Leydig-celtumor in testikels bij jongens & mannen: Symptomen

Leydig-celtumor in testikels bij jongens & mannen: Symptomen De tussencellen van Leydig zijn celgroepen in het interstitiële testisweefsel. Deze cellen in de testikels (teelballen, zaadballen) produceren het mannelijke hormoon testosteron. Een Leydig-celtumor is een zeldzame testikeltumor die zich ontwikkelt uit Leydig-cellen bij zowel jongens als mannen. Leydig-celtumoren zijn meestal goedaardig, maar ongeveer 10% zijn kwaadaardig. Symptomen komen niet altijd tot stand maar eventuele tekenen bestaan uit ongemak of pijn in de zaadbal en een knobbeltje of zwelling in beide teelballen. De arts verwijdert de tumor of de teelballen. Een maandelijks zelfonderzoek van de testes verlaagt het risico op een laattijdige diagnose van teelbalkanker. Hierdoor stijgen uiteindelijk de overlevingspercentages.

Epidemiologie: Meestal bij jongens en mannen

Leydig-celtumoren vormen een zeer klein aantal van alle testikeltumoren (1-3%). De tumoren komen het vaakst tot uiting bij mannen tussen de dertig en zestig jaar. Deze tumor treft sporadisch kinderen tussen vijf en tien jaar oud en dan veroorzaakt de tumor een vroegtijdige puberteit. Zowel goedaardige (90%) als kwaadaardige (10%) varianten zijn bekend van een Leydig-celtumor. De kwaadaardige varianten komen alleen bij volwassenen voor. De tumoren komen voornamelijk bij mannen in de testikels tot stand en zijn in de meeste gevallen goedaardig. Ze zijn echter ook beschreven bij vrouwen (in de eierstokken) en zijn dan meestal kwaadaardig.

Oorzaken van tumor aan teelballen

Waarom dit type teelbaltumor precies ontstaat, is onbekend. Er zijn anno februari 2019 ook geen risicofactoren voor deze tumor bekend.

Symptomen aan testikels: Pijn en zwelling van zaadbal

Sommige mannen hebben geen symptomen. Andere mannen kampen wel met tekenen door de Leydig-celtumor:
 • een overmatige groei van borstweefsel (gynaecomastie): Dit is echter mogelijk een normaal verschijnsel bij adolescente jongens die geen teelbalkanker hebben.
 • een uitbreiding van een zaadbal of verandering in aanvoelen
 • een verlies van libido
 • een verminderde spermaproductie
 • erectiestoornissen
 • knobbeltjes of zwelling in beide zaadballen
 • ongemak of pijn in de zaadbal
 • onvruchtbaarheid
 • pijn in de onderbuik of rug
 • symptomen in andere lichaamsdelen, zoals de longen, de buik, het bekken, de rug of de hersenen wanneer de kanker zich heeft verspreid (metastasen)
 • zwaarte in het scrotum (de balzak)

Diagnose en onderzoeken

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Lichamelijk en diagnostisch onderzoek
Een lichamelijk onderzoek onthult meestal een stevige knobbel in één van de testikels. Wanneer de arts met een lamp schijnt op het scrotum, schijnt het licht niet door de knobbel. Dit onderzoek staat in medische termen bekend als transilluminatie.

Andere onderzoeken omvatten:
 • een bloedonderzoek voor het opsporen van tumormarkers: alfa-fetoproteïne (AFP), humaan choriongonadotrofine (bèta-HCG) en lactaatdehydrogenase (LDH)
 • een CT-scan van de borst, de buik en het bekken om te controleren of de kanker zich heeft verspreid
 • een echografie van het scrotum
 • een onderzoek van het testikelweefsel (gebeurt meestal nadat de arts de gehele testikel operatief heeft verwijderd = orchiectomie)

Kankerstadium
De behandeling is gebaseerd op het kankerstadium:
 • Stadium I-kanker heeft zich niet buiten de zaadbal verspreid.
 • Stadium II-kanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren in de buik (lymfekliermetastasen).
 • Stadium III-kanker heeft zich voorbij de lymfeklieren verspreid (mogelijk tot in de lever, de longen of de hersenen).

Behandeling van Leydig-celtumor

Kanker

De behandeling van een Leydig-celtumor is afhankelijk van het stadium. De arts voert een operatie uit om de zaadbal te verwijderen (orchiectomie) verwijderen wanneer de tumor kwaadaardig is. Mogelijk verwijdert hij ook nabijgelegen lymfeklieren (lymfadenectomie). Verder behandelt de arts de tumor met behulp van chemotherapie.

Goedaardig gezwel

Wanneer de tumor goedaardig is, kan de arts mogelijk ook een testikelsparende operatie uitvoeren. Aangezien Leydig-celtumoren zeldzaam zijn, zijn deze behandelingen anno februari 2019 niet zo vaak bestudeerd als behandelingen voor andere soorten testikeltumoren.

Prognose van teelbalkanker

Testikelkanker is één van de meest behandelbare en geneesbare kankers. De vooruitzichten zijn erger als de arts de tumor niet in een vroeg stadium detecteert. Ook zijn de vooruitzichten slechter wanneer een patiënt een oudere leeftijd heeft en wanneer de tumor groter is dan 5 cm in diameter. Na een operatie waarbij de arts de testikels verwijderd heeft, is een langdurige opvolging nodig om recidieven of metastasen van de testis uit te sluiten. Een bloedonderzoek en beeldvormende onderzoeken moeten periodiek worden herhaald.

Complicaties van vorm van testikelkanker

De kanker kan zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. De meest voorkomende sites zijn de buik, de longen, de wervelkolom en het retroperitoneale gebied (het gebied in de buurt van de nieren achter de andere organen in de buikstreek). Mogelijke complicaties van een operatie bestaan uit bloedingen, een infectie en mannelijke onvruchtbaarheid (als de arts beide testikels verwijderd heeft).

Preventie van Leydig-celtumoren

Een man zou maandelijks een zelfonderzoek van de teelballen moeten uitvoeren. Dit zelfonderzoek helpt bij het opsporen van teelbalkanker in een vroeg stadium, voordat de kanker zich verspreidt. Een vroegtijdige opsporing van teelbalkanker is belangrijk voor een succesvolle behandeling en voor betere overlevingskansen.

Lees verder

© 2019 - 2020 Miske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Pijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn aan de teelbal kan voor een man erg hinderlijk zijn en een reden voor ongerustheid. Hoewel pijn aan de teelballen i…
Teelbalkanker of zaadbalkanker: symptomen, behandelingTeelbalkanker of zaadbalkanker: symptomen, behandelingBij teelbalkanker/zaadbalkanker is er sprake van een kwaadaardig gezwel van de teelbal. Teelbalkanker komt niet vaak voo…
Niet ingedaalde teelballen: operatie en vruchtbaarheidNiet ingedaalde teelballen: operatie en vruchtbaarheidNiet ingedaalde teelballen duidt erop dat tijdens de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder, de teelballen (soms één…
Gezwollen testikels: Oorzaken van zwelling van teelballenGezwollen testikels: Oorzaken van zwelling van teelballenIn het scrotum (balzak) bevinden zich de testikels (testes, teelballen, zaadballen). Dit zijn de mannelijke geslachtskli…

Longfibrose: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseLongfibrose: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseLongfibrose duidt op een zeldzame chronische aandoening waarbij te veel bindweefsel in de longen gevormd wordt. Deze bin…
Prurigo infantum: Jeukende bultjes door insectenbeetPrurigo infantum: Jeukende bultjes door insectenbeetPrurigo infantum is een huidaandoening waarbij een kind een erg jeukende uitslag ervaart waarbij hij constant moet krabb…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 18 februari 2019:
 • Clinical presentation, https://emedicine.medscape.com/article/437020-clinical-presentation#showall
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Leydig cell testicular tumor , https://medlineplus.gov/ency/article/000409.htm
 • Leydig cell tumor of the testis, https://radiopaedia.org/articles/leydig-cell-tumour-of-the-testis-1?lang=us
 • Leydig cell tumors of the testis: a case report, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4175283/
 • Leydig Cell Tumour, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/leydig-cell-tumour
 • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/437020-overview#showall
 • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay

Reageer op het artikel "Leydig-celtumor in testikels bij jongens & mannen: Symptomen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Miske
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!