Acuut coronair syndroom (ACS): Geremde bloedstroom naar hart

Acuut coronair syndroom (ACS): Geremde bloedstroom naar hart Het acuut coronair syndroom beschrijft een groep aandoeningen waarbij plotseling de bloedstroom naar het hart stopt of vermindert. Wanneer bloed niet naar het hart kan stromen, ontstaat schade aan de hartspier. Een hartaanval en onstabiele angina pectoris zijn beiden vormen van een acuut coronair syndroom (ACS). Pijn op de borst is een kenmerkend symptoom van ACS maar ook andere tekenen treden mogelijk op zoals schouderpijn, duizeligheid en angst. Deze hartaandoening is een medisch noodgeval. De arts gebruikt geneesmiddelen, chirurgie of andere procedures om de symptomen te behandelen en de bloedtoevoer naar het hart te herstellen.

Oorzaken van geremde bloedstroom naar hart

Atherosclerose (slagaderverkalking) is de primaire oorzaak van ACS. Plaque, een vettige substantie hoopt zich op in de slagaders die zuurstofrijk bloed naar het hart brengen. Plaque bestaat uit cholesterol, vet, cellen en andere stoffen. Plaque kan de bloedstroom op twee manieren blokkeren:
 • De plaque scheurt plotseling en er vormt zich een bloedstolsel, hetgeen leidt tot een ernstige vernauwing of blokkering van de ader
 • Het doet een slagader in de loop van de tijd vernauwen waardoor deze voldoende geblokkeerd raakt om symptomen te veroorzaken.

Overgewicht is een risicofactor voor het acuut coronair syndroom / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Overgewicht is een risicofactor voor het acuut coronair syndroom / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Risicofactoren van acuut coronair syndroom

Veel risicofactoren voor hartziekten leiden mogelijk tot ACS. Mayoclinic maakt melding van volgende risicofactoren:

Symptomen: Pijn op de borst

Het meest voorkomende symptoom van het acuut coronair syndroom is pijn op de borst. De pijn op de borst verschijnt snel, komt en gaat, of verergert in rust. Andere symptomen zijn onder andere:

Vrouwen en ouderen ervaren deze andere symptomen vaak, hoewel pijn op de borst ook vaak voorkomt bij deze groepen.

Diagnose en onderzoeken

De arts voert een lichamelijk onderzoek uit waarbij hij naar de borst luistert met een stethoscoop (auscultatie). Tevens bevraagt hij de patiënt over zijn medische geschiedenis en kijkt hij ook of de patiënt aan één of meer risicofactoren voldoet.

Onderzoeken voor het diagnosticeren van het acuut coronair syndroom zijn:
 • een bloedonderzoek: Sommige bloedonderzoeken tonen de oorzaak van pijn op de borst en bieden informatie over een verhoogd risico op een hartaanval. Een troponin-bloedtest onthult beschadigde cellen in het hart. Deze test bevestigt een hartaanval.
 • een coronaire angiografie: Dit onderzoek voert de arts uit wanneer de patiënt stabiel is. Deze test gebruikt een speciale kleurstof en röntgenstralen om te zien hoe het bloed door het hart stroomt. De arts kan dankzij dit onderzoek een geschikt behandelplan voor de patiënt opstellen.
 • een echocardiografie: Deze test gebruikt geluidsgolven om naar het hart te kijken. Het onthult schade aan het hart en identificeert sommige soorten hartproblemen.
 • een elektrocardiografie (ECG): Een ECG is meestal de eerste test die de arts bestelt. Het meet de elektrische activiteit van het hart. Tijdens dit onderzoek zijn er kleine elektrodes op de borst en andere lichaamsgebieden geplakt.
 • een inspannings-echocardiografie
 • een inspanningstest
 • een nucleaire stresstest

Behandeling van ACS

De behandeling hangt af van de toestand en de hoeveelheid verstopping in de bloedvaten.

Medicijnen behandelen ACS / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen behandelen ACS / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

De arts schrijft één of meer soorten medicijnen voor, waaronder aspirine, bètablokkers, statines (cholesterolverlagende medicatie), bloedverdunners, geneesmiddelen die het stolsel oplossen (trombolytica), angiotensineconverterende enzymremmers (ACE-remmers) of nitroglycerine. Deze geneesmiddelen helpen bij het voorkomen of oplossen van een bloedstolsel, het behandelen van een hoge bloeddruk, het herstellen van angina pectoris (pijn op de borst, teken van hartaanval) en het stabiliseren van het hart.

Angioplastiek

Bij een angioplastiek opent de chirurg de verstopte slagader met behulp van een katheter (lange, dunne buis). De chirurg plaatst de buis in de slagader en brengt vervolgens een kleine leeggelopen ballon in het lichaam. De ballon wordt opgeblazen in de slagader om de slagader te openen. De arts brengt een stent in het lichaam in om de ader open te houden.

Bypassoperatie

Een bypassoperatie is een operatietechniek waarbij de chirurg het bloed rond de verstopte slagader leidt.

Prognose

De vooruitzichten van patiënten met het acuut coronair syndroom hangen af van de snelheid van de behandeling, eventuele schade aan het hart en de omvang en locatie van die schade en ook van het aantal slagaders dat geblokkeerd is en hoe ernstig de blokkering is. Des te sneller de arts de slagader kan deblokkeren, des te minder schade de aan het hart optreedt. Meestal hebben patiënten de beste vooruitzichten wanneer de arts de geblokkeerde slagader binnen enkele uren na het begin van de symptomen kan openen.

Complicaties van hartaandoening

In sommige gevallen leidt het acuut coronair syndroom tot andere gezondheidsproblemen, waaronder:
 • de dood
 • een abnormale hartritme
 • een beroerte
 • een breuk van een deel van de hartspier die tamponades veroorzaakt of een ernstige kleplekkage
 • een hartaanval
 • hartfalen, wat gebeurt wanneer het hart niet genoeg bloed kan rondpompen

Het nuttigen van een gezonde voeding is belangrijk / Bron: Jill111, PixabayHet nuttigen van een gezonde voeding is belangrijk / Bron: Jill111, Pixabay

Preventie

Diverse tips helpen om het acuut coronair syndroom te voorkomen:
 • een hartgezonde voeding eten: Mensen zouden voldoende fruit, groenten, volle granen en mager vlees moeten eten. Voedingsmiddelen met veel cholesterol en verzadigde vetten moeten mensen beperken, omdat te veel van deze stoffen leiden tot verstopte bloedvaten.
 • gewicht verliezen bij overgewicht
 • gezondheidsproblemen, zoals een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte of diabetes mellitus (suikerziekte) onder controle houden
 • lichaamsbeweging uitvoeren: Mensen zouden op de meeste dagen van de week minimaal dertig minuten gematigde lichaamsbeweging moeten uitvoeren.
 • preventieve gezondheidsonderzoeken ondergaan: Het is belangrijk om regelmatig door een arts de cholesterolwaarden te laten testen en de bloeddruk te laten meten.
 • stoppen met roken: Roken beschadigt het hart.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Tietze: pijn op de borstSyndroom van Tietze: pijn op de borstPijn op de borst: de meeste mensen denken gelijk aan een hartaanval of een ernstige hartkwaal. Zoek maar eens op het int…
Pijn achter het borstbeen (retrosternale pijn): OorzakenPijn achter het borstbeen (retrosternale pijn): OorzakenHet borstbeen (sternum) is een plat bot dat zich in het midden van de borst bevindt. Retrosternale pijn is pijn die zich…
Wat is een hartaanvalWat is een hartaanvalEen hartaanval/hartinfarct is een veel voorkomende, dan wel de meest voorkomende hartziekte. Wat gebeurt er tijdens een…
Guillian Barre SyndroomGuillian Barre SyndroomHet syndroom van Guillian Barre is een zeldzame aandoening in de spieren. Jaarlijks krijgen zo'n 150 tot 300 mensen in N…

Vliegangst: Oorzaken en behandeling van angst voor vliegenVliegangst: Oorzaken en behandeling van angst voor vliegenSommige patiënten lijden aan vliegangst (aviofobie, aerofobie). Een fobie is een intense angst die niet in verhouding st…
Blauwe-tenensyndroom: symptomen, oorzaken en behandelingBlauwe-tenensyndroom: symptomen, oorzaken en behandelingHet blauwe-tenensyndroom (BTS) wordt veroorzaakt door een verstopping van de kleine bloedvaten in de voet, hetgeen de bl…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ArtsyBee, Pixabay
 • Geraadpleegd op 22 april 2019:
 • Acute coronary syndrome, https://medlineplus.gov/ency/article/007639.htm
 • Clinical presentation, https://emedicine.medscape.com/article/1910735-clinical-presentation#showall
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Diagnosis and Management of Acute Coronary Syndrome: An Evidence-Based Update, https://www.jabfm.org/content/28/2/283
 • Diagnosis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-coronary-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20352140
 • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/1910735-overview#showall
 • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-coronary-syndrome/symptoms-causes/syc-20352136
 • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.