Zachte ontlasting: oorzaken & behandeling brijige ontlasting
Zachte ontlasting is poep die zachter is dan normaal. Zachte ontlasting kan waterig, brijig of vormloos zijn. Het gaat om dunne ontlasting. In sommige gevallen heeft de ontlasting een sterke of vieze geur. Normale ontlasting is vrij zacht, maar heeft wel een duidelijke vorm. Over de hele lengte is de vorm en de kleur gelijk; een slangachtige keutel met een lichtbruine tot donkerbruine kleur. Afwijkende poep is (iets) te hard of (iets) te zacht. Afwijkende ontlastingskleur is rood, zwart, geel, groen, grijs of wit zijn van kleur. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor zachte ontlasting. Dunne en waterige ontlasting kan worden verholpen door het onderliggende probleem aan te pakken. Soms is er sprake van een medische aandoening die zachte, dunne ontlasting veroorzaakt, maar het kan ook komen door wat je eet, bijvoorbeeld veel en vaak vet eten. Door je voedingspatroon te wijzigen (minder vet eten en meer vezels eten), kun je vaak al je ontlasting verbeteren.
Oorzaak van zachte ontlasting
Sophie, een 29-jarige marketingmanager, zat al weken met een ongemakkelijk probleem: zachte ontlasting die telkens op de meest ongelegen momenten opspeelde. “Het is alsof mijn darmen een eigen wil hebben,” grapte ze tegen haar vriendinnen. Ze merkte dat vooral stressvolle dagen op kantoor het alleen maar erger maakten. Elke keer na haar ochtendkoffie begon de onrust in haar buik, en tegen lunchtijd moest ze haastig naar de wc. Ze voelde zich moe en uit balans, en zelfs haar favoriete jurken leken minder goed te passen door de opgeblazen buik die erbij kwam kijken.

Zachte ontlasting en buikpijn /
Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comNa een gesprek met een collega besloot Sophie haar routine om te gooien. Ze begon haar dag niet meer met koffie, maar met een groot glas water en een banaan. Ook liet ze de snelle broodjes kaas in de kantine staan en stapte over op een zelfgemaakte lunch met rijst, gestoomde groenten en kip. Binnen een week voelde ze verschil: haar buik voelde rustiger, ze had meer energie en ze kon eindelijk weer zonder zorgen vergaderingen in. "Wie had gedacht dat kleine veranderingen zo’n groot effect konden hebben?" zei Sophie opgelucht. Haar darmen en haar humeur zaten eindelijk weer op één lijn.
Iedereen heeft van tijd tot tijd zachte ontlasting of
diarree. Zachte ontlasting heeft geen vaste vorm en kan waterig en brijig overkomen. Zachter ontlasting kan vies ruiken (meer dan normale ontlasting) en de frequentie kan ook verschillen tussen individuen; sommige mensen hebben direct na het eten zachte ontlasting en anderen hebben het alleen 's ochtends, en weer anderen hebben gedurende langere tijd last van zachte ontlasting. Je ontlasting kan waterig en vloeibaar zijn als gevolg van voedselvergiftiging of buikgriep, maar soms is je ontlasting zachter dan normaal zonder dat er een een duidelijke oorzaak aanwezig is. Hoe dan ook, het is belangrijk om de oorzaak te begrijpen zodat daarop de behandeling afgestemd kan worden.
Symptomen van zachte ontlasting
Verschijnselen
Het is belangrijk om het verschil tussen zachte ontlasting en diarree te begrijpen. Als je diarree hebt, heb je ook losse of waterige ontlasting. Als je echter van tijd tot tijd zachte ontlasting hebt, betekent dit niet dat je diarree hebt. Diarree is dunne waterige ontlasting die veel vaker komt dan je gewend bent en meerdere keren op een dag plaatsvindt. Om zachte ontlasting te kunnen beschouwen als diarree, moet het herhaaldelijk optreden. Als je drie of meer keer per dag zachtere ontlasting hebt, dan is het diarree.
De meest voorkomende symptomen van zachte ontlasting zijn:
- Waterige ontlasting;
- Zachte of brijige ontlasting;
- Vormloze ontlasting.
Bijkomende klachten
Zachte ontlasting kan gepaard gaan met andere gastro-intestinale symptomen, waaronder:
Dunnen ontlasting door fructose
Fructose of vruchtensuiker is een soort
suiker in fruit, vruchtensap, honing en sommige groenten. Fructose is ook te vinden in fructose maissiroop, een goedkope suikervervanger die wereldwijd in voedingsproducten wordt gebruikt. Als grote hoeveelheden worden gebruikt of als je een aandoening hebt, zoals fructose-intolerantie of fructosemalabsorptie, dan kan fructose zachte of dunne ontlasting of diarree,
winderigheid en buikpijn veroorzaken. Bij fructose-intolerantie mist je lichaam het benodigde enzym om fructose af te breken in de lever. Bij fructosemalabsorptie wordt fructose niet door de dunne darm opgenomen, omdat je lichaam niet beschikt over een speciaal transporteiwit.
Suikeralcoholen
Sommige mensen vinden dat suikeralcoholen, waaronder xylitol, mannitol, sorbitol, erythritol en andere kunstmatige zoetstoffen, een laxerend effect hebben. Suikeralcoholen worden vaak gebruikt als kunstmatige zoetstoffen (in suikervrij snoep en kauwgom, dieetdranken en suikervervangers), maar ze worden ook aangetroffen in voedsel. Sorbitol tref je bijvoorbeeld aan in perziken, appels,
peren,
pruimen,
bramen, bessen, abrikozen en nectarines. Suikeralcoholen worden niet goed geabsorbeerd. Als gevolg hiervan kan het consumeren van een overmatige hoeveelheid suikeralcohol ervoor zorgen dat deze vocht uit de bloedbaan onttrekt, wat resulteert in diarree en losse ontlasting.

Zachte ontlasting door koffie /
Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanZachte ontlasting door koffie
Koffie kan de samentrekking en ontspanning van de darmspieren stimuleren (peristaltiek), en daarmee de darmbewegingen bevorderen. Koffie staat niet alleen bekend om de bevordering van de darmbewegingen, deze volksdrank kan ook leiden tot zachte ontlasting. Aangezien de ontlasting door koffie snel door de dikke darm passeert, is er minder tijd voor het absorberen van vocht. De zuurgraad van de koffie zorgt er tevens voor dat het lichaam meer gal produceert, wat kan leiden tot zachte ontlasting.
Vet voedsel
Een vettige maaltijd of een hoger vetgehalte leidt bij sommige mensen tot zachte ontlasting en meer darmbewegingen. Krachtige golven van samentrekking door de spieren van maagwand en darmen direct na een maaltijd, is een normaal verschijnsel. Dit staat bekend als 'gastrocolische reflex'. Dit kan versterkt worden door vettig eten. Een versterkte gastrocolische reflex kan soms diarree veroorzaken.

Hete pepers /
Bron: Holbox/Shutterstock.comPittig eten
Gekruid en pittig voedsel kunnen de darmen irriteren en zachte ontlasting veroorzaken. Het eten van yoghurt, rijst of brood (bijvoorbeeld naan-brood bij een hete Indiase curry) kan helpen om sommige effecten van pittig voedsel op de darm te compenseren.
Lactose-intolerantie
Bij lactose-intolerantie kan je lichaam lactose niet of niet volledig verteren. Lactose oftewel melksuiker, tref je aan in melk, ijs, kaas en andere zuivelproducten. Voor het verteren van lactose is het enzym lactase nodig, dat wordt aangemaakt in de darmwand. Lactose-intolerantie geeft symptomen als buikpijn, kramp, misselijkheid, een
opgezette buik, winderigheid en diarree.
Prikkelbare darmsyndroom
Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een aandoening die valt onder de 'functionele maagdarmaandoeningen', die krampen, buikpijn, opgezette buik, winderigheid,
obstipatie en diarree veroorzaakt. De symptomen variëren sterk van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben vooral last van zachte ontlasting of diarree, terwijl anderen weer meer last hebben van obstipatie.

Alcoholgebruik kan leiden tot zachte ontlasting /
Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comCoeliakie
Coeliakie of glutenintolerantie is een auto-immuunziekte. Coeliakie is een overgevoeligheid voor het eiwit gluten. Glutenproducten zoals brood, pasta, beschuit, crackers, gebak en koek, vormen een probleem voor mensen met coeliakie. Een eiwit dat wordt gevonden in tarwe, gerst en rogge, veroorzaakt een auto-immuunreactie bij mensen met coeliakie. Een van de symptomen is diarree of zachte ontlasting.
Brijige ontlasting door alcohol
Ethanol in alcohol versnelt de contracties in de dikke darm, wat betekent dat ontlasting sneller door de darm wordt verplaatst en er is minder tijd voor de dikke darm om vocht te absorberen, wat kan leiden tot waterige ontlasting.
Buikgriep
Buikgriep kan diarree,
darmkrampen,
braken,
koorts en
hoofdpijn veroorzaken. De officiële benaming van buikgriep is gastro-enteritis. Buikgriep is zeer besmettelijk. Buikgriep wordt veroorzaakt door een noro-virus. Virussen zoals het norovirus, maar ook het rotavirus en adenovirus, richten zich op het
spijsverteringsstelsel en dit kan resulteren in een
maag-darminfectie met diarree, braken en krampen. Symptomen verschijnen meestal een tot drie dagen nadat je bent geïnfecteerd met de boosdoener en kunnen variëren van mild tot ernstig. Het eten van voedsel zoals
bananen, rijst, appelmoes en toast kan helpen bij het herstel. Jonge kinderen, ouderen en en mensen met een zwak immuunsysteem hebben een verhoogd risico op
uitdroging en moeten zorgvuldig worden gecontroleerd.
Voedselvergiftiging
Bij voedselvergiftiging word je ziek door het nuttigen van voedsel of drank waarin giftige stoffen (toxines) zitten, welke worden geproduceerd door bacteriën of schimmels. Meestal ontstaan er binnen 8 uur na de besmetting klachten als buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken.
Dumpingsyndroom
Het dumpingsynroom is een te snelle maagontlediging. De bolus of voedselmassa wordt daardoor onvoldoende bewerkt in de dunne darm terecht, met verterings- en absorptieproblemen tot gevolg. Deze sterk geconcentreerde voeding trekt in de dunne darm veel vocht aan, dat wordt onttrokken aan de omliggende bloedvaten. Hierdoor krijg je klachten als een vol gevoel, buikpijn en darmkrampen en diarree.

Zachte ontlasting door medicatie /
Bron: Stevepb, PixabayZachte ontlasting door geneesmiddelen
Bij sommige personen kan het gebruik van kruidengeneesmiddelen (zoals senna, een laxeermiddel) of medicijnen (zoals maagzuurremmers die magnesiumhydroxide bevatten) leiden tot zachtere ontlasting. Sommige medicijnen en supplementen die dit teweeg kunnen brengen zijn onder meer:
- Maagzuurremmers die magnesiumhydroxide bevatten;
- Antibiotica;
- Chemotherapie;
- Magnesium;
- Sena.
Onderzoek suggereert dat
probiotica diarree kan helpen voorkomen die kan optreden na het nemen van antibiotica.
Andere oorzaken van zachte ontlasting
Andere mogelijke oorzaken van zachte ontlasting zijn:

Voldoende water blijven drinken /
Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comComplicaties
Uitdroging kan een ernstig probleem zijn voor mensen die waterige, zachte ontlasting hebben. Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft en veel drinkt. Om uitdroging bij diarree te voorkomen, kan orale rehydratievloeistof (ORS) gebruikt worden. Hiermee vul je het tekort aan zouten in het lichaam weer aan. Het zout houdt namelijk vocht vast. Ondervoeding is een andere mogelijke complicatie. Een verstoorde opname van voedingsstoffen wordt
malabsorptie genoemd. Malabsorptie van belangrijke voedingsstoffen kan een probleem zijn. Je krijgt mogelijk niet genoeg vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen binnen.
Risicofactoren
Iedereen kan op een bepaald moment in zijn of haar leven zachte ontlasting hebben. Dit heeft gevolgen voor zowel volwassenen als kinderen van alle leeftijden. Sommige mensen hebben echter een hoger risico op zachte ontlasting. Als je bepaalde chronische gezondheidsproblemen hebt, zoals het prikkelbare darmsyndroom, coeliakie, ziekte van Crohn, het dumpingsyndroom, colitis ulcerosa, of hyperthyreoïdie, dan heb je meer kans om zachte ontlasting te krijgen.
Behandeling brijige ontlasting
De behandelingen van zachte ontlasting kan variëren en is afhankelijk van de oorzaak. Je huisarts kan bepaalde dieetveranderingen aanraden en adviseren om de inname van
voedingsvezels te verhogen. Mogelijk dat de arts anti-diarreemedicijnen voorschrijft.
Interventies die direct helpen
Directe behandeling van zachte ontlasting bestaat uit:
- Het nemen van anti-diarreemedicijnen (vraag apotheker of huisarts om advies);
- Meer vezels consumeren;
- Voldoende blijven drinken, desnoods ORS gebruiken;
- Voeg honing toe aan je dieet (vanwege antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen);
- Vermijd eten en drinken die triggers zijn en zachte ontlasting veroorzaken.

Overleg met de arts /
Bron: Syda Productions/Shutterstock.comLangetermijninterventies
Langdurige behandelingen om zachte ontlasting te stoppen zijn:
- Probiotica nemen;
- Het diagnosticeren en behandelen van medische aandoeningen die zachte ontlasting veroorzaken;
- Aanpassen van medicijnen en supplementen (alleen in overleg met de huisarts stoppen of veranderen van medicatie);
- Het maken van dieetveranderingen, bijvoorbeeld minder vettig voedsel en meer vezels en fruit en groente.
Andere maatregelen om zachte ontlasting tegen te gaan
Hier zijn wat slimme tips om brijige ontlasting beter onder controle te houden:
- Kleinere porties, vaker eten: In plaats van zware maaltijden die je spijsvertering kunnen verstoren, kun je beter kiezen voor kleine, frequente porties. Zo houd je je systeem in balans.
- Pas op voor kunstmatige zoetstoffen: Producten zonder suiker lijken misschien gezond, maar stoffen zoals sorbitol en sucralose kunnen je klachten juist erger maken.
- Voedselintoleranties in de gaten houden: Soms is je darmen gewoon gevoelig voor bepaalde dingen zoals gluten of lactose. Door tijdelijk bepaalde voedingsmiddelen weg te laten, kun je uitzoeken wat de boosdoener is.
- Beperk cafeïne en alcohol: Beide kunnen je spijsvertering flink opjagen, wat niet ideaal is als je last hebt van brijige ontlasting.
- Rust en ontspanning zijn je vrienden: Stress heeft een directe invloed op je darmen, dus pak regelmatig je momentjes voor ontspanning, zoals lekker wandelen in de natuur of doe wat ademhalingsoefeningen.
- Houd een dagboek bij: Noteer wat je eet en hoe je je voelt. Zo kom je erachter welke voeding bij jou klachten oproept en wat juist goed werkt.
- Regelmatig naar het toilet gaan: Probeer een vast toiletpatroon te ontwikkelen. Lang uitstellen kan je darmen in de war brengen.
- Blijf weg van vet en bewerkt voedsel: Deze maken je spijsvertering zwaarder en kunnen het probleem verergeren.
Praktische tips en zelfzorg bij zachte poep
Zachte ontlasting is niet alleen ongemakkelijk, het kan ook een signaal zijn dat je darmen om wat extra aandacht vragen. Of het nu door een tijdelijke buikgriep, een gevoelige maag of een verkeerde hap komt, het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Gelukkig zijn er eenvoudige, praktische stappen die je vandaag al kunt nemen om je spijsvertering weer in balans te brengen. Want zeg nou zelf, niemand wil vastzitten in een vicieuze cirkel van ongemak.
Een gezonde buik begint vaak bij wat er op je bord ligt. Kleine aanpassingen in je eetpatroon kunnen een wereld van verschil maken. Denk aan vezelrijke keuzes, voldoende hydratatie en het vermijden van voedingsmiddelen die je darmen irriteren. Maar het gaat niet alleen om eten en drinken.
Zelfzorg betekent ook dat je naar je lichaam leert luisteren en je dagelijkse routines afstemt op wat je nodig hebt.
Naast voeding spelen kleine gewoontes een grote rol in hoe je je voelt. Regelmaat in je eetmomenten, hygiëne en het aanvullen van je lichaam met essentiële voedingsstoffen zijn simpele manieren om je darmen rust te geven. Soms is het een kwestie van even terug naar de basis: minder stress, meer aandacht voor wat je lichaam je vertelt.
Met de juiste aanpak is zachte ontlasting vaak goed onder controle te krijgen. Het mooie is dat je deze tips gemakkelijk kunt integreren in je dagelijkse leven. Geen ingewikkelde schema’s, geen rare supplementen, gewoon logische aanpassingen die werken. Zo voel je je binnen de kortste keren weer fit en klaar om met volle kracht door te gaan!

Maaltijd met veel vezels: volkoren pasta, groenten en zaden en noten /
Bron: Martin SulmanEet vezelrijk: je darmen verdienen aandacht
Als je zachte ontlasting hebt, is het tijd om vezels in de spotlight te zetten. Denk aan volkorenbrood, havermout, en verse groenten. Waarom? Vezels werken als een spons in je darmen, ze nemen vocht op en zorgen voor een stevige, goed gevormde stoelgang. Zo had Sanne (34) jarenlang last van dunne ontlasting tot ze ontdekte dat ze amper vezels at. Ze begon haar dag met een kom havermout en at dagelijks rauwkost. Resultaat? Binnen een week voelde ze zich al veel beter.
Vezels zijn echt je beste vriend als je darmen wat extra liefde nodig hebben.
Let op je voeding: vet en pittig uit de weg
Als je darmen overhoop liggen, zijn vet en gekruid eten niet je beste vrienden. Het klinkt misschien saai, maar even minderen met pittige curry’s of vette snacks kan je spijsvertering de rust geven die het nodig heeft. Neem bijvoorbeeld Lisa, die elke vrijdagavond frietjes at en daarna standaard buikpijn had. Ze ruilde haar vette hap in voor een lichte maaltijd met gegrilde kip en groenten. En ja hoor, die klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Balans is hier het sleutelwoord.

Dagelijks voldoende drinken /
Bron: Luminast/Shutterstock.com Blijf gehydrateerd: water is je redding
Wist je dat uitdroging een belangrijke boosdoener kan zijn bij darmproblemen? Als je te weinig drinkt, heeft je lichaam niet genoeg vocht om je spijsvertering soepel te laten draaien. Zorg daarom dat je minstens 1,5 tot 2 liter water per dag binnenkrijgt. Mandy, een drukke moeder van twee, dronk altijd te weinig omdat ze “geen tijd” had. Nu vult ze 's ochtends een fles van een liter en zorgt dat die vóór lunch leeg is. Simpel, maar effectief.
Water houdt niet alleen je huid fris, maar zorgt ook voor blije darmen.
Eet kleinere porties: minder is meer
Overbelaste darmen schreeuwen soms om kleinere hoeveelheden voedsel. Grote maaltijden kunnen je spijsvertering letterlijk te veel worden. Probeer eens kleinere porties, verspreid over de dag. Zo deed Tom, een fanatieke sporter, dit toen hij merkte dat zijn grote avondmaaltijden hem opbraken. Door vaker en minder te eten, gaf hij zijn lichaam de kans om rustig alles te verwerken. Het verschil? Geen opgeblazen gevoel meer en een veel energieker lijf.
Zelfzorg begint bij luisteren naar wat jouw lijf nodig heeft.

Beperk je alcoholgebruik /
Bron: Istock.com/karelnoppe Beperk cafeïne en alcohol: minder is beter
Je ochtend begint misschien standaard met een kop koffie, maar wist je dat cafeïne je darmen kan opschudden alsof ze op een achtbaan zitten? Voor de meeste mensen werkt dit als een natuurlijk duwtje in de rug, maar bij zachte ontlasting kan het juist averechts werken. Hetzelfde geldt voor alcohol: je lever en darmen krijgen ervan op hun donder, en uitdroging ligt op de loer. Neem Mark, die na een avondje stappen steevast last had van een rommelende buik. Door zijn biertjes in te ruilen voor bruiswater met een schijfje
citroen, kon hij eindelijk de dag erna zonder buikklachten beginnen. Soms zijn kleine aanpassingen precies wat je nodig hebt.
Vermijd lactose: niet iedereen kan ermee omgaan
Melk, kaas, ijs – heerlijk, maar niet altijd lief voor je darmen. Als je lactose moeilijk verteert, kan dat resulteren in zachte ontlasting of zelfs diarree. Probeer eens een week zonder zuivel en kijk hoe je lichaam reageert. Jasper, een fan van cappuccino’s, ontdekte dat hij zich stukken beter voelde toen hij overstapte op havermelk. Hij miste de gewone melk niet eens!
Gezonde voeding betekent soms gewoon goed kijken naar wat jouw lijf wel of niet fijn vindt.
Probiotica: je darmen verdienen een goede vibe
Je darmen zitten vol met bacteriën – goede en slechte – en die moeten in balans blijven. Probiotica, zoals je vindt in yoghurt of supplementen, zijn een soort cheerleaders voor je darmgezondheid. Ze helpen de goede bacteriën hun werk te doen en dat kan wonderen doen voor je stoelgang. Denk aan Anna, die na weken aanmodderen met zachte ontlasting probiotica ging gebruiken. Binnen een paar dagen voelde ze een verschil: minder buikkrampen en een regelmatiger ritme. Bonuspunt? Je kunt ook producten zoals
zuurkool proberen, lekker én gezond.
Handen wassen: simpel, maar effectief
Handen wassen klinkt als iets voor basisschoolkinderen, maar onderschat het niet. Het voorkomt dat je ziektekiemen inslikt die je darmen flink van slag kunnen brengen. Zeker als je net hebt geknoeid met rauw vlees of een toilet hebt bezocht, is het slim om een paar seconden met zeep door te brengen. Neem Eva, die altijd haast had en haar handen vaak “vergeet”. Na een paar keer ziek zijn, werd ze zich bewuster van hoe belangrijk het is om hygiënisch te zijn. Resultaat? Geen terugkerende buikproblemen meer. Zo simpel kan het zijn.

Bananen zijn goed voor de spijsvertering /
Bron: Ajcespedes, PixabayKies voor bananen, rijst, appelmoes en toast (BRAT-dieet)
Soms heeft je buik gewoon even rust nodig, en het BRAT-dieet is daar perfect voor. Bananen, rijst, appelmoes en toast zijn licht verteerbaar en geven je darmen de tijd om te herstellen. Zo had Tim, een fanatiek sporter, last van zachte ontlasting na elke marathontraining. Zijn diëtist raadde het BRAT-dieet aan, en binnen een paar dagen merkte hij al verschil. Bananen zitten vol
vitamine C en
kalium, wat niet alleen je darmen helpt maar ook je energieniveau op peil houdt. Dit dieet is simpel, maar kan echt een wereld van verschil maken.
Zeg nee tegen kunstmatige zoetstoffen
Light-drankjes en suikervrije snacks klinken aantrekkelijk, maar ze kunnen je darmen flink in de war schoppen. Kunstmatige zoetstoffen, zoals sorbitol en aspartaam, trekken water naar je darmen en kunnen zachte ontlasting verergeren. Lisa, die altijd voor suikervrije kauwgom ging, merkte dat haar buikproblemen verdwenen zodra ze overstapte op gewone kauwgom. Het klinkt misschien onschuldig, maar wat extra opletten op labels kan je buik letterlijk rust geven. En laten we eerlijk zijn: echte
suiker met mate is soms gewoon beter.
Houd een vaste routine aan: ritme geeft rust
Je darmen houden van voorspelbaarheid. Regelmatige eetmomenten helpen je spijsvertering beter functioneren. Johan, een vrachtwagenchauffeur met onregelmatige werktijden, had altijd last van een rommelende buik. Door vaste tijden in te plannen voor zijn maaltijden, kwamen zijn darmen eindelijk tot rust. Probeer elke dag rond dezelfde tijd te eten, en je zult merken dat je lichaam je daarvoor bedankt. Een ritme aanhouden klinkt misschien saai, maar voor je darmen is het pure luxe.
Vul je vocht aan met een rehydratatie-oplossing
Bij zachte ontlasting verlies je niet alleen vocht, maar ook essentiële mineralen. Een rehydratatie-oplossing kan wonderen doen om je vochtbalans snel weer op peil te krijgen. Eva, die na een griepje uitgeput was, kreeg van haar huisarts het advies om ORS (orale rehydratiezouten) te nemen. Binnen een paar uur voelde ze zich al beter. En voor wie liever een natuurlijke optie kiest: kokoswater zit bomvol elektrolyten en is een lekkere manier om te hydrateren. Het geheim zit ‘m in goed luisteren naar wat je lichaam nodig heeft.
Darmen zijn tenslotte je tweede brein!
Lees verder