Natte verdrinking: Vloeistof in longen met constant hoesten

Natte verdrinking: Vloeistof in longen met constant hoesten Natte verdrinking is een vorm van verdrinking waarbij symptomen zich tot 48 uur na blootstelling aan water manifesteren. Het inademen van een kleine hoeveelheid water veroorzaakt irritatie en zwelling van de longen, wat de toevoer van zuurstof naar de bloedbaan belemmert. Pijn op de borst, aanhoudend hoesten en gedragsveranderingen zijn enkele symptomen van secundaire verdrinking. Natte verdrinking kan dodelijk zijn als de waarschuwingssignalen worden genegeerd. Een snelle medische behandeling is essentieel om het vocht uit de longen te verwijderen.

Synoniemen voor natte verdrinking

Andere termen voor natte verdrinking omvatten:
  • secondary drowning
  • secundaire verdrinking
  • vertraagde verdrinking

Soorten verdrinking

Droge verdrinking

Bij droge verdrinking (primaire verdrinking) veroorzaakt een kleine hoeveelheid water die via de neus of mond wordt opgenomen, een spasme (kramp) in de luchtwegen (laryngospasme). Dit leidt tot een afsluiting van de luchtwegen, wat ademhalingsproblemen veroorzaakt. Droge verdrinking treedt meestal kort na het verlaten van het water op.

Natte verdrinking

Bij natte verdrinking komen de symptomen tot 48 uur na het zwemmen in het water tot uiting. Dit komt door een ophoping van vloeistof in de longen, wat ademhalingsproblemen veroorzaakt.

Oorzaken: Ophoping van vloeistof in de longen

De onderliggende oorzaak van secundaire verdrinking is longoedeem. Dit is een medische aandoening waarbij water de longen irriteert, waardoor het moeilijk wordt om te ademen. De irritatie zorgt ervoor dat de longen opzwellen en water vasthouden. In plaats van dat de longen zich vullen met lucht bij het ademhalen, vullen ze zich met vloeistof. Door secundaire verdrinking komt er niet genoeg zuurstof in de longen en andere organen, zoals het hart.

Pijn op de borst is een van de symptomen van natte verdrinking / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is een van de symptomen van natte verdrinking / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen

De symptomen van secundaire verdrinking komen tot 48 uur na de blootstelling aan water tot uiting en bestaan onder andere uit:

Behandeling van secundaire verdrinking

De beste manier om secundaire of primaire verdrinking te overleven, is om meteen hulp te zoeken. Als een patiënt bijna verdrinkt of moeite heeft met ademhalen na het zwemmen, is onmiddellijke medische hulp en EHBO bij verdrinking noodzakelijk. De behandeling hangt af van de ernst van de symptomen. Patiënten met milde symptomen hebben misschien alleen maar nauwgezette observatie nodig. Als de symptomen erger zijn, wil de arts mogelijk een röntgenfoto van de borstkas (thoraxfoto) maken om te zoeken naar vocht in de longen. De arts kan de patiënt diuretica (plaspillen) geven om de vloeistoffen uit de longen te verwijderen. Bij patiënten met ernstige symptomen is ademhalingsondersteuning vereist, zoals een beademingsbuis of beademingsapparaat.

Noodmaatregelen bij verdrinking

EHBO bij verdrinking

Bij een vermoeden van verdrinking moet direct hulp worden ingeschakeld. Bel 112 en begin met reanimatie als de persoon niet ademt. Leg de persoon op de rug en voer mond-op-mondbeademing uit terwijl je tegelijkertijd borstcompressies geeft. Blijf dit doen totdat de persoon weer zelfstandig ademt of totdat professionele hulp arriveert.

Professionele medische hulp

Zodra professionele hulp arriveert, kan de patiënt worden voorzien van zuurstof en kan er, indien nodig, mechanische ventilatie worden gestart. De patiënt moet ook naar het ziekenhuis worden gebracht voor verdere observatie en behandeling.

Prognose

Patiënten die meteen behandeld worden voor droge verdrinking, hebben goede vooruitzichten zonder blijvende complicaties. Het is zeer belangrijk om na een waterongeval goed opgevolgd te worden om mogelijke complicaties te voorkomen.

Complicaties van secundaire verdrinking

Het negeren van de symptomen of het te lang wachten om een behandeling te zoeken kan fataal zijn. Dood door secundaire verdrinking is het gevolg van zwelling van de kleine luchtzakjes in de longen, waardoor zuurstof niet in de bloedstroom kan komen.

Preventie

Preventie is de sleutel tot het voorkomen van droge en natte verdrinking. Kinderen moeten zo snel mogelijk zwemlessen krijgen en leren over de gevaren van water. Daarnaast is het verstandig om nooit alleen te zwemmen. Tijdens het varen moeten alle passagiers een reddingsvest dragen. Het is ook aan te raden om alleen te zwemmen op plaatsen waar redders of badmeesters aanwezig zijn.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droge verdrinking en late verdrinkingDroge verdrinking en late verdrinkingWe onderscheiden de natte verdrinking, de droge verdrinking en de late verdrinking. De natte verdrinking kennen de meest…
Gered en toch verdronken - het gevaar van Secondary DrowningGered en toch verdronken - het gevaar van Secondary DrowningIedereen haalt opgelucht adem, evenals het kind dat bijna was verdronken. Net op tijd heeft het badpersoneel de 4-jarige…
Verdrinken: mythes, risico's en oorzaakVerdrinken: mythes, risico's en oorzaakWereldwijd verdrinken er elke dag meer dan 15 personen. We brengen zeker in de zomerperiode met zijn allen meer tijd doo…
Verdrinking van een kindVerdrinking is de dood die optreedt door een langdurige onderdompeling in water. Kinderen krijgen vaker te maken met ver…

Zwarte ontlasting: Oorzaken van teerachtige stoelgangZwarte ontlasting: Oorzaken van teerachtige stoelgangBloed in de ontlasting kan uit elke sectie van het spijsverteringskanaal komen, van de mond tot de anus. Een zwarte of t…
Cataract (staar): Types van vertroebeling van ooglensCataract (staar): Types van vertroebeling van ooglensCataract, ook bekend als staar, is een oogaandoening waarbij de lens in het oog vertroebelt door ophoping van eiwitten.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TaniaVdB, Pixabay
  • Geraadpleegd op 29 oktober 2018:
  • Ask a Doc: What's the difference between dry drowning and secondary drowning?, https://eu.usatoday.com/story/life/allthemoms/2018/06/01/dry-drowning-secondary-drowning-difference/663359002/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • EHBO bij verdrinking: Uit het water redden en reanimeren, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/174264-ehbo-bij-verdrinking-uit-het-water-redden-en-reanimeren.html
  • Secondary drowning: What you need to know, https://www.todaysparent.com/family/family-health/secondary-drowning/
  • Secundairy drowning, https://familydoctor.org/secondary-drowning/
  • What Is Dry Drowning?, https://www.healthline.com/health/dry-drowning
  • What Is 'Dry Drowning'?, https://www.webmd.com/children/features/secondary-drowning-dry-drowning#1
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.