Pinda-allergie: Allergische reactie op pindanoten

- Bronnen van pinda’s
- Risicofactoren van voedselallergie
- Blootstellingswijze aan pindanoten
- Symptomen van pinda-allergie
- Milde tekenen
- Ernstige tekenen
- Diagnose en onderzoeken bij pinda-allergie
- Behandeling van pinda-allergie
- Pinda's vermijden
- Milde reactie
- Ernstige reactie
- Prognose van allergische reactie op pinda’s
- Complicaties van pinda-allergie
- Preventie van pinda-allergie
- Tips voor het leven / omgaan met pinda-allergie: Allergische reactie op pindanoten
- Voeding en allergenen vermijden
- Epipen en medische voorbereiding
- Misvattingen rond pinda-allergie
- Pinda-allergie is hetzelfde als een notenallergie
- Een pinda-allergie veroorzaakt altijd een anafylactische shock
- Pinda-allergie kan worden genezen met immunotherapie
- Het vermijden van pinda's is eenvoudig
- Als je niet direct een reactie hebt, ben je niet allergisch
- Geroosterde pinda’s zijn minder allergeen dan rauwe pinda’s
Bronnen van pinda’s
Volgende voedingsmiddelen bevatten (mogelijk) pinda’s en daarom is het verstandig om altijd voor de aankoop grondig alle etiketten door te nemen en eventueel contact op te nemen met de producent:- Afrikaans, Aziatisch (vooral Chinees, Indiaas, Indonesisch, Thais en Vietnamees) en Mexicaans restauranteten (zelfs bij het bestellen van een pindavrije maaltijd is het risico op contact groot)
- alternatieve notenboters, zoals sojamelkboter of zonnebloemzaadboter, zijn soms geproduceerd met behulp van apparatuur waarmee andere boomnoten en/of pinda’s verwerkt worden
- arachisolie (een andere naam voor arachideolie)
- biernoten
- chili
- dierenvoeding
- enchilada-saus
- gemixte noten
- ijs
- koudgeperste, uitgedreven of geëxtrudeerde pindaolie: Zeer geraffineerde pindaolie is niet altijd een allergeen (uitlokkende stof van allergische reactie); de meeste patiënten verdragen dit namelijk. Koudgeperste, geëxtrudeerde pindaolie (gourmetolie) is echter afgeraden.
- kunstmatige noten
- loempia's
- lupine (of lupine) - dat een algemeen vervangingsmiddel voor meel wordt in glutenvrij voedsel. Een onderzoek toonde een sterke mogelijkheid van kruisreactie tussen pinda's en deze peulvrucht, in tegenstelling tot andere peulvruchten.
- mandelonas (pinda's gedrenkt in amandelaroma)
- marinades
- marsepein
- noga / nougat
- notenvlees
- pannenkoeken
- pinda-eiwit hydrolysaat
- pindakaas
- pindameel
- sauzen zoals chilisaus, hete saus, pesto, jus, muesaus en sladressing
- snoep (inclusief chocoladesuikergoed)
- snoepgoed zoals pudding, koekjes, gebak, taarten en warme chocolademelk
- speciale pizza's
- vegetarische voedingsproducten, vooral vleesvervangers
- zonnebloempitten (die vaak worden geproduceerd op apparatuur die wordt gedeeld met pinda's)
Ook zijn pinda-omhulsels (schelpen) soms te vinden in compost (voor gazonmeststof). Daarom is het belangrijk om navraag te doen over het gebruik van pinda-omhulsels in de compost.
Risicofactoren van voedselallergie
Baby’s, peuters en kinderen hebben een grotere kans om voedselallergieën te ontwikkelen. Indien de patiënt of andere familieleden andere soorten allergieën hebben, vormen pinda’s mogelijk ook een probleem. Patiënten met eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid) krijgen ook sneller te maken met een allergie zoals een pinda-allergie. Het hebben van een pinda-allergie verhoogt de kans niet op een allergie voor andere noten of peulvruchten. Pinda's groeien ondergronds en verschillen van amandelen, cashewnoten, walnoten en andere noten. Circa 25% tot 40% van de patiënten met een pinda-allergie zijn ook allergisch voor noten.Blootstellingswijze aan pindanoten
De meeste patiënten met een allergie hebben problemen als ze direct contact hebben met pinda's. Soms eten ze ook pindanoten op zonder dit te beseffen, bijvoorbeeld in een salade of een ander recept. Het is ook mogelijk dat de huid in contact komt met pindanoten, of door het inademen van pindastof of iets te eten dat is gemaakt met arachideolie. Ook indirect contact veroorzaakt mogelijk een reactie bij erg gevoelige patiënten. Dit is gekend als ‘kruisbesmetting’. Een kok bereidt bijvoorbeeld een maaltijd zonder pindanoten, maar mogelijk heeft hij het mes gebruikt voor een eerdere taak. Als het mes pinda's heeft aangeraakt en dit mes niet goed is gewassen, komen sporen van pinda’s in het gerecht terecht. Het is bijgevolg belangrijk om een pinda-allergie en andere vormen van een voedselallergie op voorhand te melden aan een restaurant of andere gastorganisatie.Symptomen van pinda-allergie
Milde tekenen
De symptomen van een allergische reactie op pinda's beginnen meestal binnen enkele minuten na blootstelling en bestaan uit:
- een loopneus of een verstopte neus
- huidreacties zoals netelroos, roodheid of een huiduitslag
- tintelingen of jeuk in de mond of keel
Soms ontwikkelt de patiënt na deze relatief milde tekenen ernstigere klachten.
Ernstige tekenen
Sommige patiënten kampen met een ernstige en potentieel levensbedreigende reactie: die bekend staat als anafylaxie. Pinda's zijn één van de meest voorkomende oorzaken van anafylaxie, die verschillende lichaamsdelen aantast. Het risico op een anafylactische shock is groter bij de aanwezigheid van allergieën of astma (chronische ontsteking van de luchtwegen in de longen), een familiegeschiedenis van anafylaxie of wanneer de patiënt reeds eerder een anafylactische shock gehad heeft.
De tekenen van een aanval van anafylaxie zijn:
- ademhalingsproblemen
- angst
- braken
- buikpijn
- diarree
- duizeligheid of flauwvallen
- een benauwd gevoel in de keel
- een gezwollen gezicht
- een grote daling van de bloeddruk
- een snelle pols
- een vergrote tong
- een zwelling van de keel waardoor het moeilijk is om te ademen
- geblokkeerde luchtwegen
- gezwollen ledematen
- kortademigheid
- maagkrampen
- misselijkheid
- wheezing (piepend geluid bij uitademing)

Diagnose en onderzoeken bij pinda-allergie
Om een pinda-allergie op te sporen, vraagt de arts aan de patiënt om een voedingsdagboek bij te houden. Hierbij vermeldt de patiënt de eetgewoonten en eventuele symptomen die hierop volgen. Heeft de patiënt nog nooit een ernstige reactie gehad, dan zou hij kunnen een eliminatiedieet kunnen proberen. Hij bant dan één week of langer pinda's of andere verdachte voedingsmiddelen uit de voeding. Vervolgens voegt hij één voor één de voedingsmiddelen opnieuw toe in de voeding en kan hij kijken waarop hij eventueel reageert. De arts voert mogelijk ook een huidtest uit, waarbij hij een kleine hoeveelheid voedsel op de patiënt legt en dit vervolgens aanprikt met een naald. Allergische patiënten krijgen dan een bultje of een andere huidreactie. Een bloedonderzoek biedt informatie over de reactie van het immuunsysteem op de allergische reactie op pinda's.Behandeling van pinda-allergie
Pinda's vermijden
Wanneer voedingsmiddelen pinda's bevatten, staat dit aangegeven op het etiket. Het is bijgevolg aangewezen om steeds alle voedseletiketten te lezen. Soms bevinden zich pindanoten in voedingsmiddelen waarvan dit in eerste instantie niet wordt verwacht. Bij twijfel neemt de patiënt best contact op met de producent. Er is geen gemakkelijke oplossing voor het behandelen van de allergie. De enige manier om een slechte reactie te voorkomen is om pinda's te vermijden.
Milde reactie
Bij een milde reactie waarbij slechts één lichaamssysteem betrokken is, volstaat een antihistaminicum (medicijn voor het behandelen van een allergische reactie) meestal.
Ernstige reactie
Wanneer een ernstige allergische reactie optreedt waarbij twee of meer lichaamssystemen betrokken zijn, is dit een medisch noodgeval dat levensbedreigend is. Bepaalde patiënten met een bekende pinda-allergie moeten een injector bij zich hebben. Als ze symptomen ervaren van een pinda-allergie, moeten ze de epinefrine (adrenaline) injector gebruiken en daarna de spoedhulp contacteren. Ook bij afwezige symptomen is dan medische hulp nodig omdat mogelijk een vertraagde reactie optreedt.