Vet haar: oorzaken, behandeling, bestrijding en tips

Vet haar: oorzaken, behandeling, bestrijding en tips Vet haar verwijst naar de hoofdhuid die tamelijk snel talg produceert en ervoor zorgt dat het haar kort na het wassen vezelig en vettig lijkt. Het hebben van vet haar is geen ziekte, maar een cosmetisch probleem dat kan leiden tot een gevoel van ongemak. De productie van talg (huidvet, huidsmeer, ook sebum genoemd) is een van de natuurlijke processen van het lichaam. Het zorgt voor een fijne talglaag, die infectie door bacteriën en schimmels voorkomt en de huid soepel houdt en uitdroging tegengaat. Als de klieren echter te veel talg produceren, is vezelig, vettig haar het resultaat. Dergelijke overactiviteit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een erfelijke aanleg voor overactieve of te veel talgklieren, hormonale schommelingen, het nemen van bepaalde medicijnen, een ongezond voedingspatroon en/of te veel stress. Bij vettig haar kan overmatige en onjuiste verzorging leiden tot een verergering van de symptomen. Warm föhnen of wassen verhoogt de productie van de talgklieren.
Vet haar komt door verhoogde talgproductie / Bron: StockSnap, PixabayVet haar komt door verhoogde talgproductie / Bron: StockSnap, Pixabay

Wat is vet haar?

Vet haar is het resultaat van de natuurlijke talgproductie van de hoofdhuid. Talg of sebum is een stof die de buitenhuid van het hele lichaam beschermt tegen ziekten en uitdroging en het wordt ook geproduceerd door harige huidgebieden zoals de hoofdhuid. De meeste talgklieren bevinden zich bij haarwortels en de meest actieve talgklieren bevinden zich op het hoofd en in de zogenaamde T-zone van het gezicht (voorhoofd, neus en kin). Er zijn echter ook speciale talgklieren die in onbehaarde delen voorkomen. Vet haar is vanuit een medisch oogpunt geen probleem, maar het kan wel als cosmetisch storend worden ervaren.

Oorzaken van vettig haar

De hoofdhuid van sommige mensen produceert meer talg dan gemiddeld en in dat geval kun je last krijgen van vet haar. Dit kan een heel natuurlijke oorsprong hebben en duidt niet op een pathologische oorzaak. Een geïrriteerde hoofdhuid waar je vaak aan krabt en steeds aan je haar zitten zijn factoren die er ook voor zorgen dat er overmatig talg wordt geproduceerd teneinde de huid te beschermen tegen vermeende stress en om de irritatie te verlichten. Te heet je haar wassen, het gebruik van verkeerde shampoo of andere verzorgingsproducten die de hoofdhuid niet verdraagt, kunnen ook vettig haar veroorzaken. Als ze worden vervangen door mildere verzorgingsproducten, zal de hoofdhuid niet zozeer talg meer produceren. Sommige mensen ontwikkelen vettig haar, zelfs als ze veel sporten of verkouden zijn, omdat dan de lichaamstemperatuur stijgt en de hoofdhuid de neiging heeft om de talgproductie te verhogen. Bij tieners is vettig haar ongemakkelijk, maar door veranderingen in de hormoonspiegels in het bloed ook volkomen normaal.

Mogelijk oorzaken en risicofactoren van vet haar zijn:

Genetische factoren

In sommige gevallen is vet haar helaas genetisch bepaald. Als een van je ouders vettig haar heeft, is de kans groot dat ze dat specifieke gen aan jou hebben doorgegeven.

Hoge luchtvochtigheid

Als je op een plek woont met een hoge luchtvochtigheid, zul je niet alleen maar last hebben van vet haar maar ook van een vette huid.

Hormonale schommelingen

Je hormonale niveaus kunnen verstoord raken door bepaalde medicijnen (waaronder anticonceptiepillen), zwangerschap, puberteit, menopauze/overgang en stress, wat kan leiden tot een piek in de productie van talg op je hoofdhuid. Hormonale schommelingen kunnen dus leiden tot vet haar.

Huidaandoeningen

Huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en seborroïsch eczeem kunnen niet alleen een vette hoofdhuid veroorzaken, maar ook hoofdroos.

Spelen met je haar

Zit je, bewust of onbewust, vaak met je handen in of aan je haar? Dat doe je natuurlijk met je handen, die vaak vet zijn. Door deze handeling vele malen op een dag te doen, krijg je sneller vet haar.

Je haar te veel borstelen

Wanneer je je haar herhaaldelijk borstelt, verspreidt je het vet van je hoofdhuid over de lengte van je haren. Dit wordt nog eens verergerd als je al van nature vettig haar hebt.

Het gebruik van te veel haarproducten

Het gebruik van te veel haarproducten zoals conditioner, serum, haargel, haarwax, mousse en dergelijke, kan ervoor zorgen dat het zich op de hoofdhuid ophoopt en grote schade aanricht aan de werking van de talgklieren. Dit kan een nog groter probleem blijken te zijn als deze producten op alcoholbasis zijn. Deze producten, vermengd met talg, kunnen je haar aanzienlijk zwaarder maken en er vettig doen laten uitzien.

Je haar te vaak wassen met shampoo

Terwijl je elke dag je haar met shampoo zou kunnen wassen, is juist minder vaak de haren wassen de enige manier om de vettigheid van je haar te verminderen Het te vaak wassen van je haar zal je hoofdhuid alleen maar stimuleren om meer talg te produceren om het talg te compenseren die door de shampoo is weggespoeld. Dus je verergert je klachten van vet haar door elke dag je haar te wassen met shampoo.

Gebruik van te heet water

Gebruik van heet water om je haar te wassen is funest. Heet water stimuleert talgklieren om meer talg te produceren.

Te vaak conditioner gebruiken

Te veel conditioner aanbrengen op je haar en het vanaf de wortel aanbrengen, kan het probleem van vet haar ergeren.

Gebruik van de verkeerde producten

Het gebruik van producten die bedoeld zijn om je haar te hydrateren, zoals vochtinbrengende shampoos, versterkende shampoos en conditioners, kan je toch al vette haar zelfs vetter maken.

Haarstijl

Elke manier waarop je je haar manipuleert of vormgeeft, kan leiden tot overtollig vet. Föhnen en rechttrekken van haar kan leiden tot overtollige talgroductie. Gebruik daarom bij voorkeur de koelere instelling op de föhn, aangezien de hitte extra vettigheid teweegbrengt. Haaraccessoires, zoals hoofdbanden en hoeden, kunnen ook de schuld zijn van vet haar, omdat het de talg op je hoofdhuid vasthoudt. Als je in de winter een beanie (een bepaalde muts) draagt, krijg je vaak droge punten en een vette hoofdhuid.

Te heet föhnen

Als je te veel hitte aanbrengt in je haar door regelmatig je haar te föhnen op een wat hogere stand, dan stimuleer je je talgklieren om in overdrive te werken en meer en meer talg te produceren, waardoor je haar vettig wordt.

Vitamine B-tekort

Vitamine B speelt een actieve rol bij de productie en regulatie van talg. Als je niet genoeg van deze vitamine binnenkrijgt, kan je talgniveau verstoord raken waardoor je haar te vet wordt.

Onderzoek en diagnose

Vettig haar is erg gemakkelijk te diagnosticeren omdat het zichtbaar is voor het blote oog en je er geen dokter voor nodig hebt om dat vast te stellen. Vet haar voelt ook vettig aan en ziet er glimmend uit. Als de oorzaak hormonaal is, ontwikkelt zich vettig haar gedurende een periode van weken of maanden en is het beloop grillig. Als de oorzaak van vet haar het gebruik van een ongeschikt, irriterend verzorgingsproduct is, wordt je haar vaak vettig na de eerste toepassing met het middel of de reactie ontwikkelt zich binnen enkele uren en dagen na het eerste gebruik van het product. Als je stopt met het gebruik ervan, zal je geen vet haar meer hebben; alleen met hormonale of ziektegerelateerde stoornissen van de talgproductie zullen de klachten aanhouden. In dat geval is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts voor diagnose en behandeling.

Behandeling, bestrijden en tips

Overstappen op andere haarverzorgingsproducten

Vette haren als gevolg van onjuiste haarverzorging zijn zeer gemakkelijk te behandelen. Het is het beste om te stoppen met alle eerder gebruikte verzorgingsproducten en deze te vervangen door milde haarverzorgingsproducten. Voor het wassen van je haar kun je het beste een middel gebruiken met milde reinigingskracht, die niet te veel vocht ontneemt en ook niet ontvettend is, aangezien dit de aanmaak van talg alleen maar aanwakkert. Als gevolg hiervan zou het vette haar snel moeten normaliseren.

Vet haar tijdens puberteit en zwangerschap

Helaas kun je niet veel doen aan de hormonale schommelingen tijdens zwangerschap of tienerjaren, maar je kunt wel een aantal maatregelen nemen om vet haar te bestrijden. Gebruik een shampoo met evenwichtige PH-waarde die speciaal is bestemd voor vettig haar. Spoel je haar na het wassen goed uit. Indien shampoo op de hoofdhuid achterblijft, kan je hoofdhuid uitdrogen waardoor de talgklieren meer talg gaan produceren. Nog een aantal tips:
 • Niet te heet douchen, aangezien heet water je hoofdhuid doet uitdrogen.
 • Gebruik geen agressieve shampoos, maar kies voor een milde shampoo.
 • Veel stylingproducten zoals mousse kunnen zorgen voor vet haar.
 • Zorg ervoor dat je niet te vaak aan je haar zit.

Niet te vaak je haar wassen

Het wordt vaak aanbevolen om je haar niet overdreven vaak te wassen, want hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt. Daar zijn grofweg twee redenen voor te noemen. Ten eerste stimuleert massage van de hoofdhuid, zoals bij het wassen van je haar, de talgproductie. Voorts drogen shampoos de hoofdhuid uit en voor de aanwezige talgklieren is dat een signaal om meer talg aan te gaan maken.

Föhn het haar niet te heet / Bron: Magnus Manske, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Föhn het haar niet te heet / Bron: Magnus Manske, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Preventie

Vettig haar is een veel voorkomend probleem als de hoofdhuid overbelast is door agressieve haarverzorgingsproducten of te vaak wassen. Als het geïrriteerd of droog is, zal het veel talg produceren om zichzelf te beschermen tegen pathogenen en het resultaat is vet haar. Dus was niet te vaak je haar en gebruik geen agressieve shampoo. Borstel ook niet te vaak je haar, want dit kan de talgproductie stimuleren.

Tips om vet haar te voorkomen:
 • Borstel je haar niet meer dan 2-3 keer per dag en gebruik daarbij een haarborstel.
 • Spoel je haar minstens 30 seconden na het wassen om ervoor te zorgen dat je alle producten hebt verwijderd.
 • Spoel je haar af met koud water, want het sluit je haarschubben en voorkomt dat talgklieren in overdrive gaan.
 • Gebruik een heldere, sulfaatvrije shampoo en een lichte conditioner om je haar te wassen.
 • Pas nooit een conditioner toe op je hoofdhuid. Dit zorgt er alleen maar voor dat het zich op de hoofdhuid ophoopt en het werkt als een kleefmiddel voor vuil en blokkeert de poriën. Breng het in plaats daarvan vanaf de middensectie aan op de uiteinden van je haar die de extra hydratatie echt nodig hebben.
 • Vermijd het gebruik van haarproducten die siliconen bevatten tijdens het coaten van je haar. Deze trekken namelijk vet en vuil aan.
 • Vermijd het gebruik van haargels, mousses en droogshampoos die zich alleen maar in je haar ophopen en je haar er vetter uit laten zien.
 • Kies voor lichte sprays om glans aan je haar te geven.
 • Voeg om de twee weken een beetje baking soda of zuiveringszout toe aan je shampoo om alle talg- en productopbouw uit je haar en hoofdhuid te verwijderen.
 • Als je je haar wilt föhnen, doe dit dan op een niet te warme stand om overmatige stimulatie van je talgklieren te voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen statisch haarEen veel voorkomend probleem in de winter is statisch haar. Het is natuurlijk geen kijk als je haar rechtop staat en als…
Luizen natuurlijk bestrijden en verwijderenLuizen natuurlijk bestrijden en verwijderenLuizen hebben slechts 6 tot 10 dagen nodig om zich van eitje in volwassen luis te transformeren. Van zodra ze volwassen…
Wat doen met dik haar?Veel mensen dromen van een mooie bos dik haar. Helaas heeft dik haar ook aantal grote ongemakken. Niet alles is zo mooi…
Hoe snel groeit je haar?Hoe snel groeit je haar?Hoe snel groeit je haar? Hoe vaak moeten we hiervoor naar de kapper? Hoe snel je haar groeit hangt af van verschillende…

Nekhernia: Uitstulping tussenwervelschijf in nek met pijnNekhernia: Uitstulping tussenwervelschijf in nek met pijnDe wervelkolom bestaat uit wervels. Sommige van de wervels worden opgevangen door zachte tussenwervelschijven gemaakt va…
Vestibulaire migraine: Neurologische ziekte met duizeligheidVestibulaire migraine: Neurologische ziekte met duizeligheidVestibulaire migraine is een neurologische aandoening waarbij een patiënt met een voorgeschiedenis van migraine herhaald…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RyanMcGuire, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Talg_(sebum)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Talgklier
 • https://www.bustle.com/p/8-greasy-hair-causes-you-never-considered-but-could-be-the-reason-your-roots-are-oily-4002803
 • https://www.cesareragazzi.com/en/greasy-hair
 • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/qa/what-causes-greasy-hair
 • https://www.stylecraze.com/articles/10-reasons-why-your-hair-is-greasy/#gref
 • https://www.douglas.nl/Beauty-SOS/Vettig-haar/index_c340017.html
 • https://www.kapsels.net/tips3/tieners-haarproblemen.htm
 • https://gezondnu.nl/dossiers/uiterlijke-verzorging/droge-huid/waarom-minder-vaak-moet-wassen/
 • Afbeelding bron 1: StockSnap, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Magnus Manske, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.