Vliegangst: Oorzaken en behandeling van angst voor vliegen
Sommige mensen lijden aan vliegangst (aviofobie of aerofobie). Een fobie is een intense angst die niet in verhouding staat tot het werkelijke gevaar dat de situatie of het object met zich meebrengt. Hoewel de meeste mensen die bang zijn om te vliegen erkennen dat vliegen relatief veilig is, vinden zij vliegreizen vaak erg beangstigend. De oorzaak van aerofobie is niet altijd duidelijk, maar deze angst komt meestal voort uit een combinatie van factoren, zoals de angst om opgesloten te zitten in het vliegtuig en de angst voor een vliegtuigcrash. Aerofobie wordt vaak behandeld met therapie en/of medicatie, maar er zijn ook enkele eenvoudige technieken die de angst kunnen verlichten.
Oorzaken: Gekoppeld aan andere angsten
Vliegangst kan ontstaan door een combinatie van verschillende onderliggende
angsten en
fobieën. De oorzaken van vliegangst zijn vaak complex en kunnen genetische, ontwikkelings- en omgevingsfactoren omvatten. Bekende risicofactoren voor vliegangst zijn:
Veel patiënten met vliegangst ervaren anticiperende angst terwijl ze uitkijken naar de vlucht, wat hun angst verder kan versterken.
Risicofactoren van vliegangst
Lichamelijke aandoeningen
Sommige lichamelijke aandoeningen kunnen bijdragen aan vliegangst, zoals:
Het is raadzaam dat patiënten met dergelijke aandoeningen hun arts raadplegen voordat ze een vliegreis maken.
Paniek
Veel mensen met vliegangst hebben eerder een paniekaanval ervaren tijdens het vliegen. Symptomen van paniek kunnen onder andere
zweten,
ademhalingsproblemen en duizeligheid zijn. Deze aanvallen kunnen zich voor het eerst voordoen tussen de leeftijd van 17 en 34 jaar, maar ook op latere leeftijd of al op 11- of 12-jarige leeftijd. Door de paniekaanval en mogelijke herhaling daarvan kan de angst verergeren. Patiënten vrezen dat de paniekaanval zich zal herhalen en willen niet meer vliegen, wat de angst alleen maar versterkt.
Veranderingen in het leven
Aviofobie komt vaak voor tijdens periodes van belangrijke levensveranderingen, zoals de geboorte van een kind, een overlijden, een huwelijk, een echtscheiding, een nieuwe baan of ontslag. In de meeste gevallen zijn deze angsten niet gerelateerd aan technische problemen tijdens de vlucht.
Symptomen van vliegangst
Patiënten die bang zijn om te vliegen kunnen de volgende symptomen ervaren:
Deze symptomen kunnen optreden bij het denken aan vliegen, vlak voor de vlucht of tijdens de vlucht zelf.
Behandeling van vliegangst
Het overwinnen van vliegangst vereist inzet en werk, maar het is heel goed mogelijk. De eerste stap is het identificeren van de uitlokkende factoren die de angst veroorzaken, vaak met behulp van een gekwalificeerde therapeut. Blootstelling aan deze uitlokkende factoren speelt een sleutelrol bij het overwinnen van de angst. De patiënt krijgt hierbij de nodige hulpmiddelen aangereikt.
Afleiding zoeken
Het vinden van afleiding tijdens de vlucht kan helpen de angst te verminderen. Dit kan door een dutje te doen, een tijdschrift te lezen, televisiekijken, een spelletje te spelen op een smartphone, naar muziek te luisteren of te praten met een reisgenoot. Ook technieken zoals diepe ademhaling, meditatie en het loslaten van spierspanning kunnen nuttig zijn. Het is echter verstandig om suiker- en
cafeïnehoudende dranken te vermijden, omdat deze de hartslag kunnen verhogen, wat de angst en stress kan verergeren.
Angst gedijt vaak op onwetendheid en ‘wat als’-denken. Door de feiten over vliegen te leren, zoals hoe een vliegtuig vliegt, de betekenis van verschillende geluiden, en wat turbulentie veroorzaakt, kan de angst verminderd worden. Boeken en andere informatieve bronnen kunnen hierbij helpen.
Medicatie
Medicijnen die angst en
depressie behandelen, zoals
selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's) en serotonine-norepinefrineheropnameremmers (SNRI's), kunnen nuttig zijn voor sommige patiënten, vooral voor degenen met bijkomende angsten. Deze medicijnen dienen meestal langdurig te worden ingenomen en kunnen bijwerkingen hebben. Kortwerkende
anti-angstmiddelen, zoals lorazepam (Ativan) of diazepam (Valium), kunnen ook verlichting bieden, vooral voor patiënten met anticiperende angst. Deze medicijnen kunnen echter ook bijwerkingen hebben en helpen niet bij het ontwikkelen van copingstrategieën voor vliegangst. Daarom wordt medicatie vaak gecombineerd met therapie.
Therapie
Ongeacht het type therapie, leert de patiënt meestal technieken voor het beheersen van de angst. De therapie helpt de patiënt om de angstgevoelens te bestrijden en te beheersen.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een effectieve vorm van psychotherapie voor het behandelen van vliegangst. Deze therapie richt zich op het herkennen en vervangen van ongezonde of onredelijke gedachten en gedragingen door gezonde strategieën die zijn afgestemd op de angst voor vliegen.
Groepstherapie en cursussen
Groepstherapieprogramma’s, zowel op luchthavens als thuiscursussen en privélessen, kunnen nuttig zijn. Deze programma's worden vaak geleid door professionele therapeuten en kunnen ook virtuele realiteitsprogramma's omvatten die patiënten blootstellen aan vluchtsimulaties.
Virtuele begeleiding
Er zijn smartphone-apps ontwikkeld die patiënten helpen bij het beheren van vliegangst. Deze apps kunnen offline worden gebruikt in vliegtuigmodus en bieden informatie over de vlucht, het weer, de omgeving, en andere nuttige gegevens.
Lees verder