Prurigo infantum: Jeukende bultjes door insectenbeet

Prurigo infantum: Jeukende bultjes door insectenbeet Prurigo infantum is een huidaandoening waarbij een kind een erg jeukende uitslag ervaart waarbij hij constant moet krabben. Deze jeukende bultjes zijn het gevolg van een overgevoeligheidsreactie op een insectenbeet. De symptomen van de vervelende aandoening zijn met medicatie te verlichten. De vooruitzichten zijn meestal goed, al kampen sommige patiënten wel met terugkerende of chronische klachten. Af en toe komen complicaties tot stand door het krabben. Tot slot nemen de ouders best voorzorgmaatregelen om insectenbeten te voorkomen.

Synoniemen van prurigo infantum

Andere gebruikte benamingen voor prurigo infantum zijn:
  • acute prurigo papels bij kinderen
  • lichen urticaria
  • lichen urticatus
  • papulaire urticaria
  • prurigo parasitaria
  • strofulus
  • strophulus
  • strophulus arthropodicus
  • strophulus infantum
  • strophulus pruriginosum
  • strophulus pruriginosus
  • urticaria papulosa

Epidemiologie van huiduitslag door insectenbeten

Deze aandoening komt zeer veel voor, vooral bij kinderen. Simpto.nl meldt dat jaarlijks 2.000-3.000 patiënten de diagnose krijgen van strophulus. Meestal is de patiënt met prurigo infantum twee tot tien jaar oud. De meeste patiënten presenteren zich in de zomer- en herfstmaanden.

Oorzaken: Door insectenbeet

Niet altijd is een arts in staat om de oorzaak te achterhalen van acute prurigo papels bij kinderen. Mijten, insecten, vlooien enzovoort veroorzaken echter meestal prurigo infantum. De aandoening is het gevolg van endogene ectoparasieten (externe parasieten die op het lichaamsoppervlak van een levend wezen leven). Deze parasieten zijn mogelijk zichtbare beestjes zoals muggen, vlooien, steekvliegen, teken, … Ook ontstaat prurigo infantum door onzichtbare parasieten zoals kleine mijten die in spleten, houten meubels, enzovoort aanwezig zijn, bedwantsen, enzovoort. De symptomen van de huidaandoening ontstaan door een overgevoeligheidsreactie op een insectenbeet. De patiënt reageert namelijk op eiwitbestanddelen die zich in het speeksel van het insect bevinden.

Symptomen: Jeukende bultjes op huid

Locatie

Het gezicht, de hals, de buik, de rug, de romp, de armen, de bovenbenen en de billen zijn het vaakst aangetast. De hoofdhuid en de slijmvliezen zijn niet getroffen.

Tekenen

De patiënt presenteert zich met een acute jeukende huiduitslag. De patiënt heeft eerst rode puistjes of paarsachtige papels / bultjes die gevuld zijn met sereus vocht. Ook blaasjes of blaren komen mogelijk tot stand. Meestal ontstaan meerdere huidletsels (in groepjes) van drie tot tien millimeter groot. Deze huidletsels verschijnen meestal plots in de ochtend bij het ontwaken. De patiënt kan door de hevige jeuk niet stoppen met krabben. Hierdoor ontstaan erg veel letsels op de huid. Sommige kinderen hebben slechts één aanval van een jeukende uitslag maar een aantal andere kinderen hebben chronische of terugkerende symptomen.

Diagnose en onderzoeken
De arts kijkt naar de huidletsels en hoort van het kind en/of de ouders dat er veel jeuk aanwezig is. De arts merkt vaak ook de krabeffecten op door de huid met het blote oog te inspecteren. Soms is de arts niet zeker over de diagnose en dan is een huidbiopsie nodig. De patholoog bekijkt dan een stukje verwijderd huidweefsel onder een microscoop en analyseert dit dan.

Differentiële diagnose
Tijdens de diagnose is het noodzakelijk om prurigo infantum te onderscheiden van:

Medicijnen verlichten de jeuk / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen verlichten de jeuk / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling via medicatie

Om jeuk te verlichten, schrijft de arts een antihistaminicum voor die de overgevoeligheidsreactie tegengaat. Soms zijn topische (op de huid toegepaste) of orale (via de mond ingenomen) corticosteroïden nodig om de jeuk en ontsteking te verminderen. Door de medicatie geneest de huiduitslag waardoor de patiënt minder gaat krabben en complicaties voorkomen worden.

Prognose van huidaandoening

De jeukende bultjes blijven meestal twee à vijf dagen aanwezig. Dankzij de behandeling verdwijnen de jeukende papels binnen de paar dagen volledig. Soms komt de aandoening wel terug en sommige kinderen ervaren chronische klachten.

Complicaties bij kind met strophulus

Door hevig krabben ervaart de patiënt mogelijk huidzweren en huidinfecties. Verder ontstaan soms littekens als gevolg van het krabben aan de jeukende bultjes. Ook kampt de patiënt soms met een donkerdere huidverkleuring (hyperpigmentatie) of een lichtere huidverkleuring (hypopigmentatie).

Preventie van insectenbeten bij kinderen

Om de huidaandoening te voorkomen, is het belangrijk om insectenbeten te voorkomen. Dit is mogelijk door:
  • anti-insectensprays of anti-insectenmiddelen gebruiken
  • het contact van insecten met de huid vermijden
  • horren voor het raam of klamboe over het bed plaatsen
  • huisdieren, kleding, beddengoed en vloeren behandelen (zijn de schuilplaatsen van parasieten)
  • linnengoed regelmatig wassen (lakens, handdoeken, theedoeken enzovoort)
  • vogels uit de buurt van ramen en balkons houden
  • wandelingen met blote benen in hoog gras vermijden
  • woonruimten regelmatig desinfecteren

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Strophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus, soms ook wel 'papulaire urticaria' genoemd, is een acute uitbarsting van rode, sterk jeukende bultjes op de…
Actinische prurigo: Huiduitslag door blootstelling aan zonActinische prurigo: Huiduitslag door blootstelling aan zonActinische prurigo is een huidaandoening die tot stand komt door een abnormale reactie op zonlicht. De patiënt heeft hie…
Prurigo pigmentosa: Huidziekte met netvormige huiduitslagPrurigo pigmentosa: Huidziekte met netvormige huiduitslagPrurigo pigmentosa (ziekte van Nagashima) is een zeldzame huidaandoening met onbekende oorzaak waarbij de huid ontstoken…
Prurigo nodularis: symptomen, klachten, oorzaak, behandelingPrurigo nodularis: symptomen, klachten, oorzaak, behandelingPrurigo nodularis (nodulaire prurigo) is een chronische huidaandoening, die wordt gekenmerkt door intens jeukende knobbe…

Leydig-celtumor in testikels bij jongens & mannen: SymptomenLeydig-celtumor in testikels bij jongens & mannen: SymptomenDe tussencellen van Leydig zijn celgroepen in het interstitiële testisweefsel. Deze cellen in de testikels (teelballen,…
Myositis ossificans: Verkalkingen na spierblessure met pijnMyositis ossificans: Verkalkingen na spierblessure met pijnMyositis ossificants is een goedaardige aandoening waarbij verkalkingen (ossificaties) optreden op de plaats van een gew…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 17 februari 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Prurigo struphulus, http://www.doctissimo.fr/html/sante/encyclopedie/sa_1602_prurigo_prurigo infantum.htm
  • STROPHULUS PRURIGINOSUS / PRURIGO INFANTUM , https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/stxt/prurigo infantum-pruriginosus-prurigo-infantum.htm
  • Strophulus, https://www.huidkwalen.nl/strophulus/
  • Wat is strophulus?, https://www.simpto.nl/diagnose/strophulus/
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.