Hielkloven: kloven in hiel behandelen & kloofjes verwijderen

Hielkloven: kloven in hiel behandelen & kloofjes verwijderen Hielkloven zijn diepe groeven of kloofjes in de huid van de hiel. Hielkloven of droge, gebarsten hielen, kunnen niet alleen als cosmetisch storend worden ervaren, maar zijn vaak ook een bron van pijn en irritatie. Hielkloven ontstaan vaak door overmatige eeltvorming in combinatie met een (zeer) droge huid. Een te droge huid kan barsten, waardoor er kloven ontstaan. Dit kan vooral op de hielen gebeuren, aangezien op de hielen de omringende huid dikker en meer vereelt is. Hielkloven kunnen worden behandeld met vochtinbrengende crème, maar er zijn ook andere behandelingen of maatregelen mogelijk om hielkloven te genezen en te voorkomen. Zo kunnen kloofjes in de hiel behandeld worden met speciale hielpleisters. Dergelijke hielkloven beschermers herstellen kloven en beschermen je zere hielen.
Een gezonde voet zonder hielkloven / Bron: Stilfehler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een gezonde voet zonder hielkloven / Bron: Stilfehler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat zijn hielkloven?

Hielkloven of kloven in de hiel worden veroorzaakt door scheuren of barsten van de huid. Dit ontstaat vaak als gevolg van overmatige eeltvorming in combinatie met een droge huid. Tijdens het lopen en staan is er een verhoogde druk op de hielen, waardoor het eelt kan barsten. Hielkloven worden vooral gezien bij mensen die hun voeten veel blootstellen aan kou, nattigheid of schoeisel dat schuurt. Een dikkere eeltlaag ontstaat onder invloed van voortdurende wrijving met de schoenen of de sokken. Deze eeltlaag kan vervolgens scheuren of barsten door uitdroging van de huid door water- en zeepcontact, of zweetvoeten. In de hielen kunnen meerdere witte kloofjes en verticale barstjes ontstaan en soms staat de huid zelfs een beetje open. Dit kan erg pijnlijk zijn.

Symptomen van kloofjes in de hiel

Wanneer de huid rond de hielen verdikt en droog is, verliest het zijn soepelheid en elasticiteit en kunnen er al kloofjes ontstaan door de druk van het lopen. Dit kan leiden tot lelijke, pijnlijk en zelfs bloedende gebarsten hielen. De klachten kunnen verergeren bij mensen die langdurig staan, zwanger zijn of kampen met overgewicht.

Hielkloven / Bron: Kuprevich/Shutterstock.comHielkloven / Bron: Kuprevich/Shutterstock.com
Naast hielkloven kun je de volgende symptomen ervaren:
 • schilferende huid
 • jeuk
 • pijn, mogelijk ernstig
 • bloeden
 • rode, ontstoken huid
 • verzwering
 • vervellen van de huid

Complicaties

In ernstige gevallen kun je complicaties ontwikkelen als gevolg van hielkloven, vooral als het wordt veroorzaakt door een medische aandoening. Complicaties kunnen zijn:
 • een verlies van gevoel in je hiel
 • cellulitis, een infectie
 • diabetische voetzweer

Symptomen van infectie zijn pijn, warmte, roodheid en zwelling. Neem direct contact op met je huisarts bij vermoeden van een infectie.

Oorzaken van hielkloven

Hielkloven wordt veroorzaakt door uitdroging van de voethuid en opeenhoping van dode huid. Na verloop van tijd kan dit pijn en irritaties veroorzaken. De volgende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van hielkloven:
 • het dragen van open schoenen, sandalen en slippers;
 • een staand beroep of langdurig staan (vooral op harde vloeren);
 • een afwijkende voetstand;
 • een verminderde doorbloeding in de benen en voeten;
 • hormonale veranderingen door bijvoorbeeld schildklierklachten;
 • medicijngebruik;
  Overgewicht vergroot het risico op hielkloven / Bron: Taniadimas, PixabayOvergewicht vergroot het risico op hielkloven / Bron: Taniadimas, Pixabay
 • overmatig transpireren (zweetvoeten);
 • diabetes;
 • ouderdom;
 • op blote voeten lopen op harde en droge oppervlakken;
 • een droge huid en overmatig eelt een dit niet goed verzorgen;
 • een verminderd (schok dempende) vetpolster onder hiel;
 • overgewicht wat zorgt voor verhoogde druk op de hielen;
 • slecht passende schoenen of sandalen die geen ondersteuning bieden aan de hielen;
 • droge schilferige huid als gevolg van bijvoorbeeld een lage luchtvochtigheid tijdens droge zomers en koude winters;
 • een tekort aan (bepaalde) vitaminen en mineralen;
 • mensen met aanleg voor psoriasis en eczeem.

Gebrek aan vocht

Gebrek aan vocht is de meest voorkomende oorzaak van gescheurde hielen. De huid onder je voeten is vaak droog, ruw en er kunnen snel kloofjes optreden. Dit komt omdat de huid rond je hielen een klein aantal zweetklieren heeft. Huidvet ondersteunt normaal gesproken de huid om zacht te blijven en voorkomt dat deze droog wordt. Door te weinig te drinken, droogt je huid sneller uit.

Tekort aan bepaalde vitaminen / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayTekort aan bepaalde vitaminen / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Voedingstekort

Een tekort aan vitaminen en mineralen (zoals zink) kan van invloed zijn op de gezondheid van je hielen.

Druk op de hiel

Hielkloven kunnen ontstaan als gevolg van langdurig staan op je voeten.

Verouderende huid

De huid verliest zijn elasticiteit met het ouder worden, en als gevolg daarvan kun je sneller en vaker last krijgen van kloofjes in de hielen.

Obesitas en overgewicht

Een zwaar gewicht legt meer druk op het vetkussen of vetweefsel onder de hiel. Hierdoor kan het zijwaarts uitzetten en, als de huid niet flexibel is, druk uitoefenen op de voeten. Dit leidt tot hielkloven.

Sandalen en open schoenen

Sandalen of open schoenen kunnen ervoor zorgen dat het vetkussen onder hiel zich verplaatst en het verhoogt de kans op hielkloofjes. Je kunt het beste ondersteunende schoenen dragen.

Slechte hygiëne

Onhygiënische omstandigheden kunnen een andere oorzaak van hielkloven zijn.

Blootstelling aan water

Water kan natuurlijke vetten van de huid wegnemen en de huid ruw en droog maken. Langdurig staan ​​in vochtige ruimtes, zoals een badkamer, kan droge en gebarsten hielen veroorzaken.

Slecht passende schoenen

Lange tijd staan of lopen met slecht passende schoenen kan hielkloven en andere klachten veroorzaken.

Genetische invloeden

Een zeker aanleg kan ook een rol spelen bij het ontstaan van hielkloven. Sommige mensen hebben namelijk van nature een droge huid, waardoor de hun huid gemakkelijk barsten krijgt.

Eczeem

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die iedereen op elke leeftijd kan treffen. Eczeem kenmerkt zich door een rode, jeukende en schilferige huid.

Voetschimmel

Droge voeten kunnen ook een symptoom zijn van voetschimmel, een infectie van de huid door een schimmel. De schimmel kan zorgen voor blaren en pijnlijke kloofjes.

Risicofactoren van kloven in de hiel

De twee grootste risicofactoren voor hielkloven zijn diabetes en obesitas (overgewicht).

Diabetes

Diabetici zullen waarschijnlijk last krijgen van kloofjes in de hiel, omdat schade aan de zenuwen in de voeten van niet goed gecontroleerde bloedsuikerspiegel een droge huid kan veroorzaken. Mensen met diabetes hebben nog meer kans op een infectie van hielkloven dan niet-diabetici. Als je diabetes hebt, dan is het belangrijk om je voeten vaak te onderzoeken op wondjes, kloofjes of infecties.

Overgewicht

Zwaarlijvigheid verhoogt de kans dat er veel druk op de hakken komt te staan, waardoor de kans op kloofjes wordt vergroot.

Andere factoren

In de wintermaanden kan iedereen last krijgen van droge hielen en hielkloven. Het regelmatig nemen van zeer hete baden en douches kunnen de klachten doen verergeren. Bovendien hebben mensen die hun voeten niet regelmatig verzorgen met een goede, op olie gebaseerde lotion of vochtinbrengende middel, meer kans op hielkloven. Niet genoeg water drinken en slechte voeding zijn ook risicofactoren voor hielkloven.

Onderzoek en diagnose

Bij ernstige problemen of een onderliggende aandoening, is het verstandig je huisarts te raadplegen. De huisarts neemt je medische geschiedenis in ogenschouw, informeert naar je klachten en inspecteert daarna je voeten en hielen. De arts stelt de diagnose van hielkloven op basis van het uiterlijk.

Hielkloven behandelen en verwijderen

De harde huid dunner maken

Het is belangrijk om harde, dikke huid op je hielen te verwijderen. Hielkloven genezen niet als het overtollige eelt aanwezig blijft. Bij hielkloven kun je dagelijks de voeten gedurende 10 minuten opweken in een warm waterbadje. Het nemen van een bad of douche is ook goed als je je hielen wilt bewerken. Dep vervolgens de voeten droog en gebruik puimsteen of een metalen voetvijltje om een deel van de oppervlakkige eeltlaag weg te halen. Doe dit voorzichtig en vermijd dat er te veel druk en wrijving ontstaat. Dit zet de huidcellen namelijk aan tot extra celdeling waardoor je eelt in de hand werkt.

Vaseline toepassen bij hielkloven / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vaseline toepassen bij hielkloven / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Insmeren met vettende zalf

Na bovenvermelde behandeling, moet je je voeten schoon spoelen met water, droog deppen en insmeren met een vettende zalf zoals vaseline, of een zalf of crème die de vochtinbrengende factoren ureum en lactaat bevatten. Trek daarna schone katoenen of linnen sokken aan en kruip lekker onder de wol. Als je heel erg last hebt van hielkloven, kun je dik crème opsmeren en je voeten vervolgens in plastic folie inwikkelen zodat de crème 's nachts goed kan intrekken. Het is overigens aan te bevelen om tweemaal daags de voeten in te smeren met een speciale voetcrème.

Hielpleisters bij hielkloven

Soms kunnen hielpleisters zinvol zijn. Hielpleisters beschermen de voeten tegen deze wrijving, wat hielkloven in stand houdt. In sommige hielpleisters is een verzachtende olie verwerkt wat verdere uitdroging van de huid tegengaat. Hielpleisters zijn verkrijgbaar bij apotheek of drogist.

Pedi sokken

Pedi sokken bij eelt en hielkoven kunnen helpen bij eeltvorming, hielkloven door huidverdikking en andere vormen van ongewenste huidverdikking op de voeten. Het werkt al na slechts 1 behandeling. De speciale gel in deze sokken activeert het vervellingsproces van de huid. Door de ze speciale sokken gedurende 1 uur te dragen laat overtollige, harde huid na enkele dagen los. Dit proces kan tot 1 à 2 weken na de behandeling voortduren. Na de behandeling voelen je voeten zijdezacht aan.

Overleg met de huisarts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de huisarts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Medische behandeling van kloofjes in de hiel

Huisarts en pedicure

In ernstige gevallen van hielkloven of als medische zorg vereist is, kan een arts de volgende behandelingen aanbevelen:
 • verwijderen van de dode huid wat eventueel gedaan kan worden door een pedicure
 • zwaardere weekmakers of verwijderingsmiddelen voorschrijven
 • speciale hielpleisters voorschrijven die de voeten tegen wrijving beschermen
 • een antibioticum voorschrijven als er een infectie is opgetreden
 • speciale pedi sokken aanraden ter voorkoming van eeltvorming en hielkloven door huidverdikking en andere vormen van ongewenste huidverdikking op de voeten
 • help de patiënt te veranderen hoe ze lopen

Podotherapeut

Een podotherapeut is de specialist in de voetengezondheidszorg. Deze kan een instrumentele behandeling uitvoeren met als doel het overmatige eelt te verwijderen, waardoor ook de kloven afnemen. Ook geeft de podotheapeut pratische adviezen op het gebied van zelfzorg, denk aan het insmeren van de voeten. Het is tevens mogelijk om met een siliconen teenorthese de kloven te beschermen tegen overmatige druk in de schoen, waardoor ze niet splijten. Indien de kloven ontstaan als gevolg van een afwijkende voetstand, dan kan de podotherapeut schoenadvies geven of zo nodig podotherapeutische zolen of steunzolen voorschrijven.

Prognose

Gebarsten hielen of hielkloven kunnen met snel en gemakkelijk worden behandeld met moisturizers en producten die de huid dunner maken. Om huidkloven te voorkomen, dien je ervoor te zorgen dat je dagelijks een vochtinbrengende crème op de voeten aanbrengt om uitdroging te voorkomen. Als de hielkloven worden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, dan is et verstandig om medisch advies in te winnen bij je huisarts. Als de kloofjes in de hiel ernstig zijn, is het belangrijk om het advies van een specialist in te winnen om te voorkomen dat er complicaties ontstaan, zoals ene secundaire bacteriële infectie.

Hielkloven voorkomen

Het ontstaan van hielkloven is geen sinecure als je belast bent met een zekere aanleg ervoor. Je kunt wel een aantal maatregelen in acht nemen om de kans op kloven zo klein mogelijk te houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed zittend schoeisel te dragen waarbij geen wrijving optreedt, vochtige omstandigheden zoals zweetvoeten te voorkomen, je voeten niet te veel blootstellen aan extreme temperaturen zoals koude en warmte en voorkomen dat je huid uitdroogt. Gebruik hiervoor een huidverzorgende zalf of crème. Gebruik bij voorkeur crèmes die urea bevatten. Deze stof verbetert het vochtvasthoudend vermogen van de huid en ureum ondersteunt voorts de afschilfering van de huid. Ook verlicht het jeukklachten. Mensen met overgewicht kunnen het beste wat kilo's kwijtraken. Wissel in de zomer open schoenen en slippers af met stevigere zomerschoenen. Raadpleeg je huisarts als er sprake is van medische triggers, zoals diabetes, een standafwijking van de voet, etc.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kloof in de voet: symptomen en behandelingEen kloof in de voet: symptomen en behandelingVeel mensen hebben last van kloven. Deze ontstaan meestal aan de hiel. Toch kunnen ze ook op andere plaatsen voorkomen z…
Snel en pijnloos van eelt en hielkloven afEelt en hielkloven op de voeten is niet alleen minder mooi, maar kan ook pijnlijk zijn. De voeten zijn ontzettend belang…
Kloven tussen de tenen en aan de hielKloven tussen de tenen en aan de hielKloven komen het vaakst voor aan de handen. Maar soms ontstaan er kloven of kleine kloofjes aan de voeten. Vaak is dit a…
Hielkloven: Oorzaken & behandeling kloven (scheuren) in hielHielkloven: Oorzaken & behandeling kloven (scheuren) in hielSommige patiënten kampen met hielkloven, een voetaandoening waarbij scheuren in de huid van de hiel ontstaan. De aandoen…

Zonneallergie spray: zonneblaasjes voorkomen met DermaForteZonneallergie spray: zonneblaasjes voorkomen met DermaForteZonneblaasjes door zonneallergie treden op na blootstelling aan ultraviolette stralen (uv-licht). De uitslag bij zonneal…
Hepatomegalie: Vergroting van de lever door andere ziekteHepatomegalie: Vergroting van de lever door andere ziekteDe lever ligt rechts onder de ribben en is een groot orgaan. De rand van de lever is normaalgesproken dun en stevig. De…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Artem Furman/Shutterstock.com
 • DermNet NZ. Who gets a cracked heel and why? https://www.dermnetnz.org/topics/cracked-heel/ (ingezien op 2-1-2019)
 • Everyday Health. What Causes Cracked Heels? https://www.everydayhealth.com/foot-health/cracked-heels.aspx (ingezien op 13-8-2017)
 • Healthline. Cracked Heels and Dry Skin on Feet: Know the Facts. https://www.healthline.com/health/skin-disorders/cracked-heels (ingezien op 2-1-2019)
 • Healthline. How to Fix Cracked Heels at Home. https://www.healthline.com/health/cracked-heel-heal (ingezien op 2-1-2019)
 • https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/hielkloven
 • http://www.eucerin.nl/producten/urea
 • http://www.hansaplast.nl/directe-hulp/schoonheid-verzorging/Hielkloven
 • http://huidtherapie-brabant.nl/hoe-hielkloven-ontstaan-en-wat-er-aan-te-doen-is/
 • https://www.gezondheidsnet.nl/voeten/van-je-droge-hielen-en-hielkloven-af
 • http://www.huidinfo.nl/kloofjes%20in%20de%20hielen.html
 • http://www.gehwol.nl/voetverzorging/voetenfeiten/encyclopedie/hielkloven/
 • https://www.pendersvoetzorg.nl/themas/bewegen-en-comfort/tips-en-advies/last-van-kloven-in-de-hiel/
 • http://www.podantics.com.au/heel-callus-cracked-heels.html
 • Medical News Today. Six fixes for cracked heels. https://www.medicalnewstoday.com/articles/316572.php (ingezien op 2-1-2019)
 • OIM. Hielkloven. https://www.oim.nl/lichaamsdelen/voet-enkel-en-hiel/hielkloven (ingezien op 2-1-2019)
 • Scholl. Common Causes Of Cracked Heels. https://www.scholl.com.au/all-about-feet/footcare-pedicure/how-to-avoid-the-most-common-causes-of-cracked-heels/ (ingezien op 2-1-2019)
 • Wikipedia. Heel. https://en.wikipedia.org/wiki/Heel (ingezien op 2-1-2019)
 • Afbeelding bron 1: Stilfehler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Kuprevich/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Taniadimas, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Clker Free Vector Images, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Syda Productions/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 07-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 24
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.