Zoete smaak in mond: Oorzaken van fruitige smaak

Zoete smaak in mond: Oorzaken van fruitige smaak Na het drinken van een suikerdrankje of het eten van snoep kan tijdelijk een zoete smaak in de mond achterblijven. Sommige patiënten ervaren echter een aanhoudende zoete mondsmaak als gevolg van een onderliggende aandoening. Als deze krachtige, fruitige smaak voortdurend of af en toe aanwezig is zonder dat de patiënt iets zoets heeft gegeten of gedronken, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Ook omgevingsfactoren, zoals medicijngebruik of slechte mondhygiëne, kunnen bijdragen aan een zoete mondsmaak. Indien andere symptomen optreden samen met de fruitige smaak, is medische beoordeling noodzakelijk.

Braken en zoete smaak in de mond

De neus speelt een cruciale rol bij het proeven, vaak meer dan de tong of andere delen van het spijsverteringsstelsel. Na braken, dat vaak gepaard gaat met misselijkheid, kan er een aanhoudende zoete smaak in de mond blijven hangen. Dit gebeurt omdat de verteerde deeltjes, zelfs na het overgeven, in de mond achterblijven en in contact komen met het speeksel. Deze deeltjes kunnen ethergassen produceren en de gedeeltelijk verteerde koolhydraten kunnen een zoete smaak geven. Wat een patiënt na het braken consumeert, wordt snel opgelost, wat kan bijdragen aan een fruitige smaak op de tong.

Diabetes mellitus en zoete mondsmaak

Een verhoogde bloedsuikerspiegel bij suikerziekte kan onder andere leiden tot wazig zien / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Een verhoogde bloedsuikerspiegel bij suikerziekte kan onder andere leiden tot wazig zien / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Verhoogde bloedsuikerspiegel

Een hoge bloedsuikerspiegel, veroorzaakt door onvoldoende insulineproductie, kan resulteren in een aanhoudende zoete smaak in de mond, een veelvoorkomend symptoom van diabetes mellitus (suikerziekte).

Patiënten met diabetes mellitus kunnen de volgende symptomen ervaren:

Diabetes mellitus kan levensbedreigend zijn als het niet wordt behandeld, dus snelle medische interventie is cruciaal. De behandeling omvat doorgaans insuline en andere medicatie, evenals levensstijlaanpassingen zoals gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en stoppen met [ARTIKEL=185497]roken
.

Ketoacidose

Bij een zeer lage bloedsuikerspiegel kan een zoete smaak in de mond ook ontstaan door ketoacidose. Bij deze aandoening, die kan optreden bij diabetes, is het lichaam niet in staat om koolhydraten te verbranden en schakelt het over op vetverbranding. Dit proces produceert ketonen en aceton, wat via de ademhaling het lichaam verlaat en een ademgeur van aceton (vaak een fruitige tot metaalachtige smaak) veroorzaakt. Dit verklaart de zoete mondsmaak bij ketoacidose.

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) treedt op wanneer maagzuur terugvloeit in de slokdarm en uiteindelijk de mond bereikt. Dit kan leiden tot een aanhoudende vreemde smaak in de mond, samen met symptomen zoals een constant opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en een verminderde mogelijkheid om bepaalde voedingsmiddelen te eten. Het aanpassen van het dieet en andere levensstijlveranderingen zijn meestal effectieve behandelingen voor GERD.

Infecties

Bacteriële of virale infecties kunnen ook bijdragen aan een fruitige mondsmaak. Bijvoorbeeld, bepaalde bacteriën zoals die betrokken bij een Pseudomonasinfectie kunnen zenuwen aantasten die betrokken zijn bij smaak. Infecties zoals sinusitis, verkoudheid of griep kunnen de ophoping van glucose in het speeksel bevorderen, wat een zoete smaak kan veroorzaken. Ook mond- en tandproblemen zoals orale candidiasis (mondspruw), tandbederf en gingivitis kunnen een zoete smaak veroorzaken. Behandeling van de onderliggende infectie met antibiotica, antivirale middelen of antimycotica kan de zoetheid doorgaans snel verminderen.

Inspanning en zoete mondsmaak

Na intensieve fysieke inspanning kunnen atleten soms een vreemde smaak in de mond ervaren. Dit kan worden veroorzaakt door longoedeem (vocht in de longen door linkerhartfalen), veranderingen in het bloedgasniveau en verstoringen in het smaakproces. Als de zoete smaak gepaard gaat met andere symptomen, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Ketose en dieet

Patiënten die een koolhydraatarme voeding volgen, zoals bij een ketogeen dieet, kunnen een fruitige smaak in de mond ervaren. Wanneer het lichaam geen koolhydraten meer heeft om energie uit te halen, begint het vet te verbranden, wat leidt tot de productie van ketonen. Dit proces, ketose genaamd, kan een zoete smaak in de mond veroorzaken. Mensen die een koolhydraatarm of ketogeen dieet volgen, moeten begeleiding zoeken van een voedingsdeskundige of zorgverlener om schadelijke niveaus van ketonen te voorkomen.

Longkanker

In zeldzame gevallen kunnen patiënten met longkanker een zoete mondsmaak ervaren. Dit kan te wijten zijn aan hormonale veranderingen veroorzaakt door een tumor in de longen of luchtwegen, die de smaakperceptie beïnvloeden.

Medicatie

Sommige medicijnen, zoals die gebruikt worden bij chemotherapie en de behandeling van hoge bloeddruk, kunnen een zoete smaak in de mond veroorzaken. Als deze bijwerking de levenskwaliteit van de patiënt beïnvloedt, kan de arts overwegen om alternatieve medicatie voor te schrijven.

Neurologische aandoeningen

Neurologische aandoeningen kunnen zenuwbeschadiging veroorzaken, wat leidt tot een constante zoetige smaak in de mond. Epilepsie, een hersentumor, een beroerte, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer zijn voorbeelden van neurologische aandoeningen die de smaak kunnen beïnvloeden door elektrische storingen in de hersenen.

Een goede tand- en mondhygiëne is belangrijk om smaakveranderingen te voorkomen / Bron: Photo Mix, PixabayEen goede tand- en mondhygiëne is belangrijk om smaakveranderingen te voorkomen / Bron: Photo Mix, Pixabay

Slechte mondhygiëne

Slechte tand- en mondhygiëne kan leiden tot verschillende gebitsproblemen en smaakveranderingen. Bacteriën in de mond die zich voeden met voedselresten kunnen bijdragen aan een verandering in smaak. Het is belangrijk om de tanden minstens twee keer per dag te poetsen, dagelijks te flossen, de mond te spoelen met een hoogwaardige mondspoeling, en de tong te reinigen.

Voedings- en vitaminetekorten

Een zoete smaak in de mond kan soms het gevolg zijn van voedingstekorten. Tekorten aan zink, foliumzuur of vitamine B kunnen bijdragen aan smaakveranderingen zoals een zoete smaak. Een gezonde en evenwichtige voeding is cruciaal om voedings- en vitaminetekorten te voorkomen.

Zwangere vrouwen kunnen ook een zoete smaak in de mond ervaren / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen kunnen ook een zoete smaak in de mond ervaren / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen veranderingen in de smaak, waaronder een zoete smaak. Dit kan in het begin van de zwangerschap ook gepaard gaan met een metaalachtige smaak. Zure reflux en andere maag- en darmproblemen kunnen bijdragen aan deze smaakverandering. Dit symptoom verdwijnt doorgaans na de bevalling, maar het is belangrijk om zwangerschapsdiabetes uit te sluiten. Risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes zijn onder andere:
  • Het bevallen van een baby van meer dan vier kilogram
  • Een familiegeschiedenis van type 2 diabetes mellitus
  • Een eerdere zwangerschap met zwangerschapsdiabetes
  • Overgewicht ([SPECIAL=9479])
  • Zwanger zijn op of na de leeftijd van vijfentwintig jaar

Geassocieerde symptomen bij een fruitige mondsmaak

Enkele symptomen die vaak gepaard gaan met een fruitige smaak in de mond zijn:
  • Algemeen gevoel van zwakte
  • Honger
  • Misselijkheid
  • Tintelingen op de lippen
  • Prikkelbaarheid en wankel voelen
  • Zweten

Diagnose en onderzoeken

De arts zal eerst de medische geschiedenis van de patiënt doornemen en vragen naar het medicatiegebruik. Na een lichamelijk onderzoek kunnen één of meerdere diagnostische onderzoeken worden uitgevoerd, zoals:
  • Een bloedonderzoek om bacteriële of virale infecties, hormoonspiegels en bloedsuikerspiegel te controleren
  • Een CT-scan of MRI-scan om tekenen van gezwellen en kanker op te sporen
  • Een endoscopie (inwendig kijkonderzoek) om spijsverteringsstoornissen te onderzoeken
  • Een hersenscan om zenuwbeschadiging en neurologische reacties te evalueren

Nadat de oorzaak van de ongebruikelijke smaak is vastgesteld, zal de arts een behandelplan opstellen om het onderliggende probleem aan te pakken en de zoete mondsmaak te verhelpen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zoete smaak in de mond: oorzaken van een zoete mondsmaakZoete smaak in de mond: oorzaken van een zoete mondsmaakSommige mensen ervaren een zoete smaak in de mond. Normaal gesproken proef je alleen maar zoetheid na het eten van iets…
Veelzijdige paprika'sVeelzijdige paprika'sPaprika is enorm veelzijdig en veel mensen gebruiken de paprika niet optimaal. Je kunt er eindeloos mee variëren. Meer i…
Slechte smaak in mond: Oorzaken van vieze mondsmaakSlechte smaak in mond: Oorzaken van vieze mondsmaakSommige patiënten kampen met een vreemde of vervelende smaak in de mond. Deze onaangename smaak kan voortkomen uit versc…
Zoete urinegeur: Oorzaken van fruitige geur van urineZoete urinegeur: Oorzaken van fruitige geur van urineBepaalde voedingsmiddelen, dranken en medicijnen kunnen leiden tot een fruitig ruikende urine. Dit probleem is vaak tijd…

Levator ani-syndroom: Krampen en pijn aan rectum en anusLevator ani-syndroom: Krampen en pijn aan rectum en anusHet levator ani-syndroom is een chronische aandoening waarbij een patiënt sporadische episoden van pijn in het rectum (e…
Turcot-syndroom: Aandoening met darmpoliepen en hersentumorTurcot-syndroom: Aandoening met darmpoliepen en hersentumorHet Turcot-syndroom is een zeldzame aandoening waarbij een patiënt zowel poliepen in de darmen als tumoren van het centr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay, Pexels
  • Geraadpleegd op 1 mei 2018:
  • A Constant Sweet Taste In The Mouth – Everything You Need to Know!, https://www.thehealthyapron.com/sweet-taste-mouth
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Sweet Taste in mouth: Pregnancy, at Night, in Morning, after Drinking Water, Diabetes, Get Rid, http://ecn75.ru/mouth/sweet-taste-in-mouth-pregnancy-night-morning-drinking-water-get-rid/
  • Sweet Taste in Mouth: Symptom, Causes, Pregnancy, in the Morning, At Night, http://treatmd.org/mouth/sweet-taste-in-mouth-symptom-causes-thyroid-pregnancy-diabetes/
  • What causes a sweet taste in the mouth?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320292.php?sr
  • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Photo Mix, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.