Slijmbeursontsteking hiel: oorzaken, symptomen & behandeling

Slijmbeursontsteking hiel: oorzaken, symptomen & behandeling Een slijmbeursontsteking in de hiel van je voet treedt op wanneer een slijmbeurs rond je hiel ontstoken raakt. Een slijmbeurs is een met vocht gevuld zakje dat rond je gewrichten zit. De slijmbeurzen in de buurt van je hielen bevinden zich achter je achillespees, precies boven de plaats waar deze zich hecht aan je hielbot. Overbelasting door wandelen, rennen of springen kan een slijmbeursontsteking in de hiel veroorzaken. Het komt vaak voor bij atleten, vooral hardlopers en balletdansers. Artsen stellen het soms verkeerd vast als achillespeesontsteking, maar de twee aandoeningen kunnen tegelijkertijd voorkomen.

Slijmbeursontsteking in de hiel

Er zijn drie slijmbeurzen bij de hiel die getroffen kunnen worden door een slijmbeursontsteking:
 • een slijmbeurs gelegen direct achter de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen
 • een slijmbeurs achter de achillespees, boven de aanhechting
 • een slijmbeurs gelokaliseerd onder het hielbeen, onder de hak van de voet

Pijnlijke kuiten / Bron: Bigdrewdle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Pijnlijke kuiten / Bron: Bigdrewdle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Symptomen ontstoken slijmbeurs in de hiel

Symptomen van een slijmbeursontsteking in de hiel zijn:
 • hielpijn
 • zwelling rond de achterkant van je hiel
 • pijn als je op je hielen leunt
 • pijnlijke kuitspieren tijdens hardlopen of lopen
 • stijfheid
 • rode of warme huid op de achterkant van de hiel
 • moeilijker bewegen
 • knettergeluid bij het buigen van de voet
 • schoenen dragen wordt ongemakkelijk

Oorzaken en risicofactoren

De oorzaken en risicofactoren van een slijmbeursontsteking in de hiel zijn de volgende:

Overbelasting van de enkel

Een slijmbeursontsteking in de hiel wordt vaak veroorzaakt door frequente 'minitrauma's'. Deze minitrauma's zijn vaak te wijten aan overmatig (hard)lopen, springen of rennen. Heuvelopwaarts lopen, waardoor de voet aanzienlijk buigt, kan de slijmbeurzen in de hiel flink irriteren. Mensen die hun trainingsprogramma's plotseling intensiveren zonder voldoende opbouw en een goede warming-up kunnen last krijgen van een slijmbeursontsteking in de hiel. In het algemeen gaat het vaak gepaard met overbelasting van de plek waar de achillespees zich aan de hiel hecht.

Slecht passend schoeisel

Slecht passend of knellend schoeisel kan ervoor zorgen dat de hiel geïrriteerd en ontstoken raakt. Schoenen die aan de achterkant kennel, zijn een belangrijke oorzaak van een slijmbeursontsteking in de hiel.

Misvorming van voet of enkel

Een misvorming van de voet of de enkel vergroot het risico op het ontstaan van een slijmbeursontsteking in de hiel. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld last hebben van een Haglundse exostose, een botuitsteeksel aan de achterzijde van het hielbeen. Dit vergroot de kans op irritatie van de slijmbeurs.

Eerdere blessure

Een trauma aan de aangedane hiel, zoals per ongeluk tegen de achterkant van de hiel slaan tegen een hard voorwerp, kan ervoor zorgen dat de slijmbeurs zich met vloeistof vult, wat op zijn beurt het slijmbeursmembraan van de slijmbeurs kan irriteren en ontsteken. Hoewel het lichaam de vloeistof gewoonlijk weer opneemt, kan het membraan ontstoken blijven en symptomen van een slijmbeursontsteking veroorzaken.

Andere onderliggende aandoening

Een slijmbeursontsteking in de hiel kan komen als gevolg van een andere aandoening, zoals schade aan de achillespees, artrose, reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht.

Infectie

Septische bursitis, dus een slijmbeursontsteking in de hiel die wordt veroorzaakt door een infectie, komt niet vaak voor. De bacteriën kunnen de slijmbeurs bereiken door een snee, een punctie, een blaar of zelfs een insectenbeet. Bepaalde medische aandoeningen en medicijnen onderdrukken het immuunsysteem van mensen en maken je vatbaarder voor septische bursitis. Mensen met kanker, hiv/aids, lupus, alcoholisme, COPD en diabetes hebben meer kans op septische bursitis.

Eerdere slijmbeursontsteking

Personen die in het verleden bursitis hebben gehad, hebben een verhoogde kans om opnieuw getroffen te worden door een slijmbeursontsteking.

Huisarts raadplegen

Neem contact op met je huisarts als je een van de volgende symptomen hebt. Deze kunnen wijzen op een infectie in de hiel:
 • overmatige zwelling of uitslag rond het hielgebied
 • hielpijn en koorts
 • scherpe of stekende pijn

Onderzoek en diagnose

Je huisarts zal je klachten bespreken, je medische geschiedenis in ogenschouw nemen en lichamelijk onderzoek doen van je hiel en enkel. De diagnose kan ook worden bevestigd door beeldvormend onderzoek, bijvoorbeeld echoscopie of een MRI-scan.

Behandeling slijmbeursontsteking in de hiel

Zelfzorg

Een slijmbeursontsteking in de hiel reageert meestal goed op zelfzorgmaatregelen, zoals:
 • je hielen en enkels laten rusten
 • je aangedane voet hoger leggen
 • meerdere keren per dag koude toepassen het gebied rond je hielen
 • het nemen van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals ibuprofen
 • een schoen dragen met een iets verhoogde hiel

Je arts kan ook aangepaste hielwiggen of hielbeschermers aanbevelen. Deze passen in je schoen onder je hiel en helpen beide zijden omhoog te brengen. Ze helpen de stress op je hielen te verminderen.

Medische behandeling

Als bovenstaande maatregelen onvoldoende soelaas bieden, kan je arts een corticosteroïden injectie aanbevelen. De arts kan ook een brace aanbevelen als je tegelijk last hebt van een achillespeesontsteking. Fysiotherapie kan ook helpen het gebied rond je hiel en enkel te versterken. In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om slijmbeurzen te verwijderen als andere behandelingen niet werken.

Preventie

Er zijn een paar eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om een slijmbeursontsteking in de hiel te voorkomen:
 • een goede warming-up voor het sporten
 • gebruik goede sportschoenen
 • draag ondersteunende schoenen.
 • versterking van je voetspieren kan ook helpen

Prognose

De klachten als gevolg van een slijmbeursontsteking in de hiel verbeteren gewoonlijk binnen ongeveer acht weken met zelfzorgmaatregelen. Als je gedurende deze periode actief wilt blijven, probeer dan een alternatieve sportactiviteit met weinig impact, zoals zwemmen. Volg het aanbevolen behandelplan van je huisarts voor een succesvol herstel.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SlijmbeursontstekingRegelmatig hoor je van mensen dat ze een slijmbeursontsteking hebben, maar wat is dit eigenlijk voor ontsteking? Hoe ont…
Retrocalcaneale bursitis: Slijmbeursontsteking van de hielRetrocalcaneale bursitis: Slijmbeursontsteking van de hielRetrocalcaneale bursitis (slijmbeursontsteking van de hiel) is een aandoening waarbij een zwelling en ontsteking ontstaa…
Hoe wordt schouder slijmbeursontsteking behandeld?Hoe wordt schouder slijmbeursontsteking behandeld?De schouder bestaat uit een kop en een kom en draaien dagelijks tijdens het bewegen soepel rond. Om die beweging van de…
De klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingDe klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingEen slijmbeursontsteking is een klacht die regelmatig voorkomt. Deze ontsteking kan veel ongemak en pijn geven. Maar wat…

Hoogtevrees (acrofobie): Angst voor hoogten / hoge plaatsenHoogtevrees (acrofobie): Angst voor hoogten / hoge plaatsenDe meeste personen ervaren een zekere mate van natuurlijke angst wanneer ze worden blootgesteld aan hoogten. Deze angst…
Smetvrees: Ziekelijke angst voor ziektekiemen (soort fobie)Smetvrees: Ziekelijke angst voor ziektekiemen (soort fobie)Smetvrees is een psychische aandoening waarbij een patiënt een ziekelijke en irrationale angst heeft voor kiemen, bacter…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stilfehler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.arthritis-health.com/types/bursitis/heel-retrocalcaneal-bursitis-causes-and-risk-factors
 • https://www.healthline.com/health/retrocalcaneal-bursitis
 • https://medlineplus.gov/ency/article/001073.htm
 • https://physioworks.com.au/injuries-conditions-1/retrocalcaneal-bursitis
 • https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/aandoeningen/item/slijmbeursontsteking-bij-de-hiel
 • https://www.simpto.nl/diagnose/slijmbeursontsteking-hiel/
 • Afbeelding bron 1: Bigdrewdle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.