Colitis ulcerosa bij kinderen: Ontsteking van dikke darm

Colitis ulcerosa bij kinderen: Ontsteking van dikke darm Colitis ulcerosa is een vorm van een inflammatoire darmziekte. Hierbij komen ontstekingen in de dikke darm (colon) tot stand. De darmziekte komt op elke mogelijke leeftijd voor, en af en toe ook bij kinderen. Colitis ulcerosa veroorzaakt een zwelling, een bloeding, frequente aanvallen van diarree en andere ongemakkelijke symptomen. Een genezing bestaat niet voor de chronische darmaandoening, maar verschillende behandelingen helpen om de symptomen onder controle te houden. Naast het behandelen van de fysieke aspecten, is het bij kinderen vooral belangrijk om ook ondersteuning te bieden bij de emotionele, sociale, familiale en psychische aspecten van de chronische ziekte.

Epidemiologie van chronische darmziekte

Colitis ulcerosa treft vaak patiënten tussen 15 en 30 jaar en ook zestigplussers, maar de inflammatoire darmziekte (ontstekingsaandoening van de darm) ontwikkelt zich op elke mogelijke leeftijd, dus ook bij kinderen.

Oorzaken van inflammatoire darmaandoening

De exacte oorzaak van colitis ulcerosa bij kinderen is onbekend anno oktober 2020. Mogelijk is de inflammatoire darmaandoening te wijten aan ziektekiemen die een ontstekingsreactie in de dikke darm van het kind veroorzaken. Colitis ulcerosa komt ook in families voor, dus genetische factoren spelen mogelijk een rol. Veel kinderen met de aandoening hebben ook een naast familielid met colitis ulcerosa.

Risicofactoren van colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa treft mogelijk iedereen, maar sommige patiënten zijn vaker aangetast:
 • familie: een familielid hebben met colitis ulcerosa of een andere vorm van een inflammatoire darmaandoening
 • leeftijd: tussen de 15 en 30 jaar oud en zestig jaar of ouder
 • ras: van Joodse afkomst zijn

Symptomen

Kinderen met colitis ulcerosa ervaren diverse milde tot ernstige lichamelijke en ook psychische symptomen.

Lichamelijke tekenen

Colitis ulcerosa is een inflammatoire darmaandoening waarbij de binnenwand van de dikke darm (colon) en het rectum ontstoken raken. De ontsteking begint meestal in het rectum en het onderste gedeelte van de dikke darm en verspreidt zich naar boven, waarbij mogelijk de hele dikke darm is aangetast. De ontsteking in de dikke darm veroorzaakt fysieke symptomen. Het kind heeft net zoals bij volwassenen perioden waarbij weinig of geen symptomen aanwezig zijn, waarop dan weer perioden met opflakkeringen volgen.

Volgende lichamelijke tekenen komen tot uiting bij colitis ulcerosa:

Sommige kinderen ervaren ook symptomen die niets te maken hebben met het spijsverteringsstelsel:

Psychische tekenen

Naast lichamelijke klachten veroorzaakt colitis ulcerosa bij kinderen ook psychische symptomen. Sommige potentiële psychische en emotionele veranderingen zijn onder meer:
 • concentratieproblemen
 • frustratie / woede / boosheid
 • stemmingswisselingen
 • stress
 • te maken krijgen met plagen en pesten
 • verlegenheid / schaamte
 • zich anders voelen
 • zich kwetsbaar voelen
 • zich onder druk voelen om te eten in groep (op school)

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Kinderen vinden het soms moeilijk om al hun symptomen te verklaren. Een arts luistert naar de tekenen, bevraagt de ouders over de medische en familiale geschiedenis. Vervolgens voert de arts diverse onderzoeken uit om colitis ulcerosa bij een kind te kunnen diagnosticeren.

Volgende onderzoeken zijn inzetbaar om colitis ulcerosa bij kinderen te detecteren:
 • een bariumklysma (röntgenfoto van de dikke darm)
 • een biopsie (stukje weefsel wegnemen en microscopisch laten onderzoeken)
 • een bloedonderzoek: Een bloedtest onthult hoge waarden van witte bloedcellen hetgeen wijst op problemen met het immuunsysteem. Wanneer lage niveaus van rode bloedcellen aanwezig zijn, wijst dit op de aanwezigheid van anemie.
 • een colonoscopie (inwendig kijkonderzoek van de dikke darm)
 • een endoscopie (inwendig kijkonderzoek van de binnenkant van het lichaam)
 • een ontlastingsonderzoek (spoort bacteriën, parasieten en de aanwezigheid van bloed in de ontlasting op)

Behandeling van lichamelijke en psychische klachten

Er is geen remedie voor colitis ulcerosa anno oktober 2020, maar diverse behandelmethoden verminderen de symptomen en houden de ziekte in remissie. De behandeling die een arts aanbeveelt, is afhankelijk van:
 • de algemene gezondheid en medische geschiedenis van het kind
 • de leeftijd van het kind
 • de omvang van de ziekte
 • de ouderlijke voorkeur en mening
 • de tolerantie van het kind voor medicatie, medische procedures en therapieën

Medische behandeling

Chirurgie
Meestal hebben kinderen met colitis ulcerosa geen operatie nodig, maar bij circa 25-40 procent is wel een operatie vereist om uiteindelijk een deel van de dikke darm te verwijderen (colectomie).

Medicatie verlicht de klachten / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie verlicht de klachten / Bron: Stevepb, Pixabay
Medicatie
De arts schrijft volgende medicijnen mogelijk voor:
 • antibiotica
 • corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers die het immuunsysteem onderdrukken)
 • immunomodulatoren (medicijnen die in het immuunsysteem veranderingen aanbrengen; deze verminderen de ontstekingen)

Voedingsveranderingen
Volgende voedingsmiddelen verergeren doorgaans de ziekte: zuivelproducten (vooral lactose, een soort suiker dat zich in melk en andere zuivelproducten bevindt), vezelrijk voedsel (zoals rauwe groenten en fruit, bonen, peulvruchten en popcorn) en irriterende stoffen zoals cafeïnehoudende dranken. Goed voedsel om te eten tijdens een opflakkering zijn smakeloze, zachte of goed gekookte groenten en fruit; veel vloeistoffen, waaronder gewoon water of water vermengd met sportdranken (vooral als het kind diarree heeft gehad) pindakaas en witte rijst. Advies van een voedingsdeskundige is verstandig, zodat ouders er ook zeker van zijn dat een kind voldoende vloeistoffen en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Psychische en emotionele behandeling

De behandeling is ook gericht op het helpen van het kind met het leren omgaan met de aandoening. Naast de lichamelijke symptomen is het namelijk ook essentieel om te kijken naar de emotionele, sociale en familiale veranderingen die bij de ziekte horen.

Volgende manieren helpen een kind bij het leren omgaan met de diagnose:
 • geliefden, vrienden en leerkrachten informatie geven over de aandoening en behandeling
 • voedingsadvies krijgen van een diëtist om ervoor te zorgen dat het kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt
 • een therapeut opzoeken
 • steungroepen contacteren of bezoeken

Prognose bij ontsteking van dikke darm

Colitis ulcerosa is een chronische aandoening. Een kind lijdt levenslang aan de aandoening, Hij ervaart perioden waarbij geen symptomen optreden maar soms komen wel opflakkeringen tot stand. De arts is dankzij de juiste behandeling meestal wel in staat om de symptomen onder controle te houden zodat een kind of tiener een normaal leven kan leiden.

Complicaties van chronische darmproblemen bij kinderen

Colitis ulcerosa veroorzaakt mogelijk andere gezondheidsproblemen bij kinderen, tijdens een opflakkering (psychische en lichamelijke klachten) of naarmate ze ouder worden. Tot één op de vier patiënten met colitis ulcerosa heeft later ook een vorm van artritis (gewrichtsontsteking) en dit vaak reeds op jonge leeftijd. Verder hebben patiënten met colitis ulcerosa ook een verhoogd risico op problemen met het gezichtsvermogen, en op kanker later in het leven.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…
De darmziekte collagene of microscopische colitisDe darmziekte collagene of microscopische colitisCollagene colitis (ook wel microscopische colitis of colitis collagenosa genoemd) is een weinig voorkomende ziekte die e…
Colitis ulcerosa; symptomen, oorzaken en behandelingColitis ulcerosa; symptomen, oorzaken en behandelingColitis ulcerosa is een auto-immuunziekte die chronisch is. Het kenmerkt zich door het optreden van regelmatig terugkere…
Colitis ulcerosa: symptomen, diagnose, behandeling, oorzaakColitis ulcerosa: symptomen, diagnose, behandeling, oorzaakColitis ulcerosa (CU) is een ziekte waarbij het slijmvlies van de dikke darm chronisch in ontstoken. Deze ontsteking doe…

Verbrande lippen door blootstelling zon: Tips voor genezingVerbrande lippen door blootstelling zon: Tips voor genezingHet is belangrijk om zich te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon. Zonnebrand veroorzaakt namelijk niet a…
Gezwollen benen: Oorzaken & behandeling van zwelling beenGezwollen benen: Oorzaken & behandeling van zwelling beenEen zwelling van de benen is een veelvoorkomende aandoening die veel patiënten treft, vooral ouderen. De zwelling komt v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
 • Geraadpleegd op 15 oktober 2018:
 • All the Facts About Ulcerative Colitis in Children, https://www.everydayhealth.com/ulcerative-colitis/living-with/ulcerative-colitis-in-children/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Management of mild to moderate ulcerative colitis in children and adolescents, https://www.uptodate.com/contents/management-of-mild-to-moderate-ulcerative-colitis-in-children-and-adolescents
 • Ulcerative Colitis in Children, http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/u/ulcerative-colitis
 • What to know about ulcerative colitis in children, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323336.php
 • What You Should Know About Ulcerative Colitis in Children, https://www.healthline.com/health/ulcerative-colitis-in-children
 • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.