Oranje diarree: oorzaken en symptomen van dunne oranje poep

Oranje diarree: oorzaken en symptomen van dunne oranje poep Oranje diarree is een klacht die niet zo vaak voorkomt. Veel mensen schrikken als ze zien dat ze last hebben van oranje diarree. Iedereen heeft wel eens last gehad van diarree of waterdunne ontlasting of poep, maar oranje diarree komt niet zo vaak voor. Oranje diarree is ook iets dat zorgwekkender is dan gewone diarree. Ontlasting kan allerlei afwijkende kleuren krijgen, zoals rood, zwart en groen. Een oranje kleur komt echter zelden voor. Als je ontlasting een oranje kleur heeft, kan dit een teken zijn van een onderliggende aandoening. Raadpleeg in dat geval je huisarts. De huisarts kan bekijken wat er aan de hand is en een behandeling instellen.

Oorzaken van oranje diarree

Meestal treedt oranje diarree op vanwege dezelfde oorzaken als bij oranje ontlasting, bijvoorbeeld door een versnelde of verstoorde darmbeweging zoals bij voedselvergiftiging, prikkelbare darm syndroom en andere aandoeningen die kunnen leiden tot zachte stoelgang en diarree. Sommige voedingsmiddelen kunnen ook zorgen voor oranje diarree, zoals het eten van veel botervis, visolie en junkfood, vooral als je er heel veel van eet.

Oranje ontlasting door voeding of medicatie

Er zijn bepaalde gevallen waarin je ontlasting een oranje kleur heeft, zonder dat er sprake is van een ziekte. Het kan optreden als gevolg van de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, supplementen, dranken of medicijnen. Hier zijn enkele van de stoffen die kunnen resulteren in oranje ontlasting:

Supplementen

Supplementen met vitamine A bevatten meestal bètacaroteen (pro-vitamine A), welke in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Spinazie / Bron: Lecic/Shutterstock.comSpinazie / Bron: Lecic/Shutterstock.com

Bètacaroteen

Voedingsmiddelen met bètacaroteen, zoals wortelen, abrikozen, zoete aardappelen, spinazie, boerenkool, pompoen, raapgroenten, koriander, boerenkool, verse tijm, mango, vooral als je ze in grote hoeveelheden binnenkrijgt.

Botervis

Het eten van grote hoeveelheden botervis kan ertoe leiden dat je last krijgt van een kleverige, vettige, oranje, zachte ontlasting.

Kunstmatige stoffen

Kunstmatige kleuren in dranken, voedingsmiddelen en zoetwaren kunnen oranje gekleurde poep veroorzaken, vooral als je er veel van binnenkrijgt.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen aanleiding geven tot oranje diarree:
 • Antacida (neutraliseren het maagzuur) met stoffen als aluminiumhydroxide.
 • Bepaalde combinaties van medicijnen.

Deze factoren kunnen je ontlasting een oranje kleur geven, maar veroorzaakt normaal gesproken géén diarree.

Spijsverteringsproblemen

Als je jong en gezond bent, is de kans groot dat de voeding die je eet de boosdoener is van oranje diarree. Bij oudere mensen kan een spijsverteringsprobleem echter de primaire oorzaak zijn. Gal wordt gebruikt voor het verteren van vet en geeft de ontlasting een donkerbruine kleur krijgt. Oranje ontlasting kan komen door een gebrek aan gal, omdat je lichaam er niet genoeg van maakt of omdat de galwegen geblokkeerd zijn. Deze obstructie kan veroorzaakt worden door galstenen, een galwegontsteking en minder vaak door tumoren en cysten.

Het kan ook komen dat je ontlasting gal niet absorbeert, omdat het te snel door het spijsverteringskanaal beweegt. Aandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS) en het kortedarmsyndroom (KDS) kunnen om deze reden oranje diarree veroorzaken.

Gastro-oesofageale refluxziekte

Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) is een veel voorkomende aandoening waarbij je last hebt van (regelmatig) terugvloeien van maagzuur in de slokdarm, waarbij klachten of complicaties ontstaan. Het maagzuur kan op een gegeven ogenblik de bekleding van de slokdarm aantasten, waardoor er ontsteking en schade ontstaat. Risicofactoren zijn roken, cafeïne- en alcoholgebruik. Deze factoren verhogen de hoeveelheid zuur in je maag, en veroorzaken zo zuurbranden. Het aanpassen van je leefstijl en het gebruik van medicijnen kunnen de klachten verminderen.

Dunne oranje poep door parasitaire infecties

Het is bekend dat bepaalde parasieten oranje uitwerpselen kunnen veroorzaken. Een parasitaire infectie gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals braken, misselijkheid en koude rillingen. Deze extra symptomen zijn een gevolg van het feit dat je lichaam een ​​infectie afweert, dus als ze niet aanwezig zijn, is het misschien toch geen parasitaire infectie. Wat vrij vaak voorkomt is een infectie met de parasiet Giardia lamblia, vooral in tropische gebieden. Een infectie met Giardia lamblia wordt giardiasis genoemd. Een besmetting loop je vooral op via het drinken van of zwemmen in besmet water of door contact met een besmet persoon. De meest voorkomende klacht is brijige, stinkende diarree die oranje van kleur kan zijn. De infectie te kan behandeld worden met medicijnen, een antibioticum.

Huisarts inschakelen

Hoe lang moet je wachten voordat je je huisarts bezoekt als je last hebt van oranje diarree? Bij voorkeur moet je direct een afspraak maken met je huisarts als je last hebt van deze klacht. Ook als je bijkomende symptomen ervaart zoals pijn, duizeligheid, spijsverteringsproblemen of zwakte, dan dien je onmiddellijk contact op te nemen met je huisarts. Hoe eerder je contact opneemt met de huisarts, hoe eerder aangevangen kan worden met behandeling als er sprake is van een onderliggende aandoening.

Overleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Behandeling van oranje gekleurde diarree

Oranje ontlasting die zacht maar stevig is, zoals normale ontlasting zou moeten zijn, hoeft niet direct een reden tot zorg te zijn. Er kan immers sprake zijn van oranje ontlasting als gevolg van voeding dat je hebt gegeten. Vermijd in dat geval een aantal dagen voedingsmiddelen, dranken en supplementen die deze verkleuring kunnen veroorzaken. Dit zijn stoffen met een duidelijk sterke oranje kleur. Als de kleur van de ontlasting daarna weer normaal wordt, kan dit de oorzaak van de tijdelijke verkleuring van de ontlasting zijn geweest. Stop echter nooit zonder overleg met medicijnen die je van een arts krijgt.

Diarree daarentegen is een ernstiger aandoening. Acute diarree als gevolg van een virale infectie gaat vaak binnen een paar dagen over. Behandeling is dan vaak niet nodig, maar het is dan wel belangrijk om voldoende te drinken en ORS te gebruiken, een mengsel van zouten en druivensuiker dat je moet oplossen in water. Dit wordt gebruikt om uitdroging te voorkomen bij waterdunne diarree. Je hoeft niet te stoppen met het eten van vast voedsel, tenzij je moet braken. Raadpleeg altijd een arts als de diarree niet binnen een dag of twee vermindert, ongeacht of deze oranje of een andere kleur heeft. Neem ook contact op met je arts bij bloederige diarree.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleur van je poep: groene, gele, grijze, zwarte en rode poepKleur van je poep: groene, gele, grijze, zwarte en rode poepWat is de kleur van je ontlasting? Normale ontlasting of poep is meestal koperbruin tot donkerbruin van kleur. Deze kleu…
Poep is altijd hip!Poep is altijd hip!Drollen en keutels, je hebt ze in alle soorten en maten. Van microscopisch kleine uitwerpselen, tot aan reusachtige berg…
Oranje ontlasting: Oorzaken van oranjegekleurde stoelgangOranje ontlasting: Oorzaken van oranjegekleurde stoelgangDe kleur van de ontlasting geeft een goede indicatie over de spijsvertering. In een aantal omstandigheden kampen mensen…
De darmziekte collagene of microscopische colitisDe darmziekte collagene of microscopische colitisCollagene colitis (ook wel microscopische colitis of colitis collagenosa genoemd) is een weinig voorkomende ziekte die e…

Ben ik in de menopauze of in de overgang? Test het zelfBen ik in de menopauze of in de overgang? Test het zelfDe menopauze is het stoppen van de menstruatie van de vrouw en daarmee het stoppen van de vruchtbaarheid. De periode ron…
Collageendeficiëntie: Tekort aan collageen door ziektenCollageendeficiëntie: Tekort aan collageen door ziektenCollageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Collageen is nodig voor een gezonde, gladde en zachte…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
 • https://www.curehacks.com/orange-diarrhea/
 • http://scarysymptoms.com/2012/01/orange-diarrhea-some-causes-are-serious/
 • https://safesymptoms.com/orange-diarrhea/
 • https://www.ziekenhuis.nl/ziektebeelden/r/refluxziekte/item685
 • http://www.healthhype.com/orange-bowel-movement-is-it-normal.html
 • https://www.mlds.nl/ziekten/giardia-lamblia-infectie-met/
 • Afbeelding bron 1: Lecic/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Syda Productions/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.