Ei-allergie: Behandeling van allergische reactie op kippenei
Een allergie voor kippeneieren is een vaak voorkomende voedselallergie die vooral optreedt bij zuigelingen en jonge kinderen. Eieren zitten in erg veel voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld sauzen en desserts. Enkele bekende symptomen van een kippenei-allergie zijn niezen, een benauwde keel en een verstopte neus. Patiënten met een ei-allergie moeten goed de voedseletiketten nalezen en producten met ei vermijden. Wel is het belangrijk om alternatieven te gebruiken bij het koken of bakken om geen voedings- en vitaminetekorten te krijgen. Diverse andere tips zijn voorhanden voor het behandelen en voorkomen van een allergie voor eieren. Af en toe ontstaat een ernstige allergische reactie (anafylaxie) of verhoogt de kans op andere gezondheidsproblemen. De prognose is in veruit de meeste gevallen echter uitstekend daar de meeste kinderen de allergie ontgroeien.
Bronnen van eieren
Voedingsproducten
Er zijn veel voedingsproducten die
ei bevatten, ofwel om te binden of om te verdikken. De volgende lijst met ingrediënten bevatten mogelijk ei en moet een patiënt vermijden als hij hierop
allergisch reageert:
- brood en gebak
- caesarsaladedressing
- desserts
- gebakken groenten
- gehaktbrood en gehaktballen
- gepaneerd en gefrituurd voedsel
- ijsjes
- koffiedranken zoals cappuccino (eieren worden soms gebruikt om het schuim te maken)
- loempia's
- lolly’s en andere snoepjes
- marshmallows en marsepein
- mayonaise
- meringue en glazuur
- pannenkoeken en wafels
- pasta
- puddingen
- quiches
- roomtaarten en vullingen
- schuim op alcoholische koffiespecialiteiten
- simplesse (vetvervanger)
- sommige soepen en consommés
- sommige vleesproducten
- soufflés
- spreads en sauzen, waaronder hollandaisesaus en tartaarsaus
- wijn (soms wordt eiwit gebruik om wijn te produceren)
Ingrediënten
Als ingrediënt krijgt ei vaak andere namen waardoor het moeilijk te identificeren is op de productverpakking. Op de voedingsetiketten staan mogelijk de volgende namen die duiden op de aanwezigheid van ei:
- albumine
- dooier en eiwit
- ei afgeleid lysozyme (e1105)
- globuline
- lecithine (E322)
- livetine
- ovalbumine
- ovomucoïd
- ovovitellin
Epidemiologie
Een kippeneiallergie is de tweede meest voorkomende
voedselallergie bij zuigelingen en jonge kinderen (melkallergie is de meest voorkomende). Een ei-allergie treft naar schatting 0,5 tot 2,5 procent van de jonge kinderen.
Oorzaken
Het immuunsysteem van het lichaam bestrijdt infecties en elimineert vreemde indringers. Bij een patiënt met een ei-allergie reageert het immuunsysteem overgevoelig voor eiwitten in het ei. Het lichaam ziet dit product met ei namelijk aan voor een schadelijke indringer, hetgeen leidt tot een allergische reactie. De meeste patiënten met een kippenei-allergie reageren op de eiwitten, niet op de dooier. Het is mogelijk dat zuigelingen die
borstvoeding krijgen, allergisch reageren op eiproteïnen in de moedermelk als de moeder eieren eet. Wanneer een patiënt met een ei-allergie iets eet waarin ei verwerkt is, komen chemicaliën zoals histamine vrij. Het vrijkomen van deze chemicaliën zorgt voor de typerende allergiesymptomen.
Risicofactoren
Bepaalde factoren verhogen het risico op het ontwikkelen van een ei-allergie.
Atopische dermatitis
Kinderen met atopische dermatitis (
eczeem: chronische huidziekte met
droge huid en
jeukende huid) krijgen sneller te maken met een voedselallergie dan kinderen zonder huidproblemen.
Familiegeschiedenis
Patiënten waarvan één of beide ouders lijden aan
astma (chronische
ontsteking van de luchtwegen in de longen), een voedselallergie of een andere allergieën, zoals
hooikoorts, galbulten of eczeem, lopen ook meer kans op het krijgen van een ei-allergie.
Leeftijd
Een ei-allergie komt het meest voor bij kinderen. Naarmate de leeftijd vordert, rijpt het spijsverteringsstelsel en treden allergische reacties op het voedsel minder snel op.
Symptomen
De allergische reacties op eieren zijn variabel. Soms reageert dezelfde patiënt op verschillende tijdstippen anders. Sommige reacties op eieren zijn mild en hebben slechts betrekking op één lichaamsdeel, zoals netelroos op de huid. Maar soms heeft een patiënt die eerst een milde reactie had, een volgende keer wel een ernstige allergische reactie. De symptomen van een allergie voor eieren verschijnen meestal zeer snel (na enkele minuten) na consumptie van het voedsel. In sommige omstandigheden komen de klachten zelfs al tot uiting nadat patiënten met een ernstige allergie het ei slechts hebben aangeraakt. Bij een aantal andere patiënten treden de klachten pas op na enkele uren na het eten van eieren of voedsel dat eieren bevat.

Netelroos is één van de mogelijke milde tekenen van een ei-allergie /
Bron: Hans, PixabayMilde allergische reactie
Milde tekenen van ei-allergieën zijn:
Ernstige allergische reactie
Ei-allergieën veroorzaken sporadisch een ernstige reactie, beter bekend als ‘
anafylaxie’. Een anafylactische
shock start met enkele van dezelfde symptomen als een milde reactie, maar de symptomen verergeren snel.
ademhalingsproblemen, een
piepende ademhaling, pijn op de borst,
benauwdheid in de keel, kortademigheid, een snelle pols, een daling van de bloeddruk,
flauwvallen,
duizeligheid of
bewustzijnsverlies (flauwvallen) zijn enkele kenmerkende tekenen van deze ernstige allergische reactie op kippenei. Meer dan één lichaamsdeel is mogelijk getroffen. Onbehandeld is anafylaxie levensbedreigend.
Diagnose en onderzoeken
Een ei-allergie diagnosticeert de arts met een huidpriktest of een
bloedonderzoek. Een huidpriktest is de meest voorkomende allergietest, waarbij een arts na vijftien minuten weet of een patiënt gevoelig is voor ei. De arts legt een klein beetje eierextract op de huid. Vervolgens prikt hij door de buitenste huidlaag of maakt hij een kleine kras op de huid. Als het gebied opzwelt en rood wordt (zoals een
muggenbeet), is de patiënt gevoelig voor eieren. Soms is een bloedonderzoek nodig als een huidpriktest niet mogelijk is. De resultaten van een bloedonderzoek zijn meestal na enkele dagen of weken pas bekend, en de resultaten zijn ook niet altijd nauwkeurig. Een
eliminatiedieet (voedsel schrappen en dan weer introduceren) is tot slot een andere optie om te ontdekken dat de patiënt lijdt aan een allergie voor kippenei.
Zelfzorg bij ei-allergieën
Antihistaminica
Medicijnen zoals
antihistaminica verlichten de tekenen van een lichte ei-allergie. Ze zijn niet effectief voor het voorkomen van een allergische eierreactie of voor het behandelen van een ernstige allergische reactie.

Een voedzame en gezonde voeding is belangrijk /
Bron: Jill111, PixabayEiervervangers voor een gezonde en evenwichtige voeding
Eén ei komt overeen met ongeveer 15% van de dagelijkse behoefte aan eiwitten. Eieren zijn een bron van vitamine A, B, D en E en leveren ook
calcium, fosfor en
ijzer. Om een
gezonde en evenwichtige voeding te garanderen waarin geen eieren aanwezig zijn, is het belangrijk om volgende voedingsmiddelen op te nemen in de voeding:
- eiwitten op basis van melk, vlees en vis
- bonen en peulvruchten
- noten en zaden
Enkele alternatieven zijn beschikbaar om de bindende of verdikkende eigenschappen van eieren te gebruiken bij het koken of bakken:
- avocado
- gepureerd fruit (bindend)
- maïszetmeel (verdikkend)
- 'ogran no egg'
Epinefrine-injector steeds meenemen
Het is belangrijk om steeds de auto-injector voor epinefrine (adrenaline) mee te nemen wanneer de patiënt uit huis gaat eten. De patiënt moet bovendien informatie geven over zijn allergie aan mensen die eten bereiden of serveren.

Een goede handhygiëne is noodzakelijk /
Bron: Gentle07, PixabayHanden wassen
Bij het bereiden van eten is het essentieel om de
handen goed te wassen met water en zeep (of eventueel handreinigingsdoekjes) voor het aanraken van de voeding (
goede handhygiëne). Ook vlak voor het eten is een goede handhygiëne noodzakelijk. Handdesinfecterende gels of sprays zijn afgeraden. Handdesinfecterende middelen ontdoen zich alleen van ziektekiemen; ze ontdoen zich niet van eiproteïnen.
Keuken reinigen
Sporen van ei verwijderen uit de keuken gebeurt met een afwasmiddel en met warm water.
Kruisbesmetting vermijden
Sommige voedingsmiddelen vormen geen probleem, maar tijdens de bereiding komen ze mogelijk in contact met eieren, hetgeen bekend staat als kruisbesmetting. Wanneer op het voedseletiket 'kan ei bevatten', 'verwerkt in een fabriek die ook eieren verwerkt' of 'gefabriceerd op apparatuur die ook voor eieren wordt gebruikt' vermeld is, is het aangewezen dit product niet aan te kopen. Bij twijfelgevallen is het verstandig om de producent te contacteren.
Voedseletiketten lezen
Als de patiënt een ei-allergie heeft, vermijdt hij het eten van eieren. Het is belangrijk om de voedseletiketten zorgvuldig te lezen, want ingrediënten veranderen soms en eieren zijn soms in onverwachte voedingsmiddelen aanwezig.
Voedsel met ei apart bewaren
Voedsel dat ei bevat bewaren mensen best in een apart deel van de keuken, zodat het goede voedsel niet besmet kan worden.
Professionele medische behandeling bij allergische reactie op ei
Elke seconde telt bij een ernstige allergische reactie. Bij een zwelling van de mond of keel of moeite met ademhalen, moet de patiënt meteen de automatische epinefrine-injector gebruiken. Ook wanneer symptomen aan meer dan twee verschillende lichaamsdelen optreden, is het gebruik van deze epi-pen noodzakelijk. Verder is medische spoedhulp nodig, ook omdat soms een tweede golf van ernstige symptomen ontstaat.
Vaccins en allergisch voor kippenei
Patiënten met een allergie voor kippenei raadplegen eerst de arts voordat ze zich laten vaccineren. Het vaccin tegen
gele koorts (griepachtige symptomen en
geelzucht) bevat ei-eiwit. Dit vaccin is niet aanbevolen bij patiënten met een ernstige ei-allergie. Het vaccin tegen
mazelen -
bof -
rodehond bevat soms ook een spoorhoeveelheid eieren. Dit vaccin is echter veilig voor patiënten met een ei- allergie.
Griepvaccins bevatten eveneens een beetje eiproteïne. De griepprik is echter volledig veilig voor patiënten die allergisch zijn voor eieren. Een patiënt met een allergie voor kippeneieren heeft geen verhoogd risico op het ervaren van een bijwerking op het griepvaccin.
Prognose
Meestal ontgroeien kinderen de ei-allergie, al is dit niet bij elk kind het geval.
Complicaties van vorm van voedselallergie
Patiënten met een allergie voor ei krijgen af en toe te maken met een anafylactische shock. Daarnaast is de kans groter op het ontwikkelen van:
- allergieën voor andere voedingsmiddelen, zoals melk, soja of pinda's
- allergieën voor huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt of graspollen
- allergische huidreacties zoals atopische dermatitis
- astma, wat op zijn beurt het risico op een ernstige allergische reactie op eieren of ander voedsel verhoogt
Lees verder