Nooit meer snurken door vijf minuten oefening per dag

Nooit meer snurken door vijf minuten oefening per dag Veel mensen hebben last van een snurkprobleem. Hiertegen zijn diverse remedies op de markt zoals keelsprays, neusstrips, snurkbitjes, speciale kussens en kaakbanden. Maar wist je dat snurken vaak ook verholpen kan worden door gedurende slechts vijf minuten per dag een paar simpele oefeningen uit te voeren? Door de keelspieren te trainen wordt voorkomen dat tijdens de slaap het kenmerkende snurkgeluid wordt geproduceerd. Dit komt niet alleen de eigen gezondheid en nachtrust maar ook die van de partner ten goede. De oefeningen zijn bedacht door de vooraanstaande Britse KNO-arts Mike Dilkes.

Met oefeningen van het snurken af


Snurken kan een groot probleem zijn

Snurken is voor veel mensen een groot probleem. Door het oorverdovende geluid dat tijdens de slaap wordt geproduceerd wordt niet zelden de partner uit de slaap gehouden. Ook is het mogelijk dat iemand wakker wordt van zijn eigen snurkgeluid. Bij ernstig snurken kan het zelfs zo ver komen dat je een ademstilstand krijgt. Er wordt dan gesproken van slaapapneu. Dit is niet alleen vermoeiend - men schrikt er vaak meerdere keren per nacht van wakker met gebroken nachten tot gevolg - maar het is ook gevaarlijk omdat het kan leiden tot een zuurstoftekort.

Snurken via de keel of via de neus

Snurken of ronchopathie komt hoofdzakelijk voor in twee vormen. De meeste mensen snurken vanuit de keel. Tijdens de slaap ontspannen de tong, de spieren in de keel en het verhemelte. De trilling die wordt veroorzaakt tijdens het ademhalen in deze toestand zorgt voor het kenmerkende snurkgeluid. Daarnaast is het ook mogelijk dat het snurken veroorzaakt wordt door een vernauwing in de keelholte. Is hiervan sprake dan slaat de keel tijdens het slapen bijna dicht. Automatisch gaat de mond dan open tijdens de slaap en gaat de tong dieper in de mond liggen, richting de keel. Doordat de lucht zich hierlangs moet persen kunnen de zachtere delen van de mond en keelholte hierbij wat gaat flapperen en wordt vooral ademgehaald via de neus, met wederom het snurkgeluid tot gevolg. In dit geval gaat het om snurken via de neus in plaats van de keel. Omdat met de leeftijd de conditie van de keel en andere weke delen in de luchtwegen achteruit gaat hebben met name mensen boven de veertig last van snurken.

Hulpmiddelen om snurken tegen te gaan

Wie op zoek gaat naar middelen om het snurken tegen te gaan krijgt tientallen suggesties. Zo zijn er keelstrips en keelsprays die het snurken moeten tegengaan door de inwerking van oliën op het verhemelte en de keelwand. Er zijn al dan niet op maat gemaakte anti-snurkbeugels en snurkbitjes die het snurken proberen tegen te gaan door het gebit gedurende de nacht in een iets andere stand te dwingen. Voor neussnurkers zijn er tevens de neusspreider en neusklem die moeten voorkomen dat het snurkgeluid via de neus kan worden geproduceerd. Daarnaast zijn er ook hulpmiddelen die werken middels drukpunten zoals anti-snurkringen en armbanden. Neem je genoegen met alleen symptoombestrijding dan kun je gebruik maken van een anti-snurkapparaat dat als een soort gehoorapparaat aan het oor gedragen kan worden en dat een subtiel signaal afgeeft wanneer het een snurkgeluid detecteert. Dit signaal moet subtiel genoeg zijn om je niet wakker te maken maar sterk genoeg om een lichamelijk reactie uit te lokken die het snurken doet stoppen.

Kortom, wie een remedie voor zijn of haar snurken zoekt heeft niet te klagen over de keuzemogelijkheden. Wil je van je snurkprobleem af dan is het vaak een kwestie van kijken wat voor jou werkt. Sommige mensen zijn zeer gebaat bij bijvoorbeeld een keelspray of een anti-snurkbeugel. Anderen merken geen effect of kunnen er maar niet aan wennen.

Van het snurken af met vijf minuten oefening per dag

Het zou onterecht zijn om de hele anti-snurkmiddelenindustrie af te doen als geldklopperij. Veel mensen zijn wel degelijk gebaat bij één van de genoemde hulpmiddelen. Zou het echter niet fijn zijn om van het snurken af te kunnen komen door een simpele oefening van vijf minuten per dag waaraan je bovendien geen euro hoeft uit te geven? Dr. Mike Dilkes, een vooraanstaande Britse KNO-arts vindt dat iedereen die last heeft van een snurkprobleem het zou moeten proberen. De oefeningen die hij heeft bedacht zijn er allemaal opgericht om de keelspieren te trainen en er daarmee voor te zorgen dat deze gedurende de nacht je slaap niet tegenwerken. Het gaat om in totaal negen simpele, afwisselende oefeningen waarvan je er elke dag een aantal kunt doen. Dit hoeft niet langer dan vijf minuten per dag te zijn. Je kunt de routine bijvoorbeeld samenvoegen met het tandenpoetsen.

Dat het trainen van spieren in de keel en mond kan helpen om snurken tegen te gaan werd nog maar weer eens bevestigd toen in 2017 een Ig Nobelprijs werd uitgereikt voor onderzoek dat aantoonde dat het spelen van didgeridoo een effectieve behandeling van snurken en slaapapneu kan zijn. De Ig Nobelprijs is een prijs voor serieuze wetenschappelijke ontdekkingen die je eerst aan het lachen maken en vervolgens aan het denken zetten.

De negen oefeningen van dr. Mike Dilkes

  1. Steek je tong zo ver mogelijk uit. Probeer eerst zo dicht mogelijk bij het puntje van je neus te komen en dan zo dicht mogelijk bij je kin. Beweeg de tong daarna zo ver mogelijk naar rechts en vervolgens naar links. Beweeg de tong snel achter elkaar in alle vier de richtingen. Doe dit in totaal tien keer.
  2. Beweeg het puntje van je tong naar achteren richting je keel zodat het tegen het verhemelte aan krult. Krul deze daarna terug zodat het de achterkant van je boventanden aanraakt. Herhaal dit vijftien keer.
  3. Neem het puntje van je tong voorzichtig tussen je tanden. Maak daarbij een zoemend geluid dat begint bij de laagst mogelijke klank en maak deze klank steeds hoger tot je niet hoger kunt. Herhaal dit vijftien keer.
  4. Open je mond zo ver als je kunt en zeg 'aaaaaahhhhh' gedurende twintig seconden. Doe dit één keer.
  5. Adem met een dichte mond stevig in door de neus. Dit mag een snuivend geluid produceren. Doe dit snel achter elkaar in vier sets van vijf repetities met vijf seconden tijd tussen elke set.
  6. Steek je tong zo ver mogelijk uit en neem vervolgens een lange, diepe ademteug via de neus. Je voelt hierbij spanning in de keel. Herhaal dit twintig maal.
  7. Slik met gesloten mond zo krachtig mogelijk. Doe dit tien keer snel achter elkaar.
  8. Steek je tong zo ver mogelijk uit en adem daarbij diep in en maak een hoge toon, alsof je lucht aan het gorgelen bent. Hou dit dertig seconden vol.
  9. Slik zo langzaam mogelijk waarbij je ervoor zorgt dat elke keer slikken zeker vijf seconden duurt. Hou daarbij zoveel mogelijk druk op de keel. Herhaal dit vijf keer.

Lees verder

© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snurken, slapeloze nachtenSnurken. Voor velen erg irritant. Vooral als je naast iemand ligt die snurkt. Het maakt een irritant geluid, en je partn…
Snurken, hoe werkt dat?Snurken, hoe werkt dat?Snurken is een luidruchtige vorm van ademhalen tijdens de slaap. Snurken is vervelend voor de persoon die snurkt, maar o…
Snurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingSnurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingIedereen kent wel iemand die snurkt tijdens zijn slaap. Soms komt het alleen voor tijdens bv. verkoudheid, maar er zijn…
Snurken: oorzaken, wat kun je er zelf aan doen, behandelingSnurken: oorzaken, wat kun je er zelf aan doen, behandelingOngeveer vijfentwintig procent van de mannen en vijftien procent van de vrouwen snurkt. Snurken is een ander woord voor…

Zika-virus: Milde virale infectie door besmette muggenbeetZika-virus: Milde virale infectie door besmette muggenbeetEen infectie met het Zika-virus veroorzaakt zowel voor de patiënt zelf als mogelijk bij het ongeboren kind problemen. He…
Wenkbrauw: Onvrijwillige spiertrekkingen door aandoeningenWenkbrauw: Onvrijwillige spiertrekkingen door aandoeningenOnvrijwillige spiertrekkingen aan de wenkbrauw kennen veel milde tot ernstige oorzaken. Meestal gebeuren deze spiertrekk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixaline, Pixabay
  • http://www.dailymail.co.uk/health/article-4889158/Snoring-stopped-five-minutes-day-exercises.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Snurken
  • http://www.improbable.com/ig/winners/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.