Rode ring op huid: erythema annulare centrifugum (EAC)

Rode ring op huid: erythema annulare centrifugum (EAC) Heb je last van een rode ring op je huid, dat begon als een rood stipje en zich langzaam ringvorming uitbreidde? Mogelijk heb je last van erythema annulare centrifugum, afgekort als EAC, wat beschouwd wordt als een reactiepatroon of overgevoeligheidsreactie op de huid op een verscheidenheid aan onderliggende oorzaken. De aanwezigheid van een rode ring op de huid wil dus lang niet altijd zeggen dat je door een teek gebeten bent.

Erythema annulare centrifugum


Wat is erythema annulare centrifugum?

Erythema annulare centrifugum, afgekort als EAC, wordt gezien als een reactiepatroon of overgevoeligheidsreactie op de huid op een verscheidenheid aan onderliggende oorzaken. Vaak wordt er echter, ondanks onderzoek, geen oorzaak gevonden. Erythema annulare centrifugum is in feite een beschrijvende term. Erythema staat voor 'roodheid', annulare voor 'ringvorming' en centrifugum voor 'vanuit het centrum' of 'naar alle kanten uitbreidend'. Het gaat dus om een rode, ringvormige huidafwijking, die zich vanuit het centrum uitbreidt. De aandoening wordt gezien bij zowel mannen als vrouwen, vaker bij volwassenen dan bij kinderen. Sommige studies wijzen erop dat het (iets) vaker bij vrouwen optreedt.

Ringworm / Bron: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ringworm / Bron: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is de oorzaak van erythema annulare centrifugum?

Vaak wordt er geen specifieke oorzaak voor de huidafwijking(en) gevonden. Erythema annulare centrifugum wordt in de literatuur echter in verband gebracht met de volgende aandoeningen:

Overleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com
In deze situaties kan erythema annulare centrifugum 'verbleken' wanneer de onderliggende oorzaak wordt behandeld, of gestopt wordt het gebruik van het geneesmiddel dat de huidafwijking uitlokt. Stop echter nooit zonder overleg met de huisarts met het gebruik van een geneesmiddel.

Wat zijn de symptomen?

Erythema annulare centrifugum begint meestal als een kleine verhoogde roze-rode vlek (of bult) die langzaamaan groter wordt, zich naar alle kanten uitbreidt en de vorm aanneemt van een rode ring, terwijl het centrale gebied zijn oorspronkelijke kleur weer terugkrijgt ofschoon er wel tijdelijk een donkere verkleuring van de huid kan achterblijven. Er is vaak sprake van enige schilfering aan de rand. De rode ring kan elke dag iets groter worden, gemiddeld ongeveer 2-5 mm, totdat ze een diameter heeft bereikt van ongeveer 6-8 cm. Soms neemt het niet de vorm aan van een volledige ring, maar neemt het een onregelmatige, grillige vorm aan. De laesie kan ook de vorm aannemen van een halve ring of hoefijzervorm. Het kan gaan om één of meerdere laesies. De plek kan al na enkele weken spontaan zijn verdwijnen, maar het kan ook gedurende vele maanden en zelfs jaren in wisselende mate aanwezig zijn. Erythema annulare kan op alle delen van de huid voorkomen, maar de romp, het gelaat, de armen en de bovenbenen zijn voorkeurslocaties. Meestal treden er geen andere klachten op, maar bij sommige mensen gaat het gepaard met milde jeuk.

Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan à vue worden gesteld, doch om de diagnose goed te kunnen stellen is ook microscopisch weefselonderzoek (een biopt) nodig. Er zijn namelijk meer huidziekten die de vorm van een ring kunnen aannemen, een tekenbeet bijvoorbeeld. Op de plaatst waar een teek zich heeft vastgezogen, ontstaat bij grofweg de helft van de mensen binnen twee dagen tot vier weken een karakteristieke rode plek die zich langzaamaan uitbreidt tot een bleekrode ring, welke in het midden lichter van kleur is, met een diameter van ongeveer 15 centimeter. Deze plek noemt men 'erythema migrans'. De arts kan ook wat huidschilfers onder de microscoop bekijken om te zien of er schimmeldraden in aanwezig zijn. Een schimmelinfectie kan immers ook ringvormig zijn (ringworm). Soms is het geïndiceerd om aanvullend onderzoek te doen (bijvoorbeeld bloedonderzoek), en bij de aanwezigheid van klachten die wijzen op een onderliggende ziekte of infectie, zal daar verder onderzoek naar gedaan worden.

Hoe wordt erythema annulare centrifugum behandeld?

Bij een onderliggende ziekte, zal deze behandeld moeten worden. Dan zullen de huidafwijkingen ook verdwijnen. Vaak is er echter geen oorzaak te vinden. In dat geval is behandeling in principe niet nodig, omdat de erythema annulare vroeg of laat vanzelf verdwijnt. De plekken blijven enige tijd zichtbaar, waarna ze spontaan wegtrekken. Houd er echter rekening mee dat het maanden tot jaren kan duren voordat de vlekken zijn opgelost. Gemiddeld duurt het ongeveer een klein jaar voordat de plekken helemaal zijn verdwenen. Bij felle roodheid of jeuk kunnen de vlekken eventueel tijdelijk worden ingesmeerd met een milde corticosteroïdcrème. Deze zal door de huisarts moeten worden voorgeschreven.

Lees verder

© 2015 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De ziekte van Lyme herkennen na tekenbeet: let op je huidDe ziekte van Lyme herkennen na tekenbeet: let op je huidDe ziekte van Lyme is één van de bekendste ziektes die door teken worden overgedragen. Veel mensen weten dan ook dat ze…
Granuloma annulare: symptomen, oorzaak en behandelingGranuloma annulare: symptomen, oorzaak en behandelingGranuloma annulare is een onschuldige, chronische (langdurige) huidaandoening of huidziekte, waarvan de oorzaak onbekend…
Halo naevus: Goedaardige moedervlek met witte ring op rompHalo naevus: Goedaardige moedervlek met witte ring op rompEen halo moedervlek is een moedervlek die is omgeven door een ring (halo-ring) die lichter van kleur is dan de huidskleu…
Granuloma annulare: Huidaandoening met knobbels in ringvormGranuloma annulare: Huidaandoening met knobbels in ringvormGranuloma annulare is een chronische huidaandoening die vaak optreden bij kinderen en jongvolwassenen. De patiënt heeft…

Aase-Smith-syndroom: Afwijkingen bloed (anemie) en duimenAase-Smith-syndroom: Afwijkingen bloed (anemie) en duimenHet Aase-Smith-syndroom is een zeldzame erfelijke aandoening die zich kenmerkt door misvormingen van de duim, hypoplasti…
Arts-syndroom: Neurologische aandoeningArts-syndroom: Neurologische aandoeningHet Arts-syndroom is een uiterst zeldzame aandoening die ernstige neurologische problemen bij voornamelijk mannen veroor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jim France, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/etxt/ErythemaAnnulareCentrifugum.htm
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/erythema-annulare-centrifugum.htm
  • http://www.huidarts.com/huidaandoeningen/huidaandoeningen-e/erythema-annulare-centrifugum
  • http://dermnetnz.org/reactions/annular-erythema.html
  • http://www.huidinfo.nl/erythema%20annulare.html
  • Afbeelding bron 1: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Syda Productions/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/anna1311

Reageer op het artikel "Rode ring op huid: erythema annulare centrifugum (EAC)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 20-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!