Ei-allergie: Behandeling van allergische reactie op kippenei
Een allergie voor kippeneieren is een vaak voorkomende voedselallergie die vooral optreedt bij zuigelingen en jonge kinderen. Eieren zitten in erg veel voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld sauzen en desserts. Enkele bekende symptomen van een kippenei-allergie zijn niezen, een benauwde keel en een verstopte neus. Patiënten met een ei-allergie moeten goed de voedseletiketten nalezen en producten met ei vermijden. Wel is het belangrijk om alternatieven te gebruiken bij het koken of bakken om geen voedings- en vitaminetekorten te krijgen. Diverse andere tips zijn voorhanden voor het behandelen en voorkomen van een allergie voor eieren. Af en toe ontstaat een ernstige allergische reactie (anafylaxie) of verhoogt de kans op andere gezondheidsproblemen. De prognose is in veruit de meeste gevallen echter uitstekend daar de meeste kinderen de allergie ontgroeien.
Bronnen van eieren
Voedingsproducten
Er zijn veel voedingsproducten die
ei bevatten, ofwel om te binden of om te verdikken. De volgende lijst met ingrediënten bevatten mogelijk ei en moet een patiënt vermijden als hij hierop
allergisch reageert:
- brood en gebak
- caesarsaladedressing
- desserts
- gebakken groenten
- gehaktbrood en gehaktballen
- gepaneerd en gefrituurd voedsel
- ijsjes
- koffiedranken zoals cappuccino (eieren worden soms gebruikt om het schuim te maken)
- loempia's
- lolly’s en andere snoepjes
- marshmallows en marsepein
- mayonaise
- meringue en glazuur
- pannenkoeken en wafels
- pasta
- puddingen
- quiches
- roomtaarten en vullingen
- schuim op alcoholische koffiespecialiteiten
- simplesse (vetvervanger)
- sommige soepen en consommés
- sommige vleesproducten
- soufflés
- spreads en sauzen, waaronder hollandaisesaus en tartaarsaus
- wijn (soms wordt eiwit gebruikt om wijn te produceren)
Ingrediënten
Als ingrediënt krijgt ei vaak andere namen waardoor het moeilijk te identificeren is op de productverpakking. Op de voedingsetiketten staan mogelijk de volgende namen die duiden op de aanwezigheid van ei:
- albumine
- dooier en eiwit
- ei afgeleid lysozyme (e1105)
- globuline
- lecithine (E322)
- livetine
- ovalbumine
- ovomucoïd
- ovovitellin
Epidemiologie
Een kippeneiallergie is de tweede meest voorkomende
voedselallergie bij zuigelingen en jonge kinderen (melkallergie is de meest voorkomende). Een ei-allergie treft naar schatting 0,5 tot 2,5 procent van de jonge kinderen.
Oorzaken
Het immuunsysteem van het lichaam bestrijdt infecties en elimineert vreemde indringers. Bij een patiënt met een ei-allergie reageert het immuunsysteem overgevoelig voor eiwitten in het ei. Het lichaam ziet dit product met ei namelijk aan voor een schadelijke indringer, hetgeen leidt tot een allergische reactie. De meeste patiënten met een kippenei-allergie reageren op de eiwitten, niet op de dooier. Het is mogelijk dat zuigelingen die
borstvoeding krijgen, allergisch reageren op eiproteïnen in de moedermelk als de moeder eieren eet. Wanneer een patiënt met een ei-allergie iets eet waarin ei verwerkt is, komen chemicaliën zoals histamine vrij. Het vrijkomen van deze chemicaliën zorgt voor de typerende allergiesymptomen.
Risicofactoren
Bepaalde factoren verhogen het risico op het ontwikkelen van een ei-allergie.
Atopische dermatitis
Kinderen met atopische dermatitis (
eczeem: chronische huidziekte met
droge huid en
jeukende huid) krijgen sneller te maken met een voedselallergie dan kinderen zonder huidproblemen.
Familiegeschiedenis
Patiënten waarvan één of beide ouders lijden aan
astma (chronische
ontsteking van de luchtwegen in de longen), een voedselallergie of een andere allergieën, zoals
hooikoorts, galbulten of eczeem, lopen ook meer kans op het krijgen van een ei-allergie.
Leeftijd
Een ei-allergie komt het meest voor bij kinderen. Naarmate de leeftijd vordert, rijpt het spijsverteringsstelsel en treden allergische reacties op het voedsel minder snel op.
Symptomen
De allergische reacties op eieren zijn variabel. Soms reageert dezelfde patiënt op verschillende tijdstippen anders. Sommige reacties op eieren zijn mild en hebben slechts betrekking op één lichaamsdeel, zoals netelroos op de huid. Maar soms heeft een patiënt die eerst een milde reactie had, een volgende keer wel een ernstige allergische reactie. De symptomen van een allergie voor eieren verschijnen meestal zeer snel (na enkele minuten) na consumptie van het voedsel. In sommige omstandigheden komen de klachten zelfs al tot uiting nadat patiënten met een ernstige allergie het ei slechts hebben aangeraakt. Bij een aantal andere patiënten treden de klachten pas op na enkele uren na het eten van eieren of voedsel dat eieren bevat.
Netelroos is één van de mogelijke milde tekenen van een ei-allergie /
Bron: Hans, PixabayMilde allergische reactie
Milde tekenen van ei-allergieën zijn:
Ernstige allergische reactie
Ei-allergieën veroorzaken sporadisch een ernstige reactie, beter bekend als ‘
anafylaxie’. Een anafylactische
shock start met enkele van dezelfde symptomen als een milde reactie, maar de symptomen verergeren snel.
ademhalingsproblemen, een
piepende ademhaling, pijn op de borst,
benauwdheid in de keel, kortademigheid, een snelle pols, een daling van de bloeddruk,
flauwvallen,
duizeligheid of
bewustzijnsverlies (flauwvallen) zijn enkele kenmerkende tekenen van deze ernstige allergische reactie op kippenei. Meer dan één lichaamsdeel is mogelijk getroffen. Onbehandeld is anafylaxie levensbedreigend.
Diagnose en onderzoeken
Een ei-allergie diagnosticeert de arts met een huidpriktest of een
bloedonderzoek. Een huidpriktest is de meest voorkomende allergietest, waarbij een arts na vijftien minuten weet of een patiënt gevoelig is voor ei. De arts legt een klein beetje eierextract op de huid. Vervolgens prikt hij het door de huid met een kleine naald. Ontwikkelt de patiënt een rode, jeukende bult? Dan is de kans groot dat de patiënt allergisch is voor eieren.
Een bloedonderzoek meet het aantal antilichamen in het bloed. Een verhoogd aantal antilichamen kan erop wijzen dat de patiënt allergisch is voor eieren.
Huidtest
De huidtest is het meest betrouwbaar, hoewel een klein aantal patiënten met een ei-allergie niet op deze test reageert. De allergietest kan soms ook een verkeerde diagnose geven, doordat de test mogelijk positief is, terwijl de patiënt geen allergie heeft.
Eliminatiedieet
Bij het eliminatiedieet eet een patiënt geen voedingsmiddelen die eieren bevatten. De arts onderzoekt vervolgens of de symptomen verdwijnen. Als de symptomen verdwijnen bij het vermijden van eieren en terugkomen als eieren opnieuw worden geconsumeerd, kan de arts vaststellen dat eieren het probleem zijn.
Behandeling
De beste behandeling van een ei-allergie is het vermijden van eieren en voedingsmiddelen die eieren bevatten. Als iemand met een ei-allergie eieren eet, kan de arts antihistaminica voorschrijven om milde allergische reacties te behandelen. In ernstige gevallen kan de arts een
epinefrine auto-injector voorschrijven, zoals een EpiPen, voor gebruik bij een ernstige allergische reactie.
Alternatieven voor eieren
Eieren worden veel gebruikt in recepten om te binden, te verdikken en te rijzen. Er zijn echter een aantal alternatieven voor eieren die geschikt kunnen zijn voor gebruik in bakken of koken. Voorbeelden zijn:
- appelmoes
- banaan (gepureerd)
- commercial egg substitutes (kant-en-klare ei-vervangers)
- commerciële ei-vrije bakmixen
- gemalen lijnzaad of chiazaad gemengd met water
- plantaardige olie of andere vetten
- tofu
Prognose
Veel kinderen met een kippenei-allergie groeien hieruit tegen de leeftijd van 16 jaar. Het is gebruikelijk dat de meeste patiënten na verloop van tijd hun allergie ontgroeien, maar bij sommige mensen kan de allergie aanhouden.
Complicaties
Een ei-allergie kan in ernstige gevallen leiden tot anafylaxie, een potentieel levensbedreigende aandoening. Andere complicaties zijn chronische symptomen zoals huidproblemen of spijsverteringsproblemen als gevolg van onopgemerkte blootstelling aan eieren.
Psychosociale impact
Naast de fysieke symptomen kan een ei-allergie ook psychosociale problemen veroorzaken. Mensen met een ernstige voedselallergie moeten altijd alert zijn op hun dieet, wat stress en sociale belemmeringen kan veroorzaken, vooral voor kinderen en hun ouders.
Preventie
Het vermijden van eieren en eiproducten is de belangrijkste manier om een allergische reactie te voorkomen. Dit kan gedaan worden door voedingsmiddelenlabels zorgvuldig te lezen en vragen te stellen over de ingrediënten bij het eten buitenshuis. Bij jonge kinderen kan het vermijden van allergene voeding in de eerste levensjaren helpen om het risico op het ontwikkelen van een ei-allergie te verminderen. Het introduceren van ei in het dieet van een baby na de eerste zes maanden kan helpen het immuunsysteem te laten wennen aan het eiwit, hoewel dit onder begeleiding van een arts moet gebeuren.
Lees verder