Kippenallergie: Allergie voor kip en kippenvlees
Patiënten met een kippenallergie krijgen een allergische reactie na het eten van kippenvlees. Soms ontstaan de symptomen ook nadat de huid in contact is gekomen met kippenveren. De meeste patiënten met een allergie voor kip ervaren milde symptomen en ongemak na het eten van kippenvlees of aanraken van een kip. Sommige patiënten kampen echter met ernstige reacties die medische aandacht vereisen. Een rode en geïrriteerde huid en gezwollen ogen zijn enkele tekenen van een allergie voor kip of kipproducten. Veel patiënten behandelen de allergie door het vermijden van kip en andere aanverwante producten. Als een patiënt een ernstige allergie heeft, is onmiddellijke medische noodhulp nodig.
Epidemiologie van kippenvleesallergie
Allergische reacties op kippenvlees zijn zeldzaam. Een allergie voor vis, zeevruchten,
eieren,
melk en andere voedingsmiddelen (
voedselallergie) komt namelijk vaker tot stand. Zowel volwassenen als kinderen zijn getroffen door een allergie voor kippen(vlees). Adolescenten kampen het vaakst met kippenallergie, hoewel de tekenen mogelijk starten rond de voorschoolse periode. Een allergie voor kippenvlees presenteert zich als een primaire allergie (een echte allergie), of als een secundaire allergie veroorzaakt door kruisreactiviteit met een andere allergie, zoals een
allergie voor eieren, hoewel dit zeldzaam is.
Kippenallergieën en -intoleranties
Patiënten hebben een allergie of intolerantie voor kippenvlees of andere kipproducten, waaronder veren of eieren. Een allergie gaat meestal gepaard met meer algemene symptomen, zoals zwelling en een
huiduitslag, terwijl een intolerantie gepaard gaat met spijsverteringsproblemen, zoals diarree.
Kippenallergie en ei-allergie
Als een patiënt een primaire allergie voor kippenvlees heeft, heeft hij niet automatisch een allergie voor kippeneieren. Patiënten ontwikkelen mogelijk wel een secundaire gevoeligheid voor kippenvlees als gevolg van andere allergieën, zoals bij een ei-allergie. Er zijn echter anno oktober 2020 weinig patiënten bekend die zowel aan een kippeneiallergie als een kippenvleesallergie lijden. Artsen beschouwen patiënten met een ei-allergie niet als een primaire of echte kippenvleesallergie. Deze patiënten ervaren een allergische reactie op een specifiek eiwit dat aanwezig is in eidooiers en kippen.
Oorzaken van allergie op kip of kipproducten
Bij een patiënt met een kippen- of kippenvlees allergie identificeert het immuunsysteem deze stoffen per ongeluk als gevaarlijk. Het immuunsysteem maakt vervolgens antilichamen (immunoglobuline E) aan om deze stof aan te vallen. Deze reactie leidt tot verschillende milde tot ernstige symptomen.
Risicofactoren van allergische reactie op kip of kippenvlees
Een patiënt met een kippenvleesallergie is mogelijk allergisch voor andere verwante stoffen. Patiënten met kippenvleesallergieën moeten mogelijk sommige of alle van de volgende dingen vermijden:
- andere kipproducten
- eend
- eieren
- fazant
- ganzen
- kalkoen
- kippenbouillon
- patrijs
- vis en garnalen
Verder is het ook verstandig om de blootstelling aan kippenveren en ander pluimvee te vermijden. Sommige patiënten vermijden ook bepaalde huishoudelijke producten zoals gevulde kussens met veren. Sommige vaccinaties, zoals voor
gele koorts (aandoening met
griepachtige symptomen en
geelzucht), bevatten eveneens kippeneiwitten. Dit veroorzaakt soms een allergische reactie als de arts dit injecteert. Patiënten met een voedselallergie moeten met hun arts praten over welke specifieke dingen ze moeten vermijden.
Patiënten met
astma (chronische ontsteking van de luchtwegen in de longen) en
eczeem (chronische huidziekte met
droge huid en jeukende huid) krijgen tot slot sneller te maken met voedselallergieën zoals een kippenallergie of een kippenvleesallergie.

Netelroos komt soms voor /
Bron: Hans, PixabaySymptomen
Een kippenallergie veroorzaakt variabele milde tot ernstige symptomen.
Milde tekenen
Patiënten met kippenvleesallergieën of -intolerantie ervaren soms de volgende symptomen na het eten van kippenvlees of het in contact komen met kippen:
- ademhaling: hijgen, een piepende ademhaling, hoesten
- darmen: buikkrampen, diarree
- huid: netelroos, een rode, geïrriteerde huid, een jeukende huid of een eczeemachtige huiduitslag, een huidontsteking
- keel: een ontstoken of gezwollen keel, keelpijn
- maag: maagkrampen, misselijkheid of braken
- mond: een gezwollen tong of gezwollen lippen, niezen
- neus: een loopneus, een verstopte neus en een jeukende neus
- ogen: gezwollen ogen, jeukende ogen en waterige ogen
Ernstige tekenen
In ernstigere gevallen ervaren patiënten een gevaarlijke allergische reactie ervaren die in
medische termen bekend staat als
anafylaxie. Symptomen van anafylaxie zijn onder andere:
Als een patiënt één of meer van de bovenstaande symptomen ervaart na het eten van gekookte kip of het omgaan met rauwe kip, is onmiddellijke medische hulp nodig omdat anafylaxie een levensbedreigende aandoening is.
Alarmsymptomen
Patiënten moeten de arts raadplegen als ze symptomen van een allergische reactie ervaren tot een paar uur na het eten van kippenvlees. Zelfs bij een milde reactie is het belangrijk om de oorzaak van zijn symptomen te achterhalen, reacties te behandelen en een behandelplan te zoeken om toekomstig contact met allergenen (uitlokkende stoffen van een allergische reactie) te voorkomen. Als een patiënt één van de tekenen van anafylaxie ervaart, is onmiddellijke medische zorg vereist.
Diagnose en onderzoeken
Een allergie-bloedtest of eliminatietest diagnosticeren dit type allergie.

Een bloedonderzoek is nodig /
Bron: Frolicsomepl, PixabayBloedonderzoek
Een
bloedonderzoek meet de antistoffen in het bloed die verantwoordelijk zijn voor de allergische reactie op kip. Deze allergietest is handiger en vereist geen voorbereiding, maar soms duurt het wel enkele weken voordat de resultaten beschikbaar zijn. De patiënt eet gedurende deze wachttijd best geen kip.
Eliminatietest
Bij een
allergie-eliminatietest moet de patiënt kip en de bijproducten uit de voeding verwijderen. De allergoloog vraagt soms ook om eieren, kalkoen en squab (duif) te elimineren, omdat ze in dezelfde familie voorkomen. Een nauwkeurige test duurt twee tot vier weken. Als de symptomen verdwijnen nadat de patiënt het bovenstaande voedsel uit de voeding heeft geschrapt, is de kans groot dat hij allergisch is voor kip en kippenvlees.
Behandeling van vorm van voedselallergie
Patiënten met een kippenvleesallergie vermijden contact met rauw of gekookt kippenvlees en kipproducten. Soms moeten patiënten eveneens kippeneieren vermijden, vooral rauwe of onvoldoende verhitte eieren. Deze zijn aanwezig in veel producten, zoals rauw koekjesdeeg of beslag. Het is daarom verstandig om altijd het etiket te controleren. Bij een toevallige blootstelling mag een patiënt
antihistaminica innemen. Antihistaminica zijn medicijnen die voorkomen dat het immuunsysteem overdreven reageert op de kip. Corticoncrèmes behandelen netelroos en ontstekingen op de huid. Indien nodig schrijft de arts ook inhalatie
corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers die de patiënt moet inademen) voor bij ademhalingsproblemen. Alle patiënten die een ernstige reactie ervaren, moeten onmiddellijk medische hulp krijgen en een injectie met epinefrine (adrenaline) krijgen.
Lees verder