Erythema annulare centrifugum (EAC): symptomen en oorzaken

Erythema annulare centrifugum (EAC): symptomen en oorzaken Erythema anulare centrifugum (afgekort als EAC) duidt op een rode ring op de huid die steeds groter wordt (centrifugum), en een 4-6 mm brede rode rand, met aan de binnenkant een schilferend randje. De laesie begint als een rode bult of vlek die zich steeds verder uitbreidt. Er kunnen ook meerdere ringen ontstaan. Meestal geven de plekken geen klachten, soms wat jeuk. Deze huidaandoening werd voor het eerst beschreven door Darier in 1916.

Wat is erythema annulare centrifugum?

Erythemaeliminare centrifugum (EAC) is een zeldzame huidaandoening. De laesie begint als een kleine rode bult die zich vanuit een centraal gebied uitbreidt. De laesies vormen vaak een ringachtig patroon, maar kunnen zich uitbreiden in onregelmatige vormen. Het middengebied kan oplichten. Je hebt misschien meer dan één ring. EAC verschijnt meestal op de dijen of benen. Maar het kan elders verschijnen, inclusief op het gezicht, de romp en de armen. De ring kan verschijnen zonder bekende oorzaak en vanzelf verdwijnen, of het kan een teken zijn van een onderliggend probleem. Het kan optreden als gevolg van een allergische reactie op voedsel of medicijnen, of na een tekenbeet. EAC kan ook een teken zijn van een infectieziekte. In ongeveer 13 procent van de gevallen is er sprake van een onderliggende ziekte of infectie. In zeldzame gevallen kan het duiden op kanker. De gemiddelde leeftijd waarop het zich voordoet, is 49 jaar, maar EAC-uitslag kan op elk moment van het leven optreden, vanaf de eerste levensfase.

Vóórkomen

Erythema annulare centrifugum is zeer zeldzaam en naar schatting krijgen jaarlijks 1 op 100.000 ermee te maken. De literatuur meldt dat vrouwen meer kans hebben om erdoor getroffen te worden dan mannen.

Symptomen van EAC

Erythema annulare centrifugum begint meestal als een kleine roze of rode vlek die geleidelijk groter wordt; de ring kan dagelijks 2-3 mm in omvang toenemen. Bij sommige mensen kan de huiduitslag jeuken of steken, maar vaak zijn er geen symptomen. Naarmate de plek zich naar buiten toe verspreidt, kan deze de vorm aannemen van een ring. De ring heeft vaak een onregelmatige vorm en kan ook een hoefijzervorm aannemen. De randen van de ringen zijn meestal verhoogd en kunnen van binnen licht schilferig zijn. Elke plek kan variëren in grootte en sommige plekken worden wel 15 cm groot.

Oorzaken van EAC

De exacte oorzaak van EAC is anno 2024 niet bekend. Het kan een teken zijn van een overgevoeligheidsreactie of een onderliggende ziekte. Triggers zijn:

Onderzoek en diagnose

De diagnose EAC kan worden gesteld op het klinisch beeld. Goed onderzoek moet worden uitgevoerd om andere mogelijke ziekten uit te sluiten, zoals: pityriasis rosea, tinea corporis of ringworm, psoriasis, nummulair eczeem, atopisch eczeem, geneesmiddelreactie, erythema migrans (bij een tekenbeet) en andere huiduitslag.

Behandeling van erythema anulare centrifugum

Als er geen onderliggende ziekte is, verdwijnt EAC gewoonlijk vanzelf. Dit kan enkele weken of maanden duren. Een nieuwe uitslag kan verschijnen nadat de eerdere uitslag is verdwenen. Deze cyclus van remissie en terugkeer kan maanden of zelfs jaren duren. De gemiddelde duur is één jaar. Er is geen bewezen behandeling. De huisarts kan een corticosteroïd (cortison) zalf of crème voorschrijven ter verlichting van jeuk. In geval van een onderliggende ziekte die de huidafwijking veroorzaakt, dan zal behandeling ervan de huidafwijkingen laten verdwijnen.

Prognose

De vooruitzichten voor erythema anulare centrifugum zijn uitstekend. Meestal zal het vanzelf verdwijnen. Als het een gevolg is van een onderliggende ziekte, zal de behandeling van die aandoening over het algemeen de uitslag doen verdwijnen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Granuloma annulare: Huidaandoening met knobbels in ringvormGranuloma annulare: Huidaandoening met knobbels in ringvormGranuloma annulare is een chronische huidaandoening die vaak optreden bij kinderen en jongvolwassenen. De patiënt heeft…
Granuloma annulare: symptomen, oorzaak en behandelingGranuloma annulare: symptomen, oorzaak en behandelingGranuloma annulare is een onschuldige, chronische (langdurige) huidaandoening of huidziekte, waarvan de oorzaak onbekend…
Jeuk en branderig gevoel huid door huidschimmel of ringwormJeuk en branderig gevoel huid door huidschimmel of ringwormEen schimmelinfectie van de huid wordt ook wel mycose genoemd. Huidschimmels zijn schimmels die in de huid, nagels of ha…
Pityriasis rosea: Moedervlek en vurige huiduitslag op rompPityriasis rosea: Moedervlek en vurige huiduitslag op rompPityriasis rosea is een veel voorkomende goedaardige huiduitslag van onbekende oorsprong die vooral adolescenten en jong…

Kegeldystrofie: Verlies van kegeltjes van netvlies in oogKegeldystrofie: Verlies van kegeltjes van netvlies in oogKegeldystrofie is een erfelijke oogafwijking waarbij een verlies ontstaat van de kegeltjes van het netvlies. De kegeltje…
Schilferige huid aan penis: Oorzaken schilferende penishuidSchilferige huid aan penis: Oorzaken schilferende penishuidEen droge, jeukende, schilferige huid aan de penis is een onaantrekkelijk en mogelijk alarmerend symptomen voor mannen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jim France, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/ProgesteronDermatitis.htm
  • https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/erythema-annulare-centrifugum.htm
  • https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/etxt/ErythemaAnnulareCentrifugum.htm
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Erythema_annulare_centrifugum
  • https://www.healthline.com/health/erythema-annulare-centrifugum#natural-remedies
  • https://www.huidinfo.nl/e/erythema-annulare/
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 24-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.