terugstromen van maaginhoud die rijk is aan zuur kan de keel irriteren en een branderig gevoel veroorzaken. Dit gebeurt vaak bij mensen met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), waarbij het maagzuur de slokdarm en keel kan aantasten. Het is belangrijk om deze aandoening te beheren door middel van voedingsaanpassingen en medicatie, zodat het terugstromen van maaginhoud wordt verminderd.

Ziektes van het immuunsysteem

Bepaalde auto-immuunziekten en aandoeningen van het immuunsysteem kunnen ook leiden tot een branderig gevoel in de keel. Deze ziekten veroorzaken vaak ontstekingen in het lichaam, inclusief de keel. Voorbeelden zijn lupus en Sjögren-syndroom. Het behandelen van de onderliggende aandoening kan helpen om de symptomen van een verbrande keel te verlichten.

Zure of gekruide voedingsmiddelen

Het consumeren van zure of sterk gekruide voedingsmiddelen kan ook leiden tot een branderig gevoel in de keel. Deze voedingsmiddelen kunnen het slijmvlies irriteren, vooral bij mensen met een gevoelige keel of bestaande aandoeningen. Het is raadzaam om matiging te betrachten bij het eten van deze soorten voeding en alternatieven te overwegen als er gevoeligheid of ongemak optreedt.

Risicofactoren

Er zijn verschillende risicofactoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een verbrande keel. Het begrijpen van deze factoren kan helpen bij het nemen van preventieve maatregelen en het beheren van symptomen.

Alcoholgebruik
Overmatig alcoholgebruik kan de slijmvliezen in de keel irriteren en bijdragen aan een branderig gevoel. Alcoholische dranken, vooral als ze warm zijn, kunnen de delicate weefsels van de keel beschadigen en de kans op ontsteking verhogen. Het is aan te raden om de consumptie van alcohol te matigen om irritatie van de keel te voorkomen.

Beroep
Bepaalde beroepen, zoals leerkrachten, zangers en mensen die regelmatig luid moeten spreken, kunnen een verhoogd risico lopen op een verbrande keel. Het langdurig gebruik van de stem kan leiden tot irritatie van de keel en stemproblemen. Het is belangrijk voor deze beroepsgroepen om stemtechnieken te leren en voldoende pauzes te nemen om overbelasting te voorkomen.

Droge lucht
Excessieve blootstelling aan droge lucht, zoals in verwarmde ruimtes tijdens de wintermaanden, kan leiden tot uitdroging van de slijmvliezen in de keel. Dit kan resulteren in irritatie en een branderig gevoel. Het gebruik van luchtbevochtigers kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden en de symptomen te verlichten.

Erfelijke aanleg
Sommige mensen hebben een erfelijke aanleg voor aandoeningen die een branderig gevoel in de keel kunnen veroorzaken, zoals allergieën of astma. Deze aandoeningen kunnen de gevoeligheid van de keel verhogen en leiden tot chronische irritatie. Het is belangrijk om deze aandoeningen te beheersen om de kans op een verbrande keel te verminderen.

Immuunsysteemproblemen
Personen met een verzwakt immuunsysteem, zoals mensen met auto-immuunziekten of die een chemotherapie ondergaan, zijn vatbaarder voor infecties en ontstekingen in de keel. Dit kan resulteren in een branderig gevoel. Het handhaven van een gezonde levensstijl en het volgen van medische adviezen kan helpen om de immuniteit te versterken en het risico te verlagen.

Roken en tabaksgebruik
Roken of het gebruik van tabaksproducten kan leiden tot een verhoogd risico op een verbrande keel. De hitte en de chemicaliën in tabaksrook kunnen het slijmvlies irriteren en ontstekingen veroorzaken. Het stoppen met roken kan helpen om de symptomen te verlichten en de algehele gezondheid te verbeteren.

Slechte mondhygiëne
Slechte mondhygiëne kan de groei van bacteriën en schimmels bevorderen, wat kan leiden tot infecties in de keel. Het negeren van mondverzorging kan het risico op keelproblemen verhogen, waaronder een branderig gevoel. Het handhaven van een goede mondhygiëne door regelmatig te poetsen en te flossen, kan helpen om dit risico te verminderen.

Zure of gekruide voedingsmiddelen
Een voeding die rijk is aan zure of sterk gekruide voedingsmiddelen kan ook een risicofactor zijn voor een verbrande keel. Deze voedingsmiddelen kunnen het slijmvlies van de keel irriteren en een branderig gevoel veroorzaken. Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan nuttig zijn voor mensen die gevoelig zijn voor keelirritatie.

Ziekten van het ademhalingssysteem
Aandoeningen zoals astma of chronische obstructieve longziekte (COPD) kunnen leiden tot een verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen en een branderig gevoel in de keel. Het is belangrijk om deze aandoeningen goed te beheren om het risico op irritatie van de keel te verminderen.

Symptomen: Pijn en slikproblemen

Symptomen van een verbrande keel kunnen variëren in ernst en manifesteren zich vaak in combinatie met elkaar. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen, zodat tijdig passende maatregelen kunnen worden genomen.

Een rauwe keel
Een van de meest voorkomende symptomen van een verbrande keel is een rauw gevoel in de keel. Dit kan aanvoelen als een constante irritatie die kan verergeren bij het slikken of spreken. Dit rauwe gevoel kan het dagelijks functioneren beïnvloeden en ongemak veroorzaken. Het kan ook gepaard gaan met een gevoel van schraalheid of een branderigheid, wat de persoon kan aanzetten tot frequente slikbewegingen in een poging om verlichting te zoeken.

Een zwaar aanvoelende keel
Een zwaar aanvoelend gevoel in de keel kan optreden als gevolg van zwelling en irritatie van de slijmvliezen. Deze sensatie kan het moeilijk maken om normaal te slikken en kan ook een gevoel van druk in de keel met zich meebrengen. Dit kan leiden tot het gevoel dat er iets vastzit in de keel, wat bijzonder vervelend kan zijn en kan resulteren in een verhoogde angst of ongemak tijdens het slikken.

Ernstige pijn
Ernstige pijn is een prominent symptoom van een verbrande keel. Deze pijn kan scherp of stekend zijn en kan zich uitbreiden naar de oren of de nek. Pijn bij het slikken kan ervoor zorgen dat mensen minder gaan eten of drinken, wat kan leiden tot uitdroging. De pijn kan ook het slapen beïnvloeden, aangezien de constante irritatie en het ongemak het moeilijk maken om een comfortabele slaappositie te vinden.

Extreme droogte
Extreme droogte in de keel is vaak een gevolg van irritatie en kan leiden tot ongemak en een branderig gevoel. Dit kan ook gepaard gaan met een gevoel van dorst en kan verergeren bij droge omgevingsomstandigheden of tijdens de slaap. In ernstige gevallen kan de droogte ook leiden tot schilfering van de slijmvliezen in de keel, wat het risico op infecties kan verhogen.

Irritatie
Irritatie van de keel kan zich uiten in een aanhoudende hoest of een constante behoefte om te slikken. Dit kan het moeilijk maken om te ontspannen en kan leiden tot verdere ongemakken. Irritatie kan ook het gevolg zijn van blootstelling aan rook, sterke geuren of allergenen, wat de symptomen kan verergeren en de tijd die nodig is voor herstel kan verlengen. Mensen met een gevoelige keel of luchtwegen kunnen extra gevoelig zijn voor deze prikkels.

Jeuk
Jeuk in de keel is een ander symptoom dat vaak voorkomt bij een verbrande keel. Deze jeuk kan het gevolg zijn van ontsteking en kan de drang om te hoesten of te schrapen versterken. Het kan ook leiden tot ongemak en verdere irritatie van de keel. In sommige gevallen kan jeuk ook gepaard gaan met een gevoel van een 'kriebel' in de keel, wat kan aanzetten tot hoesten of het maken van schrapende geluiden in een poging om verlichting te vinden.

Slikproblemen
Slikproblemen zijn een veelvoorkomend symptoom van een verbrande keel. Dit kan variëren van lichte moeite met slikken tot ernstige pijn tijdens het slikken. Mensen kunnen merken dat ze moeite hebben met het doorslikken van voedsel of zelfs vloeistoffen, wat hun eet- en drinkgewoonten kan beïnvloeden. Het kan ook leiden tot angst voor het slikken, waardoor mensen minder willen eten of drinken, wat op zijn beurt weer kan leiden tot uitdroging en een gebrek aan voedingsstoffen.

De combinatie van deze symptomen kan de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden. Het is essentieel om deze symptomen serieus te nemen, vooral als ze aanhouden of verergeren, omdat dit kan wijzen op een onderliggende aandoening.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van een verbrande keel begint doorgaans met een grondige anamnese, waarbij de arts informatie verzamelt over de symptomen, hun duur en mogelijke oorzaken. Dit gesprek helpt de arts een beter inzicht te krijgen in de situatie van de patiënt en de noodzaak van verder onderzoek te bepalen.

Fysiek onderzoek
Tijdens een fysiek onderzoek zal de arts de keel van de patiënt inspecteren. Dit omvat het controleren op tekenen van roodheid, zwelling of andere afwijkingen. De arts kan een laryngoscoop gebruiken om de keel en het strottenhoofd beter te bekijken. Dit is een belangrijk onderdeel van het diagnostisch proces, omdat het helpt om de ernst van de verwonding of irritatie vast te stellen.

Laboratoriumtests
Afhankelijk van de symptomen en het vermoeden van een onderliggende aandoening, kan de arts laboratoriumtests aanvragen. Dit kan onder meer bloedonderzoek omvatten om infecties, allergieën of andere aandoeningen uit te sluiten. Bij vermoeden van een allergische reactie kan het nuttig zijn om allergietests te doen.

Beeldvormend onderzoek
In sommige gevallen kan beeldvormend onderzoek zoals een röntgenfoto of een CT-scan nodig zijn. Dit kan helpen bij het beoordelen van eventuele structurele afwijkingen in de keel of luchtwegen. Beeldvorming kan ook nuttig zijn om te controleren op complicaties, zoals zwellingen die druk op de luchtwegen kunnen uitoefenen.

Verwijzing naar specialisten
Als de symptomen aanhouden of als er ernstige complicaties worden vermoed, kan de huisarts de patiënt doorverwijzen naar een KNO-arts (keel-, neus- en oorarts). Deze specialist heeft uitgebreide ervaring met aandoeningen van de keel en kan verder onderzoek uitvoeren, zoals endoscopie, om de oorzaak van de symptomen te achterhalen.

Diagnostische richtlijnen
Er zijn specifieke richtlijnen die artsen kunnen volgen bij het stellen van de diagnose van een verbrande keel. Deze richtlijnen omvatten het beoordelen van de medische geschiedenis van de patiënt, het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek, en het overwegen van de noodzaak voor aanvullende onderzoeken op basis van de bevindingen.

Behandeling

Drank voor verbrande keel
Warme dranken eerst vijf à tien minuten laten afkoelen voordat deze worden gedronken, is een gouden regel. Het drinken van te hete dranken kan de weefsels in de keel verder beschadigen. Gorgelen met koud water, met regelmatige tussenpozen, ongeveer drie tot vier keer per dag, vermindert de pijn en kan de ontsteking verlichten. Daarnaast is het verstandig gedurende de dag veel vloeistoffen te drinken om gehydrateerd te blijven. Koel water is de beste keuze; echter, wat koude melk drinken kan ook nuttig zijn, omdat melk de keel bedekt en een verzachtend effect kan hebben. Gorgelen met zout water is een andere behandelingsoptie die verlichting kan bieden. Het zout helpt om zwellingen te verminderen en kan ook bacteriën doden die infecties veroorzaken.

Knapperig en rauw voedsel is vaak te pijnlijk voor de keel / Bron: Jill111, PixabayKnapperig en rauw voedsel is vaak te pijnlijk voor de keel / Bron: Jill111, Pixabay
Voeding voor pijn in de keel
Algemeen
Het ‘opzuigen’ van voedsel wordt over het algemeen aanbevolen. Het opzuigen van koude granen in melk of spaghetti in saus leidt tot minder keelirritatie, omdat het eten zo direct door de keel glijdt. Rauw voedsel, zoals knapperige groenten of fruit, kan pijnlijk zijn; daarom is het een goede keuze om tijdelijk over te schakelen naar fruit en groenten uit blik, die gemakkelijker te slikken zijn. Verder is het verstandig het eten in kleine stukjes te snijden of te mixen indien het echt niet goed lukt om te eten. Tot slot is het nodig voedingsmiddelen te vermijden die heet, scherp, pittig, zuur, knapperig of fris zijn, omdat deze de keel verder kunnen irriteren.

Geen warme voeding
Het is essentieel voedingsmiddelen vijf tot tien minuten te laten afkoelen voordat deze worden geconsumeerd. Voedingsmiddelen die onmiddellijk na bereiding worden gegeten, kunnen de al ontstoken keel nog verder irriteren. Een andere optie is gekoeld voedsel, zoals appelmoes, sorbet, ijslolly’s en gearomatiseerde gelatine. Het zuigen op een ijsblokje of een bevroren ijsje kan eveneens tijdelijke verlichting bieden en de keel verkoelen.

Yoghurt is een goede keuze / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Yoghurt is een goede keuze / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
Zacht, romig voedsel
Zacht, romig voedsel is goed voor de keel, zoals kaas, op room gebaseerde soepen, milkshakes, yoghurt, ijs en pudding. Dit soort voedsel biedt het lichaam de energie om te herstellen van het letsel. Eén à twee lepels honing eten kan de irritatie verlichten en de aanmaak van nieuw weefsel bevorderen dat het verbrande keelweefsel vervangt. Honing heeft van nature antibacteriële eigenschappen, wat kan bijdragen aan een snellere genezing. De pijn kan ook verminderen door het eten van een paar lepels koude, natuurlijke yoghurt, kefir of koude, zure room. Dit creëert een extra laag op de mond en keel, waardoor het lichaam de tijd krijgt om het beschadigde weefsel te herstellen en kan ook helpen bij de spijsvertering.

Medische behandelingen
Een verbrande keel is in de meeste gevallen een symptoom waarmee mensen niet snel naar de arts gaan. Dit symptoom geneest meestal spontaan binnen ongeveer tien dagen. Wanneer de klachten echter niet verbeteren binnen drie tot vier dagen, of wanneer de symptomen verergeren, is het noodzakelijk om een arts te raadplegen om mogelijke complicaties te voorkomen.

Pijnstillers en antibiotica zijn soms nodig / Bron: Stevepb, PixabayPijnstillers en antibiotica zijn soms nodig / Bron: Stevepb, Pixabay
Infectie bestrijden
In sommige gevallen ontwikkelt de patiënt een bijkomende bacteriële infectie die behandeld moet worden. De arts kan antibiotica voorschrijven om deze infectie te bestrijden. Het is cruciaal om de volledige kuur antibiotica af te maken, ook al voelen patiënten zich beter. Het vroegtijdig stoppen van antibiotica kan leiden tot een terugval of het ontstaan van antibioticaresistente bacteriën.

Pijn verlichten
Zuigtabletten of hoestdruppels kunnen de irritatie en het jeukende gevoel in de keel verlichten. Vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), zijn effectief in het verlichten van ernstige pijn in de keel. Het gebruik van deze pijnstillers kan niet alleen de pijn verlichten, maar ook helpen bij het verminderen van eventuele ontstekingen. Daarnaast kan vloeibare aloë vera als mondspoeling worden gebruikt om het verbrande gebied te verzachten en de genezing te bevorderen. Aloë vera staat bekend om zijn ontstekingsremmende en genezende eigenschappen, wat kan bijdragen aan een sneller herstel.

Preventie van terugkerende brandwonden
Om toekomstige brandwonden aan de keel te voorkomen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de temperatuur van voedingsmiddelen en dranken. Het is verstandig om altijd de temperatuur te controleren voordat je iets consumeert. Daarnaast moeten mensen die regelmatig last hebben van een verbrande keel door allergieën of reflux ook hun omgeving en voeding aanpassen om deze triggers te vermijden. Dit kan inhouden dat ze specerijrijke of zure voedingsmiddelen vermijden, evenals roken en het inademen van irriterende stoffen.

Prognose

Het kan enkele dagen duren voordat de symptomen van een verbrande keel beginnen te verminderen. De duur van het herstel hangt echter af van de ernst van de brandwonden en de individuele gezondheidstoestand van de persoon. In de meeste gevallen zullen de symptomen, zoals pijn, slikproblemen en irritatie, binnen zeven tot tien dagen geleidelijk afnemen, mits er geen complicaties optreden.

Hersteltijd
Wanneer er een bijkomende infectie ontstaat, zoals een bacteriële infectie, is de hersteltijd meestal langer dan tien dagen. Het is belangrijk om bij aanhoudende of verergerende symptomen, zoals hoge koorts of pusvorming in de keel, snel medische hulp te zoeken. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om antibiotica voor te schrijven, wat kan bijdragen aan een snellere genezing.

Positieve prognose
De prognose is over het algemeen positief, vooral bij tijdige behandeling en goede zelfzorg. Veel patiënten ervaren een volledige genezing zonder blijvende schade aan het keelweefsel. Het is cruciaal om tijdens het herstel goed voor de keel te zorgen en irriterende voedingsmiddelen of dranken te vermijden om een optimaal herstel te bevorderen.

Complicaties en langdurige klachten
Hoewel de meeste gevallen van een verbrande keel binnen een week tot tien dagen verbeteren, kunnen er complicaties optreden die het herstel vertragen. Chronische irritatie van de keel kan leiden tot aanhoudende klachten, zoals een gevoel van een brok in de keel of verhoogde gevoeligheid voor voedsel en dranken. In zeldzame gevallen kan een ernstig verbrande keel leiden tot littekenvorming of vernauwing van de luchtpijp, wat verdere medische interventie kan vereisen.

Zelfzorg en preventie
Het is van belang dat patiënten tijdens het herstel goed voor hun keel zorgen. Dit omvat het vermijden van irriterende stoffen zoals sigarettenrook, sterke kruiden, alcohol en zeer warme of koude dranken. Hydratatie is cruciaal; voldoende vochtinname helpt het herstel te bevorderen en de keel te verzachten. Het gebruik van een luchtbevochtiger in de slaapkamer kan ook helpen om de luchtvochtigheid te verhogen, wat de irritatie kan verminderen en de genezing kan versnellen.

Complicaties van een verbrande keel

Complicaties bij een verbrande keel omvatten:

Bovendien kunnen angststoornissen en slaapproblemen ontstaan door de hevige pijn.

Preventie: Voorkomen van een verbrande keel

Het nemen van voorzorgsmaatregelen kan helpen bij het voorkomen van een verbrande keel. Hier zijn enkele tips:
  • Laat warme dranken en voedsel altijd een paar minuten afkoelen voordat je ze consumeert.
  • Vermijd het eten van extreem heet of pittig voedsel.
  • Wees voorzichtig met het drinken van hete dranken, vooral wanneer je haast hebt.
  • Gebruik een thermometer om de temperatuur van vloeistoffen te controleren voordat je ze drinkt.
  • Neem kleine slokjes en happen om de temperatuur te testen.

Het opvolgen van deze voorzorgsmaatregelen kan de kans op een verbrande keel aanzienlijk verminderen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandwonden verzorgenBrandwonden verzorgenBrandwonden worden in vier verschillende gradaties verdeeld. Een eerstegraads verbranding kan voorkomen bij gewoon in de…
Verbrande tong, symptomen en behandelingVerbrande tong, symptomen en behandelingEen verbrande tong ontstaat vaak door het eten of drinken van te heet voedsel of drank. Hierdoor verbrandt de tong en vo…
Kanker in de keel: symptomen & behandeling van keelkankerKanker in de keel: symptomen & behandeling van keelkankerHeb je een zweertje achteraan in de mond dat pijnlijk aanvoelt en maar niet verdwijnt? Laat je dan voor alle zekerheid e…
Tong verbrand: eerste hulpTong verbrand: eerste hulpDe tong verbranden is iets dat bijna iedereen overkomt. Een verbrande tong geeft pijn, en soms ook blaasjes op de tong.…

Charcot-voet: Zenuwaandoening aan gewrichten in voetCharcot-voet: Zenuwaandoening aan gewrichten in voetBij een Charcot-voet ontstaat als gevolg van zenuwschade een sterke, pijnloze vervorming en vernietiging van een gewrich…
Roze urine: symptomen, oorzaak en behandeling rode plasRoze urine: symptomen, oorzaak en behandeling rode plasBemerk je roze urine? Een rode of roze urinekleur wordt vaak geassocieerd met bloed in de urine (hematurie), maar de mee…
Bronnen en referenties
  • Graadpleegd op 1 september 2017:
  • Burnt Throat, How To Ease The Pain, http://www.steadyhealth.com/topics/burnt-throat-how-to-ease-the-pain
  • Burnt throat, http://www.home-remedies-for-you.com/articles/2548/medicines-and-remedies/burnt-throat.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+HomeRemediesForYou+%28Home+Remedies+and+Natural+Cures%29
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Effective Remedies for Burnt Throat from Hot Food, http://www.newhealthadvisor.com/Burnt-Throat-from-Hot-Food.html
  • Keel verbrand, dan infectie?, http://www.candida-fibromyalgie-hypoglycemie-chronische-vermoeidheid-me.nl/forums/viewtopic.php?t=8071
  • Keeltje verbrand, http://www.zwangerschapspagina.nl/threads/keeltje-verbrand.514726/
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.