Tractie-alopecia: Vorm van haaruitval door trekken aan haren

Tractie-alopecia: Vorm van haaruitval door trekken aan haren In een aantal gevallen ervaren patiënten haarverlies omdat ze dit zelf veroorzaken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij tractie-alopecia. Door het dragen van langdurige strakke haarstijlen ontstaat namelijk schade aan de haarwortels, met haaruitval als gevolg. De vorm van haarverlies veroorzaakt eveneens roodheid, jeuk of zelfs pusproducerende zweren of infecties aan de hoofdhuid. Het is belangrijk om deze haarafwijking tijdig op te merken en maatregelen te treffen aan het haar, zodat het haar weer terug kan groeien. Na verloop van tijd ontstaat permanente schade aan de haarwortels en dan ontstaan blijvende kale plekken.

Synoniemen van tractie-alopecia

Andere benamingen voor tractie-alopecia zijn:
 • alopecia groenlandica (arctica)
 • alopecia mechanica
 • tractie alopecia
 • tractiealopecia
 • traction alopecia

Oorzaken: Constant trekken aan haren met spanning op haarwortel

Door het herhaald dragen van bepaalde kapsels en door een aantal andere risicofactoren wordt constant ‘getrokken’ (tractie) aan de haren. De hoofdhuid loopt door de spanning schade op, waardoor de haarwortels onvoldoende bloed krijgen. De haren vallen hierdoor uit. De schade aan de haarwortels gebeurt ook door constante druk of door slijtage. Indien onbehandeld ontstaat permanente en onomkeerbare schade waardoor blijvende kaalheid optreedt.

Haarproducten

Relaxers
Het gebruik van relaxers vormt een risicofactor voor tractie-alopecia. Dit zijn chemische haarproducten die bruikbaar zijn om krullende haren te doen ontspannen. Haarrelaxers en chemische behandelingen veranderen namelijk de structuur van de haarschacht waardoor haarverlies sneller tot stand komt.

Extensies
Ook het gebruik van haarextensies vormt een risicofactor. Haarextensies zijn stukken haar waarmee het mogelijk is om de eigen haren te verlengen of te voorzien van volume. De extensies bestaan uit echt haar of synthetisch haar. De extensies zorgen voor extra gewicht aan het haar, wat spanning geeft op de haarwortel. Haarextensies die zijn vastgelijmd of te strak aan de haarbasis zijn gebonden, veroorzaken bovendien spanning aan de haarwortels.

Relaxers en extensies
Het gelijktijdig gebruik van extensies en relaxers leidt ook sneller tot de vorm van kaalheid. De extensies zijn aan het echte haar te bevestigen met metalen ringetjes, klemmetjes, tape, lijm, ... Het metaal van de extensies mag niet in contact komen met de chemische stoffen in de relaxers, omdat dit haarverlies als gevolg heeft.

Haaraccessoires
Ook haarklemmen, haarspelden en haarbanden die mensen elke dag op dezelfde manier dragen, leiden sneller tot tractie-alopecia.

Haartype

Dreadlocks, ingevlochten haren, strakke paardenstaarten, rastakapsel … leiden sneller tot tractie-alopecia. Mensen met kroeshaar zijn dan ook vaker getroffen. Af en toe strakke kapsels dragen vormt echter geen probleem. Zeer lange haren trekken tot slot aan de haarwortels, met tractie-alopecia tot gevolg.

Andere risicofactoren

Balletdansers en andere sporten of activiteiten waarbij de haren langdurig strak gebonden moeten zijn, zijn vaker aangetast. Verder komt de haarafwijking het vaakst tot uiting bij zwarte Afrikanen, meestal van het vrouwelijke geslacht. Kinderen en volwassenen zijn beiden getroffen, maar de vorm van haarverlies komt vaker voor bij ouderen omdat haarwortels na verloop van tijd op natuurlijke wijze verzwakken.

Symptomen

Het haarverlies start meestal onder in de nek, rond de oren en langs de haargrens aan het voorhoofd. Volgende symptomen treden op bij tractie-alopecia:
 • een bredere haarscheiding
 • een terugwijkende haarlijn rond het voorhoofd, en soms ook rond de slapen of de nek
 • flarden dun of gebroken haar op plaatsen waar het haar onder spanning staat
 • kleine puistjes op de hoofdhuid of aan de basis van vlechten
 • pleisters van glanzende, met littekens bedekte huid in een gevorderd stadium van de haarbeschadiging
 • roodheid, pijn, jeuk en huidzweren op de hoofdhuid

Behandeling van haaruitval

De behandeling van tractie-alopecia is vaak eenvoudig. Enkele wijzigingen in het kapsel volstaan meestal om de vorm van haaruitval te behandelen:
 • chemicaliën (zoals relaxers) beperken of vermijden
 • haargroeiproducten proberen: Bij circa vier op de tien patiënten die een haargroeiproduct uitprobeert, hergroeit wat haar na drie tot zes maanden. Het is niet aanbevolen om dit product te gebruiken bij een rode, ontstoken of beschadigde hoofdhuid.
 • kapsels om de paar weken veranderen om spanning op een deel van de hoofdhuid te voorkomen
 • natuurlijke middelen uitproberen zoals castorolie (wonderolie of ricinusolie)
 • ontstekingsremmers gebruiken: Steroïde crèmes verminderen de zwelling van de hoofdhuid, veroorzaakt door tractie-alopecia.
 • strakke kapsels indien mogelijk vermijden: Is een strak kapsel noodzakelijk voor de religie of het beroep van een patiënt, dan is het belangrijk om het haar zo los mogelijk te binden.

Als het haar na een paar maanden nog steeds niet opnieuw groeit, raken de haarwortels mogelijk beschadigd. Het haar groeit niet terug wanneer de patiënt aanzienlijke littekens heeft. In ernstige gevallen is een haartransplantaties nodig of moet de patiënt camouflagetechnieken gebruiken.

Prognose van vorm van haarverlies

Tractie-alopecia is volledig omkeerbaar in de vroege stadia van de haarafwijking. De arts moet daarom de tekenen snel herkennen en strakke kapsels vermijden, want hierdoor herstelt het haar weer. In de latere stadia ontstaat schade aan de follikels (haarwortels), waardoor het haar niet meer opnieuw zal groeien. Een haartransplantatie biedt dan mogelijk uitkomst. De haarbeschadiging gaat niet gepaard met andere medische problemen, maar sommige patiënten ervaren wel psychische problemen door tractie-alopecia.

Een voeding met voldoende eiwitten en ijzer is nodig / Bron: Jill111, PixabayEen voeding met voldoende eiwitten en ijzer is nodig / Bron: Jill111, Pixabay

Preventie van kaalheid

Deze tips helpen alopecia bij tractie te voorkomen:
 • dikke, losse vlechten in plaats van kleine, strakke vlechten dragen
 • een pijnlijk kapsel veranderen
 • geen agressieve chemicaliën en kleurstoffen gebruiken
 • geen elastiekjes gebruiken; eventueel opteren voor stoffen versies
 • haarstijlen om de paar weken wijzigen
 • het haar zo vaak mogelijk los dragen
 • stoffen haarbanden in plaats van elastieken kiezen

Het is voorts belangrijk om voldoende eiwitten en ijzer op te nemen via de voeding, wat nodig is voor de haargezondheid en de haargroei. Goede bronnen van ijzer zijn bonen, noten, bruine rijst, vlees en bladgroenten, zoals spinazie.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tractie alopecia, haaruitval door staart of knot behandelenTractie alopecia, haaruitval door staart of knot behandelenTractie alopecia is een vorm van haaruitval die wordt veroorzaakt door spanning op de haarwortel, vaak het gevolg van he…
Wenkbrauwen aanvullen met haartransplantatieDe mode verandert snel. Was het in het verleden mode om de werkbrauwen te epileren en in plaats daarvan een potloodstree…
Haaruitval, Alopecia AreataJe staat voor de spiegel en ontdekt een kale plek. Je verliest haar. Voor Nederlanders “normaal” als je ouder wordt, maa…
Ongewenst haarverlies: soortenSommige mensen vinden het prachtig: een glanzende hoofdhuid zonder haar. Het wordt een ander verhaal wanneer je geen keu…

Formicatie: gekriebel op huid, alsof er beestjes over lopenFormicatie: gekriebel op huid, alsof er beestjes over lopenFormicatie duidt op gekriebel op de huid, alsof er beestjes (mieren of andere insecten) over lopen, wat kan worden veroo…
Pijn in bovenbeen: oorzaken pijn in dijen of bovenbenenPijn in bovenbeen: oorzaken pijn in dijen of bovenbenenZeuren of stekende pijn in het bovenbeen kan moeilijk te diagnosticeren zijn omdat dit deel van het lichaam veel spieren…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kassoum Kone, Pixabay (bewerkt)
 • Geraadpleegd op 23 maart 2018:
 • ALOPECIA MECHANICA (tractie-alopecia) , https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/atxt/AlopeciaMechanica.htm
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • The First Sign of Traction Alopecia—and How to Stop It Before It’s Too Late, https://www.self.com/story/traction-alopecia-treatment
 • Tractie Alopecia, http://www.haarwerken.info/index.php/nieuws/137-tractie-alopecia-is-geen-ziekte-niet-natuurlijke-kaalheid
 • Tractie alopecia, https://www.haarstichting.nl/tractie-alopecia-2
 • Traction Alopecia: Causes and 6 Natural Ways To Prevent It, https://www.hairlossrevolution.com/traction-alopecia/
 • Traction alopecia: Symptoms and prevention, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320648.php
 • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.