Polsartritis: Oorzaken van gewrichtsontsteking in pols

Polsartritis: Oorzaken van gewrichtsontsteking in pols Polsartritis treedt op wanneer de normaal gladde kraakbeenoppervlakken van de polsgewrichten zijn weggesleten en botten tegen elkaar gaan wrijven. Artritis in de pols is een aandoening die vooral vaak optreedt bij ouderen, al zijn jongeren soms ook getroffen. Deze aandoening veroorzaakt pijn, stijfheid en een zwelling van de pols. De arts stelt de aandoening vast door een grondig lichamelijk onderzoek, beeldvormende onderzoeken en een bloedonderzoek. Veel zelfzorgmaatregelen zijn mogelijk om deze aandoening te behandelen, zoals het nemen van vrij verkrijgbare pijnstillers en het dragen van een spalk. Soms zijn echter cortison-injecties of een operatie nodig om deze gewrichtsontsteking aan de polst te behandelen.

Oorzaken van polsartritis

De pols bestaat uit veel kleine gewrichten. Wanneer een ontsteking ontstaat in deze gebieden, wijst dit mogelijk op artritis (gewrichtsontsteking). Bij artritis treedt een vernietiging van het kraakbeen op, waardoor de botten tegen elkaar wrijven.

Risicofactoren van artritis in de pols

Polsartritis treedt op door volgende mogelijke oorzaken.

Artrose

Artrose is een veelvoorkomende oorzaak van polspijn bij ouderen, hoewel mogelijk iedereen aangetast is. De veroudering, erfelijke factoren, een hoge BMI, de anatomie van de gewrichten en het geslacht zijn risicofactoren die verband houden met de ontwikkeling van artrose, een reumatische aandoening van het gewrichtskraakbeen. Bij jongvolwassenen treedt dit meestal op als gevolg van een blessure.

Eerdere polsblessures

Post-traumatische artritis treedt op wanneer het gewrichtsoppervlak wegslijt na een verwonding aan het polskraakbeen. Dit komt meestal voor als er een polsbreuk is waarbij het kraakbeenoppervlak van het gewricht aangetast is. Als de breuk zich uitstrekt in het gewrichtsoppervlak, wordt het kraakbeen ongelijk en is dit vatbaar voor artritis van de pols.

Instabiliteit van de pols

Instabiliteit van de pols treedt op na verwondingen aan de kleine gewrichtsbanden en botten in de pols (carpale botten en carpale ligamenten). Wanneer deze structuren beschadigd zijn, is de normale beweging aangetast, wat leidt tot het wegslijten van kraakbeen van het gewricht.

Psoriatrische artritis

Ook psoriatrische artritis (ontsteking van de huid en gewrichten) is een vorm van artritis die sporadisch leidt tot artritis in de pols.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is één van de meest voorkomende oorzaken van polsartritis. Deze systemische aandoening veroorzaakt ene ontsteking van gewrichten waardoor mogelijk normaal bot en kraakbeen vernietigd wordt.

Andere risicofactoren

Andere oorzaken van een gewrichtsontsteking in de pols omvatten infecties, door kristallen geïnduceerde artritis, reactieve artritis en systemische ziekten zoals sarcoïdose, myelodysplastische en leukemie-stoornissen.

Symptomen: Pijn, zwelling en stijfheid

Vaak voorkomende tekenen van polsartritis zijn:

Bovendien ervaren patiënten met ernstige ontstekingen of osteofyten (benige botuitsteeksels rond de gewrichten) irritatie van de zenuwen rondom het gewricht. Dit veroorzaakt tintelingen en gevoelloosheid in de vingers, een syndroom dat in medische termen bekend staat als het carpaaltunnelsyndroom. Patiënten met reumatoïde artritis hebben vaak een ontsteking van de vingergewrichten naast artritis van de pols.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
De arts stelt de diagnose een van polsartritis door het bekijken van de medische geschiedenis en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek. Tijdens het lichamelijk onderzoek onderzoekt de arts de pols op tekenen van pijn, zwelling en gevoeligheid. De locatie van zwelling helpt de arts te bepalen welke delen van de pols zijn aangetast (bijvoorbeeld de gewrichten of pezen). De arts onderzoekt bovendien het bewegingsbereik om de ernst van de artritis te bepalen, alsook om te kijken of een andere aandoening die symptomen mogelijk veroorzaakt, zoals het carpaaltunnelsyndroom. De patiënt moet bijvoorbeeld de polsen in elke richting draaien en buigen om het bereik te bepalen en om te zien of de beweging pijn in de polsen en duimen veroorzaakt.

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch onderzoek
Als de arts vermoedt dat de patiënt lijdt aan polsartritis, is het maken van een röntgenfoto om de gewrichtsschade op te sporen en de ernst hiervan te bepalen. Ook een bloedonderzoek is nodig om te bepalen aan welk type artritis de patiënt lijdt. Een bloedonderzoek onthult bepaalde antilichaameiwitten en ontstekingsmarkers hetgeen nodig is om inflammatoire artritis, zoals reumatoïde artritis, op te sporen of uit te sluiten

Behandeling van gewrichtsontsteking in pols

Zelfzorg

De patiënt is mogelijk gebaat met zelfzorgmiddeltjes, maar vaak moet hij dit toch combineren met een professionele medische behandeling.
Medicijnen verlichten de pijn / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen verlichten de pijn / Bron: Stevepb, Pixabay
Medicijnen
Medicatie is vaak nodig om ontstekingen te temmen en voor extra pijnverlichting te zorgen: ontstekingsremmende medicijnen, zoals niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) verlichten de pijn en ontsteking.

Polsspalk
Polsspalken helpen patiënten met artritis in de pols. Deze spalken werken als een zachte steun voor polsbewegingen. Ze voorkomen geen ernstige verwondingen, maar zijn wel nuttig omdat patiënten hiermee eenvoudige activiteiten kunnen uitvoeren.

Warmte toepassen
Warmte toepassen is één van de meest gebruikte behandelingen voor polsartritis.

Wijzigingen in de levensstijl
Veel patiënten met symptomen van polsartritis passen best hun activiteiten aan, zoals bepaalde bewegingen of taken vermijden (het heffen en dragen van zware lasten).

Professionele medische behandeling

Cortison-injecties
Cortison is een krachtig medicijn dat ontstekingen behandelt.

Chirurgie
Chirurgie is niet vaak nodig bij de behandeling van polsartritis, maar wanneer de symptomen ernstig zijn en andere behandeling geen verlichting hebben opgeleverd, is een operatie nodig. Hiervoor bestaan er verschillende procedures.

Prognose

Er zijn veel soorten artritis. De ernst hangt af van het type en ook of dat type chronisch is. Chronische vormen van artritis zijn langdurig en vaak permanent. Hoewel er geen remedie is voor chronische artritis, verlichten veel behandelingsopties de symptomen en vertragen ze soms zelfs de gewrichtsschade. Door de behandeling vermindert tevens de polspijn en zijn patiënten in staat om actief te blijven.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsGezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsEen gezwollen pols of polszwelling is meestal een symptoom van een traumatische verwonding, waaronder verstuikingen van…
Fungale artritis: Gewrichtsontsteking door schimmel met pijnFungale artritis: Gewrichtsontsteking door schimmel met pijnFungale artritis (mycotische artritis) is een aandoening waarbij een gewricht gaat ontsteken en zwellen als gevolg van e…
Gewrichtsaandoeningen, symptomenGewrichtsaandoeningen, symptomenGewrichten zorgen voor mobiliteit en beweging tussen twee of meerdere beenstukken (botten). Gewrichtsaandoeningen hebben…
Oorzaken van spier- en gewrichtspijnOorzaken van spier- en gewrichtspijnIedereen heeft wel eens last van spier- of gewrichtspijn, maar als de pijn langer aanhoudt kan het verstandig zijn om de…

Gevoelloze pink: oorzaken van een doof gevoel in je pinkGevoelloze pink: oorzaken van een doof gevoel in je pinkDe elleboogzenuw (nervus ulnaris) is verantwoordelijk voor het gevoel in de pink en ringvinger. Deze belangrijke zenuw b…
Melanotische macule: Donkere plek of vlek op lippenMelanotische macule: Donkere plek of vlek op lippenSommige patiënten hebben een melanotische macule. Ze hebben dan een zwarte of bruine, ovale en vlakke plek of vlek op de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Geraadpleegd op 29 januari 2019:
  • An Overview of Wrist Arthritis, https://www.verywellhealth.com/wrist-arthritis-2549953
  • Arthritis of the Wrist, https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/arthritis-of-the-wrist/
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • What Does Wrist Arthritis Feel Like?, https://www.healthline.com/health/arthritis-wrist
  • Wrist Arthritis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531497/
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.