Hoogtevrees (acrofobie): Angst voor hoogten / hoge plaatsen

Hoogtevrees (acrofobie): Angst voor hoogten / hoge plaatsen De meeste personen ervaren een zekere mate van natuurlijke angst wanneer ze worden blootgesteld aan hoogten. Deze angst om te vallen is normaal. Hoogtevrees (acrofobie) is een type fobie waarbij een patiënt een extreme, irrationele en aanhoudende angst voor hoogten en hoge plaatsen ervaart. Patiënten met acrofobie kunnen bij blootstelling aan hoogten last krijgen van een paniekaanval en andere fysieke symptomen, zoals beven, duizeligheid en een verhoogde hartslag. Mogelijke behandelingsopties voor deze psychologische aandoening zijn ontspanningstechnieken, medicatie, blootstellingstherapie en cognitieve gedragstherapie.

Epidemiologie van acrofobie

Hoogtevrees komt wereldwijd voor bij ongeveer 2-5% van de bevolking. Vrouwen hebben dubbel zo vaak last van deze aandoening als mannen. Hoewel de exacte cijfers kunnen variëren, lijkt acrofobie vaker voor te komen in stedelijke gebieden, waar men vaker wordt blootgesteld aan hoge gebouwen en constructies. Anno september 2024 blijft acrofobie een veelvoorkomende oorzaak van stress en angst, vooral in een samenleving waar hoge structuren alomtegenwoordig zijn.

Oorzaken van hoogtevrees

Acrofobie, net als alle andere fobieën, is een overmatige reactie op een normale angstprikkel. Deze psychische aandoening komt voort uit een instinctieve angst om te vallen, een reactie die diepgeworteld is in het menselijk overlevingsmechanisme. Studies tonen aan dat zelfs baby's en peuters een aangeboren voorzichtigheid vertonen in de buurt van hoogten. De oorzaak van acrofobie kan zowel genetisch als omgevingsgebonden zijn, met invloeden zoals traumatische ervaringen op grote hoogten of een aangeleerde angstreactie door het gedrag van ouders of andere volwassenen.

Risicofactoren van acrofobie

Hoewel de exacte oorzaken van acrofobie kunnen variëren, zijn er enkele bekende risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van deze fobie vergroten. Personen met een familiegeschiedenis van angststoornissen of fobieën hebben een grotere kans om acrofobie te ontwikkelen. Ook traumatische ervaringen, zoals vallen van een hoogte of het zien van iemand die valt, kunnen een rol spelen. Verergerde angst voor hoogten kan ook optreden bij mensen met een verstoord evenwicht, zelfs zonder onderliggende medische aandoeningen.

Symptomen

Hoofdpijn ontstaat mogelijk wanneer een patiënt met hoogtevrees zich op hogere hoogte bevindt / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn ontstaat mogelijk wanneer een patiënt met hoogtevrees zich op hogere hoogte bevindt / Bron: Geralt, Pixabay

Tekenen

Wanneer een patiënt wordt blootgesteld aan hoogtes, kunnen de volgende fysieke en psychische symptomen optreden:
  • angst
  • beven/trillen
  • een paniekaanval met kortademigheid
  • duizeligheid: vaak onjuist gebruikt om hoogtevrees te beschrijven, maar eigenlijk verwijst het naar een ronddraaiend gevoel dat optreedt wanneer de patiënt niet echt ronddraait. Dit kan worden uitgelokt door van een hoogte naar beneden te kijken of zelfs door iets snel voorbij te zien gaan.
  • hartkloppingen
  • de behoefte om op handen en voeten te kruipen, te knielen of direct af te dalen
  • hoofdpijn bij het zich op grote hoogte bevinden
  • huilen of schreeuwen
  • zich verlamd voelen
  • zweten

Gevolgen

Patiënten met acrofobie vermijden vaak situaties waarin ze aan hoogten worden blootgesteld, zoals pretparken, roltrappen, glazen liften, bruggen, of zelfs hotels met kamers op hoge verdiepingen. Dit vermijdingsgedrag kan een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven.

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen bij acrofobie kunnen zijn: ernstige paniekaanvallen met hyperventilatie, onvermogen om te bewegen of logische beslissingen te nemen wanneer men zich op een grote hoogte bevindt. In sommige gevallen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties waarbij de patiënt zijn evenwicht verliest of verkeerd reageert in een paniekreactie.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van acrofobie wordt gesteld door een zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg. Hierbij wordt gekeken naar de symptomen en de duur van de angst. Als de symptomen langer dan zes maanden aanhouden en leiden tot vermijdingsgedrag, is de kans groot dat de patiënt acrofobie heeft. Ook wordt er gekeken naar de invloed van de angst op het dagelijks functioneren.

Behandeling van acrofobie

Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor patiënten met hoogtevrees / Bron: Skeeze, PixabayRegelmatige lichaamsbeweging is goed voor patiënten met hoogtevrees / Bron: Skeeze, Pixabay

Zelfzorg

Ontspanningstechnieken, zoals meditatie, yoga, diepe ademhaling en progressieve spierontspanning, kunnen helpen om met stress en angst om te gaan. Regelmatige lichaamsbeweging heeft eveneens een positief effect. Het is belangrijk om tijdig medische hulp te zoeken en steun te vragen van vrienden en familie om het herstelproces te ondersteunen.

Cognitieve gedragstherapie en blootstellingstherapie

Cognitieve gedragstherapie is één van de meest effectieve behandelingen voor acrofobie. Hierbij wordt de patiënt geleidelijk blootgesteld aan hoogten en leert hij omgaan met zijn paniekreacties. Virtual reality is een innovatieve en kosteneffectieve methode om deze blootstelling te simuleren.

Medicatie

Medicatie, zoals anti-angstmedicatie, benzodiazepinen, antidepressiva en bètablokkers, kunnen ook worden voorgeschreven om de symptomen van acrofobie te beheersen.

Prognose van acrofobie

Hoewel acrofobie een ernstige impact kan hebben op het dagelijks leven, kan de aandoening met de juiste behandeling sterk verbeteren. Patiënten die de aanbevolen behandelingen volgen, zien vaak aanzienlijke verbeteringen binnen enkele maanden.

Complicaties bij acrofobie

Zonder behandeling kan acrofobie leiden tot gevaarlijke situaties waarbij de patiënt irrationeel reageert op hoogten. Het vermijden van situaties waarin hoogtes voorkomen, kan ook leiden tot een vermindering van de levenskwaliteit.

Preventie van acrofobie

Er zijn geen bekende methoden om acrofobie volledig te voorkomen. Wel kunnen vroege interventie en psychologische begeleiding helpen om de angst voor hoogten in een vroeg stadium aan te pakken. Bovendien kunnen ontspanningstechnieken en stressbeheersing helpen bij het voorkomen van verergering van de fobie.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acrofobie / hoogtevreesHoogtevrees is een fobie waarbij men angst heeft voor hoogtes of dieptes. In ernstige mate kan deze fobie het leven erns…
Wat is hoogtevreesWat is hoogtevreesHoogtevrees is de meest voorkomende fobie, een acrofobie. Een acrofobie veroorzaakt duizeligheid, angstaanvallen, paniek…
Hoogtevrees maar verstoring bergvakantie niet nodigHoogtevrees is een angst die vrijwel iedereen meer of minder heeft. Hoogtevrees wordt ook acrofobie genoemd. Eenzelfde s…
Hoogtevrees: wat is het en wat kunt u er aan doen?Hoogtevrees is een fobie die erg vaak voor komt en in alle landen ter wereld. De angst voor hoogtes is goed, zolang de a…

Gezwollen neus: oorzaken en behandeling zwelling van de neusGezwollen neus: oorzaken en behandeling zwelling van de neusEen gezwollen neus of zwelling van de neus, zowel intern als extern, kan vervelend en soms ook pijnlijk zijn. Zwelling i…
Slijmbeursontsteking hiel: oorzaken, symptomen & behandelingSlijmbeursontsteking hiel: oorzaken, symptomen & behandelingEen slijmbeursontsteking in de hiel van je voet treedt op wanneer een slijmbeurs rond je hiel ontstoken raakt. Een slijm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • Geraadpleegd op 12 mei 2019:
  • Acrophobia (fear of heights), https://psychtimes.com/acrophobia-fear-of-heights/
  • Acrophobia (The Fear of Heights): Are You Acrophobic?, https://www.psycom.net/acrophobia-fear-of-heights/
  • Acrophobia, https://en.wikipedia.org/wiki/Acrophobia
  • Acrophobia, or why are some people are afraid of heights, https://psychlopaedia.org/health/republished/health-check-why-are-some-people-afraid-of-heights/
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Symptoms, Causes, and Treatment of Acrophobia, https://www.verywellmind.com/acrophobia-fear-of-heights-2671677
  • Understanding Acrophobia, or Fear of Heights, https://www.healthline.com/health/acrophobia-or-fear-of-heights-symptoms-causes-and-treatment
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Skeeze, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.